Wednesday, January 6, 2010

Belajar Tinggi2 kata kami TUGAS BUAT AIR...ish ish ish...




tadi aku terbaca dlm fb member kata dlm BH smlm ada berita org (PTPO GRED N17) tak puas hati dgn PA naik gred, (dia buat surat ke ruangan pembaca BH).....dah le kata kami HANYA melakukan tugas buat air dan mengemas jadual bos....uhuhhuhu....tak patut tak patut...kalo ye pun tak puas hati..jgn la sama kan kami PA di tmpt lain dgn PA di tmpt kamu...kami PA2 di tmpt lain...@ kuli batak dah ni..(ye ke? ehehehe ini tambahan je)....

tapi tuan PTPO GRED N17, putrajaya (ini signature penulis tu) bila kami dah naik gred tu...tgk la dlm pekeliling tu..bidang tugas kami sudah meluas DAN bertambah ye tuan2/puan2...

lagipun penat kami belajo dulu, kelas sy di tingkat 4....tinggi kan kami belajo...jgn la assume kami just buat air kopi dan kemas jadual bos je..oh ye...bos sy tak minum kopi..dia minum nescafe kurang manis ye....

nape tuan PTPO tu tak sebut sekali...kami kena sampai awal ke opis sblm bos (lately aku selalu lewat..ehehe), bukak lampu bilik bos, on ekon, pastikan meja bos kemas, ada air tuk bos...nape tak ckp yg tu sekali...balik selepas bos balik (tapi kadang2 takde mende nak buat...balik je awal)....kuar rehat pun kena tgu bos rehat dulu, sblm bos masuk balik dari rehat, kena masuk dulu..kami hanya rehat dlm 50 minit....uols yg jauh dari mata bos, 2 jam rehat....ada kami kesah? ekekekekekekke

maaf la tuan ptpo tu.....bkn niat saya nak kutuk...tapi kami ni masa mula2 masuk keje dgn berbekal kan diploma....yg belajo trengkas tu...menaip 100 wpm (mau cabar menaip?)...susah gak..bukan senang, tapi kami masa mula2 terkejut...sbb sama gred sama dgn org SPM...dlm hati kecil kami kata, baik kami terus keje lepas SPM aritu....sape kata kami tak guna trengkas? ....cuba tgk PA kat tmpt lain jugak (jgn tgk kat opis sendiri je)...sememangnya kami layak kan?...ehehhehee.... trengkas tu..anda reti baca? ehehhe...mesti kata tulisan cacing kan..so yg cacing tu kami belajo 2 taun tau...

lg satu nape tak ckp BOS TU KEJE ARAH JE (bkn byk keje pun)...tapi GAJI BANYAK.....ha nape tak komen, komen la... ada berani?
tapi mesti u tau kan...dia kan BOS...belajo tinggi2...bila dah bersusah payah belajo...keje pun senang...pernah tak dgr org nasihat kan anak2 mcm ni :

'nak, belajar rajin2...belajar sampai universiti, nanti keje senang, jadi bos, keje pun releks..tak perlu bertungkus lumus bila dah di atas'

pernah tak dgr? atau ntah2 nasihat yg sama uols guna tuk anak2 kot?

MAAF la kalo ada kurang selesa dgn entry ni..bukan niat saya nak mencemuh org yg takde diploma...tapi kami ni PA2..baru nak merasa kenaikan gred..dah ada org kutuk kami...kata kami pembuat air bos...adehhhh...bagi la title up skit...PENGKIPAS BOS ke....kan best skit bunyi tu...ehehehehehheeh

kepada tuan PTPO...sy @ kami tak pernah nak rasa kutuk kumpulan itu, (sbb meke pun tlg buatkan/taip pekeliling naik gred kami tu, ehehehe) malah saya rasa kumpulan tu la tulang belakang sesebuah kerajaan...cuma rezeki kami terlebih sedikit je..bagi la kami merasa kelebihan di atas apa yg telah kami genggam yakni diploma..ye sy tau..ramai dikalangan PTPO @ KERANI...pun ada degree atau diploma..cuma belum lagi la tu rezeki..insyaAllah bila tiba rezeki anda...anda pun akan rasa terSENTAP bila ada org kata2 mcm ni...uhuhuhu...

sy tak pernah claim OT tau..kalo claim pun sepanjang perkhidmatan sy 6 tahun ni...2 kali je...sbb balik malam byk hari...so kami nak gak sekali sekala merasa....

kami ni taip blog ni pun bukan di waktu pjbt tau...tp kalo time waktu pej pun..eheheh kami leh buat 2 keje serentak...eh 2 ke? bukan 3 -4 keje serentak?

1) buat surat / rekod surat / agih surat
2) faks surat (sambil buat surat, leh faks kan?)
3) jawab panggilan keluar masuk atau diminta bos call sesape
4) blog walking...(ops pesal tersenarai ni? eheheheh)

ini contoh keje leh buat serentak..ada sesape nak tambah?

25 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...
This comment has been removed by the author.
iz-AnN عبداللطيف said...
This comment has been removed by the author.
iz-AnN عبداللطيف said...

tu diaa...nilah entry yang aku tunggu sepanjang hari ni...hehehe...mekasih la sebab suarakan apa yang terbuku dihati aku...beselah aku kan dah jadi pemalas skang...harapkan entry ko jek ni...

ni satu aku nak tambah...ko dah tak ceting ek...bukan ke tu tugas hakiki...lalalala...

notadijariku:aku pulak segan nak kemas meja bos aku...banyak menda penting...kalu nak kemas pun, kena kemaskan sekali ngan dia...barulah mudah...kalu idak, aku terbuang dokumen yang aku anggap tak penting tapi penting bagi dia, tak ke haru...aku gak yang susah nanti...bosss cepat ar balik dari perancis...bosannya dok sorang2 kat upis ni...ole2 jangan dilupa ye...daaa...

~aSHa~ said...

ni nak kena reply 3 kali jugak ke? ehehhehee

tugas hakiki yg tu aku dah delete dari senarai tugas 2010..ehehhehehe

mlm baru kesempatan nak buat...the whole day...kebizian tiba2...maklum la dah jadi n27...ekekkekekke

Mr.Asian said...

hehehe saya rase mlm x perlulah, buat je bisnes jual nasi lemak pagi2 masyuk banyk2 tue x caya try la, tp kena sentiasa panas and sedap...
hahah recomend jer, any way meh la singgah blog saya, kalu rajin click kat advertise sekali, adsense larr..

~aSHa~ said...

ermmm ada jual nasi lemak online ke...best jugak tu? sy dah singgah tapi kosong je? but don wori, i'll try again n again...

~aSHa~ said...

ermmm ada jual nasi lemak online ke...best jugak tu? sy dah singgah tapi kosong je? but don wori, i'll try again n again...

iz-AnN عبداللطيف said...

chaiitt...biarlah aku delete sendiri...lagi bagus kalu yang jawab kat entry ni si penulis kat bh tu...nak gak tau pe kata dia...tenkiu

umilia said...

wah..best2..aku plak yg PT/PO kat sini tak byk komplen..yg bising nye cc aku ni..yela..dlu kan aku bwh dia..tiba2 aku atas dia..hahaha..ntahla..yg psti nye aku tak pnah wat air utk bos2 aku..masuk ni da 4 bos aku jg..sume bos tak cerewet..yg pntg keje dorg bg aku setelkan cpt walaupun dia kate bnda tu tak pntg..lg satu aku mmg gune ek trengkas tu..jgn nak petikai plak psl tu..ala..lain PA lain la ragamnye..nape kerana nila setitik rosak susu sebelanga..cewah..gitu..klu tak puas ati..tepuk dada tanyela JPA..hahahaha...

.:fyzz:. said...

zidah ai rasa..yu kena publish or jwb balik la kt BH pasai mende nih..betui2 tuh aku setuju.leh katakan smua perkara yg disebut di atas..byk sngt keja kita tp oleh kerana PA nih jenis yg ada reminder ada flow keja .kita dpt buat keja ngan neat n tidy..(bg aku ..aku listkan keja2 yg urgent then aku akan remarks bila dh siap...cm HRMIS(Aku luluskan onbehalf bos) wat minit pengurusan, diary bos, form keluar bos..and of course bancuh kopi tongkat ali power roots kt bos heheh..kdg2 ada orng yg tumpang happy..kdg2 ada orng yg tumpang dengki..tuh la facts kehidupan..kita just buat keja kita je ..yg penting..settle dn hidup kita berkat dgn gaji yg ktia dpt..

LYaFRINA said...

hehehehe... membara hati sha yer...
ape2 pun biasala sha, mulut tempayan blh tutup.. mulut manusia tu x usah nk ckp la.. kcuali xde undang2 n dpt kuasa veto blh la sha ltk gam gajah.. hehhehehe

..nOj.. said...

biar la lantak, setakat suara dia sorg, xkn gomen nk turunkan balik gred kte n nk naik kn gred dia?

::Mamalyna:: said...

ntahler...awatler ptp/o tue dengki sangat...dah kami ada kelayakan, bukannya sengaja nak dinaikkan pangkat dan tak semua pa naik pangkat pun... tp dalam hal ini, ada jugak pa senior yg tak puas ati ngan kita..

MRS. K said...

yeah baby... biasa la, mana2 pon ada orang dengki.. typist naik ptpo, aku tak dengki pon!

Zimah's Depart said...

salam..
asha, I pun PTPO N17 gak..rezeki memasing kan..kalo ada PA yg x buat keja tu..tu antara dia ngn ALLAH la kan..anyway tahniah kepada PA²

aLoNg@Na said...

cayalah ko sha..kira2 apa yg terpendam kt dlm ati aku ni dh diluahkan oleh ko sekaligus...memang cayalah!..hidup asha!.....

mmg btol apa yg ko kata,aku 200% setuju..dorang ingt kita PA kt gomen ni keje silang kaki pe?..agknya semua PA kt putrajaya (yg seangkatan ngn tpt keje si pengomen tu) 2x5 ngn dia kot...sesuka ati dok kata kita ni PA teamaker...btol kta pijot,aku rasa ko seharusnya publish ko punyer alasan tu kt BH tu..biar dia tahu,biar SEMUA tahu apa keja PA ni yg sebenarnya..

Klu xtahu menahu or BUKAN PA jgn nk sesuka hati membuat statement or aduan okeh....

Apapun CAYALAH ko ASHA....!

muqri said...

salam..hangat btol isu aduan PTPO N17 xpuas ati ni...biasalah manusia susah nak mensyukuri nikmat yg ada....aniwei n tambah skit ttg gelaran jawatan baru PA..sebenarnya perkara ni telah lama diperdebat dan diperbincangkan oleh my ex bos Cik Bib di JPA dulu, semasa UiTM menukar nama DSS kpd Dip Pengurusan & Teknologi Pejabat..UiTM x membincangkan dgn JPA ttg silibus dip tersebut, ini melibatkan skim perkhidmatan...atas alasan itu jawatan PA diambilbyk drp poli lately....dan perkara ini memang akhirnya ada kesudahan...hampir 7-8 thn perkara ini diperjuangkan....bagi PTPO tersebut jgn menganggap anda disisihkan....ada lgi jawatan yg dulunya begitu gah skang ni dipandang sepi...iaitu EO...tanyalah EO ditempat anda...mereka inilah yg setaraf PTD masa kini begitu terasa disisihkan....tapi kesatuan masih lagi memperjuangkan kpd JPA dan CUEPACS utk diperjuangkan...kalo ada kelulusan yg lebih tinggi mintalah jawatan yg setaraf dgn anda..jgn tahu mengadu...ubahlah nasib diri sendiri..bukan JPA yg nak tlg ubahkan...ikutlah prinsip..DI MANA BUMI DI PIJAK DI SITU LANGIT DI JUNJUNG

sekadar pandangan....

~aSHa~ said...

ok seme aku simpulkan dlm satu ikatan ye...

ye ye aku setuju,...kita mmg layak dpt elaun trengkas dan dwibahasa tu..sbb kadang2 kita berckp omputih gak kan...ehehehehhe

ermm lagi....ye ye aku setuju...kita bukan setakat coffee maker je kan..coffee maker? opsss

nti free2 aku copy paste dari pekeliling baru tu..skop bidang tugas yg meluas....

lin_cute said...

ye betui3 tu zidah...aku terlalu setuju ngan pendapat dan pandangan ko tu...apa kata ko jawapan ko tu ko publishkan lek ke BH seperti saranan Pijot tu...kitaorang semua sokong ko...GO ZIDAH...GO....

lin_cute said...

ye betui3 tu zidah...aku terlalu setuju ngan pendapat dan pandangan ko tu...apa kata ko jawapan ko tu ko publishkan lek ke BH seperti saranan Pijot tu...kitaorang semua sokong ko...GO ZIDAH...GO....

~aSHa~ said...

ish gile...takmo aku terlibat dgn BH..eheheh biar lah luahan ini setakat sini je..ehehe takut wei...ko ingat org jpa tak leh tau ke sape yg anto surat2 tu...

so PTPO tu tak lama lagi bakal la...bakal apa tak tau la...ehehhe

mrS May said...

mnausia ni mmg kdg2 xleh tgk kejayaan org len..de jerw yg nk kondem..masing2 dh ditetapkan rezeki masing2 so kepada tuan ptpo tu xyah lah nk cari pasal..wlupon aku bukan yg tersenarai dlm kanaikan gred itu tp tetap menyokong asha!!!yahuuuu

~aSHa~ said...

mrS May --> wah terharu rasa...ada gak yg bukan golongan kami menyokong...termasuk ziemah tadi..meyokong gak..aniwei...tima kaceh la byk2....sbb tak kutuk kami...eheheh...

nak kena tubuh kelab penyokong ke ni? ehehhee

ratna said...

senang2 citer tanya kat itu ptpo.. lu ada tak skill yg wa ada??? lu tau buat trengkas??? lu tau buat shorthand? lu tau menaip dgn sepantas kilat??? lu ada semua tu??

pendek citer - diaorang tu jeles.. abis.

~aSHa~ said...

kat ratna --> eheheheh itu la pasai..meke reti ke pe be te de che jeh yg kita duk sebut sebut berulang2 tu...kita belajo dulu bukan takat guna tangan..guna air liur gak..sambil tulih sambil sebut..mcm budak tadika dah dulu tu...

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels