Monday, November 2, 2009

1 Malaysia...

cite pasal 1 Malaysia..aku ada cite hangat smlm berkenaan perpaduan 1 mesia...ter tidak kesempatan plak amik gambo...rugi..mmg rugi...cite nye bermula begini..kita mulakan dgn bismillah ye...


smlm masa otw ke genting (again) kete kami mcm ada probs skit kat stereng..bawah stereng...dekat2 dgn brek dah pun...ada minyak menitik2...cuak gak la kan...takut kering minyak apa2 ke..terutama minyak brek...atau takut gak bocor apa2...then kami pun cadang berhenti di lanchang...sampai situ..mmg ada workshop bukak...ye la ari jumaat kan...masih bekerja la...workshop melayu kami pi tu...pomen2 tu cek dia kata...takde apa masalah...dan tak tahu plak apa punca..dan meke ni sepakat claim yg itu minyak ekon...minyak ekon? ada ke? kami mana la tahu...tak pernah keje atau belajar ttg kete atau automotif senang cite...then dia suggest kan kami pg kat pekan lanchang tu ada workshop ekon...kami p...kepunyaan india...dan india ni claim..ini bukan ekon, mana ada minyak ekon, kalo ada air ekon menitik pun sebelah penumpang tu...bukan sebelah driver...dia tilik dgn betul2 wei..siap meniarap2 di bangku tu...sungguh aku kagum dgn keje dia walau dia tau itu bukan berkenaan ekon....then dia suggest pg bengkel berdekatan dgn enjin...kami p...kat situ workshop cina plak...kami sampai org takde...rupanye pomen tu pg beli makanan...dia sampai tak lama kendian tu dgn pomen india ekon tadi...wahhhh baiknye...then dia cite la yg dia dah tgk kat bawah stereng tu..dia kata ada kuar minyak2...then cina tu cek2 la kat enjin..dia kata ada nut yg tak ketat...sbb ada angin..dan bla bla lalalal..aku pun tak tahu sgt apa yg hUBby cite ttg kete...yg aku tau, drive je..itu statement my hUBby...sampai minyak pun dia kena penuhkan....ehehehe..'tau start enjin, drive'tq ye mr hUBby...


oh ye masa dlm kete tu aku tgk la meke bertiga termasuk my hUBby la yg tgk enjin tu kan...duk belek enjin...ermmm aku tgk meke bertiga...wah menariknye...ada cina, india dan melayu..so nice....masa tu tak terpk plak nak snap gambo meke bertiga...sibuk dgn anak2..nak susu la nak itu ini la..biasa la budak2 kan...cepat rimas tgu lama2...lepas pada tu baru terpk nape tak snap..kalo tak leh aku buat story tuk majalah jbtn aku yg sdgn tgu penulis2 hebat....


tak lama lepas tu siap..tak sampai 1/2 jam pun...dan mr hUBby pun nak byr la...then cina tu kata...tak payah la, skit je...erkkk ye ke ni? aler....aku pun kata...nape tak hulur je...ckp la ini duit kopi sy belanja tokey sama kawan tokey (india tadi)...bg je la rm10 je ke kan..ish hUBby aku ni..geram gak...kalo dia nak bg org tu tak kadang2 tak bertempat..bila bertempat mcm ni tak bg plak....

aku ni suka menolong org melayu...kalo bleh pilihan kedai, kedai melayu, walau kadang2 tu mmg ada mahal gak kedai melayu ni (tak kira la kedai makan ke, runcit ke atau lain2)....tapi tu la..kadang2 gini la....takde barang la, takde stok la...dan kalo servis plak..tgk la...mcm di atas tu...aler melayu melayu..nak kutuk lebih2 kang aku sendiri org melayu....yg ada gak sifat M....ehehehehe...mari la kita berubah ye wahai kaum melayu...


so sekian la cite 1 Malaysia aku tuk kali ni...so nak nampak cool entry ni aku nak cari gambo yg sesuwei skit...

8 comments:

.:fyzz:. said...

big clap to u asha..becoz u turn off ur 'bingit' song heheh jangn marah nih adalah kata2 pujian.dh la first time aku kelui ko ngan pnggilan asha..ok zidah..aku skrang nih bnyk giler asgment pasai One Malaysia nih..ada tiga asgment lebih kurg tajuk 1 Malysia la..tp tui kata ko tuh..aku pun bila tgk berita kt tv ke..kalau sebut anak keling je mati..fuhhh lega ingtkan anak melayu..kira penyakit M amat menebal dlm hati..tmbah2 aku keja di bawah MARA di mana membantu golongan bumiputera dlm bidnag pendidikan, keusahawanan, pembiayaan..so moral of the story..entahla..tgk la situasi..heheh..(fyi aku kena submit this friday satu asgment pasai 1 malaysia lam aspek education..msih 70% ..ada 30% lom siap lg..huhhu

~aSHa~ said...

ko jgn pijot...kang aku kena band dgn readers berlainan bangsa..ehehe..aku maksudkan sifat M kat situ adalah sifat Malas ye..ehehe hua hua hua.....

tapi atr kami ko rajin..takde sifat M sbb tu ko leh sambung belajar...aku je tak kesempatan lagi....moood tak mari mcm aritu

zieha said...

sokong 100% kalau nak bandingkan bangsa kita gan mereka2 tu mmg penyakit 'M' pd bangsa melayu masih menebal..huhuhuhu..tgk je lah siapakah diantara rakyat malaysia yang miskin tegar nie?? ..bangsa apa ye.. renung2kan lah wahai org melayu..huhuhuhu

.:fyzz:. said...

iyer ke penyakit M tuh adalah malas..aku silap bg fakta..tp tuh la..as masyarkat bebilang bangsa kita kena berusaha membudayakan kepelbagaian dlm pembangunan etnik budaya di Malaysia pada hari ini.Kesinabungan daripd hasrat PM kita dalam mewartakan seterusnya mengaplikasikan konsep One Malaysia pada setiap rakyat di negara kita.
berbalik kepada kerajinan aku utk smbung belajar..entahla ada gak penyakit M kdagn2 heheh..minggu nih aku kena all out la zidah..kena submit dua asgment..:)

~aSHa~ said...

wah ko mmg takde sifat M wei...sbb tgk la ..ckp pun mcm org yg educated sungguh...mmg berbaloi2 ko further study...bebaloi baloi....caya la pijot..mcm ahli politik pun ada dah

.:fyzz:. said...

kah kah kah berdekah2..hehhe aku nih addict akibt bnyk sangt wat essay kot wey..semua kena ayat bombastik..dh tuh nnti kena present lak so kena la aplikasikan cara ckp cam ahli politik..heheh..natijahnya, dpt mengubah seterusnya diterapkan dalam diri kita secara optimis seiring dengan kehendak arus perdana pada hari ini..aicey ..heheh

~aSHa~ said...

zieha--> sbb tu kalo kita nak berniaga..jgn tiru bangsa sendiri..ahahaha opsss..kita contohi cara cina berniaga...

LYaFRINA said...

salam asha... eh... yer k duk kmn??? area maner???

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels