Wednesday, December 30, 2009

hafazan 23 surah...alhamdullillah


nak cite panjang tak reti...tapi tgk la gambo2 dulu...then aku story kat bawah...gambar² sekitar di Majlis Hafazan peringkat Negeri Terengganu - Taska Yayasan Pembangunan Keluarga. mama, kalo danish tanak pg leh tak... mana boleh sayang, awek (uzma) abg danish dah standby tgu tu..nak ngaji sama2... sebelum abg danish, menangis takmo ngaji, mama n papa nyorok kat seat tetamu... acara dah nak bermula... peserta mengambil tempat..









muka ngantuk..tak tido hingga jam 3 pagi..



alamak ada papamazri ar...

'papa lari cepat, nanti danish takmo ngaji' jerit mama dari jauh 200 meter..

alhamdullillah..sejuk perut mama bila mula2 mendengar abg danish baca surah alfatihah tepi mama, masa nak tido...mama ingat abg danish nyanyi lagu apa la...rupa2nye baca surah alfatihah (ala² pelat,tu yg aku terpk² lagu mende plak anak aku ni nyanyi).... hampir nak nangis masa mula² dgr tu..baru berusia 3 tahun lebih....tuhan je tahu perasaan mama ketika tu...bersyukur tak terkira....walau nakal yakmat hingga buat mama atau org lain marah...tapi ada jugak penyejuk hati mama....danish la penawar...dah dah la nakal ye syg....penat mama ni...hari² jadi tiger kadang² rimau...ikut dan je jadi apa dan tgk keadaan la apa yg abg danish buat...


biar la org kata nak berlagak ke apa mama ni...poyo ke...mcm la bagus sgt ke kan...tapi mama tetap rasa nak cerita satu dunia yg abg danish dah reti baca surah² muqaddam (23 surah)...tak terucap mama dgn kata...tak ter terima kasih kat ustazah yg sentiasa sabar mengajar @ mendidik budak² nakal...ye aku tahu ada je budak yg umur 2 tahun dah baca yasin...aku tahu dia mmg hebat..mcm video fatima yg aku donlod dulu²....


actly aku pun terkilan gak...sbb aku tak sempat nak buat itu semua...tapi sib baik pilihan tepat aku menghantar danish ke taska pembangunan keluaga tu berbaloi²....mama sendiri pun tak pandai mengaji..uhuhuhu...


sib baik mama pijot tlg ingatkan pasal sijil...tq to her.

32 comments:

muqri said...

alhamdulillah...walaupun pelat, abg danish berjaya dapat sijil hafazan...papanya pun x de sijil wpun khatam alquran ..huhuhu...skang ni mama abg danish sedang melatih baby maisarah plak mengaji, menyanyi dan berdansa..hehe..bagus bagus..biar seimbang ye dunia dan akhirat..peace...

MRS. K said...

alhamdulillah... ini yang kita nak.. bukan nya ngadap tv tengok orang dok melalak sambil joget²...hehehehe

.:fyzz:. said...

alo2 hensemnya danish..dh beso dh anak mama nih yer..mmg la kak pia pun noty..tp orng kata budak kalau noty2 nih bijak..nah lihatlah hasilnya danish dh dpt sijil hafazan..tahniah la zidah n mazri..aku nih baru nak antar pia..(harp2 pia pun akan dpt mengaji dgn sempurna..amin...

~aSHa~ said...

muqri --> itu kata2 sambungan smlm yg mengkeji ai ke..ehehehe

mrs.K --> alhamdullillah..u pun ada anak boy kan...nakai tak?

fyzz --> oh lupa sijil nak donlod...ish apa la mama mdm ni...harap2 kakak pia leh jadi ustajah ye...amin..

muqri said...

ishh..ishh manade mengkeji..memuji la ...hehe...sijil tu scan n upload ye...bknnye donlod ye sayang....ni la namanya melentur buluh bia dr rebung..ahaks...baby maisarah plak nnt masuk taska next yr...sian gak kdg2 tuh kejutkan diorang pg2 suh mandi...dh mcm gi keje plak bdk2 skang 8 to 5...terkenang semasa dulu...

iz-AnN عبداللطيف said...

wahhh tahniah danish...memang berbaloi²..hati ibu or mama or umi or mummy mana yang tak sejuk bila anak dah pandai baca surah al fatihah atau sebagainya...keep it up dear...

umilia said...

ala tomeinye..ni bkn stakat sjuk prut je sjuk satu bdn ngndung kan dia ni..bestnye..kat ptrjya takde ke taska mcm ko ni..nak gak anta ank aku..ank aku br pndai bc doa mkn doa tdo n bgn tdo ..tu pun abi dia yg ajo..hrp aku ni haram la..hehehe..bagus gidah..biar seimbang dunia akhirat yek..

~aSHa~ said...

muqri --> terkenang semasa dulu yg mana ni? ermm?

~aSHa~ said...

ibu izan --> tq ibu...nti leh abg danish sama dgn dak irfan ngaji sama2...abi irfan lagi rajin baca alquran kat adik irfan kan..

gina marna said...

ahaiii comeiinyer Danish...dah pandai hafal surah...abg Kashah lom pandai lg w'pun dh masuk Iqra 5...huhu terlebih manje.

Tahniah mamaSha & papaMazri :)

~aSHa~ said...

umilia --> mmg sejuk mcm duk kat kutub utara dah ni... lia...rasa nye ada kot...kalo takde kan..actly mana2 taska leh apply suh cekgu2 dari yayasan pembangunan tu arrangekan...boleh tau...cekgu taska tu sendiri cite...sbb dia kata kalo jabatan aku nak bukak taska..actly boleh mintak dgn yayasan pembangunan keluarga under kementerian pembangunan keluarga tau...cekgu2 seme terlatih, berkursus...sentiasa berkursus tau...

Echa said...

alhamdulillah.... sejuk ati aku neh... aqeef pun aku nak latih jugak.. skang ni setakat alip ba ta... tu aje la yg dia tau....

~aSHa~ said...

gina marna --> kalo abg kashah hantar ke taska tu sure abg kashah pun leh hafal gak...ustazah tu wife tuan syed..

~aSHa~ said...

echa --> alip ba ta pun ada kemajuan...sama je la dgn si baby aku ...tak reti lagi..mengajuk2 reti ar...tahun depan baru nak anta ke taska sama...

muqri said...

mamaAsha...terkenang semasa zaman kanak2 la..ishh ishh...zaman dulu masuk skolah rendah bru anta ngaji n ngaji pulak dpt guru ngaji yg garang..sentiasa ada rotan ditangan..selagi x leh baca satu surah dgn lancar x leh blaja surah2 lain..kesannya cukup bagus...darjah 6 dh tamat AlQuran....

~aSHa~ said...

muqri --> alhamdullillah...tamat baca alquran jugak...so boleh ajar anak bini plak lepas ni ek..leh buat majlis khatam alquran tuk anak, nanti leh bini tumpang sekaki...ehehehe

muqri said...

hehe...ajar anak bini je la ..means danish n maisarah je...hihi...buat majlis khatan n khatam utk danish nnt...nape plak nk tmpang sekaki....dedua kaki la....meeting bila nk stat ni?????

..nOj.. said...

waahh mmg sejuk perut ni... perut aku pun sejuk gak ni... mmg bangga n terharu wei bile anak pandai mengaji... isshh jgn la asek duniawi je kan... tahniah abg danish

SuRayA^i. said...

sis, danish tu comell~~~
lepas tu pndai mngaji..mesti sis sejuk je ati kn.. :)

LYaFRINA said...

waaa. asya.. harus bangga.. kecik2 dah pndai ngajikn... sbb tu.. kita kna pikir.. mcari pilihan y tepat n terbaik utk ank kita.. nmpak mcm sng.. tp ssh kn dlm mberi pilihan y tbaik utk ank kita.. mtk2 asya pon mcm tu nanti.. sejuk hati kn... hilang smua penat lelah.. at least dh smpai k 1 peringkat y blh dbanggakn..

lin_cute said...

Alhamdulillah....semoga menjadi anak yang soleh kelak...amin...

.:fyzz:. said...

mudah-mudahan sufiya.dan jugak anak2 kawan2 kita yg len..semua akan jadi anak soleh dn solehah..amin..

aLoNg@Na said...

ya Allah sejuk perut mama mengandungkan danish ek...

mmg terharu kn bla nengok bdk besar danish ni dh pndai menghafaz quran..aku pn nk danish aku jd mcm danish ko...nti abd danish ajar adik danish plak okeh..

sha,danish hencem bbju melayu tu..cute....aku suka sgt..

~aSHa~ said...

noj --> ye ye sejuk...ekon ni kuat sgt ar..jap agi aku tutup..ehehe cik jah, kuyin pun insyaAllah..dulu kan ko rajin baca yasin..sure dia leh jadi mcm fatyma tu...

~aSHa~ said...

suraya --> tapi dia tu nakai tau, nakai yakmat...adeh yg tu bikin hati akak ni panas je...bila dia ngaji kasi sejuk la skit...

~aSHa~ said...

lya --> insyaAllah asya leh buat mcm abg danish tu...anta la kat taska tu..tapi kat fikri..

lin_cute dan fyzz --> amin semoga doa mu sampai ke langit..

along @ Na --> nanti abg danish tlg tunjukkan ye...tapi pelat la..ahahaha...hanya ustajah dan org berdekatan je paham surah mende yg dia baca....tapi aku riso dia ajo lain je kat adik danish tu..takut dia ajo silat oltromen..sian adik danish nti...bukan leh caya abg danish tu..time mood dia tu angin bayu, leh ar suh baca surah2 tu...dtg angin dari jepun, jadi oltromen la dia...

Anonymous said...

Dengan banggenye "budok tomey pakai bju melayu purple tu"..ANAK SEDARA SAYE..:)..
Tahniah abg danish..acik love u so much..

~aSHa~ said...

ehehehe ...acik zura, abg danish pun syg acik...acik je penyabar dgn danish, malah dgn acik je danish kurang lasak...sbb acik ni pandai psiko budak...ada je acik nak tanya itu ini....

zieha said...

comeinya danish....tahniah..coz dapat sijil hafaz muqaddam dan YANG penting danish pandai mengaji..alhamdulillah sejuk asha mengandungkannya dulu...amin:)

~aSHa~ said...

thanx zieha...u pun ada hero....insyaAllah hero u mesti ada keistimewaan tersendiri...

{ e'mie } said...

kan aku dah ckap zidah..dier aktif coz otak dier bijak..tengok..dah dapat hafaz al fatihah dalam usia 3 tahun..percaya atau tak..itulah hero ko..len kali jgn risau kalau dier xtif..itu sebb otak dier sentiasa berjalan untuk buat sesuatu..aku tumpang bangga dengan anak ko..anak aku baru duk hafaz alif ba ta..hehehe..

~aSHa~ said...

tq ummie emie...ehehe..tq...tapi tak larat maa terlampau aktif...aku ni jadi raksasa...dia nak jadi oltromen je..kadang2 nak gak rasa jadi oltromen...

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels