Sunday, February 28, 2010

Kenapa Saya Kurang MOOD update Blog?....

kenapa saya kurang hapdate blog?

kerana saya berangan nak dpt ANUGERAH KHIDMAT CEMERLANG tuk tahun lepas, 2009....boleh ke mcm tu? boleh kan?

berangan dan berimpian boleh menyebabkan kita berusaha dan berdedikasi untuk mencapai cita2 itu

saya takut dgn update2 blog ni (walau sy buat autopublish) tapi ada yg salah anggap sy buat time kerja...uhuhu (kadang2 tu ada..kalo dah terlalu freeeeeee) tapi sy mmg buat autopublish...nak kena tulis ke kat setiap entry...ini entry autopublish...dan sy kena tulis jam berapa sy taip...gitu?

atr dialog bakal-bakal penerima APC 2009 untuk Setiausaha Pejabat dari lain2 jabatan ye....

~asha~ : aku takde mood nak update blog skrg ni...sbb skrg ni ada pencalonan APC...aku bakal dpt ni (alalalalallala....nada riak + bongkak = tak sedar diri)
cikgeli : aku pun sama, bakal dpt APC ni.. :)
~asha~ + cikgeli : ahahahahahhaha
~asha~ : kalo kita update blog, kawan opis baca...kantoi la kita...sure nama kita ditarik balik...baik kita berdiam diri buat masa ni...sebelum ahli mesyuarat memutuskan (lebih kurang ar ayat nye, den pun lupa daaa)
cik geli : kita memang mempunyai alasan yang kukuh....... (aku lupa ar dia ckp apa....harap cik geli tlg pastekan semula dialog kita smlm)

kami memang sama2 perasan.....doa kan orang2 perasan ni ye....ehehehehhe amin....

** tiba2 terasa nak dpt plak...mmg tul2 perasan la dua2 mek ni, bla la wei to ~asha~ + cikgeli

***ye ye kami bla ni...jom cikgeli...

/alasan yang kukuh buat masa ni...
kami pun tgh sibuk buat fotoshoot tuk majalah2...

kami benar2 perasan

Friday, February 26, 2010

Jom kita Terjah Blog nOj

baru-baru ni cik geli telah mengupdatekan blog kawan sy tu nOj...

tq cik geli...ayaat ayat yu mmg power root ar...tapi jgn lucah2 tau kat blog dia tu...

betul kata cik geli..buat masa ni biarlah 'setan' yg bermaharajalela tu kembali ke pangkal jalan......ada ke setan yang boleh kembali ke pangkal jalan? ada kot...manusia yg berperangai spt setan..

amboi cik dah...sedap mulut hang kata org berperangai setan..... mulia sgt ke hang tu???? opssss
tak setan ke kalo ada 'busuk hati' dlm diri...dan mengenakan org lain? bukan setakat kena biasa2 tau....ini sampai nOj saya tak mampu nak suapkan nasi...ada sekali tu dia msg...

'aku tak dpt nak makan apa2 pun..tak leh masuk langsung ke dlm tekak, kalo dulu, aku la juara makan'

kalo korang jadi sy penerima msg tersebut...apa yg dpt korang jawab? mesti jawab

'cuba la makan skit, nanti lemah sgt.....'

kalo tak jawab mcm tu tapi lebih kurang tu ada lah kan? kan ? kan?

owh maafkan sy kalo sy emo di hari jumaat....tak baik...

ampun sy....sy pun tak kenal siapa yg berperangai sebegitu...tapi sian kat nOj kawan sy tu...

Thursday, February 25, 2010

Hadiah dah Terima?

Kepada semua Followers Bertuah bagi sesi CAbutan Bertuah MDM 2010....anda semua telah terima ke bungkusan dari saya? sy dah pos 2 hari y lepas...maaf di atas kelewatan...keadaan kesihatan yang kurang memberangsangkan...


Sekian, terima kasih.

Wednesday, February 24, 2010

Sekadar renungan bersama ya...

(mungkin anda telah terbaca di mana², tapi entry ni sekadar ulangan...kadang² kita terlupa, so pe salah sy nak buat ulangan kan? sy dpt pun dari emel bukan dari mana² blog ye..)


o Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal itu, jawab Baginda SAW, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

o Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan daripadanya 1,000 kejahatan.

o Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT.

o Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

o Apabila lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan susunya diberi satu kebajikan.

o Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

o Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.


o Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menggembirakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

o Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.


o Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dulu.

o Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

Tuesday, February 23, 2010

Siapa nak kursus aritu?

kepada kawan2 yg bekerja kerajaan siapa nak berkursus kat sini bulan 3 aritu? sila angkat kaki.....

sila emel ke saya yee.....lupa ar....lagipun ramai..mana la den nak ingat...

emel ke azrisha03@yahoo.com..... skrg sdg pangey tuk bulan 3....

kursus protokol dan etiket sosial..ramai mintak aritu kan?

terima kasih...

Monday, February 22, 2010

Kenduri Kendara Sedara mara


cite yg ala2 basi bagi aku....
last three weeks kot...kami pergi 2 buah kenduri sepupu aku...ermm dah besar masing2...dulu hingusan lagi..main teng teng, main kejar2....main pondok2...la ni semua dgn pasangan masing2 la nak main itu bagai kan? ye idak?
budak2 ni kepanasan...tgk je org...ntah apa mereka fikir, tapi yg aku tau...berpeluh2 mereka aritu.....
bila jumpa 2 pupu @ 3 pupu yg tak kenal, maka mereka mengasingkan diri di belakang kerusi...malu kononnnye...
then ptg sabtu selepas kenduri di atas (maaf gambo pengantin terlupa plak den nak amik)
kami terus ke putrajaya...tempat jatuh lagi dikenang, inikan plak tempat ku jatuh cinta buat kedua kalinya...(opsss kedua kali ke? betul la beb) bukan pertama ye? ehehehehe biarlah rahsia...jeng jeng jeng...
(abg oi jgn marah dgn paragraph yg ni, kalo yu marah ai delete la...ai tulis CINTA PERTAMA DAN TERAKHIR, OKEH??!!)
GAMBO KEK dulu ye adik adik....setiap kek ada gambo pasangan pengantin...
beza la skit kenduri di kampung dan di bando...lagipun ini kenduri sepupu prempuan aku..yg tadi kenduri sepupu lelaki aku...simple je la....

CANTIKKKKKKKKKKKKKKKK dan aku jelessssssssssssss
mcm kat singgah sane bak mahligai...serius terpegun aku....
(gambo gelap sbb kamera cap kuda)

ha tu dia gambo sepupu perempuan aku tu...dia ni kembar sebenarnya...adiknye dah kawin dan ada baby boy dah.....

ini uncle uda kepada mdm2....masih BUJANG (amboi tulisan all caps tang bujang tu....pesal? SAJE SAJE)...eheheheh
mdm 1 : jom baby, kita jalan2...tgk tempat mama n papa dating dulu...
mdm 2 : papa nak turun, nak ikut abg danish

mdm 2 : sini ke papa n mama dating, abg danish?
mdm 1 : ye la kot...jap abg danish try teroka tempat ni..

mdm 2 : ye ke mereka dating kat masjid putrajaya dulu ni?
mdm 1 : entah la baby, mcm tak percaya jerk..
mama : oit oit...mama tak dating sini, mama n papa benti solat je kat sini...ada ke dating kat masjid...mama dating nun kat atas bukit tu..sambil joging....tgk putrajaya dari atas...lagi best...ada teropong kat sane...
(dialog2 adalah rekaan semata²...untuk menghilangkan rasa boring den nak upload gambo sahaja tanpa cerita)

Sunday, February 21, 2010

Perlumbaan Kapal Selam Yang Menakjubkan











































NAMPAK TAK ...?
TAK NAMPAK..?
Memang la tak nampak ...
nama pun kapal selam ...
wakakaa kakak kaka..!!!!!!!
dah.....p sambung buat keje/tidur/blogwalking/study....

Friday, February 19, 2010

AKU TAK POS LAGI HADIAH

KEPADA PEMENANG2 CABUTAN beRTUAH mdm 2010...aku mmg tak pos lagi hadiah2 korang...sorang je aku bagi by hand..sbb dekat sekakang kera x 50 langkah...
kepada ECHA...anda tak bagi lagi alamat anda..yang lain sy dah ready nak pos...tgu anda je ni..tak kesian kah kepada pemenang lain? ehehehheehe...tq ye echa....

Semoga dia sentiasa diMurahkan Rezeki

Tahniah kepada kawan aku yang bakal mendapat anak ke-3....murah rezeki anak dia ni.....
Ramai dah ni org kata ko murah rezeki....hari jumaat wei...hari keberkatan...semoga tabah hadapi liku2 menjadi ibu yg benar2 ibu...skrg ni ramai sgt ibu moden kan...ehehehee...bekerjaya......
TAHniah dari aku..
ucapan ringkas sebelum ke kedai...tak sempat nak fikir...

Kerja Kosong

sy memerlukan pembantu rumah tempatan. ciri-cirinya :

1) berusia 40 tahun ke atas
2) ibu tunggal @ andartu
3) org susah
4) rajin dan pengemas
5) sihat tubuh badan

sy serius nak cari pembantu tempatan ni...tapi bukanlah muda..uhuhuhu....tapi bukan la terlalu warga emas, nanti susah nak bantu sy....

kami mula2 bercadang nak cari org tempatan yg mmg susah dan mendapat bantuan dari Jabatan Masyarakat..kami ada bertanya2 gak...tapi kebanyakan mereka ramai anak,...so susah la nak tglkan anak2...kalo mereka ada anak dlm sorang ke 2 org..boleh duduk sekali...sy tak kisah..maybe sy bleh bantu skit2 dari segi pembelajaran...

niat kami ingin membantu dan dibantu...skrg ni kalo husband outstation agak sukar sy nak ke kelas piano...sy terpaksa meminta bantuan pengasuh anak sy...

sy juga tak sempat nak sidai kain time pagi2...walau ada dobi sendiri, sy tak sepenuhnya anta ke dobi,.....oit tuan dobi pun bayar sendiri tau...ehehehe....xkan percuma kan...bih tu sape nak bayo bil air dan api?

insyaAllah sy tidak akan memberi keje yg membebankan...minta tlg sy je...dan sy tlg dia..

kadang2 sy pelawa akak cleaner yg mmg nak cari duit dgn membersih rumah2 orang...so kadang2 sy rasa itu membantu dia...sy bantu dia, dia bantu sy....

tapi sy mmg ada 'dana' sendiri tuk golongan ni...so bukan la niat sy nak mendera akak cleaner yg susah tu....tapi dia mmg nak cari duit tuk anak2 dia 11 org...dia ibu tunggal, sian sgt kat dia...

panjangnye penerangan saya.....

mohon ye sesiapa yang ada kenal sesiapa yg nak kerja sebagai pembantu rumah dan ciri2 spt di atas....harap dia dari kawasan pantai timur, mudah sy nak amik dan hantar balik kalo dia nak balik kg...

Wednesday, February 17, 2010

Dini's Giveaway!!!


tarikh tutup penyertaan adalah pada 31 March 2010

jom JOIN cabutan bertuah dari adik yg sy baru kenal, dari pantai timur gak ni...ramah tamah org nye....cute lak tu...pandai menjaga kecantikan...

Tidak Dapat Aktif Berfacebook

ada ke perkataan berfacebook..kalo takde..kita adakan je la ye...

maaf la kawan² yg aktif berfb...aku tak dpt nak terlibat sama...sbb kat sini.....telah diblock....

harap kawan² yg update gambo di sane..dpt la kiranya update di blog sendiri yang ada...boleh hambar pacar yg hina ni dpt lihat...hina ke? tak hina kan kalo tak berfb...ehehehehe...lagipun hamba pening la kat sane...terlalu byk nak bukak serentak....tak tahu nak approve kawan dulu ke..nak tgk dulu ke kawan tu sape ke atau nak tgk dialog masing2 kat home fb tu....

setakat ni aku tau korang ada tag2 aku....komen2 kat tag gambo2 tu...aku dpt tau melalui emel je....uhuhu.kalo aku bukak pun kat umah....mlm2...tapi mana sempt sgt...nak mandi je amik masa 15 minit..sbb nak tegangkan mana yg patut....nak buat senaman kemutan lagi..ehehhehee

Petua Seterusnya, Mengecilkan Lubang Tut tut...

akak ni mcm ni bajet bagus je kan..nak bagi petua2....mcm la akak ni amalkan sgt...tapi akak amalkan jugak tau walau tak la serajin mana....tapi ada tu tetap ada...kadang kadang...ehehehee

ok ok...mesti ramai2 yg tertunggu2 (ramai sgt ke? perasan tul cik dah ni)

entry ni bukan la khas tuk org yang dah berkahwin sahaja ye...sesuwei jugak dibaca oleh org awam..ye ar korang ada isteri, bakal jadi isteri, ada kawan2...ada kawan2 yg bermasalah...tak gitu? so pe kata kita share..mana tau leh rapatkan 'hubungan' kemesraan somi isteri....ehehehee

ok jgn duk membebel lagi..org bukan nak baca yg bebelan tu...

gini ye puan2, kalo anda sudah berkahwin..so perkara biasa la kan...mesti la anda tidak seperti anak dara dah....tak kira la belum beranak ke tak kan.....yang dah beranak lagi la kan...tapi yang tak beranak pun leh amalkan what....

anda hanya perlu senaman semasa anda duduk je....eheheheh...camne ek? mudah sahaja...masa time keje kat opis ke, time makan pun boleh...tak caye? percaya la wei...akak nak terangkan ni dengan penuh jujur fatonah ni....

semasa anda duduk di atas kerusi la senang cite....anda hanya perlukan buatkan senaman kemutan...bagaimana ek kemutan? anak dara tak paham ye? ala kemutan ni ala2 korang nak tahan kecing la...korang buat kemutan ni selama 10 - 20 saat, kalo makin lama saat tu makin elok...dan ulangkan beberapa kali sehari...tapi nak lebih berkesan..buatlah 100 kali dlm sehari atau sebelum 'projek'....ehehehehehe mudah tak? sgt mudah...

dan untuk lepas bersalin...lagi syok wei buat senaman ni..selain dlm mengecilkan lubang tut tut dgn cepat...ia boleh mengempiskan perut...perasan tak kalo kita cuba membuat kemutan ala2 tahan kencing ni..perut pun main peranan kan? perut pun kempis la jugak skit2...sbb ia membantu...ia akak tahu perut akak tak kempis dan cantik ala2 model terkenal...tapi perut akak ni la melahirkan anak2 akak tu....ehehehee (tanak mengalah okeh)...ni akak rasa nak preknen semula nak amalkan petua ni..sbb akak pun lewat dpt petua2 ni....kalo lepas bersalin tu..kalo hangpa buat dlm 40 hari sepenuhnye...perghhhh wa ckp lu..mmg cun la....apa2 kalo kita nak amalkan elok 40 hari kan? itu sunnah kan? so mari la try...40 hari ye?


tak perlu korang nak beli apa2...akak ni pakar perjimatan ni....ececeh ceh...(kalo laki aku ni mau perli aku sat lagi.....dia kata eleh jimat sgt....tu beli dnhans tu pekejadah kan....itu dulu, sempat beberapa kotak je...tak sampai pun belas2 kotak, tgu la sat lagi dia perli apa...smlm dia perli dah...huhh sib baik akak period tau...teng teng teng) <---ini bukan lucah tau..ini gurauan semata2, kang ada yg klem blog akak ni berlucah lucah plak....


gambar? ada gak yg bertanya gambar payudara kat akak sebelum ni by sms dan ym...jawpaannye...gile hape...aku nak tjk payudara aku...tak yah tjk pun korang dah nampak kan ketaraaan nye....uhuhuhuhuhu chaittt...kalo entry ni pun nak bergambo sure kena tutup dah entry ni...alalallalalallalaa

korang bayang sendiri je la ek...tata...

(akak ni tak paham pesal komputer ni tak leh enter2....akak dah enter dan save bagai...pesal ek? kat rumah yg smlm yg autopublish okeh je....ni buat akak tension, kalo tension baik buat senaman org kata...akak buat skrg jugak) pls tlg akak yg dah agak tua dgn dunia blog ni..




rasanye dia nak sorang model duduk ar...baru jadi enter2 ni...huhhh, tapi korang jgn bayang bukan2 kat gambo akak di atas ni..akak ni suci murni tulus mulus tau.....chaitttt....akak di atas tu mmg selalu perasan...confident katanye...so korang jgn la amik hati ye...dia mmg cenggitu..sbb tu dia asuh anak sendiri ckp 'mama cantik banyak'

Tuesday, February 16, 2010

PETUA UNTUK MENEGANGKAN PAYUDARA @ TETEK...

ESKLUSIF BAGI YANG DAH BERANAK DAN MENYUSUKAN ANAK2 YE...BUKAN NYUSUKAN BAPAKNYE....OKEH?

entry ni bukan la khas tuk org dah berkahwin sahaja...tapi leh jugak kongsi dgn pembaca di kalangan bujang....ye ar korang pun bakal berkahwin dan beranak pinak jugak kan..dan bakal menyusukan bapak opssss sori tertulis plak, takpe boleh di strikethrough kan perkataan tu...bakal menyusukan anak2 jugak kan...

PETUA yang saya amalkan...teng teng teng...malu ai...bluekkkkk malu ke benda..normal la tu kan.....ye idak...

petua nye :

--> kalo anda mandi dengan air panas, masa bilasan terakhir tu hang amik la air dari pili yang bukan panas tu..yang sejuk2 tu...so jirus2 la ke tetek tu...bila rasa sejuk...terasa kulit2 tu menegang tak? terasakan...nak cuci muka pun terasa tegang dgn air sejuk....tapi kalo air pili tu tak la sesejuk mana...hangpa leh guna air sejuk dari peti ais...betul ni akak tak tipu..tapi akak jarangla amalkan yang ni...tapi pernah la sesekali dua satu ketika dulu...skrg kat rumah baru ni...mandi air panas, so, kalo guna air pili biasa pun dah sejuk..tambah plak akak duk kat bukit ni..lagi sejuk...air bukit...tapi yg duk kat bando2 tu...air mandian biasa tak la sejuk sgt kan..so guna la air dari peti sejuk..kalo nak mantap lagi guna air yang skit lagi nak jadi ais...perghhhhhh sejuk yakmat....ha jirusla ke tetek hangpa ye....mudah? senang? ada berani? cuba ar...tapi ingat...mulakan dengan sebelah kanan dulu tau....sbb takde la jantung hang terkejut sgt dgn sejukkan air tadi...ikut sunnah gak mulakan mandian dengan basuh sebelah kanan dulu....sbbnye? adalah sama...tanak la jantung tu terkejut..kang dpt penyakit serangan jantung plak..

korang pernah terpk tak kenapa org dulu2..tak de jamu khas atau apa2 tapi kulit cantik mulus2 dan gebu2 je....ini kajian aku yang tak berapa nak kaji la...tapi dari bahan2 yang aku baca...sbb mereka ni rata2 mandi dengan air perigi atau air bukit yang sejuk2 kaw kaw tu..fresh lagi...dan takde 'bahan @ubat penyembuh' pun kat air tu..selain itu mereka menjaga pemakanan..makan ulam-ulaman...

ok lepas ni nanti akak ajar plak cara-cara untuk mengecilkan saluran tut tut...lalallalala...

mau tahu ke tak? yang ni benar2 khas tuk berkahwin..tapi yang belum kahwin pun mcm akak ckp tadi boleh jugak...nanti hangpa pun nak kahwin dan bermesra jugak kan?

Sila Berikan Nama untuk Cabutan Bertuah MDM 2010

KLIK LINK DI BAWAH...
~STICKY MODE~ 10 Feb 2010

sekian kalinya aku fikir semasak2 nya...aku rasa aku akan buat cabutan bertuah...sebab cadangnya nak bagi kepada follower yg ke 77 dan 81 bersempena dengan tema nama link aku ni...tapi oleh kerana bila aku kira dari belakang....org lain, kira dari depan pun org lain..lagipun tak adil la pada yg menjadi follower nombor satu hingga 76 tu kan? sbb tak tersenarai...so abaikan aku kata nak ikut nombor bertuah...

So selaku meraikan hari lahir kedua2 anak saya, murahlah hati saya ketika ini membuat satu cabutan bertuah untuk para followers...

so guys...syarat2 untuk menjoinkan diri untuk Cabutan Bertuah MDM 2010 nye adalah :

1) Terbuka kepada semua bloggers tak kira lelaki ke perempuan;

2) Buat 1 entry khas bertajuk Cabutan Bertuah MDM 2010;

3) Letakkan banner di atas di dalam entry dan di sidebar, link kan ke entry ini

4) Mestilah dan wajib jadi follower blog ini (sebab nak bagi hadiah untuk follower kan);

5) Tarikh tutup adalah 10 Februari 2010, jam 1.00 am);


tetapi, ada tetapi tu....pada 16hb Januari 2010 jam 2 petang ada 2 cabutan akan dilakukan untuk hadiah VOUCHER PERCUMA BUKIT GAMBANG WATER PARK KUANTAN, PAHANG setiap seorang. nama akan diumumkan pada hari yang sama 16hb Januari 2010 jam 3 petang dan akan diposkan kepada 2 follower bertuah ini pada hari 17hb januari 2010...sekiranya pada 16hb januari 2010 tidak ada respon diberikan daripada yang bertuah, maka kepada penyertaan yang sebelum 16hb ini hendaklah meng EMEL kan kepada saya nombor telefon anda supaya mudah saya hubungi dan bertanya alamat, kerana saya ingin poskan dengan segera pada hari AHAD 17hb Januari 2010. emelkan ke azrisha03@yahoo.com TELAH SELESAI

jadi apa tunggu lagi....

6) Letakkan Nama anda di sini (ruangan komen), dan bagi link direct ke entry yang telah anda buat......

7) 2 cabutan seterusnya akan dilakukan pada 21hb Januari 2010, jam 11.59 malam dan akan diumumkan pada 22hb Januari 2010. dan akan diposkan pada 23hb januari 2010.

8) 6 cabutan seterusnya akan dibuat selepas 10 FEBRUARI 2010.





jadi, apa tunggu lagi...sila berikan nama dan link direct ke entry ini dgn SEGERA.


penyertaan-penyertaan :

1) eCHa @ sYaZ
2) eNa
3) oYa
4) mAMaLYna
5) ...nOj...
6) ZiMah's dEPart
7) aiDieNa
8) aLoNg@Na
9) @jUeRa
10) iBu aYRa
11) sARi
12) uDaCun
13) aKMa
14) nSaZWa
15) siTi nURkHijAh
16) iNTanLoVeaMiR
17) sHiFa
18) NiK nURehAn (sy tak dpt masuk lagi blog u n letak komen, tapi sy dah masukkan nama)
19) jASfyRa
20) uMMie_miRahAZiQ
21) kNiedAz
22) dp^sRiyHa (sy tak dpt nak komen kat blog u, tapi sy dah masukkan nama)
23) eLLis
24) eMMe
25) LiWaNieL
26) *MissGeli^
27) aSYa-LyA
28) aNiN
29) Puan iZa
30) MaMa_aUNi
31) MiMiAiDa
32) j@j@/BiNi tHe rOCk
33) aQis090209
34) nURuL aZiyaNa
35) AiN
36) SyaF_aLia
37) BeLLa KorNikoVa
38) Nik hA
39) aYu iDRis
40) bUkHaiRiaH
41) uMie aLiSha
42) ~CiK LaLa KisMis~ (xboleh letak komen..sori, tapi nama u i masuk dlm cabutan)

43)nadyacalota @ nadiabakar

44) adda

45) nurKN - (u bagi link enry i ler tu...eheheh)

46) mY LiTTLe pRincess

47) mAsZLanZ

48) mAMa C'Fa

49) mOMMie nARd

50) SiHa

51) Lin_cute

52) FaRaZiLa

53) Zue@aNNaLeeYa

54) gYeNa ChOBitZ

55) EiJa ^_^

56) aMai aMaL

57) bABy

58) aNg3L!cBuTT3rFLy

59) wANsHah

60) AiSHieY

61) aRDiniHumaiRa

62) Gina MaRna

63) MieMiey

64) Nia

65) AzRai AhMad ZaKi

66) LiSavsKhuSaiRi

67)HaZLieNa85

68)07RaFLeSsiA

69) cHuGie

70) ZuRa

71) aNaK-aNaKKu

72) mUMmy mARia

73) zQah

74) nuRabaDie

75) nuRuL + noRDin

76) aRRisa - NoRiza Sallleh (xleh nak letak komen....tapi akak dah masuk nama ye)

77) AinHany (ada buat entry, tapi tak letak link kat sini..ke akak tak perasan..tapi takpe..akak masukkan jugak nama).

78) zHet

79)aRiSSa-soLeHa - (xleh nak letak komen jugak, tp nama dah masuk dlm list ye...tq)

80)ciKMin


* sila lihat entry2 selepas ini untuk info2 selanjutnya spt entry berkenaan cabutan pertama atau seterusnya*

Link2 yang berkaitan..sila lihat disini

1) cabutan bertuah yang pertama akan dilakukan

2) Pemenang Cabutan Bertuah MDM 2010 PART I

3) Pemenang Cabutan Bertuah MDM 2010 PART II

4) Hadiah

5) Pengumuman Terakhir

6) SENARAI NAMA FOLLOWERS BERTUAH MDM 2010

7) Belakang Tabir

Saturday, February 13, 2010

Tag by Cik Geli

tiba2 rajin plak buat tag...actly byk dah yg ai hutang tag ni..dgn lya dgn kak ain...ai buat slow2 ye teman2...

1) First time jumpa your hubby bila dan kat mana?
mama mdm jumpa papa mdm masa inteview nak jadi setiausaha pejabat..uhuhuhu...eh silap dulu pembantu tadbir kesetiausahaan, kat SPA...time tu papa mdm kata...dia asal dari pahang....chaittt....

2) Love at first sight?
tak kot..time tu aku dipinang org lain..ahahaha..dia plak ada gf katanye.... love at ber sight2 kot...opssss....jawapan bahaya...

3) Who is he when the first time you met him?
masa tu dia kerani je, jadi urusetia pengambilan steno

4) How long it takes for him to ask you out for a date?
ermmm beberapa bulan kot...

5) First place dating?
kat umah kakak izan...caye tak? time tu melawat arwah ayah dia kat umah kakak izan..ye kan izan...time tu la first dating....ehehehhehehee...

6) How he proposed?
'jom kawin' dlm kete....gitu je....tak romantik langsung kan....huhhhh ....tapi mcm lain je....gitu ke bang?

7) Special date with your hubby?
ermmm ada ke? seme nye tak dijangka....ahahaha tak dirancang tak diplan....tapi rasanye masa mula2 melangkah ke pej dia..dia ckp 'mcm ada chemistry btw us'....time tu aku diinteview kali ke2 oleh pegawai...dan aku diterima disitu....n papa mdm kata....'mesti dia yg akan duduk kat bahagian ni' dan jangkaan dia tepat...aku mmg terpilih duk situ...

8) Changes that he asked you to do?
cuba belajar masak mcm mak....huhhhhh

9) What is about him that you love so much?
mood tgh baik ni leh jawab baik2..kalo mood kencundang harus aku jwb ala ala mcm cik geli tu.....

dia pandai pujuk aku....tapi ada satu ketika dulu dia buat2 tak reti nak pujuk aku..time tu dia nak tau kot..sama ada aku benar2 kembar seiras dgn rimau atau tak bila time marah...

10) What is about him that you wish he would change?
ermmm stop smoking...lalalala...dan kalo amik baju tu sila la elok2 skit...penat ai belajar cara nak betulkan alignment lipat kain dari puan cemomot tu...walau kain2 dah dilipat oleh 'kedai dobi' tapi ai lipat semula tau..sebab alignment budak kedai tu tak sama mcm test ai....okeh?

11) You will lose your mind and crack your head when he.....
soklan cepu berlian ni...nak jawab mende wei...inileh bukak rahsia peribadi...ahahahahha

jawab yg ni ar....tidur awal bila dia bagi 'hint'...pe ingat akku takde perasaan ke....uhuksss uhuksss...alasan anak lewat tidur...jadi dia tertido..esok mula dia salahkan aku...huhhhhh

12) You will smile through your eyes for the whole day when he..
dia buang sampah hari hari tanpa diminta, dia bawak anak g pandang tanpa disuruh, leh aku berlatih 'piano' petang2 kat umah....susun selipar depan umah tanpa ai bising2....boleh? penat ai asuh anak susun selipar sendiri kalo ORANG TUANYE takreti...cam rugi je la 'pembelajaran' tu

13) Complete below sentences, "My love towards my hubby is as big as....
my soulmate...teman gaduh, teman suka duka...

Aku nak tag mereka-mereka ini :-

seme pemenang Cabutan Bertuah..okeh tak...

1st LisaVsKhusairi

2nd eCha

3rd@juera

4thCiKMin

5thaNaK-aNakKu

6thNurUL + NoRDin

Friday, February 12, 2010

BELAKANG TABIR

ni mlm kelmarin...time nak cabut...(tapi time ni aku pun tak siap tulis lagi...sbb tulis semula)

tgk, kalo tak main2 si mdm1 ni tak sah...2 kali dah buat rokok

jgn jadi perokok dah le ye..awk tu gegirl...tak sesuwei bebenar...

gaul gaul....sambil rebut2...

tgk lepas pegang gigit plak..uhuhuhu mcm2..

gaul ye abg danish


yg dia ni mmg susah skit nak snap gambo...tak reti nak kaku tangan tu..kamera mama ni cap ayam je...tak leh snap yg gerak2 bagai ni...


susah kan...

ni habis dibuka semuanye...

ni masa mula2 nak cabut dulu..kertas bapak la besar...tak muat mangkuk tu..tu yg ubah letak dlm bakul...bleh gaul2..kalo guna mangkuk kaca ni..mmg tak leh gaul2...

yg ni mlm tadi aku siapkan.....papa mdm tlg gulung2kan....

yg dah pangkah tu dah sedia bagi ye puan puan cik cik tuan tuan


ha yg ni sempat aku snap gambar yg cabutan kedua tu

PEMENANG : Followers Bertuah bagi Cabutan Bertuah MDM 2010

adalah saya dengan segala hormatnya ingin mengumumkan para followers bertuah bagi
Cabutan Bertuah MDM 2010
mereka adalah (dah nampak kan kat atas?)
1st

2nd
3rd
4th
CiKMin

5th
aNaK-aNakKu

6th
NurUL + NoRDin

dan ada tambahan hadiah Misteri
(actly nak buat 2 hadiah misteri yg ke 77 dan 81, tapi penyertaan sampai 80 je)
AiNHany



akhirnya berjaya jugak buat cabutan pada mlm tadi....
so biasa la kalo dengan budak2...kecoh je..lepas satu, dua, tiga empat lima hingga semua nak cabut...tapi aku amik yg 6 terawal je...sbb aku tak mampu nak bagi semua kalo mdm dan papa mdm cabut semua....selagi tak angkat mangkuk tu selagi tu tak reti2 nak stop cabut dan buka kertas2 tu......uhuhuhu

oh ye...dari bakul besar..aku dah tuko kepada mangkuk kecik..dari kertas yg aku tulis dulu besar2...sudah bertuko kecik......sbb tu take time..sbb tulis semula dan aku tak tulis la yg dah tersenarai pemenang sebelum ni.....

KEPADA SEMUA YANG BERTUAH SILA BERIKAN ALAMAT ANDA KE azrisha03@yahoo.com

TAHNIAH KEPADA SEMUA YANG BERTUAH

*kepada yang tidak bertuah kali ni..harap jgn la berkecik hati, ikut hati aku, nak je bagi yg sentiasa kunjung ke sini, selalu komen, singgah menyinggah, sapa menyapa, yg sentiasa memberi sokongan, tapi apakan daya...ini adalah CABUTAN....tapi insyaAllah kalo ada rezeki lain aku akan share dgn cara lain plak kepada yg ramah mesra....terima kasih, tq, tocei dan sengkatanya ye kerana memberi sokongan dan sentiasa tidak jemu2 singgah ke sini walau blog aku merapu meraban, ntah apa2...sengal, dan sebagainye yg tidak senonoh....sy mmg sedikit nakal...ehhehe, harap hubungan kita diteruskan walau tak bertuah kali ni ye....*

selepas ini akan sy publish gambar2 dibelakang tabir....

Thursday, February 11, 2010

Siapakah ....


Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s
Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.
Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.
Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.
Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...
Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik..
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...
Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..
Siapakah org yg KEDEKUT ?
????

Pengumuman Followers Bertuah Sesi Cabutan Bertuah MDM 2010


pertamanya saya memohon maaf kerana tidak dpt umum lagi..sbb tak cabut lagi...uhuhu...
malam tadi anak sy tido, sy plak tak sempat siapkan tulis nama di atas kertas dan gulung2....nak buat masa kat opis sgt la tidak sesuai..so sy cuba buat kat rumah,lagipun kertas2 kat rumah, tak leh guna kertas ofis.....ptg smlm plak ada latihan netball...papa mdm plak baru balik outstation....byk yg terkejar2 gak smlm...


maafkan la sy ye....tapi sy tulis akan buat selepas 10 Februari 2010 kan..tak semestinya 11 Februari kan?

ye sy tahu...ini alasan biasa kepada semua penganjur...ops bukanperli...tapi tuju kepada diri sendiri......tapi alasan ni benar2 alasan....

nti sy publish semua gambar2 ye....thari ni ke sy cuba balik rumah...transfer gambar ke pc, tapi nak cabut tu tetap kena tgu kedua2 mdm....

cow cendol ...pis

Wednesday, February 10, 2010

eDIsi poNTEng Tepi Pantai plak...








"bila diberi berpeluang berposing..."
actly ada editor majalah jbtn nak gambar2 kami....kumpulan KOir
so kami pun apa lagi....AMIK PELUANG...kebetulan ini bukan dihari bekerja yg sibuk ISNIN - KHAMIS...
so santai....

Tuesday, February 9, 2010

Tinggal 1 jam - Mencari 2 lagi penyertaan utk Hadiah Misteri

Hanya tinggal sejam lagi masa dan tarikh tutup CABUTAN BERTUAH MDM 2010. ...tepat jam 1 am..maka sbrg penyertaan tidak diterima...sy mencari yg bertuah ke 81 ni.......uhuhu misteri menanti anda..


jom join http://mdm7781.blogspot.com/2010/01/sila-berikan-nama-untuk-cabutan-bertuah.html

letak je komen dulu kat sini janji sebelum kul 1 am ye..lepas tu buat la entry..pagi esok sy check...malam esok sy cabut...tata.....

amcam..ada gaya budak ponteng sekolah tak?

bila aku tgk gambo ni balik, aku rasa mcm budak2 kolej ponteng sekolah je (perasan jadi budak sekolalh lagi...uhuhu) ala budak2 nakal je...
apa plak korang pk...
adakah mcm gangster
atau
pemonteng kelas
atau apa ?
jgn korang kutuk bab gigi aku yg besar 2 tu udah...ahahaha...yg lain2 diterima...

Monday, February 8, 2010

Dunia pentas lakonan

dunia ni pentas lakonan bagi setiap manusia...setiap org ada kehidupan sendiri, ada cerita sendiri, ada memori sendiri, ada impian sendiri, ada suka duka sendiri...lumrah kehidupan....

'we are the hero of our own Story'

betul idak? betul lak kan...nak tgk hero terjun ke mana akhirnya...tgu la di hari pembalasan kelak...hero ke syurga atau ke neraka...itu semua Tuhan yang akan adili...tapi siapa yg menentukan? kita sendiri..kita yg corakkan kemana arah tuju kita..ye apa2 terjadi Qada n Qadar, sy setuju...tapi andai kata kita di takdirkan buat jahat...tak boleh ubah ke? boleh kan kan.....itu semua atas pemikiran manusia itu sendiri...yg baik dtg dari Nya..yg buruk dtg dari diri sendiri..pesal ek manusia selalu menyalahkan pada Qada n Qadar dari Nya'....nak salahkan yg Esa ke sebut mcm tu?...

im not profesional to talk about this (ceh sipiking konon)...but i need to share with readers..share, discuss, or giv me some advice if needed....

bila sy resah..sy akan lebih suka berckp dlm english..biar le berterabur..janji isi hati tu sampai....maybe cara itu sgt meluahkan kot bagi sy...

andai kita pelakon, siapa penonton? SEKELILING...(ekkk?)

tapi lakonan di pentas dunia ini realiti...bukan fantasi mcm dlm tv...dan bukan mudah kita nak tgk sape salah sape benar...kalo dlm tv mudah je...ending drama tu kita tau dah sape yg angkara sape yg punca, siapa yg benar...kan?

tapi dunia realiti...how come? nak tuduh2 je sape salah sape benar? bukan mudah...ini realiti beb...realiti bukan fantasi bukan bleh di undo mcm VCD...bukan leh pause...

its not easy to handle sumone else sebab anda bukan pengarah bg pentas dunia...anda nak jadi pengarah dunia realiti? ...uhuhuhu....u r not director for others...but u r director for urself...isnt?

apa ye meresahkan aku sgt ni...

uhuhuhu.....kita buka satu persatu kalo boleh...kalo tak boleh, kita selak muka surat kehidupan ni skit skit...kalo tak dpt gak sbb SULIT...kita intai intai...kot2 terbukak lebaran muka surat dengan tiupan angin...(yakni terbukti akhirnya kebenaran)....ehehheehe

Khas - Blogger We Care Adik Ammar




Ini adalah special n3 untuk Adik Ammar. Adik Ammar adalah pengidap sakit jantung (PDA) yang akan menjalani pembedahan pada 22/02/2010 nanti.


Beliau amat-amat memerlukan bantuan dari kita semua bagi mengumpulkan kos perubatan bernilai RM15000.


Semoga keprihatinan kita semua dapat memberi secebis harapan buat Adik Ammar untuk menikmati kehidupan yang lebih baik dan sihat satu hari nanti.
Pleasse hulurkan bantuan anda untuk beliau. Kisah lanjut mengenai Adik Ammar boleh dibaca di sini.


Bantuan paling mudah untuk semua lakukan boleh lihat di sini.


Sumbangan juga boleh dimasukkan terus ke akaun ibu Ammar di Akaun Maybank sebagaimana di bawah:


Azmaniza Mohamad Kamal - 514093114912 (Maybank)

Saturday, February 6, 2010

NOJ SEDANG SAKIT TERUK

aku baru pulang dari rumah noj....rasa penat sgt badan ni..tapi tak dpt nak tido lagi...ntah pesal..mata tak leh nak tido lagi ni....tapi mmg ngantuk dan letih....

semalaman aku di rumah noj...

korang tahu ke NOJ kenapa skrg ni? dia sdg keGERINGan...SAKIT TERUK...tapi tidak boleh dihantar ke hospital...SAKIT MISTERI yg sukar diketahui puncanye...sampai kul 4 pagi aku dirumah nye semalam..tapi bukan dlm rumah...aku tidak dibenarkan masuk melihat dia...aku duk luar rumah bersama beberapa teman yg setia dengan dia walau duk luar je (seramai 15 org duk bertapa dan menungggu kat umah dia)...setia sampai ke pagi...nak jenguk jenguk pun tak nampak bayang dia..mereka berada di dalam bilik...

yg ada dlm rumah dia hanya NOJ, laki dia dan 2 org pengubat perubatan tradisional...

dengar dari desas desus dari kawan2 yg berhampiran disitu mengatakan sakit tu berpunca dari SINI

cerita selanjutnya selepas ini ye..mata sy tak leh tahan dah ni...dah terasa nak lelap dah...

Thursday, February 4, 2010

Pernah tak dapat emel mcm gini?

CONTOH SATU:

From: Mr. Abrahim Kadish Sent: Thu, February 4, 2010 2:54:34 PMSubject: Can You Help Me Execute This Business?

Dear friend,

I am the Manager in charge of Auditing section in a Bank in Burkina Faso, Africa. I need your urgent assistance in transferring the sum of ($18 Million) immediately to your account. I will send you full details on how the business will be executed and also note that you will have 30% of the above mentioned amount if you agree to help me execute this business.

Thanks:


CONTOH DUA :

From: Alpha Mohammed Sent: Thu, February 4, 2010 6:54:25 PMSubject: PLEASE READ AND REPLY VERY URGENTLY.

PLEASE READ AND REPLY VERY URGENTLY.FROM THE DESK OF MR. MOHAMMED ALPHABILL AND EXCHANGE DEPARTMENT, BANK OF AFRICA (BOA) OUAGADOUGOU, BURKINA FASO.

Dear Friend, In my department we discovered an abandoned sum of $ 22.6 m US dollars (Twenty two Million six hundred thousand US dollars). In an account that belongs to one of our foreign customer who died along with his entire family in a concord plane crash in the year 2000 in Paris that almost took the whole life of the passenger’s on board. Since we got information about his death, we have been expecting his next of kin to come over and claim his money because we cannot release it unless somebody applies for it as next of kin or relation to the deceased as indicated in our banking guidelines but unfortunately we learnt that all his supposed next of kin or relation died alongside with him at the plane crash leaving nobody behind for the claim. It is therefore upon this discovery that I and other officials in my department now decided to make this business proposal to you and release the money to you as the next of kin or relation to the deceased for safety and subsequent disbursement since nobody is coming for it and we don’t want this money to go into the Bank treasury as unclaimed Bill. The Banking law and guideline here stipulates that if such money remained unclaimed after ten years, the money will be transferred into the Bank treasury account as unclaimed fund. The request of foreigner as next of kin in this business is occasioned by the fact that the customer was a foreigner and a Burkinabe cannot stand as next of kin to a foreigner.

We agree that 30 % of this money will be for you as foreign partner, in respect to the provision of a foreign account, 10 % will be set aside for expenses incurred during the business and 60 % would be for ;me and my colleagues. Thereafter I and my colleagues will visit your country for disbursement according to the percentages indicated. Therefore to enable the immediate transfer of this fund to you as arranged, you must apply first to the bank as relations or next of kin of the deceased indicating your bank name, your bank account number, your private telephone and fax number for easy and effective communication and location where in the money will be remitted.

Upon receipt of your reply, I will send to you by fax or email the text of the application. I will not fail to bring to your notice that this transaction is hitch free and that you should not entertain any atom of fear as all required arrangements have been made for the claim. You should contact me immediately as soon as you receive this letter. Trusting to hear from you immediately.

Yours faithfully,

MR. MOHAMMED ALPHA

From Bill and exchange Department

BANK OF AFRICA BURKINA FASO.

CONTOH TIGA :


From the Desk of Dr. Abdul Karim
Manager Bill and Exchange DeptAfrican Development Bank (ADB)Ouagadougou Burkina Faso.
Sir,

I know that this mail will come to you as a surprise. I am the bill and Exchange manager in African Development Bank .I Hope that you will not expose or betray this trust and confident that i am about to Repose on you for the mutual benefit of our both families.

I need your urgent assistance in transferring the sum of $15.6 million Immediately to your account. The money has been dormant for years in our Bank here without any body coming for it. I want to release the money to you as the nearest person to our deceased customer(the owner Of the account) who died a long with his supposed next of kin in an air Crash since July 2000.
I don't want the money to go into our Bank treasury as an abandoned fund. This is the reason why i contacted you, so that the bank can release the money to you as the nearest person to the deceased customer. Please i will like you to keep this proposal as a top secret and delete if you are not interested.

Upon receipt of your reply, I will send you full details on how the Business will be executed and also note that you will have 40% of the Above mentioned sum. Acknowledge receipt of this message in acceptance of my mutual business endeavour by furnishing me with the following:

1. Your Full Names and Address.2. Direct Telephone and Fax numbers Please reply in my private email address (
abdul_karim2004@sify.com) security and confidential reasons.

Dr. Abdul KarimAfrican Development Bank,
Burkina Faso West Africa.

SENGGAL TUL KAN EMEL MCM NI...DAH BERAPA RAMAI ORG MALAYSIA TERPEDAYA DENGAN EMEL2 MCM NI..NAK MASUK DUIT KONON...NAK TUMPANG AKAUN KONON...CHAITTTT....LAST2 ORG MALAYSIA GAK YG MASUK LOKAP SBB MENYELUDUP DUIT HARAM...HUHHHH

BYK SGT DAH KES NI KELUAR DLM PAPER....TAPI STILL LAGI ADA EMEL2 MCM NI PUPUS...

DIA BENAR2 BUAT AKU SANGAT MARAH...

aku rasa aku nak saman je noj tu...(sbb dia buat tekak aku membengkak)


dia buat aku hot giler arini...dah le smlm mual²..arini mmg bikin2 hot tul...




dan tgk gambo ni...ada sambal tempoyak, gulai ikan patin....tak ke bikin aku sakit hati...bernanah dah ni..ko tgk lagi ikan goreng tu..kalo cicah dgn tempoyak bapak bestnye...


lantak la dia nak marah aku copy gambar dia ni...tapi aku benar2 sentap hingga ke dada dah ni...tgk tgk dada aku..besar dah ni..sbb ko la buat aku sentap sgt..
(harap kawan2 yg lain tidak la hairan dgn entry ni..dia tu kawan baik aku so, so maksud amarah ni bukan la bermaksud benar2 ye...kang ada org kata aku bermusuh plak dgn kawan blogger...ahahaha)

Wednesday, February 3, 2010

bukan Pemalas tapi tak rajin je


sama je la tu kan maksudnye...pemalas dan tak rajin...huhhhh


arini tak tahu la nape...mood nak berblogging, update, blogjump ke..kurennnnnngggg...


rasa penat lagi kot (penat cuti hari wilayah aritu).....mende la penat sgt tu kan..bukan buat mende pun...oi oi...ada tau...keje ada tau.....ehehehe...tapi tak la menimbun sgt...


tapi ntah nape..arini satu hari rasa nak muntahkan je segala isi tekak ni...mengandung kah? opsss...tak kan kot...tapi ai tak pakai protectOR apa2 ye...alalallalalala....


tapi terasa segala isi perut ni sampai ke tekak dah..cuma tak keluar je lagi...kentut2 pun byk kali gak...keluar angin bagai...aduiiiii....berangin kot...kena urut best ni...


maybe arini rasa mcm terkejar2 je....kerana


1) pg klinik check anak - mdm1. -- dia kena anzema (ye ke ejaan gini)

2) latihan koir

3) tgk draf artwork bil kedai dobi

4) buat keje ofis of course la (tapi arini byk tul kena hubungi org tuk buat appointment..ni yg buat rasa nak termuntah kot, sbb kadang2 ada PA tu...kadang2 PA ni takde...huhhhh...dia buat air kopi tuk bos dia kat pantry kot)

5) latihan bola jaring (ikut hati malas dah, tapi aku ni jenis tak suka hampakan program org yg memerlukan sokongan rakan2 sekerja) tapi bagus gak sukan ptg2 ni...at least leh hilangkan perut yg muncit ni...buruk sgt dah wei...


im not superwoman...


terasa letih badan..tapi ku gagahi jua...dah la lama tak makan dnhans...uhuhuhuhu jimat sehhhh...so tak yah la beli mende tu buat sementara waktu yang tak berapa nak kaya lagi ni..kalo dpt duit nuffnang riban2 leh gak beli dnhans...amin


muka pun naik jerawat dah...huhh pesal ntah..byk lak tu..jadi remaja balik kot...chaiitttt...perah santan tul...


maaf la ye entry ni merapu n meraban...sbb nak hilangkan rasa loya ditekak ni...tak kuar2 lagi isi tekak ni...makan limau cina yg tokey sabun bagi tu pun byk bijik dah...tetap rasa mual2...


oh ye maaf kalo sy tak terjah balik blog kawan2...yg rajin singgah menyinggah sapa menyapa, tag mengetag...sy akan terjah menerjah kembali, slow2 buat tag2 bagai....tapi spt sy ckp tadi....arini mmg takde rasa selesa lagi nak terjah2....blog tuk LucKy draw anjuran sendiri pun lewat dah sy update2...jgn bimbang ye kepada yg menyertai tu..nama uols ada dlm list....dont wori b hepi yaaa....cuma tak letak kat entry tu je lagi...sblm 10 feb sy akan buat (kalo panjang umur)

mdm2 : so mama, takde la adik ye?

mama mdm : xde xde...jgn nak memandai buat spekalusi liar..nti ko yg tak puas bermanja...mau?

(ini dialog rekaan semata2 ye)

Tuesday, February 2, 2010

papa buat kat mama boleh?...

(copy paste dari emel sendiri)

Terkedu…!!!! Itu saja satu perkataan yang mengambarkan perasaan aku saat aku mendengar kisah yang diceritakan teman. Aku tidak mampu untuk berkata, marah tak mampu aku zahirkan, tapi sedih yang teramat rasanya..

Kisahnya :

Nini bekerja disebuat pusat asuhan dikawasan elit yang kebanyakkannya didiami orang melayu dimana pusat asuhan yang menempatkan anak2 golongan bijak pandai dan dah tentunya juga berada. Pusat asuhan yang bagus, system yang teratur, disiplin yang baik. Malah bagusnya majikan Nini menerapkan nilai2 pendidikan Islam sedari kanak2 ini kecil lagi.

Dari peringkat bayi hinggalah prasekolah, terdapat lebih kurang 50 org semuanya anak2 jagaan mereka. Semua berjalan lancar hinggalah pada satu hari, mereka menerima seorang ahli baru, kanak2 lelaki berusia 4 tahun. Daniel namanya. Kecil tapi teserlah ketampanan wajahnya seiras wajah siayah. Di pusat asuhan itu juga ada seorang budak perempuan berusia lingkungan 3 tahun, Norish yang juga sangat comel dan cantik.

Kelihatan dari hari pertama, Daniel sudah mula tertarik untuk berkawan dengan Norish. Kemana Norish kesitulah Daniel mengekori. Apa pun aktiviti yang dilakukan Norish, Daniel pasti akan turut sama.

Di dlm pusat asuhan itu, bayi akan diletakkan satu bilik, kanak2 lelaki dan kanak2 perempuan juga akan diletakkan dibilik berasingan. Tiap hari selepas makan tengahari, mereka akan dikerahkan untuk tidur dan tentunya dalam bilik masing2.

Pada satu hari, Nini yang sedang memeriksa setiap bilik bagi memastikan tiada masalah telah terkejut kerana terlihat kelibat Daniel duduk disisi Norish yang sedang tidur sambil mengusap2 wajah nya. Nini segera mendapatkan mereka dan memujuk Daniel untuk pergi kebilik kanak2 lelaki dan tidur.

Esoknya waktu ada aktiviti bermain, Daniel kelihatan begitu rapat dan mesra kepada Norish, dibelainya rambut Norish dan diciumnya pipi Norish. Nini mula rasa pelik. Tapi merasakan itu sekadar biasa untuk kanak2 seusia, yang mungkin menunjukkan sayang, maklumlah kebiasan kita juga mencium kanak2.

Tengahari itu, sama seperti semalam, Daniel sekali lagi ke bilik Norish dan rupanya di berbaring sebelah Norish dan terlelap sama sambil tanggan nya memeluk Norish. Bila Nini kejutkan dia menangis kerana tidak mahu tidur dibilik kanak2 lelaki.

Kebetulan hari itu keluarga Norish lambat datang menjemput. Norish bermain2 dan seperti biasa Daniel adalah peneman yang setia. Kali ini dia agak bertindak luar biasa, memeluk dan membelai Norish. Nini seperti biasa akan menegah dan memisahkan pelukan itu.

Namun hari ini adalah kemuncak kepada apa yang selama ini menjadi tanda tanya kepada Nini..hari itu kebetulan hujan. Tiada aktiviti bermain diluar. Semua kanak2 bermain di dalam bangunan. Tapi tidak kelihatan Daniel mahupun Norish. Puas dicari kelibat mereka diserata bilik tapi tidak ketemu.

Akhirnya Nini separuh pengsan bila dia menolak pintu stor dibelakang dan terlihat Daniel yang berusia 4 tahun itu duduk dipeha Norish dan sedang mencium perut Norish sambil melondehkan seluarnya dan Norish sudah tidak berbaju Cuma yang tinggal seluar dalam!!!

Pantas Nini menjerit dan mengangkat Daniel sambil Norish menangis (mungkin terkejut kerana Nini menjerit, sebab sebelumya dia hanya diam). Norish segera dipakaikan baju dan Daniel juga segera di paksa memakai semula seluarnya.

Di bilik pengetua yang tenang dalam ribut. Daniel ditanya mengapa dia bertindak demikian dan dengarlah jawapannya

“Papa buat kat mama boleh, kata papa dan mama tu cara kita nak tunjuk kita sayang, kalau kita sayang kita buatlah macam tu!!!!!!!!!”

Segera keluarga Daniel dipanggil, pada mulanya mereka menafikan cerita Daniel, tapi bila Nini dan pengetua menceritakan perbuatan Daniel kepada Norish.. si ibu terkejut dan mula menangis sambil mengakui sebenarnya ini adalah pusat asuhan yang ke 3 mereka tukarkan Daniel. Tapi kejadian yg sama telah juga terjadi. Pengetua secara diplomasi menasihatkan mereka dan minta agar anak mereka dirujuk kepada pakar untuk mendapatkan rawatan.

Bapa Daniel agak ego dan tidak mahu menerima teguran dan agak sombong dengan mendakwa tidak ada apa silapannya tapi ibu Daniel mengaku bahawa Daniel pernah beberapa kali melihat mereka melakukan hubungan intim. Pada mulanya mereka agak kekok, tapi akhirnya merasakan tiada apa yg perlu dirisaukan kerana Daniel masih kecil, tapi rupanya kesan dari tindakkan itu telah merosakkan ‘jiwa’ Daniel. Apatah lagi dgn penjelasan yang salah.


Moral : sebagai ibubapa, tolonglah!! Usah risau dengan anak yang kurang mendengar kata2 kita kerana mereka lebih terdidik dari apa yang mereka lihat iaitu tingkah laku kita. Dalam islam juga ada garis panduan antara anak dan ibu bapa, batas aurat dan juga waktu bila yang boleh dan tidak anak2 untuk masuk kebilik ibubapa.

Anak2 sekarang bukan macam anak2 dahulu, mereka sangat pantas berfikir dan naluri ingin tahu lebih hebat, selaras dengan kemajuan dunia. Jadi tolonglah agar berhati2 dalam hal2 yang sebegini. Bila ketika dan waktu yang sepatutnya dan tidak sepatutnya mereka ketahui, supaya kisah seperti ini tidak berulang..

ho ho ho aku kembali ni

ceh tajuk mcm la ada org ternanti2...uhuhuhu

wah agak lama jugak aku tidak menulis ni..maklum la 1 feb hari wilayah kan..so kena la cuti..uhuhu (apa kena mengena wilayah dgn aku ek).....

bila bercuti...sepi sungguh la blog ni..hingga nuff pun sepi....opssss....

nanti aku akan terjah sorang2 ye...baik followers..baik blog list yg dah update...so aku terjah...tapi take time skit...sbb ptg ni ada latihan koir....baru masuk keje dah mcm2 agenda ni....

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels