Thursday, January 29, 2009

KEBAHAGIAAN SEORANG SUAMI

/me weekend ni byk story nak cite, pasal anum dtg umah, pg umah mentua anum, tapi takde idea la nak karang2 lagi...aku ni bukan pengarang la..ehehehe...so aku post yg ni dulu la..bila aku benar2 free..aku karang la cite tu walau sedikit basi..ahahahahaa.....lagipun ada gambo gak nak upload..tu yg sedikit malas....camne korang rajin sgt ek...pelik aku dgn kemalasan aku ni..ehehehehe....lgipun arini byk sgt surat nak rekod dan edar, dan byk skit keje arini wei....so ini tuk bacaan SEMUA....


Utk para Isteri-isteri dan bakal menjadi isteri tu,jadikanlah kewujudan anda sebagai insan yg paling istemewa disamping suami,anak-anak serta sentiasa menjadi ingatan mereka semua sampai bila.. Renung-renungkan dan selamat beramal…

KEBAHAGIAN SEORANG SUAMI

Seoarang lelaki telah berumah-tangga dengan seorang wanita solehah. Hasil dari perkahwinan ini pasangan tersebut telah dikurniakan beberapa orang anak lelaki dan perempuan, kehidupan mereka sekeluarga sungguh bahagia dan sejahtera.

Si isteri sewaktu hidupnya, adalah seoarang wanita yang beriman dan bertaqwa, berakhlak mulia dan rajin beribadah, ia juga adalah isteri yang setia dan taat kepada suaminya, seorang ibu yang penyayang dan sebaik-baik pendidik kepada anak-anak-anaknya.

Rumah tangga yang indah ini kekal selama 22 tahun, sehinggalah si isteri meninggal dunia. Setelah jenazah si isteri diuruskan dengan sempurna, disolatkan dan dikebumikan, maka semua ahli-keluarga, saudara-mara dan kaum-kerabat berhimpun di rumah si suami untuk mengucapkan ta'ziah. Kesemua yang berhimpun itu mahu mengucapkan kata-kata yang boleh meringankan dan mengurangkan rasa pilu dan kesedihan si suami kerana kehilangan isteri yang paling dikasihi dan dicintai.

Namun demikian, sebelum sempat sesiapapun berkata-kata, si suami telah berkata: " semoga tidak ada sesiapapun dari kamu yang mengucapkan ta'ziah kepadaku sebaliknya dengarlah kata-kata ku ini."

Semua yang berhimpun terkejut dan terdiam dengan kata-kata si suami itu..

Si suami meneruskan kata-katanya: " Demi Allah yang tiada AIlah yang berhak disembah melainkan-Nya, sesungguhnya hari ini adalah hari yang paling bahagia dan gembira bagiku, lebih gembira dan bahagia dari malam pertamaku bersama isteriku itu.

Maha Suci Allah Ta'ala, sesungguhnya isteriku itu adalah sebaik-baik wanita bagiku, kerana ia sentiasa mentaatiku, menguruskan diriku dan anak-anakku dengan sebaik-baiknya dan juga ia telah mendidik anak-anakku dengan sempurna. Aku sentiasa bercita-cita untuk membalas segala jasa-baik yang dilakukannya kepada diriku. Apabila ia meninggal dunia aku teringat sebuah hadith Nabi (salla 'Llahu 'alayhi wa aalihi wa sallam);

"Mana-mana wanita yang meninggal-dunia sedang suaminya redho kepadanya pasti akan masuk ke dalam Syurga."
[1]

Tatkala akan meletakkan jenazahnya di dalam lahad, aku telah meletakkan tanganku di kepalanya dan aku berkata: "Wahai Allah, Aku sesungguhnya redho kepadanya, maka redhoilah ia." Kulang-ulang kata-kataku itu, sehingga tenang dan puas hatiku.

Ketahuilah sekalian, sesungguhnya aku, di saat ini amat berbahagia dan bergembira, tidak dapat ku gambarkan kepada kalian betapa hebatnya kebahagian dan kegembiraan yang ku rasakan ini.

Maka barang siapa yang telah bercadang untuk mengucapkan ta'ziah kepada ku atas kematian isteriku itu, maka janganlah kamu melakukannya. Sebaliknya ucapkanlah tahniah kepadaku, kerana isteri telah meninggal dunia dalam keadaan aku redho kepadanya.. Semoga Allah Ta'ala menerima isteriku dengan keredhoan-Nya. "

Masyaallah…alangkah bahagianya mendapat keredhaan suami mcm nie…adakah kita mampu lakukan seperti yg dilakukan terhadap suaminya sehingga pemergiannya diredhai dan membahgiakan suaminya….kebanyakka n sekarang nie ramai gak suami2 yg redha dan bahagia jika isteri mereka meninggal dunia..tetapi bahagia kerana boleh kawin lagi…hehehee

Wednesday, January 21, 2009

Tag dari Izan

ehehehe....(leh ke permulaan karangan dgn gelak kecil tu?)....rupanya aku telah di TAG oleh izan...hurmm...maaflah izan...baru perasan ni...so tuk tidak menghampakan seorang kawan yang berada nun jauh dimata tp dekat di hati...aku gagah gak jawab TAG dia ni...lama sey tak jawab TAG2 ni bagai...hehehe... (pinjam permulaan karangan pendek izan) ehehehehe


1. Do you think you are hot?

-not at all...tapi aku cepat hot, cepat jugak sejuk (kalo kena cara pujuk ler)


2. Upload your favorite picture of you


3. Why do you like that picture?
- actly gambo ni bergambo 4 org...tapi ajaib kan...2 org je nampak...ehehe teknik si jurufoto, kiranye aku suka gambo ni sbb gambo ni berhantu la....

4. When was the last time you ate pizza?
-pizza, masa dgn adik2 ipar last year....cuti sekolah...

5. The last song you listened to is…
-lagu apa ntah, nyanyian en zamri pegawai sini nyanyi depan aku tadi, dia ni otak gile² skit...aku dgr je la...

6. What are you doing right now besides this?
-jwb tepon on behalf pegawai sblh ni, byk tul panggilan dia....dan jugak faks surat²

7.What name would you prefer besides this?
-azrisha jugak la

TAG 5 people
1.hUBby (walau dia takde blog, letak je la nama dia....ehehe)
2. rahmah

3.arejoihakim
4. emie

5. mel

8. Who is no. 1?
—org yg no satu di hati....(ish bkn mak aku ke?)

9. No. 3 is having a relationship with?
-robitah hanum, my very close fren jugak neh...

10. Say something about no.5
-sorang kawan yg suka buat resepi baru

11. How about no. 4
-my very close fren...yg bakal jadi businesswoman

12. Who is no. 2?
-my collegue a.k.a my PEGAWAI yg sgt baik dan comey....(dia baru belajar jugak bukak blog)

Tuesday, January 20, 2009

2nd post in January

Hello kawan2...arini keje aku adalah mencantik²kan blog (tima kasih sifu izan)....so takde mende la nak cite setakat ini...gambo lak takde yg menarik nak letak....

baru² ni jabatan aku buat majlis asyura (aku tak makan bubur asyura ni, termasuk la hUBby aku), diikuti dgn bola tampar, lepas ni plak badminton atau sukaneka (aku suka bab sukaneka ni, sbb aku mmg JOHAN sukaneka dulu²)...itu je la berita terkini dari aku....(ermmm mcm budak kecik buat laporan je)....gambo sdgn menyusul...baru nak bukak kamera ni...

Monday, January 19, 2009

1st post in January

mmm kiranya arini adalah perasmian blog baru aku la ek...kiranya blog lama aku berkubur begitu je.aku pun lupa pword blog lama tu..ehehehehehhe....ok la...nanti aku semangat2 kan diri mengupdatekan diri di blog plak..sbb meke kata fotopages susah...mmmm ye la ye la..memacam korang ni....aku ni dah byk sgt join sana sini, facebook la, myspace la, hi5 la...huhh penat la nak mengikuti satu persatu..so aku pun takde tau mana better....for me...senang bagi u all senang la jua bagi ku.....sekian ucaptama permulaan dari aku utk mu..

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels