Monday, December 28, 2009

susah hindar kemalangan



korang perasan tak hari² ada berita kemalangan...hari²..tak pernah lagi aku baca paper yg takde berita kemalangan...kenapa ye....susah sgt ke hindar kemalangan....ye aku kena redha aku kena pasrah....ajal maut di tangan Nya...nak hindar mcmana pun kalo sudah tersirat dan ketentuanNya....mati di jalan raya @ kemalangan, nak buat mcmana kan...so nak hindar mcmana lagi kan? MALANG TAKDE BAU...


bayangkan la kita ni atau lebih tepat dan jitu aku la kan...(muahahahhaha takbur la ko, takbur...) aku ni try la berhati2 ni jalan raya...(saje contoh ke aku ye...sbb jarang aku jumpa pemandu yg berhemah mcm AKU)...ehehehe....so berbalik kepada motif aku nak cite....

bayangkan la kita ni cuba la behati2 di jalan raya (ye ai tau org lain pun berhati2 gak...sape nak mati kan) tapi dlm tak sedar kita jadi mangsa keadaan....contohnye....kita punye la bawak jarak jauh dgn org depan..tiba2 org belakang follow dekat je dgn kita..kalo brek mengejut sape yg susah..kita jugak...kita pun kadang2 terpaksa gak brek mengejut bila org depan brek mengejut...itu yg penting jgn follow dekat...supaya bila situasi itu berlaku...kita masih ada jarak sedikit....tapi mcmana dgn org belakang yg terpolo dekat sgt dgn kita..sure dia salahkan kita sbb brek mengejut...dah gaduh tepi jalan, kata kita plak brek mengejut...gaduh @ berbincang hal ni yg bleh buat jem tepi jalan....jem2 ini pun bleh gak menggangu perjalanan kereta yang lain atau leh mengundang eksiden yg lain..


contoh kedua yg terpk dlm kepala hotak ni kan....penjalan kaki..ingat tak bahaya ke? ingat bawak kete je ke bahaya..jalan kaki, bawak basikal pun bahaya gak (so penjalan kaki, jgn la rasa insuran tak penting walau ko takde kete)..walau kita nampak secara fizikal takde risiko di jalan raya...sape kata...ulang balik ayat di atas tadi...MALANG TAKDE BAU ye kawan2...begitu jugak mati..jodoh...ada ko leh terbau...ada tu mmg la ada..bila sesudah...sesudah mati, bau la kemenyan...sesudah dpt jodoh, bau la harum (kalo barukawin ar...kalo usia perkahwinan tu cecah 10 thn org kata bau minyak angin, sakit badan sana sini...ni org kata ye..aku tak kata ye...sbb 10 tahun akan dtg aku tetap nak beli perfume cap one drop perfumes...) so penjalan kaki pun berisiko di jalan raya ni..ye ar ada je kan pembawa kete yg tak dpt bezakan jalan tar dgn jalan tanah...disodok je penjalan kaki tiba2, bkn la tiba2..tapi sbb kadang2 tu kalo memotong kereta then tak capai nak potong tu..terpaksa masuk di laluan penjalan kaki.....aduhai...tak pasal2 org yg tak terlibat dgn pemandu tidak berhemah tadi, mati...pemandu tadi selamat plak...huhhhh, tapi nak buat camne....inilah yg tersirat dari Nya...kadang2 ia (kemalangan penjalan kaki) terjadi dgn pelbagai cara...panjang lebar kalo nak cite kat sini...

contoh ye lain plak...org lain eksiden..kita pun terpalit...contohnye..kalo kete terpusing2..sbb dah terkemalangan di hadapan..tiba2..kita di belakang ni berhenti la..nak elak dari tekena kemalangan tersebut..tapi kete yg dah terpusing2..terbabas tu terpelanting atau terlibas kita kita...kita jugak yg jadi mangsa...look... mmg MALANG TAKDE BAU....so tak pasal2 kita jugak yg kena...

contoh apa lagi ye...boleh kawan2 share kan..korang cite kat dlm komen tu....aku nti paste kat entry ni kaler merah...share ar pengalaman ke, atau apa2 yg boleh dikongsi...yang pernah korang lihat ke...atau contoh kemalangan2 lagi...bas ke, lori ke, kapal selam ke, kapal layar ke..




nota bgtau : koleksi gambar2..byk di copy paste dari hmetro ye...maaf la ye hmetro...aku selalu curi2 cerita dari berita mu...tak salah kan....sbb aku ni pembaca setia..malah patut nye ko (hmetro) leh nobatkan aku sbg duta hmetro tau...kalo tak caye lagi ko tanya la kedai kak senah tepi jalan tu, aku dah bayo tuk seminggu tau...minggu depan aku bayo lain plak...

pengalaman 1 : dari puan fyzz (aku glamer kan hang kat blog aku ni...backlink lagi)
mmg dua tiga pat hari nih asik2 berita kemulangan jiwa je kan..naik obsesi ku dibuatnya..bukan apa aku mmg trauma la bab2 kemalangan nih...ku korek balik kisah 5 thn lepas (2004) ..yg mana aku terlibt ngan kemalangan ngeri gak la..bayangkan time aku naik moto ngan anuar..kaki aku leh masuk lam rim moto (nih akibat anuar tgk accdent kt seberang jalan..) yg menjadi mangsa aku..kaki kiri aku..dh terkulai..(masuk icu) mmg ligemen putus la..mjuq la aku tak jadi si capek(sambil menyanyi lagu si capek) mujuq la leh jln tak terkinja2 ..walapun parut masih ada..emm ..bayangkan aku terlantar di katil rumah ku hampir 3 bulan..mmg teruk la..ingtkan tak leh jalan dh..tp Allah bagi peluang pada aku lagi..syukur alhamdulillah...so hari nih aku sentiasa berhati2..demi anak, suami dn keluarga tecinta..moga dijauhi segala kemalangan jiwa..AMIN..

15 comments:

muqri said...

sememangnya malang x berbau...kite je yg berbau..mcm2 bau ada...heheh...cuba translet ckp omputeh ni...Accident happen bcoz people dont know how to stop, when to stop n where to stop.....tapi bau sayang tetap wangi....x kira siang ke malang...:)

..nOj.. said...

yela aku setuju... camne kte berhati2 pun, tetap ade org yg bodo drive mcm org gile... takutnye la nk tgk berita n baca paper... mcm mcm

LYaFRINA said...

sha... mmg la ngeri bila baca je ttg kemalangan.. mtk2 la djauhkan dr kita sekluarga.. btulla.. walau shbis mana pun kt bhati2.. adakah org disekeliling kita bhati-hati..bhemah cam kita kn???

** smua y tjdi ketentuannya.. Tuhan bg akal utk bfikir mana y baik n buruk... so.. luuu pikirlaaa sendiriiii... (sendiri mau pikir la)

LYaFRINA said...

sha... mmg la ngeri bila baca je ttg kemalangan.. mtk2 la djauhkan dr kita sekluarga.. btulla.. walau shbis mana pun kt bhati2.. adakah org disekeliling kita bhati-hati..bhemah cam kita kn???

** smua y tjdi ketentuannya.. Tuhan bg akal utk bfikir mana y baik n buruk... so.. luuu pikirlaaa sendiriiii... (sendiri mau pikir la)

~aSHa~ said...

muqri --> ai takreti omputih ni, maklum ler ai ni pahang jati...oh ye...ayat akhir tu...takde bodek2 ye...mlm ni tetap tak dpt...ngeh ngeh...

noj --> baik la ko berhati2..sbb ko tu kaki cilop gak..walau aku tahu ko mmg berhati2..bawak kuyin jgn cilop2 ye...


lya --> amin, semoga doa pun sampai ke langit terpalit tuk aku jugak..ehehhee..lya...kita je kalangan yg berhati2..hingga org sound kita sbb terlalu berhati2..senggal sungguh penyound tu...kita nak tgk kiri kanan betul2 pun kata kita lembab...ada je ayat 'pompuan la tu bawak kete'

.:fyzz:. said...

mmg dua tiga pat hari nih asik2 berita kemulangan jiwa je kan..naik obsesi ku dibuatnya..bukan apa aku mmg trauma la bab2 kemalangan nih...ku korek balik kisah 5 thn lepas (2004) ..yg mana aku terlibt ngan kemalangan ngeri gak la..bayangkan time aku naik moto ngan anuar..kaki aku leh masuk lam rim moto (nih akibat anuar tgk accdent kt seberang jalan..) yg menjadi mangsa aku..kaki kiri aku..dh terkulai..(masuk icu) mmg ligemen putus la..mjuq la aku tak jadi si capek(sambil menyanyi lagu si capek) mujuq la leh jln tak terkinja2 ..walapun parut masih ada..emm ..bayangkan aku terlantar di katil rumah ku hampir 3 bulan..mmg teruk la..ingtkan tak leh jalan dh..tp Allah bagi peluang pada aku lagi..syukur alhamdulillah...
so hari nih aku sentiasa berhati2..demi anak, suami dn keluarga tecinta..moga dijauhi segala kemalangan jiwa..AMIN..

~aSHa~ said...

tima kaceh puan fyzz sbb anda sudi berkongsi pengalaman..harap reader(s) yg lain leh share sekali

LYaFRINA said...

hahahhaah.... lya benci bila dgr " org pompuan la tu bwk".... bila nmpk j kete slow k.. Fain slalu gak kate g2.. tp lya smash.. "org pompuan ah gop bg ank k dia... org pompuan ah layan dia"... msti bela kaum pompuan ni.. Tp bila lya nmpk j, org laki bwk kete g2.. trus lya sound dpn fain.." ptt ah org laki rupanya,,, xkn mcm org pompuan gak"...

**AGAKNYA DIA ORG XTAU Y WANITA NI PEKA DGN SEGALANYA.. PEKA DGN KESELAMATAN.. X TBURU-BURU.. BARU DPT HINDARKN KEMALANGAN.. X G2 SHA???

psst..pssst..:- tiba2 tringat esei masa ambik exam pgawai tadbir baru2 ni " cara untuk mgurangkan peratusan kejadian kmalangan jln raya y mningkat thun demi tahun"

~aSHa~ said...

lya --> ehehe betul2..kalo nampak kete duk memotong tak tentu hala tak kira muat tak muat tempat nak potong...sure mulut sha bunyi gitu gak...tak pun sha kata...dia ada insuran nyawa 5 agaknye..ehehehe...tu yg hebat sgt di jalan raya...

lya....wahhh kiranya2 entry ni leh dijadikan panduan tuk esei next time ni

@juera said...

wah segar bugar lg entry ni ekk..hehe..

sal kemalangan ni x leh nk bg komen byk2 la..x leh nk slhkn takdir..dh mlang x berbau(yer btol mmg x de bau)..huhu..wlu berhati-hati pon kna gak tempias kdg2 tu..ape yg perlu kita lakukan ialah sblm menaiki kenderaan bacalah doa yg sepatutnya smga dihindari sgla kecelakaan jalan raya ni..

p/s:sllu sy kn klu nak naik kenderaan, amalkan bc ayat kursi je..insyaallah slmt..amin.

~aSHa~ said...

@juera --> ayat kursi ayat pelindung kan...bagus2...akak pun selalu amalkan ketika tinggalkan rumah....

zieha said...

asha,,,kita hanya mampu berdoa..segala musibah yg datang..adalah dr allah jua..sama2lah kita berdoa semoga perjalanan hidup kita nanti diakhiri dengan jln yang baik.Dan yang pasti..elakkan perjalanan yang jauh time mlm k..Walaupun xcident tak kira masa dan waktu..but at least drive time siang is much save..sbb TIME tu cerah dari mlm..huhuhuhu

~aSHa~ said...

thanx zieha...kesian kan kalo yg menjadi mangsa kejadian tidak bersalah...mcm kes baru2 ni...tapi nak buat mcmane...itu qada n qadar dari Allah...moga kita dijauhi...amin

{ e'mie } said...

tak dapat dibayangkan..aku pun penah terlibat dengan kemalangan..ingat lagi time tuh..zidah datang ziarah aku sambil bawak tudung warna putih untuk aku..coz aku yang minta..hehehe..terhenjut2 jugak aku jalan..dah urut semua..barulah ok skit..alhamdulillah..

~aSHa~ said...

emie citela pasal eksiden..leh aku publish

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels