Thursday, December 31, 2009

Kegembiraan yg belum pasti untuk Diploma dari UiTM

ha copy paste lagi dari echa...ehehehee...aku tau mesti ada blogger lain bunyi main kopi2 je kan..lantakla..echa kawan aku..dia tak kisah pun (ye ke tak kisah..eheheh) lgipun mende yg aku nak sampaikan sama je...sbb aku jawatan yg sama okeh...

* Tak nak membebel panjang... sbb banyak lagi tindakan susulan nak buat ni... aku ringkaskan ajelah yeeeee...

Skim perkhidmatan Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan) yang berkuat kuasa melaluiPekeliling Perkhidmatan Bilangan 10 Tahun 2007 diubah seperti berikut:(a) nama skim perkhidmatan diubah daripada Pembantu Tadbir(Kesetiausahaan) kepada Pembantu Setiausaha Pejabat/Setiausaha Pejabat;(b) mewujudkan lapisan gred jawatan/ gred gaji seperti berikut: N17, N22,N27/28, N32, N36;(c) memperuntukkan perbekalan lantikan terus ke jawatan Setiausaha PejabatGred N27 menggunakan Diploma Sains Kesetiausahaan daripada politekniktempatan atau Diploma Pengurusan dan Teknologi Pejabat daripada UiTMatau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya dengan penetapan gajipermulaan yang berbeza;(d) memperuntukkan perbekalan kenaikan pangkat bagi pegawai tertaklukkepada syarat-syarat kenaikan pangkat yang ditetapkan dalam skimperkhidmatan seperti berikut:(i) Gred N17 ke Gred N22;(ii) Gred N17 ke Gred N28;(iii) Gred N22 ke Gred N28;(iv) Gred N27/28 ke Gred N32(v) Gred N32 ke Gred N36.Semua pegawai dalam skim perkhidmatan Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan) yangdilantik secara tetap adalah layak ditukar lantik ke skim perkhidmatan PembantuSetiausaha Pejabat/Setiausaha Pejabat yang baharu seperti berikut:(a) pegawai yang mempunyai kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM):(i) Gred N17 akan ditukar lantik ke skim perkhidmatan PembantuSetiausaha Pejabat Gred N17; dan(ii) Gred N22 akan ditukar lantik ke skim perkhidmatan PembantuSetiausaha Pejabat Gred N22.(b) pegawai yang mempunyai kelayakan Diploma Sains Kesetiausahaandaripada politeknik-politeknik tempatan atau Diploma Pengurusan danTeknologi Pejabat daripada UiTM:(i) Gred N17 akan ditukar lantik ke skim perkhidmatan SetiausahaPejabat Gred N27;(ii) Gred N22 akan ditukar lantik ke skim perkhidmatan SetiausahaPejabat Gred N28; dan(c) pegawai yang berada di Gred N32 akan ditukar lantik ke skim perkhidmatanSetiausaha Pejabat Gred N32.*Takde apa lagi nak cakap.... selain ucap syukur sesangat.... alhamdulillah... penutup 2009 yang paling bermakna sekali rasanya ni......

korang baca balik yg aku merahkan tu..ada tak Diploma Sains Kesetiausahaan atau Secretary Science dari UiTM atau ITM...ada ke? ehehehehe baca molek2 wei...kita dlm BAHAYA...jgn terlalu gembira ye...eheheheh...ops jangan marah aku...marahkepada pembaca yg teliti dan alert sgt...

'' New Year Giveaway ''.

sticky mode...sila scroll ...entry baru di bawah


i love umbrella...sbb tu sy nak join gak giveaway ni walau ada kesibukan skit...kalo tak dpt next time sy order je ar...aniwei..kalo dpt lagi syoik nye.

so kawan2, sape2 nak join....tgk syarat-syaratnye;


1 : Tulis entry tajuk '' New Year Giveaway ''. done

2. Dalam entry kene ada gambar (banner) "New Year Giveaway". Pastikan banner ada di sidebar anda. Link ke2nye ke http://lavender4all.blogspot.com/ done

3 : Jadi follower & add link blog ini dalam blog list anda. done

4 : Setelah siap entry anda, sila tinggalkan URL-link-giveaway-anda di ruang comment entry ini sebagai tanda anda menyertai contest ini. done

5. Entry perlulah sticky mode sehingga 31 December 2009 done

6. Tarikh tutup : 31 December 2009. done

7. Hadiah merupakan sebuah "Wine Bottle Umbrella". done

8. Pemenang dipilih secara rawak. Tidak layak bagi yang tidak memenuhi syarat. done

Wednesday, December 30, 2009

hafazan 23 surah...alhamdullillah


nak cite panjang tak reti...tapi tgk la gambo2 dulu...then aku story kat bawah...gambar² sekitar di Majlis Hafazan peringkat Negeri Terengganu - Taska Yayasan Pembangunan Keluarga. mama, kalo danish tanak pg leh tak... mana boleh sayang, awek (uzma) abg danish dah standby tgu tu..nak ngaji sama2... sebelum abg danish, menangis takmo ngaji, mama n papa nyorok kat seat tetamu... acara dah nak bermula... peserta mengambil tempat..









muka ngantuk..tak tido hingga jam 3 pagi..



alamak ada papamazri ar...

'papa lari cepat, nanti danish takmo ngaji' jerit mama dari jauh 200 meter..

alhamdullillah..sejuk perut mama bila mula2 mendengar abg danish baca surah alfatihah tepi mama, masa nak tido...mama ingat abg danish nyanyi lagu apa la...rupa2nye baca surah alfatihah (ala² pelat,tu yg aku terpk² lagu mende plak anak aku ni nyanyi).... hampir nak nangis masa mula² dgr tu..baru berusia 3 tahun lebih....tuhan je tahu perasaan mama ketika tu...bersyukur tak terkira....walau nakal yakmat hingga buat mama atau org lain marah...tapi ada jugak penyejuk hati mama....danish la penawar...dah dah la nakal ye syg....penat mama ni...hari² jadi tiger kadang² rimau...ikut dan je jadi apa dan tgk keadaan la apa yg abg danish buat...


biar la org kata nak berlagak ke apa mama ni...poyo ke...mcm la bagus sgt ke kan...tapi mama tetap rasa nak cerita satu dunia yg abg danish dah reti baca surah² muqaddam (23 surah)...tak terucap mama dgn kata...tak ter terima kasih kat ustazah yg sentiasa sabar mengajar @ mendidik budak² nakal...ye aku tahu ada je budak yg umur 2 tahun dah baca yasin...aku tahu dia mmg hebat..mcm video fatima yg aku donlod dulu²....


actly aku pun terkilan gak...sbb aku tak sempat nak buat itu semua...tapi sib baik pilihan tepat aku menghantar danish ke taska pembangunan keluaga tu berbaloi²....mama sendiri pun tak pandai mengaji..uhuhuhu...


sib baik mama pijot tlg ingatkan pasal sijil...tq to her.

Monday, December 28, 2009

susah hindar kemalangan



korang perasan tak hari² ada berita kemalangan...hari²..tak pernah lagi aku baca paper yg takde berita kemalangan...kenapa ye....susah sgt ke hindar kemalangan....ye aku kena redha aku kena pasrah....ajal maut di tangan Nya...nak hindar mcmana pun kalo sudah tersirat dan ketentuanNya....mati di jalan raya @ kemalangan, nak buat mcmana kan...so nak hindar mcmana lagi kan? MALANG TAKDE BAU...


bayangkan la kita ni atau lebih tepat dan jitu aku la kan...(muahahahhaha takbur la ko, takbur...) aku ni try la berhati2 ni jalan raya...(saje contoh ke aku ye...sbb jarang aku jumpa pemandu yg berhemah mcm AKU)...ehehehe....so berbalik kepada motif aku nak cite....

bayangkan la kita ni cuba la behati2 di jalan raya (ye ai tau org lain pun berhati2 gak...sape nak mati kan) tapi dlm tak sedar kita jadi mangsa keadaan....contohnye....kita punye la bawak jarak jauh dgn org depan..tiba2 org belakang follow dekat je dgn kita..kalo brek mengejut sape yg susah..kita jugak...kita pun kadang2 terpaksa gak brek mengejut bila org depan brek mengejut...itu yg penting jgn follow dekat...supaya bila situasi itu berlaku...kita masih ada jarak sedikit....tapi mcmana dgn org belakang yg terpolo dekat sgt dgn kita..sure dia salahkan kita sbb brek mengejut...dah gaduh tepi jalan, kata kita plak brek mengejut...gaduh @ berbincang hal ni yg bleh buat jem tepi jalan....jem2 ini pun bleh gak menggangu perjalanan kereta yang lain atau leh mengundang eksiden yg lain..


contoh kedua yg terpk dlm kepala hotak ni kan....penjalan kaki..ingat tak bahaya ke? ingat bawak kete je ke bahaya..jalan kaki, bawak basikal pun bahaya gak (so penjalan kaki, jgn la rasa insuran tak penting walau ko takde kete)..walau kita nampak secara fizikal takde risiko di jalan raya...sape kata...ulang balik ayat di atas tadi...MALANG TAKDE BAU ye kawan2...begitu jugak mati..jodoh...ada ko leh terbau...ada tu mmg la ada..bila sesudah...sesudah mati, bau la kemenyan...sesudah dpt jodoh, bau la harum (kalo barukawin ar...kalo usia perkahwinan tu cecah 10 thn org kata bau minyak angin, sakit badan sana sini...ni org kata ye..aku tak kata ye...sbb 10 tahun akan dtg aku tetap nak beli perfume cap one drop perfumes...) so penjalan kaki pun berisiko di jalan raya ni..ye ar ada je kan pembawa kete yg tak dpt bezakan jalan tar dgn jalan tanah...disodok je penjalan kaki tiba2, bkn la tiba2..tapi sbb kadang2 tu kalo memotong kereta then tak capai nak potong tu..terpaksa masuk di laluan penjalan kaki.....aduhai...tak pasal2 org yg tak terlibat dgn pemandu tidak berhemah tadi, mati...pemandu tadi selamat plak...huhhhh, tapi nak buat camne....inilah yg tersirat dari Nya...kadang2 ia (kemalangan penjalan kaki) terjadi dgn pelbagai cara...panjang lebar kalo nak cite kat sini...

contoh ye lain plak...org lain eksiden..kita pun terpalit...contohnye..kalo kete terpusing2..sbb dah terkemalangan di hadapan..tiba2..kita di belakang ni berhenti la..nak elak dari tekena kemalangan tersebut..tapi kete yg dah terpusing2..terbabas tu terpelanting atau terlibas kita kita...kita jugak yg jadi mangsa...look... mmg MALANG TAKDE BAU....so tak pasal2 kita jugak yg kena...

contoh apa lagi ye...boleh kawan2 share kan..korang cite kat dlm komen tu....aku nti paste kat entry ni kaler merah...share ar pengalaman ke, atau apa2 yg boleh dikongsi...yang pernah korang lihat ke...atau contoh kemalangan2 lagi...bas ke, lori ke, kapal selam ke, kapal layar ke..




nota bgtau : koleksi gambar2..byk di copy paste dari hmetro ye...maaf la ye hmetro...aku selalu curi2 cerita dari berita mu...tak salah kan....sbb aku ni pembaca setia..malah patut nye ko (hmetro) leh nobatkan aku sbg duta hmetro tau...kalo tak caye lagi ko tanya la kedai kak senah tepi jalan tu, aku dah bayo tuk seminggu tau...minggu depan aku bayo lain plak...

pengalaman 1 : dari puan fyzz (aku glamer kan hang kat blog aku ni...backlink lagi)
mmg dua tiga pat hari nih asik2 berita kemulangan jiwa je kan..naik obsesi ku dibuatnya..bukan apa aku mmg trauma la bab2 kemalangan nih...ku korek balik kisah 5 thn lepas (2004) ..yg mana aku terlibt ngan kemalangan ngeri gak la..bayangkan time aku naik moto ngan anuar..kaki aku leh masuk lam rim moto (nih akibat anuar tgk accdent kt seberang jalan..) yg menjadi mangsa aku..kaki kiri aku..dh terkulai..(masuk icu) mmg ligemen putus la..mjuq la aku tak jadi si capek(sambil menyanyi lagu si capek) mujuq la leh jln tak terkinja2 ..walapun parut masih ada..emm ..bayangkan aku terlantar di katil rumah ku hampir 3 bulan..mmg teruk la..ingtkan tak leh jalan dh..tp Allah bagi peluang pada aku lagi..syukur alhamdulillah...so hari nih aku sentiasa berhati2..demi anak, suami dn keluarga tecinta..moga dijauhi segala kemalangan jiwa..AMIN..

Sunday, December 27, 2009

Gathering SMKT 1998

Kepada sahabat handai yang mengambil SPM 1998, tidak kira kelas sains ke, sastera ke, kelas renang ke, kelas tari ke, kelas silat ke, taikondo ke, gosip kelab ke, football team ke, tak duk asrama ke, duk asrama ke..janji hangpa amik spm tahun 1998.

saya selaku ajk penganjur (yg tidak dilantik) mengumumkan satu gathering @ perjumpaan akan diadakan pada 2 jan 2010...tempat akan dimaklumkan kemudian setelah jumlah kehadiran memberangsangkan...sekiranya jumlah kehadiran tidak memberangsangkan (kerana last minute punye announce...) tarikh akan di postpone ke tarikh yg sukar dipilih lagi.... buat pengetahun teman-teman 2 jan 2010 adalah bersempena majlis kenduri kawin Norshrina @ shasha....

jadi bagi memudahkan teman2....saya dan beberapa kawan telah bercadang dan berbincang secara ringkas (terperinci - not yet) bahawa ia amat memudahkan bagi kita berkumpul, berjemaah, dan bergosip ops sori....berdiskusi agenda seterusnya akan datang....

so sekali lagi di war kan...gath ini bukan terhad kepada kelas sains...(sbb sblm ni kami ada buat secara kecil2an, 5 beta + 5 gamma = menjadi + seronok)

so gath ini sekadar warming up kepada reunion2 yg akan diadakan pada masa hadapan atau lebih best lagi kepada reunion kepada bekas2 smkt....

so terbuka kepada semua = kelas 5 beta, 5 gamma, 5 alfa, 5 venus, 5 jupiter. (ada aku tertinggal kelas? sila ingatkan aku yg ala2 tua dah ni)

gambar di bawah adalah gahtering yg telah dianjurkan pada tahun 2008. di restoran apa ni ek...adehh lupa tul...nampak sgt koi dah semakin di mamah usia ni...ermmm yg pasti sebelah sek cina tu, sebelah sri mesia tu....ha restoran mende wei..sila remind skit...nti aku taip mula...
sekiranya tuan/puan/cik ada sebarang cadangan berkenaan tarikh atau tempat sila la letak di bahagian komen ye...tima kaceh

cadangan 1 (by sms) = 13 February 2010 (Saturday), 14 -15 feb 2010 (chinese new year), so ramai yg pulang ke kg, then 8 feb 2010 gaji...

Thursday, December 24, 2009

kerana mulut, mulut jua binasa


aduhh sakitnye mulut, ada 2 bijik ulser atau org pangey mata ikan (ye ke?) yg di atas bukan mulut aku ye...


ha ni la padahnye kalo bergosip tak hengat dunia....hehehehehe.....ada gosip hangat ala2 cite ustaz akhil khay skrg ni........ehehe..tambah2 mulut aku ni kan...lagi la suka mengutuk bab gosip ala2 gitu......

tapi padahnye dan balasan yang aku terima direct di dunia skrg ni adalah 2 bijik ulser sekaligus....ye ye aku tahu ulser ni punca lain....tapi pengajarannye jgn la bergosip..ehehehe

Apakah yang menyebabkan ulser mulut?
Penyebab sebenar ulser mulut tidak diketahui. Ia mungkin terjadi disebabkan oleh :
• Stres
• Perubahan hormon
• Jangkitan (infeksi)
• Kekurangan zat makanan
• Alahan
• Radioterapi
• Kimoterapi


untuk info2 ulser




Fakta spa

gambar kotak sauna

* perkataan 'spa' adalah singkatan daripada perkataan 'solus per aqua' daripada bahasa Latin bererti penyembuhan dengan air yang diperkenalkan sejak 400 SM di Rom.

* Pada zaman itu, pancutan air panas semula jadi digunakan oleh tentera untuk merehatkan dan merawat badan selepas perang.



nota jari : wah lega smlm dpt pegi spa...

Wednesday, December 23, 2009

udah lama aku menyepi

udah lama aku menyepi je kan...ehehee...ini perkara biasa satu ketika dulu...seminggu satu post dulu perkara biasa je..tiba2 jadi luar biasa plak last two month....hari2 ada entry baru...opsss...

ni bukan sbb malas....tapi malas la jugak..sampai gambo pun takde dah ni masuk dlm entry...malas nak transfer dari kamera lagi...

baru2 ni kami sejabatan ber'retreat' perancangan tahun depan di intan kampus wilayah selatan...so kena la tahun ni yg rancang...ye idok? ke tuk tahun depan...bulan satu baru rancang? uhuhu..
so bulan jan nanti kenalah siapkan SKT 2010...kena mintak kelulusan..baru leh buat keje tuk tahun depan kan...gitu la kan kaedahnye? ke ada kaedah lain kat tmpt keje uols? ke korang buat awal2 lagi dah? ni bukan tuk 2010 je..tuk 2011 jugak ni punye planning...kami buat bulan disember ni sbb nak bagi keselesaan kepada semua pegawai yg dah releks skit dari berceramah2....ye ar...ujung tahun baru mereka2 ni lega skit....sbb seme jabatan pun nak close akaun..takde dah atau kurang dah aktiviti2 ber kursus ni..lagipun LNPT pun dah kena isi kursus2 yg telah dihadiri...so kalo kursus2 di hujung tahun..mean LNPT tu siap tahun depan la ye? ermmm

selepas retreat aku yg sbg pencatat minit ni...(dah kuli kan nak buat apa lagi...kena la jadi kuli kan) so kena la draf minit mesyuarat tersebut.....aku pun dah pening tgk tulisan cacing @ trengkas ni...ehehehe takpe takpe...aku akan mereka2 je apa yg meke ckp aritu..main ingat je la...ok dok? ok ler tu kan....

ok la utk masa ni...entry ni nak perjelaskan kenapa aku diam dlm beberapa ari kebelakangan ni je...
sekian tima kaceh...

/maaf kepada teman2 kerana 3-4 menjak ni aku tidak menjenguk korang punye blog...maaf ye...ti aku akan tgk korang punye blog hingga 5 kali sehari..setiap blog...ok? kira dah bayo balik tak janji2 manis ku dulu tu? uhuhuhu....

Wednesday, December 16, 2009

cuba bagi idea skit...

cuba bagi idea skit..aku tgh bosan ni....bosan mengadap keje...kalo aku buat keje kang..confirm aku tak leh mengulor di alam maya..jadi pe yg perlu aku buat? nak buat keje..sgt2 takde mood mari lagi...

tadi bercadang nak pg pej pos, nak poskan hadiah tuk si ecatir yg pengunjung setia bulan lepas sbyk 200++ dia berkunjung....tapi pernah kah aku pg pej pos? ahahahaha seme tu ada org tlg buatkan...

cuba bagi idea skit camne nak bagi mood keje tu mari..kalo dah keje kang..aku ralit terus...

kalo mood shoping di alam maya atau tak maya sentiasa ada..tak payah nak cari2 mood nye..ahahaha...
tadi baru aku lihat akaun mr. hUBby...aku dah curi skit dari dia..ehehehhe...sblm dia reply sms suh transfer ar...aku dah transfer awal2...suka hati aku...jadi mood shoping online udah mari...oh ye curi curi dari akaun dia ni mmg perkara biasa ..tapi curi2 dari akaun aku..dia tak berani..bagus2....

ce bagi idea..nak shoping ke nak buat keje time keje ni?

ada je ayat2 akhir....uhuhuhu...arghh sememangnye aku tgh buntu dan tension dgn ahli koir...susah kalo kita handle org tua..baik handle budak2...tak menyakitkan hati

Tuesday, December 15, 2009

pengunjung bertuah bulan lepas

so oleh kerana arini idea ada tapi tak kesampaian nak menaip..so aku buat entry simple mimple je ye...supaya ari2 terisi...

ada org kata ari lahir seseorang, mcm ari yg tak elok buat tuk si tuannye, ye ke? aku tak caye..aku tak caye... (korang paham ke maksud soklan tu, aku pun tak reti nak buat soklan).... bagi aku HARI lahir seseorang tu lah HARI yg LUCKY utk individu tu..so aku dilahirkan pada hari SELASA...(oPS kantoi sudaaa)...so aku rasa HARI SELASA adalah hari lucky tuk aku, mak aku, abah aku terutamanye (sbb dpt anak pmpuan kan abah kan), hari LUCKY tuk abg de aku jugak (sbb dia suka dpt adik pmpuan gak), ermmm so aku rasa mmg selasa is de lucky day..... (so apa kejadah nye org tu kata, ari kelahiran ari yg buruk tuk si pemilik..huhh karut marut)

wah mukadimah pjg dah, dari takde masa boleh plak aku create mukadimah, korang kan tau aku ni bukan reti mengarang dlm bahasa melayu, dlm bahasa india aku mmg gred A1..uhuhu...

so straight to ampang point......sempena hari kelahiran aku ari SELASA..aku nak hadiahkan coklat tuk pengunjung yg TEGAR...iaitu....

lu tgk la sendiri ye...


so kepada pengunjung itu sila la bagi ur addrs ye...ko mmg LUCky arini..dah la ko buat blog ttg org bagi adiah tuk followers ke 100..tahniah ar...u r so lucky....


so next time..aku pun nak buat gitu la..tuk commentor tegar dan polowers yg ke xxx..mengikut hari keLUCKYan aku jugak...adiah next time ialah...tiket ke genting...(itupun slps aku dpt tiket tu dari kawan yg tlg amikkan kat pej NSTP tu..tq ye fren)


MANJA SGT KORANG NI..AGAKNYE SEME JADI ANAK abah korang kot...huhh aku ingat aku la sorang anak abah yg manja ngada2....ye ar...kalo tak nampak gak...korang klik kat word pengunjung yg bold tu...ada nama dia....adehhhh....

Monday, December 14, 2009

sy nak dpt CEMERLANG


saya...saya? ish korang rasa ok ke guna saya, sopan skit wei (sesuai la dgn aku yg penyantun ni, sila umpat secara jemaah ye, time umpat tu invite aku tau)...ke aku je, atau ai, atau asha...getik tak? hua hua hua...


lately bz skit...kepala hotak ni konon2 byk la ideas yg bernas2...sbb makan beras dari bernas la ni punye pasal..tu ideas mencurah2..cuma tak kesampaian je nak buat autopublish ke...atau nak buat direct je dari sini meja skrg


so aku rasa arini nak concentrate dgn kerja...sbb aku ni bercita2 nak dpt anugerah cemerlang....uhuhuhu....mcm kelako plak impian cenggitu kan...kelako ke wei...tak salah kan kalo kita mempunyai target untuk setiap tahun...so mmg tahun ni aku target nak dpt anugerah cemerlang..sekurang2nya hasil2 kerja aku yg keras tuk tahun2 ni berhasil...keras yg lain mmg mudah dpt hasil.. muahahahaha ha nak kutuk la tu blog aku luc-ah ek...blog aku kan takde pun aku mentioned specifik kepada family ke atau kepada penulisan jiwang aku (pandai ke aku mengarang @ berjiwang)


kepada rakan2 yg ada sepejabat (jikalau ada...uhuhu, pls jgn angkat tangan inform kat sini u r my colleague ok) jgn la bgtau aku berblog ye...muahahhaha..ckp la kat bos..aku ni rajin sekali tau...muahahahah...uwekkkkkkkk.....tak pun jgn ckp2 apa..mati aku....


ok bye semua...selamat bekerja secara serius kepada DIRI SENDIRI


nota info :


1) aku tak leh on ym becoz kalo on ym aku takleh on xxxxx untuk isi markah kaki dan tangan jbtn...kalo nak ym aku kena on berukben..bukak berukben tak leh masuk link xxxxx


2) komputer aku, direct ke pintu masuk bos, mmg sengja susun begini....so takleh selalu sgt blogwalking...(tapi mlm2 ai terjah tau uols punye blog..)


3) sememangnya..mmerlukan aku buat keje secara serius...sbb mende ni hal serius...so tak leh nak buat dlm satu masa 3 kerja seperti biasa...sbb nti tersalah markah org, bahaya...



itu sahaja setakat ini...selamat berblog......



gambo ni kat pej lama...kat pej baru ni..tak sempat nak bergambo2..maklum la bz sgt...hua hua hua.....

Saturday, December 12, 2009

JANGAN LUPA SINGGAH DISINI YE

http://azrisha03.blogspot.com

BLOG ini memaparkan INFO, ILMU, PENGETAHUAN AM, TEKA TEKI, TIPS, PETUA, PANDUAN atau apa sahaja yang baik dan bermanfaat yang boleh dikongsi bersama dengan PEMBACA, dan moga ada yang sudi memberi sumbangan artikel yang baik untuk dikongsi bersama PEMBACA lain. terima kasih.

(INI BUKAN ENTRY YG TERBARU...SILA SCROLL KE BAWAH YE UNTUK CERITA TERKINI)

Friday, December 11, 2009

senggal jugak budak ni

aku ni geram.com.net....
bukan la sbb aku tak ikhlas....tapi dah meluat aku...gini citenye...

smlm, adik aku yg pompuan tu sms...

wani : akak, aku terserempak dgn adik dan awek dia kat wayang....
aku : wut? geletik sungguh la..kata tak cukup belanja...sedap2 dia tgk wayang...nti aku tepon dia
wani : jgn la ckp aku bgtau plak...aritu dia kata dah putus dgn gf dia...
aku : lantak dia la dah putus ke tak dgn awek dia..yg geram tu kata tak ckup duit belanja, aku hulur2 la skit..pg wayang..JOLI...mana ada cukup duit...

apa pendapatan korang? patut aku nak ikhlas dan bantu adik aku lagi ke?

geram aku, aritu dia kata kat aku 'ye ar kak, aku berjimat la ni, nak study, nak kawin,' (ceh nak kawin, tak cukup duit...getik tul, suh belajo dia jawab 'nanti nanti nanti'

kalo depan aku mau aku kaunseling satu hari satu malam...dan oleh kerana adik sendiri, aku ketuk2 @ sengkeh2 je....tapi dia tu dah besar....kang dia tendang aku, naye gak...

adik aku tu muda lagi, lepasan spm la kiranya..aritu dpt belajo takboh g, tak sesuai, dan keje la bodoh2 dulu setakat ni, kira bagus la tu..rajin..tapi sejak ada awek ni...tak ckp duit aje...mula la sms aku..mintak duit skit..aku tak kisah pun, kalo tuk makan, tuk minyak ke.....ini hangin je...tuk tgk wayang...kalo aku tepon dia sure dia kata dia guna duit sendiri, duit aku tak guna tuk enjoy2...ye ar duit sendiri habis, duit aku baru ko guna tuk makan....bangal tul la dia tu...tak reti nak berjimat...dah ar dik...meluat dah aku dgn alasan awk tu...

nota penjuru : gambo adik takde...malas tjk..sbb hensem sgt...uwekkkkkk

nota rujukan :

BANGAL = bangang + sengal
MANTOPS = mantap + meletops

Thursday, December 10, 2009

tag by lovelywa

wah ada tag lagi skrg ni....ingat dah pupus ditelan zaman..bagus²....ni aku di tag dari Lovelywa
kawan baru....dia ni PA gak..kat jbtn mana aku lupa...dan tak tahu nak pangey akak ke adik ke sebaya ke...hentam je la ek...yg penting KAWAN...

aku pun nak jawab dlm malay mcm ko punye gak

A: write five (5) interesting facts about the person who gave you this award.

1. dia pun ahli koir gak (betul kan)

2. dia PA sama mcm aku..

3. dia cun mcm aku gak (ehehehhe)

4. dia ada sepasang anak mcm aku gak

5. hero dia suka tgk oltromen dan upin ipin sama la jugak hero aku tu

B: jot down ten (10) interesting facts about yourself and your hobbies..buat 5 je la setiap 1..jenuh nk pikior..myself:

1. up to date (muntah tak korang)

2. takut perut muncit, tak canteek..tak vogue...

3. love to make love...opss...(adehh kang ada komen menyentap)...love make up too

4. ada kerjaya sendiri dan tak nyusahkan org lain

5. have 2 kids, tapi masih ada kata mcm belum kawin...hua hua hua (uwekkkkkkk <--- ini perkataan dari kawan2 kedengki ye, mcm ai tak tau) 6. i love choc...(lupa nak letak) my hobbies:

1. hobi baru dah skrg ni ---> blog walking, komentor tegar gak skit2....

2. main boling juge..walau selalu kalah dgn mr. hUBby, tapi aku pernah menang gak dgn dia...

3. i love shopping too ini kan terapi..walau shopping di kedai pak abu depan tu

4. garas bilik air (dah jadi mcm hobi plak dah...tapi ye ar wei...)

5. tgk duit kat kedai, i love money..uhuhuhu..kalo ada terlebih duit simpan (kira hobi la kan)

C: pick your ten (10) more deserving recipients and describe them..

cik jah aka nojj....dia punye ayat skrg ni mantops

izan ...dia yg byk ajo aku ttg dunia blog, dulu selalu maki aku sbb tak update blog, skrg aku mau maki dia plak

@juera ....my kolik....baru menceburi dunia blog...sila2 ye

zieha ...yg dok kuantan tapi menyepi je blog dia skrg ni

siti sifir...akak yg super idea

mrS may aka fifie ....mula2 kenal dia, masa dia cite ttg ular masuk umah dia...seram aku

Lya ...yg duk kemaman...sihat ke skrg ni? sepi je

lin_cute ...org jb, yg ada 2 gadis melayu yg CHANTEKK....(ingat jgn gelak sambil berjalan)

ziemah ... my exskulmate...ada hero nama ADAM mcm cite nur kasih plak...

yg ke sepuluh adalahhhhhhhhhh...... sape ek? ejan? nak ke dia terjah sini lagi...uhuhu, nogha vs cik geli? dia dah femes...layan ke aku lagi ek....ntah2 dah beranak, dan ramai org duk tgu kat spital....ermm echa? dia pg shoping YES tak abis2 lagi tu...., amy? tgh muncung je tu...huhh....kak mimi? nak ke dia buat...dia skrg sibuk dgn menjamu besday je...

ermm kak mimi je la ye...leh ke? pijot la pilihan kalbu...


ok sudaaa dah kerjaan ku ini ye lovelywa....

AKU MENANTI2 TAG DARI PIJOT AKA FIZA ELITE...EHEHEHE AKU MAU TGK TAG LEPAS REHAT YE...

Wednesday, December 9, 2009

macamana nak hilang kan KUTU di kapla

ha aku paste mula la tajuk di atas...tajuk tu pun berbunyi soklan dah....

macamana nak hilangkan KUTU di kepala hotak ni?

korang ada cadangan..pernah kena?

masa kecik2 dulu aku pernah kena..time duk asrama la jugak..hampeh.com.my...so abah aku risect2 kan kepala aku ni...then balut kain selama sejam...cuci... skrg tak kan abah aku nak lakukan lagi?...eh aku ke yg kena ni? yeeeeeeeee aku tgh beranak pinak kan KUTU....AGAKnye ni......agaknye aku terjangkit dgn anak aku kot.....sbb anak aku kena KUTU masa kat skul agaknye...skrg ni dah botak....takde la botak sgt..tapi ala2 botak...(patut aku beria nak cuci rambut aritu...terasa rimas tul kepala hotak ni)

apa idea boleh buat ni? adakah spt di bawah :

a) pg klinik amik ubat
b) botakkan kepala (uish idak la aku)
c) cabut je kepala
d) semburkan penyembur serangga
e) bakar je rambut
f) sembur risect mcm abah aku buat tu
g) sikat2 guna sikat rapat tu (mana nak cari ni, smlm dah cari takde kat kedai tu)
i) buat treatment rebonding, nti rambut jadi cantik, kutu pun jadi pening...ahahahaha ok ke yg ni?
h) suh beruk carikan...

arhhhhhhhhhhh tension...seriussssssssssssss


mana gambo beruk ni...sat nohhh...bca ar dulu...ptg kan aku cari gambo kutu dan beruk




ish benar ke aku kena kutu ni?

2.50 PM - pengumuman...confirm xde ar kutu....sekian tima kaceh....kelumumur kot...cehhhh, sampai sikat tu patah aku kerja kan..takde pung..

Tuesday, December 8, 2009

aBah aku je BaGus

(bila aku cite pasal abah mula ada kata aku tiru org lain yg duk cite pasal abah dia je lately, SORIIIIIIIIIIIII baca baik², kalo ade perkataan 'ehehe takde ar...actly' itu bermakna ayat sebelum tidak membawa maksud...dan ayat selepas itu yg sebenarnya bermaksud...(nama je kawan bertahun↓3)

abah aku je LELAKI dan INSAN yg bagus takat ni..tak pernah sesekali menyakitkan hati aku.....bukan nak kata mak aku tu tak bagus...tapi baca la dulu sebelum make ani conclusion..(walau bagaimanapun mak kena utamakan 3 kali)

abah aku, tak pernah sesekali angkat tangan ke aku (wani [my sis] awk pernah kena ke?) penampar jauh sekali ar, pegang rotan hala ke aku,..lagi never, (anak aku? umur 2 tahun dah ada adiah). kalo aku merajuk dgn mak aku, dia la tukang pujuk, tukang tgk mana yg berbirat....itu abah aku ye....kalo zip beg aku rosak, dia la yg baiki, kalo aku raasa nak buah mempelam, dia yg amik galah tlg jolokkan...kalo aku kata, abah nak bawak balik serai la, hujan2 dia sanggup redah, kalo aku tengah preknen, dia yg paling risau...hampir hari (bkn hari2) tepon tanya, sihat ke, nak makan apa....larat ke, muntah ke, nak bersalin kat xxxx tak?, dah ada perancangan nak makan jamu apa lepas bersalin?, kalo masa kecik2...kalo aku tak reti lukis ayam, dia la yg lukis, walau dia bukan pelukis, aku sampai ckp 'abah ni, cantik la skit ayam tu', tanpa perasaan marah pun....dia baiki, dia padam dan buat balik....(sian dia mesti terasa, masa aku kecik mana aku tau perasaan ibu bapa ni), kalo aku ckp abah, kawan2 ajak buat pondok belakang rumah, abah tlg buatkan...dia yg pakukan, dia yg dirikan (masa tu dia takde basic membuat pondok pun)...aku dgn kawan2 tlg main je dlm pondok tu, tlg la jugak, angkat kayu kayan, kalo dulu aku keje kat xxxx dia tlg amik dan hantarkan...sbb kat sane kalo dah kul 7 mana ada kemudahan awam nak balik (wani abah jemput anta awk jugak kan masa awk part time) bukan mcm KL atau kontan ke, kalo aku masak kuih, never ever dia kata TAK SEDAP, dia kata erm bagus² sambil makan dgn lahap konon² sedap ye....(padahal aku tahu, aku sendiri rasa tak sedap), kalo aku kata kat abah 'abah, tapak kasut ni tercabut' dia la yg tgk, dan gam² kan, atau ketuk la mana yg patut, kalo skrg ni aku ckp, abah nak mintak tlg jaga anak, boleh tak? dia kata boleh, mak sihat tu, (mean kalo mak tak sihat, dia pun tak mampu nak tlg kan) kalo aku lama tak anta anak, dia yg tepon tanya, awk tak bz ke skrg ni, tak kursus, bila bleh anta anak ke kampung lagi....tak pun time raya haji aritu, sebelum raya, dia tepon, balik mana? aku ckp balik umah mentua, dia kata 'nanti tak balik langsung la ye ke temerloh', aku nak ckp apa, terpaksa berdalih, sibuk skit bah, lgpun balik sane ni kejap je (mmg kejap je)...abah aku ckp 'takpe ar...lenkali la kalo mcm tu, budak2 sihat?', kalo agak lama aku tak balik, mak aku tu beria ajak abah aku ke sini, nak tgk cucu²...abah aku layankan jugak, siap ckp, abah bawak balik MDM1 bleh tak?, aku kena la jawab, ala, nanti rindu dgn dia, sunyi....agaknye dia takde geng nak mengeTEH la tu, rindu bawak cucu nakal tu ke kedai pakcu, oh ye time raye pose aritu, di pagi raya, abah tepon, 'akak, bila balik?' aku ckp raye ke3, dia kata dia nak ckp dgn pak mentua aku...aku tak tahu la dia org ckp apa, maybe nak ckp halalkan makan minum aku ke, atau harap jgn la kecik hati dgn perangai aku ke, tak tahu la ckp apa, atau dia nak minta kalo menantu dia bawak aku balik ke kg sane, restu ke...sbb anak lelaki kena la dpt restu ibubapa gak, so jika itu buat abah aku hepi, takpe ar...

oh ye dulu, masa aku preknen, bila dia tgk kete xxx tak terjual lg, dia yg riso2, takut gak aku STRESS time preknen....dia la yg kata biar abah la settlekan (padahal dia tu mana la ada duit sgt)...so dia la settlekan...nak bersihkan nama anak menantu....nti kalo nama menantu black list ke (kalau ye) anak perempuan dia jugak yg susah hati, so dia tanak aku rasa susah hati, so bila aku ada duit balik, aku pulangkan, sbb aku tahu...dlm simpanan dia pun ada berapa kerat je.....simpanan dia yg lain ada pada mak....

time berpantang, dia la yg masakan ikan haruan, buat sup, tak hanyir pun, dia mmg terror, dan dia tahu gak kalo pahit2 pasti aku tak telan, so pandai la dia buat mcm2...janji aku leh telan,

kalo dulu, kalo dia makan madu lebah, dia mesti suapkan kami adik beradik, dia kata makan madu ni bagus, (kalo bermadu je kurang bagus), then kalo makan nasi, nasi panas, dia la yg kepal2kan...kasi sejuk2 baru suapkan...mak aku tak suap2 dah aku bila dah sekolah rendah....tapi abah aku lakukan jugak bukan tuk aku je, tuk adik2 aku jugak....kalo kami tanak makan sayur, pandai la dia psiko kami, dia kata, makan sayur ni sihat, kulit jadi cantik, skrg akak mmg cantik pun bah, tq ye abah (tak payah meluat dgn statement ini) ....sampaai menantu abah tak tgk pon pompuan cantik yg lain....uwekkkkkkkkkk

then aku jugak takde parut di kaki ye atau bhg lain, (dah tua baru ada, sbb terjangkit sesuatu aritu...uhuhu dah tua baru kena..chaittt tapi time ada tu bukan di bawah BIDANG KUASA ABAH AKU dah) ha nape aku takde parut walau parut ciken pop...sbb itu seme keje abah aku...ntah nape dia riso benar kalo anak2 pompuan dia ni ada parut....ada je la ubat yg dia dpt..jerawat ni pun, kalo dulu teruk yakmat, dia la yg dptkan ubat dari klinik xxxxx tu...so jerawat ku tak teruk spt dulu lagi...kalo ada pun skrg ni satu dua....

agaknye time ni kalo aku ckp, abah kerongsang tu (ada tali yg berjela) tercabut, mesti dia usaha kan utk baik pulih, walau dia tahu bukan dia yg buatkan jadi rosak....

so dia je la insan yg pandai jaga hati aku, tambah2 bila aku merajuk masa kecik2 dulu, dia la ketuk2 bilik hingga buka...walau pun mcm tu, abah aku ada gak tak dpt tunaikan permintaan aku, maybe dia tak mampu...tapi ntah aku tak rasa kecik hati pun, malah tak ingat mende la permintaan yg tak dpt ditunaikan tu...sbb maybe aku pun paham tahap kemampuan kewangan abah aku, dia bukan kaya pun, tapi dia kaya dgn sikap dia, walau mak aku ada gak tak berkenan dgn sikap dia, tapi ada insan lain yg suka....sbb tu org kampung pun suka dia, malah dia leh geng2 dgn budak2 kampung (bkn rempit ok), malah abah aku tu bukan kaki pompuan pun walau dioffer oleh mak aku berkali2 kahwin dgn ustazah yg dah jadi BALU tu....tapi tah abah aku tu...

lagi satu...kalo aku hulur kan dia duit, dulu byk kali dia tolak2nye...dia kata xyah la, beli la keperluan anak ke apa...mak aku pun gitu gak dulu, kalo dia amik pun dia amik sekeping je, yg lain bagi anak2 aku...tapi skrg ni, baru la meke terima, maybe dia tgk aku dlm keadaan ok kot....so oleh kerana meke tu susah gak nak amik, aku masuk je la dlm TH...semoga niat ku tercapai....amin...

dlm baik nye abah aku tu jugak, ada gak perkara2 yg aku tak sampai hati nak ckp...maybe sbb aku bukan anak gadis dia dah, aku telah diambil alih org lain..tapi dari segi bioligical nye..aku tetap berasal dari dia, dan kalo org lain tanak amik alih jaga aku dah, aku kembali gak kepada dia....dia masih wali aku yg sah....dan time tu la aku baru cite segala serba serbi ye...masa tu org boleh la tgk abah aku jadi PEMBENCI atau tak...pemarah atau tak ye....

oh ye kenapa aku duk sebut2 nama wani, wani tu adik aku, dia selalu gak tgk2 sini, dan bila aku mentioned nama dia tu sbb dia selalu terasa, mcm abah aku tu terlalu lebih kan aku dari dia.....aku plak terasa mak lebihkan dia dari aku....uhuhuhu (biasa la adik beradik, iri2 tu adat biasa) padahal mak abah aku tu adil je...kami je buta...

so ini je la yg aku teringat berkenaan ABAH aku....

setakat ini sahaja, cerita ini ada cite sembolik, bukan niat nak cite hal abah aku pun....bukan nak jaja hebatnye abah aku pun, abah aku pun mmg bukan hebat...serius...tapi pada pandangan aku, dia la yg byk penyejuk hati aku....di kala sedih...cuma skrg aku tak dpt dah nak jadi 'anak gadis' dia lagi....

kalo ada yg kata 'mcm la abah dia yg hebat sgt...' terserah...sbb abah masing2 hati masing2...ini ABAH aku...bukan abah korang...ehehehe

gambar abah tiada dlm pc ni...(sampai gitu sekali anak abah buat abah kan, gambo beruk ko ada simpan dlm pc....aduishhhh, uhuhu actly ada gambar abah, tapi dlm pendrive dan lebih tepat ada dlm hati akak ni bah wei...terpahat kemas senyuman abah)

Monday, December 7, 2009

xde autopublish, sibuk LNPT

XDE AUTOPUBLISH (main point)

(susah kan kalo ada blog sendiri, "org lain bleh sound suka hati ar ini blog aku, umah aku" but me? pernah ckp mcm tu b4 ni...tapi arini aku ckp...suka hati ar blog aku, ada aku kesah <--- XPERNAH MANA2 NTRi sblm ni ada ayat ni...mcm 'org' lain buat....) geletik aku, TAK SUKA SUDAH, (dah le aku tgh byk keje, intenet slow...bila aku nak hilang tension sbb keje...TENSION lain dtg...TIMA KASIH KAWAN2 YG BUDIMAN) so tak perlu hipokrit... yg ni benarx² SENTAP dari blog yg aku 'terbaca' tu ehehe takde ar...actly aku sbnrnya byk mende nak cite..pasal aku n hujan dan pasal aku terbaca satu blog ni...sgt menYENTAP hati..perghhhh rasanye itu 2nd blog yg aku jumpa yg JUJUR tul cite hal kehidupan dia...maybe adalah di'cover' skit2...gile ape nak cite seme..takde privacy kehidupan la plak kan...so lepas baca blog SENTAP tu...aku terdiam...aku terpk2...huhuhu....adehhh sadish....ok full stop ttg blog tu...biar ia tersimpan di hati...lama2 hilang la keSENTAPan aku tu....eh blog tu bukan cite ttg aku tau..org tu pun bukan kenal aku...bukan aku sentap sbb dia kutuk ke apa tau...SENTAP ttg kehidupan dia...


so arini plak aku sibuk nak buat markah tuk LNPT pegawai2 termasuk AKU okeh...aku isi markah sendiri ni...bleh percaya tak bos ke aku ni? wei aku amanah wei..bos tulis dlm tu aku amanah tau...tq bos kerana sudi memberi kepercayaan sebegitu...i lap u bos...(kena la syg bos wei, majikan kan)


ermm gambar apa yg bleh aku selik kan ek.....

Friday, December 4, 2009

Suka hati aku la, Dia kawan aku 10 Taun tau

retype balik 'Suka hati aku la Dia kawan aku 10 Taun tau'

ha saje aku buat tajuk ni...ehehehe..nak kasi panas2...tadi aku terbaca komen kat blog member ni (tak pyh backlink la ye) member aku dah bgtau dia tak kan publish komen2 yg akan buat aku terasa..tapi aku pujuk rayu dia suh letak je la....aku tak marah...lagipun n3 ni pun bukan untuk TUNJUK PERASAAN...n3 buat tuk sbb takde IDEA MARI lagi...ehehehe...

budak tu kata lebih kurang seperti berikut : .'benci la paksa2 orang komen, pe dia ingat blog dia hebat sgt ke' ha cenggitu la ye...ini komen aku simpul semua sekali harun....

aku harap budak tu tak baca..kepada member, ko jgn bagi plak link aku ni kat dia tau (lgpun mmg ko tak kan bagi, sbb ko ckp kalo tak, sure BLOG AKU FeMeS, ranking NAIK...nti habis la populariti ko)...sbb dia tidak DIJEMPUT pun..nak mari gak atau terjergah jgn kutuk2 udah....okeh..sbb aku dgn ko BUKAN GADUH pun...muahahahhaha..dan entry ko tu pun bukan ko marah kat aku pun kan...masa ko buat entry tu ko dah ckp dgn aku awal2....

oh ye berbalik kpada tajuk di atas...ha suka hati aku la nak paksa2 member aku tu..aku dgn member tu dulu main tunjal2 je...takde hal pun...aku tunjal member, member tunjal aku, eheheh kalo gaduh pun, gaduh hebat gak kami dulu, siap ada pistol2 air tau...tapi gaduh tu la yg merapat2kan lagi..sbb gaduh la wei dpt kenal hati memasing.....ce kalo satu pasangan takde gaduh langsung...sure kedua2 tu pendam perasaan...ceh x beh langsung....lagi langsung tak kenal hati budi...eh kenapa aku sebut pasangan ni....ermmm oh ye, aku dulu dgn member pasangan LESI terhebat (sila jgn la caye ye, rekaan semata2)

so suka hati aku la dgn member aku tu dan member2 yg seangkatan yg sudi dgn aku lagi kan...nenek kebaya kan...

sure blog aku dikutuk oleh readers member tu...ehehehehhehehe...kalo nak kutuk2 la...berat sebelah kanan aku skit...alhamdullillah....

aku ada gambar beruk khas tuk sape2 yg bakal nak kutuk tu...lgpun gambo ni khas tuk tajuk entry yg lepas tu...tajuk beruk tu...sbb aku ter upload gambo coklat daa kat situ....ha ni bayar balik


eh bila dah upload ni baru aku pasan...sure lepas ni org ingat tajuk tu berkenaan beruk ni...mean org ingat aku berkawan dgn beruk ni 10 taun dah...uhuhuhu arghh lantak p la.....beruk pun makhluk Allah...nak gelak, gelak la....pe salah nye kan berkawan dgn makhluk Allah...

tapi peringatan...beruk ini bukan gambar member aku ye

~NOTHING~

arini (jumaat) takde topik..tak sempat nk buat n3....tadi (mlm) amik kain kat dobi dah lewat...balik cuci rambut pun lewat..tapi tido mlm ni kena awal ye....walau dah cuci rambut, kena cuci lagi...hampeh.com.my ... ehehe ampun bang...

tadi ingat nak tgk2 paper kot ada cite yg boleh bawak ke blog..tapi tak jadi plak..ada plak org sms tanya sesuatu soklan....ehehhehee...nojah, ce cite sape yg suh ko tanya tu...ehehe cam tak caye soklan tu dari ko tau....

maaf kepada yg kurang paham....

ni n3 autopublish ye...uhuhuhu...saje bg tau..kang org xtahu...

so nak sambung baca paper bersama teman sejati di bawah







Thursday, December 3, 2009

Ramai Opismate bawak BERUK ke Opis


berita hangat yg berlaku kat opis aku skrg ni...merata-rata kawan opis membawa BERUKben ke opis...bukan takat aku sorang, malah lebih dari 5 orang bawak natang ni...huhhh...alkisahnye bukan sebab pejabat kami takde kemudhan intenet, malah ada wireless lagi, tapi perkara yg menyebabkn kami bawak BERUK berkeliaran di opis ni sbb segala mende telah disekat, facebook, ym dan youtube apatah lagi...susah tul skrg ni nak tgk cite lucah oltromen (aku tgk lagi ke cite gini? cd lucah kat umah yg pernah dpt pun aku patah²) actly susah gak kepada penceramah2 yg nak donlod sesuatu untuk presentation, tapi disekat...huhhhh, sib baik aku takde beruk2 jadian tu...so aku buat keje je la kat opis ni....huhuhuh....(caye tak? caye je la ek)
actly aku pun bukanlah tegar membuka facebook, youtube apatah lagi YM....(ehehehhe), blog ni pun aku update mlm2...dan autopublish je (emie, autopublish tu kalo nak buat, ko pg kat post options tau, klik kat situ, then ada post date and time, ko tuko la time kat situ dan tarikh gak tau..nak publish tahun depan pun boleh, tapi basi dah la cerita tu)

kesimpulannye...jom makan coklat...echa..coklat ni yg aku kata tu..pernah nampak di mana harga tuk 2 bar coklat ni RM2.20...dia berkembar tu tau... nak adiah tuk komenter yg gementer lah
jgn la dihina gambo yg mmg benar2 hodoh ni...kerana aku akui dan mengakui sebenarnya kamera tu mmg betul2 murah je...lagi singgi nak 400, percuma kad reader dan bateri plak tu...org lain leh zoom 300 meter...aku takat 2 meter je...uhuhuhu sian kan aku? eh tak yah sian²...mmg aku takde hati nak beli lain...sekian tima kaceh...

Niat tak Menjadi

niat2 semalam tu byk yg tak menjadi ar...ada yg jadi, jadi ar...ada yg tak jadi,...ntah ari apa la nak ditunaikan..salah satu sbb tak jadi sbbnye ari hujan...lebat giler..nak meredah hujan tu...alahai...pk 7 kali..kali ke 8 punye pk...jawapan nye tak payah ar pg....

tapi ada yg best semalam tau...piano's teacher tu kan...bagi satu lagu kat ai, yu know.....uhuhuhu dia bagi lagu hepi besday...dah lama ai pujuk rayu tiCer tu tau...smlm oleh kerana ai dah move ke not yg hampir dgn pembelajaran lagu tu...dia bagi la not tu...horeyyyyyyyyy...tq tiCer....dia tanya, nape nak sgt...besday ur husband ka? <--actly tiCer ni spiking tau, tapi campo gak.....so ai ckp tak la..preparation tuk besday tiCer ar....tapi besday dia bulan julai....hua hua hua...kantoi aku...nak bodek tak menjadi plak..... perkara yg tak dpt aku buat smlm adalah CUCI RAMBUT...yg lain2 done walau lari waktu, walau lari masa yg patut di buat, aku buat mende lain... so tak lupa juga pengisian yg sama, satu je sentuh smlm, yg ke-7...tapi arini kena buat mende yg sama gak.... "next time atau ari esok harus jadual ada yg nak isi pengisian ini :1) spa yg leh rawat tapak kaki (hodoh dah ni)2) netball setiap selasa (tapi katanye dah tuko rabu, musim hujan ni off sat la kot)3) nti nak bagi kupon spa (CURVE BODY SPA)kat rahmah sbg hadiah, free tau...kupon tu bernilai rm80, nti leh pg spa dgn rahmah sama2....spa fish pun jadi kami ni....4) nak pg butik ANAKKU, botol susu hampir expired dah....6 bulan sekali ganti..so kena beli 8 biji botol lagi, 4 danish, 4 baby...uhuhu tapi selalunye berbaki kat umah mesti 2-2...ntah kemana aku pun tak tahu...kat umah pengasuh yg byk rasanye...adehhh...bulan sudah 10 (5-5) aku beli tau...tapi yg tinggal 2-2, so lepas ni make sure pagi2 dia minum susu kat umah, habis, tinggal botol....kat umah pengasuh mmg aku dah ready siap2 botol asing.....kat taska ari2 dia pulangkan...5) pg butik AVON....beli payung6) pg butik LENO ..tapi kena call dulu, book shoe dan payung leno tu...kalo tak mcm penat je pg...stok bukannye ada...kena order selalunya...size kaki aku ni unik agaknye...7) arini dah ambil kain kat dobi yg dah kering, ermmm so esok kena anta lagi "

smlm aku ckp dgn kak mimi, nak snap gambo kelas yahama tu...tapi kamera tertinggal di opis...kawan pinjam, nak snap gambo kain batik sutera...

SEMOGA AKU BERTAMBAH RAJIN DAN SENTIASA KONSISTEN DGN TUGASAN HARIAN <--- ini moto aku...(mcm team sekolah rendah je, main moto²)

Tuesday, December 1, 2009

macam2 nak buat

jadual tuk ari esok (start dari pagi subuh ye)

5.45 am : nak masak bubur jagung (ni niat la dulu kan)
5.50 am : buat air tuk mr. hUBby (dia nak 'keluar kawasan' bagi la airskit kan)
6.00 am : sambung tido enak gak (eh solat dulu dan buat susu anak, kasi lena skit meke tido lagi)
6.45 am : bangun nak p keje, mandi
7.00 am : rasanye kul 7 ni baru confirm bangun kot
7.30 am : tak pun kul 7.30 yg betul2 gelabah nak bangun (cuci semua botol anak sat, kang ada org bancuh susu main pakai jirus je botol...uhuhuh)
7.50 am : masuk opis, lari2 nak punch
7.55 am : duk kat meja, standby bos nak masuk, say la Hi skit kan
8.00 am : mekap (bangun 7.30 mana sempat mekap)
8.15 am : tgk planner bos
8.30 am : ketuk bilik bos, mesyuarat dah ready
8.35 am : kacau2 air tuk diri sendiri, kalo akak tu sedekah makanan mesyuarat, ada la rezeki skit, kalo takde aku kena beli la gamaknye
8.45 am : kejar2 ke kedai, beli nasi lemak tuk adik2 ipar dan anak aku, dan amik surat kabo aku kat kedai azlia tu, metro dan BH (leh jadi duta metro dah neh) <---promote diri sendiri,harap2 wakil metro terbaca...uhuhuuhu uwekkkk
9.00 am : masuk opis....tgk2 emel jabatan, tgk sape apply cuti
9.15 am : blog walking
9.30 am : kalo rasa nak komen, komen jap
9.45 am : ermmm sat lagi wan yahaya (ayah wan) mai, elok aku percepatkan surat2 nak edar ke admin
10.00 am : layan ayah wan nyanyi depan cermin kat bilik aku ni, kalo dia tak nyanyi, dia bersyarah..kadang2 dia buat la apa dia suka, borak2 pun leh jadi, sekepala gak ni...
10.15 am : ayah wan nak bla dah..nak pg pos opis...so aku percepatkan la apa yg patut nak kirim, oh ye nak kirim masukkan cek, aritu beli mesin kedai pakai duit aku, skrg pokai, harus la dimasukkan ke ASB (kalo asb payoh skit nak kuar) oh tak lupa juga kirim bayo bil kedai guna cek, (tak dpt nak guna m2u sbb nama syarikat)
10.30 am : pg mengular kat bilik kak girna marna (jihan) sat...tgk teka silangkata, sambil picit2 kepala dan perah2 otak kononnye memikir, padahal jawapan kak jihan yg buatkan, yg search...hua hua hua... aku konon2 tlg la kan....(kak kalo menang kita share tau, ingat...)
10.45 am : balik bilik ermm blog walking again....oh ye lupa plak nak,on kan berukben...baru leh online ym
11.00 am : kalo ada kerja, buat la kerja dulu..jap lagi bos abis meeting,...sure nak tgk atas meja dah ready kan
12.00 am : baca paper...(ermmm lewat plak ari rabu baca paper)
12.30 am : siapkan kerja2....selalunya kerja tak tentu, kadang2 dari bos, kadang dari Kelab, kadang2 dari unit admin
1.00 pm : ready nak kuar, tapi tgu sat, bos kuar dulu....bos kuar, aku pun chow
1.05 pm : sampai umah masak nasi, goreng le pe yg patut tuk budak2 tu, solat
1.55 pm : lari balik opis, tgu depan meja, sambil bukak2 la skit planner...sbb jap lagi bos lalu..
2.00 pm : bos lalu, (sure bos tanye 'makan mana sha arini' <--aku jawab ikut aritu makan mana la kan)
2.05 pm : blog walking
2.15 pm : buat keje, sat lagi ayah wan anta surat menimbun2
3.00 pm : bagi surat2 kat bos,atau keje2
3.05 pm : adeh boring plak keje PA ni, pg ngulor kat bilik kak jihan sat...
3.15 pm : balik bilik, buat keje balik...
4.35 pm : blog walking
4.45 pm : tgk2 apa yg keje tertinggal (akan ku pastikan keje siap di hari yg sama)
5.00 pm : ready nak pulang, kadang2 aku dulu, kadang2 bos dulu
5.15 pm : ermm arini tak payah amik danish, dia kat umah dah...so pg kedai sat, tgk apa masalah
5.30 pm : cadangnye nak cuci rambut dari semalam...harus ku tunaikan la...
6.30 pm : balik umah, solat, rehat2 dgn anak
7.00pm : solat
7.30 pm : masak2...ermm nak try masak spegeti, nak ke mulut meke ni makan, dulu aku buat makan je (dah lapo)
8.00 pm ; makan
8.15 pm : kelas piano (eh latihan tak buat, adehh mati aku) ermm kena tuko balik jadual ni...nampaknye kul 5 kena balik umah dulu, praktis, then mlm la kot cuci rambut...adehh
8.30 pm : kelas piano
9.00 pm : abis kelas pg kedai tgk duit ada tak nak bank in, then pg shoping susu2 anak la sat
10.00 pm ; pulang umah (lewatnye)
10.30 pm : kemas itu ini, melipat kain, membasuh apa yg tertinggal lagi dlm singki
10.30 pm : penuh kan silang kata harian metro sat (tak tgk rasa tak lengkap setiap hari)
11.30 pm : cuci2 botol anak, esok senang, tgh malam pun senang


adeh esok pk lagi mende kena buat....skrg ni (10.15 pm) sibuk melayan anak plak, nak basuh berak anak...ceh aku jugak yg kena...ampeh tul..aku saje je layan intenet lagi..nak tgk ada tak org nak layan basuhkan...ok tata..to be continued

next time atau ari esok harus jadual ada yg nak isi pengisian ini :

1) spa yg leh rawat tapak kaki (hodoh dah ni)
2) netball setiap selasa (tapi katanye dah tuko rabu, musim hujan ni off sat la kot)
3) nti nak bagi kupon spa (CURVE BODY SPA)kat rahmah sbg hadiah, free tau...kupon tu bernilai rm80, nti leh pg spa dgn rahmah sama2....spa fish pun jadi kami ni....
4) nak pg butik ANAKKU, botol susu hampir expired dah....6 bulan sekali ganti..so kena beli 8 biji botol lagi, 4 danish, 4 baby...uhuhu tapi selalunye berbaki kat umah mesti 2-2...ntah kemana aku pun tak tahu...kat umah pengasuh yg byk rasanye...adehhh...bulan sudah 10 (5-5) aku beli tau...tapi yg tinggal 2-2, so lepas ni make sure pagi2 dia minum susu kat umah, habis, tinggal botol....kat umah pengasuh mmg aku dah ready siap2 botol asing.....kat taska ari2 dia pulangkan...
5) pg butik AVON....beli payung
6) pg butik LENO ..tapi kena call dulu, book shoe dan payung leno tu...kalo tak mcm penat je pg...stok bukannye ada...kena order selalunya...size kaki aku ni unik agaknye...
7) arini dah ambil kain kat dobi yg dah kering, ermmm so esok kena anta lagi

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels