Friday, January 1, 2010

Gaji lama vs gaji baru N17 kpd N27...Setiausaha Pejabat

tahniah kepada semua Setiausaha Pejabat dari sy papa MDM...

ni serba ringkas sy rumuskan berkenaan hal gaji

KAEDAH PENETAPAN GAJI PERMULAAN

d) penetapan gaji permulaan bagi pegawai yang telah disahkan dalam
perkhidmatan dan memiliki kelayakan Diploma Sains Kesetiausahaan
daripada politeknik-politeknik tempatan atau Diploma Pengurusan dan
Teknologi Pejabat daripada UiTM hendaklah ditawarkan matagaji di
Peringkat 1 (P1) Gred N27/28 baharu di mana matagaji tersebut hendaklah
berdasarkan prinsip matagaji tertinggi berhampiran dengan matagaji akhir
di gred jawatan asal
dan jumlah perbezaannya adalah tidak kurang daripada
satu Pergerakan Gaji Biasa di gred jawatan asal
. Jika matagaji mengikut
Peringkat (P) gred jawatan baharu berkenaan tidak dapat menampung gaji
permulaan yang ditetapkan mengikut prinsip ini, gaji boleh ditetapkan di
Peringkat (P) berikutnya. Jika gaji yang ditawarkan itu belum mencapai
matagaji permulaan yang ditetapkan pada tarikh kuat kuasa pertukaran
pelantikan, gaji pegawai hendaklah diselaraskan ke matagaji permulaan
yang ditetapkan itu supaya gaji yang diterima hendaklah tidak kurang
daripada matagaji permulaan di gred jawatan baharu; dan

rumusannya...
- gaji anda dlm skim N17 skrg adalah
P1T16 RM 1552.40 maka prinsip yg akan digunakan utk penetapan gaji permulaan ialah menetapkan matagaji yg paling hampir dlm skim N27 iaitu P1T7 RM 1603.85.

- Namun jika matagaji yg ditawarkan kurang drp satu pergerakan gaji iaitu RM 66.55 ( pergerakan gaji biasa ) maka matagaji yg akan ditawarkan ialah P1T8 RM 1670.40....
begitulah prinsip penetapan gaji permulaan kpd gred N27...bezanya RM118.00

sekalung tahniah...gred dh naik...tugas makin bertambah la ye....hehehe....

sebarang pertanyaan bolehla diajukan..kalo yg boleh sy jawab...sy jawab..kalo kerahsiaan akan dirahsiakan...tapi pekeliling dah kuar..uhuhuhu...

18 comments:

lin_cute said...

ooo baru clear....cam aku baru 3 tahun kerja so dapat gaji permulaan N27 ar yerk...ok ler..syukur alhamdulillah...

~aSHa~ said...

ha nanti leh ar banje aku kan....bila lagi nak merasa ko belanja ni..ehehhee

lovelywa said...

sha..thanks for the info..aku blur gak bace pekeliling nih..ulang ntah bape kali takpaham2 gak..klau org tanye sure aku tatau nk jawap..means naik setangga je la ekk..jadik la kan..asalkan gred naik, gaji naik..keje tatau la still sama ke tak tempat aku nih..heheh

~aSHa~ said...

lovelywa} meh sini nak jelaskan..skang tangga gaji berapa? P1T brp? penetapan gaji baru akan diberikan dlm gred baru N27 berdasarkan gaji lama N17 dan akan diberikan matagaji yg berhampiran tetapi x kurang dr satu pergerakan gaji....jelas?

SuRayA^i. said...

sy amatlah x phm akn sume ini heee~
tp gj da nek tu so ley lah blnje~ =P

p/s: klik2 ur nuff

~aSHa~ said...

xpe dik..nanti dah keje...paham ler..study lagi kan..

dik akak alwiz membantu siapa ada klik2...pis

..nOj.. said...

yg blum sah jawatan cam aku p1t5.. bulat2 dh tulis kt situ. haha

::Mamalyna:: said...

bila eo berkata2...aku pun blur jugak bab2 gaji nie...yg aku tau, gaji mesti naik tetiap tahun

~aSHa~ said...

noj --> ehehehehe so ko junior kami la ek..

mamalYna --> ehehehe...aku tak reti bab ni...dia je reti..dia je paham..

Mama AqiL said...

Apa yang penting..dah naik gred N27...hope takde lah lagi yang memandang rendah kat Pa2 nie..

~aSHa~ said...

mama Aqil --> betul betul betul....sekurangnya kita ada nama..ops

.:fyzz:. said...

yerrrrrrr faham..alhmdulillah.sykur sesagt..gaji mmg pentinggggggggggg......tp gred ataupun dlm kata lain kita dh move to gred B..sykur sesagt..

~aSHa~ said...

fyzz --> ye betul2..aku penting gred dari gaji...kamu? tapi aniwei duit pun penting..ehehehhee

gina marna said...

wahhh...tahniah2...leh banjer ai makan nii...huhu makan lagiii...yeahhh hidup untuk makan...opssssssss.

~aSHa~ said...

makan? lagi2 makan..eheheh...bila nak sebut ttg gim tu...rahmah tu hari2 sebut jom pg gim...ari2...cuba jadi mcm dia...ehehehhee

iz-AnN عبداللطيف said...

aku pun penting gaji...kalu gred aku n11 pun tapi gaji stating rm2k aku mau...apa ada pada gred...lalalaa

{ e'mie } said...

hehehe..jadi..kenaikan gaji kita bulan 4 macam mana..? aku tengok kita naik jugak...cuba ko siasat..

~aSHa~ said...

izan ko lebih kualiti ke kuantiti? eheheheh

emie...kenaikan ni de 2 increament la kot..itu yg kakak2 senior bertanya tu...tak paham la dgn pekeliling yg tak jelas..kakak2 senior2 tu kan leh buat pasai...meke tu arif

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels