Thursday, March 19, 2009

aku dan masa

arini ada masa 33 minit je untuk urusan mengular di alam maya, itupun aku curi time rehat...sbb time keje..aku pack...ecehh berlagak tul bunyi nye kan...aler...aku kena la 'byr' balik masa yg aku guna smlm untuk buat keje2 rasmi yg smlm, diforward arini..walau tak la seberat mana tugas...tapi rasa bersalah sbb terlama di bandar kuantan...(cop cop...aku bukan mengular di kuantan sesaje tau, aku ada urusan2 kerja...semenye rasmi jugak, cuma aku rasa tak best, sbb PA kan mesti kena ada kat table jerk....nti org cari bos, susah lak).....sori la kepada sesape yg memerlukan aku smlm....aku takde di opis...the whole day..aku sempat masuk hingga jam 9.15...balik kul 5.30 tiba di rumah...aku ada urusan skit kat kuantan smlm...nak cari baju koir..aku selaku ketua pasukan koir disini dan beberapa lagi ahli...diamanahkan untuk menguruskan hal baju seragam koir yg baru....ganti yg lama...


ermmm aku ada beberapa gambar nak edit....tapi itulah...kebelakangan ni..otak aku masik sarat memikirkan hal koir...kalo dah selesai, dan kelas vokal bermula...aku dah rasa lega...walau kelas vokal di arrangekan oleh pengurus koir, tapi aku as a 'ketua'...(ecehhhh....nak ek skit ni dgn korang...ehehehehehe..leh kan...) so aku rasa tak best la kalo aku tak involve gak..walau skit..at least aku ada involve gak dgn urusan2 kelas itu.....(teringat masa kita arrangekan pertandingan bayi comey kat itm dulu kan...aku selaku ketua ke ek?...sbb mcm aku je kan...ecehhh lagi....tiba2 teringat...., so ngada2 la skit kan)........


oh ye..aku tak kira by hook or by crook aku nak letak gak gambo ni..walau benda ni dah basi lama dah...(aku mmg cenggitu kan..benda dah basi pun, baru nak letak,...tak mcm akak berdua tu....sentiasa 'broadband') kepada mereka yg tak paham masuk broadband disini....tu, meh akak ni perjelaskan...maksudnye....sentiasa maklumat ke depan...pantas...mcm berukben ...ops sori..aku tak kata korang beruk ek..aku kata berukben...ejaan in malay..ahahaha...(ish panjang la celoteh aku kan)....


eh mana gambo nak letak ni...oops jap jap...akak cari.....tapi kan nak cite gak lagi...actly smlm masa kat bando kuantan, kamera digital akak yg cap 3 ayam tu...rosak la wei..tiba2 tak leh snap (nak kata dah penuh, tak pulak, masih ada 1.01gb lagi free, 884 mb dah digunakan, so byk la lagi tu free kan)...so blk umah pun muka sedih nye...cari la kan waranti...kot2 tak expired lagi waranti...so cari kotak kamera tu balik..jumpa, tapi kad tu takde..uwaaaaaaa....then...akak teringat,...akak kumpulkan semua kad2 waranti yg tuk brg2 ada waranti akak letak satu tempat.....eh kenapa aku bahasakan diri aku akak ni...ish..akak muda lagi tau..sebaya je dgn korang2 tu...huhh malas dah la nak delete perkataan akak tu...so teruskan je la ek.......then kad tu tak jumpa....then bila teringat aku simpan di suatu tempat, tapi tak ingat di tempat mana..sambil cari, sambil la baca surah alam nasyroh tu.......then jumpa....ada dlm laci almari pakaian.....alhamdulillah keberkatan aku baca surah tu....setakat ni alhamdulillah la..kalo hilang apa2...baca surah tu ingat balik mana tempat letak tu....tapi masa time hUBby baru ni hilang rm50 kat opis, dia letak dlm drawer...sambil baca surah tu sambil cari tak jugak jumpa....agaknye itu mmg dah kes dicuri la tu...so bak kata ustaz kat sini...kita halalkan je la...kot2 kita terambik hak kerajaan ke, hak org ke...so itu kira bayaran balik la didunia kan...ye la potostat IC utk kegunaan peribadi di opis...kalo diikutkan betul2...tak leh tau..itu kan hak kerajaan..kita kena mintak halal dgn seluruh rakyat...anda mampu...sy tidak mampu....tapi selalu je buat...rasa bersalah tu ada..tapi buat lagi..uhukkssssss...


aku ni cerita tak tersusun langsung kan..tapi takpe la kan, janji karangan aku kali ni A1++...ermmm

ok berbalik pada nak upload gambo....aku buat dulu ek...(tak kool la kan takde gambo)




nape ek aku letak gambo ni....pertama...utk tidak mahu mengecilkan hati hUBby aku.....kang derhaka lak kan...ni hadiah pertandingan bowling INTAN di KL...baru2 ni..last week..so dia dpt tempat ke-5.....kedua...dia kata..cuba tgk kat kotak tu....ada tertera nama sape...dia kata...kawan kita tu dah jadi businesswoman periuk @ kuali kot...patut la ko kaya raya skrg ni ek...korang rasa2 sape aku maksudkan...(tekaan ini tiada hadiah ek) gambo ni lewat aku upload...becoz, aku majuk mula2 dia main bowling tak ajak aku..uhukssss....so aku takmo la tgk hadiah dia kan....so bila dah pujuk2, dah sejuk2...baru la aku snap gambo ni....ehehehe....oh ye gambo hUBby bermain bowling takde ye...dia tak mintak pun kamera nak bawak sane..lagipun dia tak berminat sgt dah nak bergambo2 ni..masa remaja remaji minat la...tapi aku rasa skrg lagi dia hensem dari dulu...ramai wei ckp mcm tu....meke kata...sejak mazri ni kawin..makin hensem plak...ehehehe...sape yg jaga kan....bini la yg jaga kan...dulu sendiri jaga sendiri...uhuksss...ek tak wei ayat aku ni...berbunyi ek kan....so lantak la kan org nak kata ek ke tak..yg korang baca sampai sini wat pe kan....ekekekekeke....lgpun ini kan blog aku...bak kata kawan2 dss...'suka hati aku la nak kata apa...ini blog peribadi' tak suka sudaaaaaa..............

gambo ke2 (diambil tadi, sbb kamera pulih kepada asal...aku delete2 dan transfer mana yg patut...berat kot..ermm pelik tul..)...ni hadiah dari bos aku (siap tjk harga tu, saje je tu..actly dpt diskaun 50% dari harga tu)...hadiah in advanced utk secretary week yg akan diraikan bulan April nanti....tima kaceh ye bos...bak kata kawan opismate aku...bestnye jadi PA...ermmmm..ikut nasib kan....akak kita tu lg best...sbb bos dia pilot...ehehe takmo cte la...biar dia cite..takut jadi kontroversi plak...aku ni pun takut nak cite2...takut opismate baca plak entry ni...kang mula nak heboh sana sini...aku cite kat korang takpe...becoz korang pun PA....ops lupa ajoi ada...tapi takpe..dia ada 'skandel' dgn PA gak kan..hingga dpt anak yg bernama aqil...eheheh jgn marah ek...begitu jugak dgn arerace...hingga 2 anak tu...(maybe arini beranak kan...semoga selamat ye....)


ermm takde gambo dah...gambo baju koir selepas kami dapat secara penyerahan rasmi la ye.....(ok nojah?) ops ada lagi....gambo ni





gambo tidak menarik..sbb baru je amik lepas aku ayat di atas tu...so...oleh kerana aku hanya ada beberapa minit je lagi nak kul 2..so aku segerakan la mana yg patut...ni la rupa hset CSL yg dulu emi, izan nak tgk2..malas aku upload time tu...tahun lepas lagi meke nak tgk..dah bape bulan tu..dah berbulan2 pun....nape ek baru nak upload? becoz..smlm bos aku kirim nak beli hset mcm ni gak...sebijik...so aku tak sempat snap la hset aku beli tuk dia..tapi serupa je la dgn aku ni...hset ni leh guna 2 simkad serentak okeh, ada tv, touch screen, ada kamera yg tak bape clear pung, ermm apa lagi ek..yg aksesori lain pun ada la...tapi yg penting bagi akak...murah....walau beso..uhuksss...tak mampu plak nak beli samsung yg leh guna 2 sim kad....tu..wlau nipis...harga nye tebal...so biarlah tebal..harga nye nipis jerk...tak sampai rm600 pun..harga asal lebih pada tu..tapi minta la kurang kan...oh ye...yg penting lg buatan mesia okeh...waranti 15 bulan..bukan seminggu atau sebulan yg keluaran china tu....sekian la makluman setakat yg mampu....

kak mimi, nora, izan dan lain2..korang nak bagi aku markah karangan arini tuk aku berapa? A ke...janji A ye...minus ke plus ke ikut suka hati korang la...tapi sila tinggal markah ye...eheheh muahhhhhhhhhhhh....

Tuesday, March 17, 2009

weekend yg sudah....

gambo2 di bawah adalah berkisah kehidupan kami pada weekend yg lepas2, kami pulang ke kampung halaman di pahang....jumpa atuk n nenek....atuk n nenek every week tepon, tanya mana cucu meke tak sampai2 ke kg ni.....mende ini bersambungan dgn gambo aku dgn cousin tu....maafi diriku..aku tidak pandai nak mengarang ni....kalo terpaksa mcm exam SPM dulu...aku gagah kan walau dpt A2, aku bangga la jugak...sbb kira ok la tu kan....tapi itu kerana terpaksa....
ni atas permintaan ibu izan nak tgk bb...dia kata..mana gambo anak2 kan....ni dia...berpeluh2...so kami rehat dlm umah....
bb dgn uncle dia...

anak sepupu aku yg cute bagi aku..mak dia cantik sgt..tapi takde plak aku snap gambo dia...


my lovely hero

tak padan ke kecik..nak gak naik kuda abg danish, siap berebut2 lak tu...ni atuk yg belikan tuk abg danish..

cari aku dimana (gambo ni takde kena mengena dgn weekend yg lepas, tapi nak suh korang teka mana aku)
rahmah dan jelita....
eheheheeheh saje letak gambo ni....actly takde kena mengena dgn tajuk....tapi gambo masih panas lagi...diambil oleh jurugambar kami...

Sunday, March 15, 2009

kerongsang berantai...mcm makcik² ke?



ni sepupu aku sebelah mak aku..lama tak jumpa dia..last jumpa masa dia kawin la.....uish lama tu...dah 3 thn kot....masa kecik2 dulu..dia selalu buli aku..mentang2 la aku adik, dia kakak...tapi skrg nampak cam sebaya jerk....ehehehee iye la..urat dia tak putus lagi...dia tak beranak lagi....aku? uhuksss..udah berurat2 putus ni....aku jumpa dia ni masa kenduri abg dia kawin....sempat la aku berbual mesra dgn abg dia, abg farhan, lama tak borak dgn ko tau abg farhan, dia cite...wife dia sebaya kita la...kita? eheehhe sebaya yg lahir tahun sama dgn aku ye.....ehehehe....dan sempat la dia cite mcmana dia jumpa wife dia, mcmana berputik chenta mereka....aku rindu plak zaman kanak2 dulu.....teringat masa balik kg mak....pasti seronok...sepupu sepapat ramai, dan semenye okey....jgn tak caya.....sepupu lelaki aku pernah ajar aku panjat pokok manggis...ehehehehehe tak sangka u, aku PANJAT pokok manggis...

ops topik sebenar nk ckp....kerongsang aku tu...adakah mcm makcik2 je aku pakai? sbb ada la kawan aku ni tegur..ehehehehe dia kata..."sha, i nk ckp sumthing, lantak la u nak terasa ke, pesal smlm ko pakai kerongsang yg rantai2 tu..mcm makcik2 tau....." erk terkesima aku...bukan nye sbb terasa..sbb aku dah agak close la dgn dia ni..mcm dgn korang2 la..kutuk mengutuk secara live..takde belakang2....tapi aku suka mcm tu...tapi aku terkedu tu sbb tak sangka plak kerongsagn ni mcm makcik2...ehehehehe....actly aku tak pakai pg opis kerongsang ni..kebetulan one day tu aku terpakai...konon2 nak lain skit la aritu..konon2nye la...tapi dpt title makcik plak..dah la muka aku ni mmg mcm mak org...ops...dah mmg benar pun aku mak org kan..ahahahaha.....

Tuesday, March 10, 2009

entry khas tuk PIJOT



kenapa ek aku khaskan entry tuk pijot..mesti korang tertanya2 kan....sbb nye saje nak tjk kat dia..betapa seronok nye melihat anak2 bermain....kesian tau anak2 main sorang2...takde teman..so kepada pijot....cari2kan la teman tu pia ye...sian kat dia...ko tgk aku hari2 hepi tgk meke berdua bermain...walau si abg byk mengusik si adik...tapi itu perkara biasa rasanya dalam mana2 adik beradik..kalo tak mengusik kang..sunyi lak alam rumah tu...skrg bila bb dah pandai bermain dgn abg danish...aku semakin bahagia...dulu...bb kecik lagi...tak reti lagi nak main2 ni....skrg kan sdg membesar....peace to all..oh ye..gambo ni pun khas tuk sape2 yg tidak bercdg menambah anak ye...

Thursday, March 5, 2009

rahsia HANDSET untuk kecemasan

PERKARA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG TELEFON BIMBIT
Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yang boleh anda lakukan,antaranya : -

1) NOMBOR KECEMASAN - Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock )

2) KERETA TERKUNCI - Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI - Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ' *3370# ' . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .
4) TELEFON KENA CURI
- Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya

Monday, March 2, 2009

dari pagi hingga malam


JOM JALAN²













kalo ke bando kuantan, mesti singgah tgk rumah ni...bila la nak dpt CF dgn cite..tahun ni..mimpi ngeri akan bermula la...ehehehe











'mama, cantik tak bb bergaya mcm ni' 'cantik syg, pakai apa² pun cantik, tak pakai apa² pun tetap cantik sayang'










'sori danish syg, tak dpt masuk kat kedai mickey mouse..bergambo kat luar bleh?, takde bajet nak masuk sini..next time yg syg'












'satu tuk bb, satu tuk abg danish' 'tq abg danish'












lunch time...kami try makan kt sini...1st time ni...seme pelayan, seme nye speaking..huhh...rasa mcm kat dublin plak...ehehehehehehe













'bb nak mkn apa sayang'



















'ntah la abg danish, apa yg ada'

















'papa makan dulu la ek....'
(segan la nak bergambo2 kat sini, ehehe takut org kata jakun lak masuk restoran ni kang...so gambo makanan masa tiba, tidak disnap okeh...)












'masa tuk tournament plak'
ini la keje dia every week....kalo tak balik kg...pg main bowling...ada team sendiri dah...sekali join rm60...uhuksss...kalo dpt 1-3 dpt la hadiah duit skit...aritu ada lah sekali dpt....masa pg time ni tak dpt plak...dpt hamper jerk....time ni hUBby dpt no. 4 dari markah keseluruhan...mmm
aku lak sempat la main satu game...dpt la 124 mata...uhuksss....kasut bowling pun dah merekah2...sbb lama tak guna...berpantang setahun kan...ihiksss...









ni la kawan bb..sib baik ada sorang 'kakak' ni tlg layan bb...so tiap kali ikut papa dia...tiap kali jumpa kakak ni...babah dia pun main game...ramai wei main...meke book seme lane tau...satu lane 4 org...ermmm








ni hamper nye...kul 8 baru habis seme game...so time nak balik dah....babai...










gambo masa balik dah takde la..singgah makan di cerating...lepas balik makan...mandi2...masa mereka bertiga mandi²an..ingat nak join sama...dah masuk dah ni bilik air..kiranya nak mandi secara jemaah la ni...tapi bila teringat ada kata² salah sorang bini kawan bowling hUBby ni terus tak jadi..kata2 dia mcm ni 'awk preknen lagi ke' 'erk nak jawab ke tak....' dah 2 kali ni org tego..malu beb...perut buncit wei..mcm 5 bulan preknen..sius...nanti kelapangan aku snap gambo perut skrg ni....bapak la malunye..aku rasa aku makan n pulun byk2 makanan tu tak lepas ke mana pun..ke perut jerk...tak pg ke lengan2, ke peha, ke buntut2...huhhh kekal di perut je...ni kena senamaan secara serius lagi ni..tak leh main2 dah....uwaaaaaaaaaaaaa......kalo tak leh mandi secara jemaah kan....

sekian cerita aku kali ni......

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels