Friday, January 29, 2010

Kalo aku tension balik keje, buku ni leh hilang stress..

sejak taska di kelola bawah PERMATA...pihak pengurusan minta menyediakan buku harian 'pelajar' untuk mengetahui perkembangan anak-anak setiap hari
quite good...hari2 leh tahu mende la mereka buat kat skul...
jom tgk apa yg ada di dalam
ni ari pertama abg danish yg biasa pg taska...tapi bila dah lama kat umah atuk dia...jadi manja...
tgk mula2 sampai nangis..
Cekgu tulis : Danish menjalakan aktiviti dengan baik dan bekerjasama'
lama kelamaan kembali ok...tak nangis dan mengada2 dah
si abang suka sgt kalo di bagi puzzle dan blok..dari dulu lagi cekgu bgtau..

cekgu tulis: reaksi yang baik, menyukai sesuatu yang mencabar, cepat berindak apabila diarah, dapat menyiapkan aktiviti yang diberikan dalam masa yang singkat' contoh minat kepada puzzle dan blok.'
ni si baby..masa mula2..pegang je bola..tak reti nak sepak2 ni..gegirl kan..
cekgu tulis : maisarah boleh menyebut perkataan merah, biru dan putih yang ada pada bola selepas beberapa kali diulang. Maisarah hanya mahu memegang bola sahaja tetapi tidak mahu menyepak bola.


kadang-kadang si baby jadi pendiam plak
cekgu tulis : maisara kurang bercakap tetapi masih mengeluarkan suara walaupun sebutan kurang jelas. suka mengasingkan bentuk tetapi lebih suka mengambil blok dan menyusun blok setinggi 5 tingkat.

catatan cekgu : sentiasa tersenyum dan suka memeluk cikgu.
(manja sgt dia ni)

di hari lain plak
cekgu tulis : maisarah ok dan ceria selalu berkomunikasi dengan cikgu ani. semasa aktiviti melipat tuala maisarah tidak mahu dibantu dan mahu buat sendiri. (anak kedua mmg berdikari skit) maisarah sangat serok bermain pergerakkan kenderaan (keretapi) dengan mengikut peraturan. catatan cekgu : maisarah selalu menolong cikgu ani contohnya mengambil beg dan menyimpan susu. maisarah sudak dapat menyebut nama kawannya, seperti aisyah dan adila.
hari lain lagi
cekgu tulis : maisarah dapat menyebut pionics A - for Apple dengan jelas. membuat bentuk buah epal bersama kawan-kawan. Cikgu ani tanya, suka tak makan buah epal, maisarah jawab suka..
catatan cekgu lagi: pandai memujuk kawan jikalau kawan menangis. (kalo sendiri menangis??????) suka berselawat (memang pun, kat umah dia selalu sendiri dalam buai...)
yang ni semalam
cekgu tulis : sangat seronok dapat mencium bau bunga ros. dapat mengenal bau wangi. maisarah dapat mengikuti tarian naga hanya sekejap saja kerana melihat abangnye danish menari.
catatan cekgu : ceria semangat dan berkebolehan.
ok tak taska mcm ni..ok kan..walau penat skit...sbb pagi2 aku plak kena ada tulis dan catitan...
sama ada dia dah minum susu ke, mandi ke, tidur nyenyak ke...demam ke..seme kena tulis setiap hari......

21 comments:

Ain said...

bagusnya sha....

tau tak akak perasan apa kat situ?

asal time balik jer mesti kids senyum kan.....hahaha...

tak sabar nak jumpa parents agaknya....

pssttt.... ada tag utk awak....

umilia said...

eh bagusnye cmni..klu taska ank aku kat bwh ni takdenye nak bgtau pekembangan ank..dahla tu..leh plak dia ilangkan fail yg abg nye..dah aku tak tau ape yg ank aku tau..dorg cume akan tulis kat buku pekembangan ank utk mintak brg yg hbs..contoh sabun hbs..pampers hbs..ish..bestnye klu ade nota mcm ko ni..br la tau progress ank2..

ardinihumaira said...

whoaaa... pekata kita lak buat

masa buka blog

lepas tutup blog. hehe :p

Echa said...

ehehe.. ni kira diary cikgu ke.. diary sekolah anak ni... bila baca apa cikgu komen.. cam diari cikgu la pulak.. hehehehheh

Ena said...

bagus la kak, siap ader buku report harian. memg tau la nak2 watper setiap hr dan progress nyer tu kan!!..

::Mamalyna:: said...

bestnyer...at least kita bleh tau ape xtvt anak kita hari2 semasa meka di taska..

~farahsyeefa~ said...

bestnya taska camni!!
leh tau detail apa anak2 buat tiap hari :) kalau ada cwgn kt png ni nk htr anak kt ctu gak lah..:)

~aSHa~ said...

kak ain...itu ar minggu pertama je ada gambo tak senyum..gambo nangis2 lagi...

minggu berikut ok dah..

~aSHa~ said...

umilia --> baru lagi taska ni minta sediakan buku ni..dulu takde..sejak PERMATA ni...tapi pembelajaran still sama.

~aSHa~ said...

dni -> dni ar try dulu....ehehe nti jgn lupa roger ek..

~aSHa~ said...

echa --> aku rasa ni mmg diari cekgu ar..diari di setiap pelajar...setiap pelajar ada perkembagnn dari cekgu....

cekgu ni pun satu nak buat diari buat la buku sendiri kan..jgn selit kat buku anak2 ni...ehehehe

~aSHa~ said...

mamalyna --> itu ar, blk umah mula2 tgk buku ni...leh releks skit...berebut2 aku dgn mazri nak tgk buku ni

~aSHa~ said...

farahsyeefa --> rasanye seluruh malaysia kot ada PERMATA lepas ni..

~aSHa~ said...

ena --> tu la leh tau dia buat apa kat skul..lupa plak nak tjk kadang2 dia buat aksi oltromen yang buat cekgu tahan sabar je..sbb dia buat ke kawan dia...

SuRayA^i. said...

hehe comel je buleh tau pe ank buat dkt taska..
mcm bc diari pun ade kn?

LYaFRINA said...

sha .. taska ni kat mana erk???
coming soon tringin gak nak ato asya kat cni...
slain tu kat smart reader kid pon ok gak kn???

.:fyzz:. said...

sangt bagus dn effective cara nih mama double M..its good for parents and good for children..oo baby pun dh masuk tadika yer..bagus2..
skul pia lak..setahun berapa kali buat perjmpaan dng parents ..
semoga danish n damia akan jdi anak yg bijak bistari..insyallah..

gina marna said...

mcm best je kan projek permata nii...seswai la dgn mam mdm yg rajin nii..:)

siti said...

salam...jom tgk baju baby & kids cantik2..

fiezaradzi said...

wah, bestnye taska camni..
sama la my baby pun.. pegi taska nangis.. balik, hentak2 kaki sebab suka sgt nak balik..

ardinihumaira said...

akak... jangan lupa kasi alamat tau... kalau boleh b4 jam 10 pagi esok :)

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels