Friday, January 8, 2010

contest : petua kecantikan

sticky mode - 28 jan 2010
teruja plak nak join contest ni..aku kan org yg perasan cantik..eheheh dah abah aku ckp aku cantik, anak aku pun ckp 'mama cantik byk'...skrg ada perkataan 'byk' plak itu seme asuhan aku...ahahahhaa ...

actly semua org cantik, sbb semua dijadikan oleh Nya..tak cantik kah ciptaan NYa? tentu la apa yg tuhan turun indah dan cantik...betul idak...

ok Syarat-maratnya adalah;

⑴ wajib mengenai kecantikan. Tak kisahlah petua tradisional, moden, purba, atau apa-apa asalkan xbahayakan orang & logik. Petua seperti rendam muka dalam mangkuk tandas xkan dilayan! ;p

⑵ buat entry sticky mood mengenai contest ini. Ceritakan secara kreatif petua kecantikan yang korang tahu/ amalkan/ terjumpa kat memana. Ingat,mesti logik ya.Tak kisah nk wat karangan @ bentuk gambar ke xjadi poblem. Asal kreatif.

jadi polower - done

lain2 syarat korang tgk DISINI

ni karangan aku ala2 budak darjah 5,

'sy tidak mempunyai sebarang produk kecantikan yang khusus....

petua pertama, selama ini saya amalkan petua memakan ulam-ulaman yg selalu dipesan oleh abah saya, bagi saya pesanan orang-orang tua itu lah kecantikan yang lahir dari hati dan asli.

dulu kulit muka saya mmg penuh dgn jerawat, tapi bagi saya, saya tetap yakin walau ada jerawat, saya tetap cantik, petua kedua saya adalah keyakinan. bila kita yakin kita cantik, maka ia akan terpancar la di wajah dgn penuh yakin.

ketiga, saya pernah terbaca di majalah kalo kita mengamal kan mengambil wuduk selalu apabila kita sedang marah, wajah kita kembali tenang, apabila tenang, wajah kita pun berseri..di samping membaca doa ambil wuduk, saya selangi jugak dgn selawat kepada Rasul, dan saya ckp ' Ya Allah serikan la wajah ku seperti Engkau serikan wajah-wajah mereka yang di dalam syurga'.....mudah kan? asli? bagi saya ke aslian kecantikan itu lagi cantik dari keaslian yg penuh kepuraan dan plastik, jadi ia perlu dibentuk dari hati yang bersih dan cantik...bila kita cantik dari dalam maka terserlah di luar.

semoga apa yg saya amalkan selama ini dapat dimanfaatkan oleh kawan2 sekeliling, dan untuk pengetahuan semua sejak saya amalkan petua mengambil wuduk dengan diselangi bacaan tersebut (sudah 6 tahun)...jerawat saya hilang sikit demi sedikit. skrg kalo ada jerawat pun sbb sy sdg period, tak ambil air solat 5 kali dalam sehari, jadi muka pun berminyak, jadi untuk mengelak ia berlaku, saya tetap amik wuduk walau dalam period, tak salah kan? oklah ini yang dapat saya kongsikan bersama penganjur dan juga pembaca di luar'

sekian sudah karangan aku yg di karang tanpa berfikir panjang selepas dapat tajuk contest ni..spontan...kerana ia dari hati...petua ini jugak di tujukan untuk maizura, sbb akak janji nak sharekan mcmana nak hilangkan jerawat? arini baru tertunai dik..tima kasih kepada penganjur, kerana secara tak langsung, petua ini dpt dikongsi dan dimanfaatkan dgn baik..

wasalam.

saya yg yakin cantik...

target sy nak kulit mcm kulit tomato..cantik kan..jadi makanla tomato..byk khasiat

17 comments:

enyheartsdiamond said...

cool!!!peserta pertama kot!
thx 4 joining!

ardinihumaira said...

Wow! Congrats...
Akak memang super duper cool. Cayala... ;-) okeh, sure ramai jenguk sebab I yakin yang nak join tapi malu pun ada. Tapi diorang memang eksaited nak tengok petua-petua. Termasuk la i. Hehe... I veri laik petua..

P/s: abaikai kenakalan ejaan english i. I tengah tingtong tak cukup tdo :-P

~aSHa~ said...

wah ye ke...takde adiah tuk peserta pertama ke..ahahahaha

ardinihumaira said...

Woooupps.. I lupa ucap temkyu coz sudi join tawww. . . I doakan moga akak dapat merealisasikan hasrat dpt kulit licin mcm tomato. Tomato memang baik hati. Hehe

~aSHa~ said...

ardinihumaira --> ilmu kalo dikongsi byk manfaat nye...

tq tq...harap2 kulit akak mcm kulit tomato..licin....kulit skrg berlobang2...bekas jerawat...ahahahhaa

Redbloodsnow said...

Really in luv with ur cara petua dear. Pssttt...ardini(penganjur contest ni) Zie nk amalkan weh cara asha nih..hikhikhik...


:) good luck, asha

~aSHa~ said...

redbloodsnow..--> tq...ehehehehe.. amal ye..

ardinihumaira said...

I ada terpikir nak kasi adiah unt peserta ptama. Tp I kna diskus btl2 dgn 6org juri.. Kalo ikt ht i, I mau kasi semua org hadiah. Hehe..

kalo la I dpt bg semua...kan best, hu...

SuRayA^i. said...

cun la sis~ =D

sy dlu x suke tomato~
tp skang suke da hee~

~aSHa~ said...

ardinahuimara --> takpe discuss la...tak kesah....hepi join contest tu..lain dari yg lain tak perlu nak tgk dan focus pada gambar je...just buat karangan ringkas kan...

suraya^i--> cun ek? duit syiling je tinggal ni..duit kertas anak akak dah amik, sbb ari2 dia puji 'mama cantik sgt' so ..habis ke dia dah duit kertas tu..syiling mau? eehehehhee

ardinihumaira said...

Sis! Syiling seguni beras saya maooo... Hik3

@juera said...

ade gak nma i lam entry nih..glamer sat..hehe..

but i ni x ske la mkn ulam..nth la..
actually dh pnh org lain kasi thu nk klit cntik mkn tomato yg kecik tu..mkn ari2 cm kita mkn buah..tp x tergamak lak nk mkn ari2..huhu..

tp i try la..hiihii

wudhuk mmg pling berkesan sbnrnya..dlm sehari 5 kali cuci muka..sllu dh amalkn..kcuali time period je la..time period yg sllu naik jerawat tu..tensen beb!

ape2 hal pon yg pting dalaman msti suci..btol kte kak sha tu..tq 4 ur advice..insyaallah i do the best..

~aSHa~ said...

ardinihumaira --> syiling 1 sen laku tak? uuhuhuhu...ada keluar lagi tak? kalo ada akak order tuk ardini..ehehhe

@juera --> dik, amalkan wuduk tu dgn bacaan ' Ya Allah serikan la wajah ku seperti Kau srikan wajah ahli2 syurga,amin'

LYaFRINA said...

hehhehehehehe.. petua y bguna..
gambo sha masa bla tu???

**kulit sha dah mcm tomato.. kalu ltak jari kat muka sha... trus tluncur jari lya.. sbb muka sha licin bak tomato

~aSHa~ said...

Lya--> uhuhuhuhuu...tak tgk real lagi..berlobang2...ahahaha....gambo tu zaman muda..ahahahah..skrg sedkit tua..tapi cantik lagi....sila jgn muntah di sini ye..

~aSHa~ said...
This comment has been removed by the author.
enyheartsdiamond said...

yakin tu mesti!suka petua kedua :))

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels