Tuesday, January 12, 2010

Soal Kematian - Alfatihah

2 3 menjak ni kedengaran kematian di sana sini...baru2 ni aku dapat berita kematian anak kepada kawan ofis aku...arwah berumur 28 tahun, lelaki...aku tau mesti dia seorang yg baik, sbb dia meninggal dengan cara yang paling tenang dan aman...susah kan nak dpt mcmtu..dan mmg betul jangkaan aku yang arwah mmg orang yang baik, ramai yang mengenali nya berkata dan mengiyakan apa yg aku fikir...dia meninggal kerana serangan jantung...sepanjang di hospital dia mengucap tanpa henti sehingga ke nafas yang terakhir

kedua --> smlm aku dengar berita dari kawan aku, kawan dia meninggal kerana serangan jantung gak kalo aku tak salah...masih muda gak, 28-29 tahun...aku rasa dia pun mesti seorang yg baik hati...ceritanya ada disini

ketiga --> yang ni mmg benar2 buat aku menitis air mata di waktu pejabat lak tu...aku terbaca dari blog lyaafrina . tentang seorang bayi berumur setahun, meninggal kerana kemalangan..ada kereta langgar keretanya dan berpusing...mereka tercampak....sgt2 sedih...cerita selanjut disini tak dpt aku nak cerita...kepala aku sedang berpinar2..memikirkan cerita dia...aku mmg gitu, aku selalu bayangkan kalo aku yang terjadi, mcmane keadaan aku..kuatkah aku?

cerita keempat --> dari blog ummiharris ni jugak ada bayi nya meninggal..di kuantan...ini di atas kecuaian pihak taska, bayi berusia tidak sampai setahun...dilahirkan pada 31 ogos 2009, sebab kematian adalah kerana ASPIRASI SUSU......cerita selanjut disini teringat kisah zulaikha yang meninggal di tangan pengasuh...dah lama blog dia tak update kalo aku tak salah...

maaf kepada tuan/puan blog yang aku backlink kan..kalo tuan puan terbaca dan tidak mahu saya siarkan, saya akan deletekan atas menghormati perasaan tuan puan. maaf juga tuan puan yang terlibat, andainya anda terbaca coretan saya akan datang berkenaan kegembiraan bersama anak², mungkin sedikt sebanyak akan menyentuh hati keibubapaan tuan puan, harap tuan puan terus tutup blog ini dan tidak meneruskan pembacaan saya yang membuat tuan puan menitiskan air mata terkenangkan arwah anak2 tuan puan. dan saya akan cuba pelbagaikan isi kandungan blog ini.

apa yang buat aku mengcoretkan hal ini dgn segera tanpa berlengah nak tgu mlm nanti baru update sbb aku tersangat sedih dgn 2 cerita berkenaan bayi tersebut...sgt2 menyentap dan tanpa sedar hati sebak dan mengeluarkan air mata....sehingga aku pun hilang kata2 di saat ini...

cuma, bila soal2 kematian byk berlaku disekeliling yg hampir dgn aku (blog tu pun hampir la jugak kan) aku mula takut, takut dengan kematian...cukup kah amalan aku ketika ini? terlalu banyak dosa yang aku himpun, terlalu sedikit pahala yang aku cuba miliki...tapi ada ke pahala tu? ...terima kasih juga kepada bloggers yang cuba membawa kita mengingati soal kematian...asyik kegembiraan je, sehingga kadang2 aku lupa panggilanNya makin hampir, bila2 dimana²...marilah kawan² kita muhasabah diri....apakah amalan kita cukup untuk di bawah ke SANA....saya sedar saya bukan la insan yang mulia dan baik...jadi mohon ampun dan maaf dari saya andai coretan saya ada yang mengguris rasa tercuit hati..

sekian, wasalamualaikum, w.b.k

17 comments:

..nOj.. said...

huwaaa isshh yg ummiharris ni la yg taska sama daryn tu wei... hurrmm pn siti mmg camtu alfatihah tuk baby

~aSHa~ said...

noj --> lor pesal ko takde cite...sedih aku...perasan tak dia meninggal ari sama dengan ari kelahiran ISNIN...hari kelahiran Nabi Muhammad S.A.W

gina marna said...

huhu...sedihh kan..anak sedara ai pun meninggal muda gak, lbh kurang mcm anak opismate u ehhh opismate kite..:(. maknenye skang ni serangan jantung bukan utk org tua ajerr.

~aSHa~ said...

gina --> serangan jantung gak ke? takutnye skrg ni dgr penyakit tu...

/psstt kita se opismate ke? uhuhuhu bukan kan? sy di london ni..u? bukan di Paris ke?

~aSHa~ said...
This comment has been removed by the author.
kakchik said...

Assaamualaikum asha.
Setiap yang hidup pasti akan mati kerana kematian adalah pasti. Al-Fatihah untuk semua ruh orang-orang yang telah pergi meninggalkan kita.
Hari ni rakan sepejabat kakchik datang lambat kerana jiran sebelah rumahnya meninggal dunia. Berkaita juga dgn topik asha hari ni.
Memang takut untuk mati sebab persediaan kita masih terlalu sedikit. Elok sekali kalau mulai saat ini kita mulakan langkah baru ke arah kematian itu.

p/s: nanged

~aSHa~ said...

kakchik

thanx ziarah disini...betul apa kata kakchik..hari2 mesti ada..hari2 juga ada kelahiran baru..mati dan hidup silih berganti...

insyaAllah saya akan mulai dari saat ini..AMIN...perkenankan la niat ku...

@juera said...

tjuk entry ni x sesuai tu..kematian x boleh dipersoalkn..itu sume kn kje Allah s.w.t.kita sbg hamba-Nya perlulah redha di atas segala yang ditentukan-Nya..

~aSHa~ said...

@juera --> akak bukan nak persoalkan kematian...SOAL disini bermaksud PERIHAL, TENTANG, CERITA...ini kan bahasa pasar..contohnye SOAL HATI,

LYaFRINA said...

ermmm.. sama dgn lya lps tbaca ttg kisah ummiharris tu... lya balik trus tmenung.. smmgnya emosi lya sdikit tganggu.. mula tpikir.. bila2 masa shj kita akn dijemputnya tanpa sbrang amaran... blik klmarin x sbr nk jumpa asya.. trus lya pluk asya.. lya takut.. tba2 lya tringat saat2 lya dulu.. saat2 lya btarung nyawa.. betapa seksanya.. selain tu.. ank kakak lya bru b'usia 10thn ktika mninggal... krn pnyakit barah otak (kalau arwah aman masih ada... skrang dh umur 16thn)...
tp itu smua kjadian alam y sudah tsurat di dlm kitab al-quran... dr tanah dtg... pd tanah juga kita kembali...

**MASIH CUKUPKAH BEKALAN UTK DIBAWA K AKHIRAT??? ADAKAH LYA SAKIT ADALAH KRN TUHAN MGINGATI LYA AGAR X LEKA DGN DUNIA????

~aSHa~ said...

lya--> kesakitan itu adalah ujian dari Nya...sha pernah dgr..org yg sakit ni kadang2 beruntung di akhirat..kerana dia diberi kesempatan untuk menginsafi diri berbanding dgn org yg mati mengejut belum tentu sempat nak insafi diri...kecuali bayi sah2 dia adalah kupu2 syurga TEtamu Allah

LYaFRINA said...

TQ sha.....

::Mamalyna:: said...

gidah, arwah harris tue meninggal xcident kat kolepeh...yg baby meninggal kat taska tue, aku amatler riso dan terus teringatkan lyna....ajal maut ditangan tuhan dan Allah bleh mengambilnya bila2 masa sahaja...

~aSHa~ said...

mamalyna --> ye ke meninggal kat lipis...koi tak tau plak...sadish kan..

yg taska tu..harus la disaman..aku sokong pasangan tu..kalo dia amik tindakan..dia mmg nak amik tindakan kan? lgpun biar jadikan pengajaran kepada taska2...

amirah said...

smlm kul 5 pg 2 org studen upsi xcident dan ke 2 2 meninggal dunia.
mereka penuntut semester 8(last) dan bakal praktikel di sekolah mggu depan.
ke 2 2 baik orgnya dan selalu mengimarahkan surau di kolej2 upsi.
kehilangan bkl guru yg xternilai.

Al-fatihah buat arwah

~aSHa~ said...

amirah --> ari2 kita dgr mendengar berita kematian dan kelahiran kan..kematian dan kelahiran silih berganti...itulah CATURAN dariNya...

muda lagi tu kan dik...alfatihah

fiezaradzi said...

asha: mmg byk kematian kite dgr lately.. mg kita semua mencukupkan diri dgn ibadah kpd Nya..amin
asha, kite dah tukar blog..dtg ye..

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels