Thursday, April 29, 2010

UPDATED : aSaLnya Gabungan Perkataan, terus boleh digunakan

pagi ni just nak share berkenaan perkataan:

brunch = breakfast + Lunch
maksud nya : (makan pagi yg lewat sekitar jam 11 pagi)

petua = pesanan + orang tua tua
maksudnya : (nasihat atau tunjuk ajar yg diberikan oleh seseorang mengenai sesuatu perkara; nasihat yg dijadikan panduan: Apabila kamu hendak melintas di jalan raya ikutlah ~ latihan melintas ini. berpetua memberikan petua (nasihat, tunjuk ajar).


dan apa lagi ye kawan2? mesti korang biasa dengar kan?

meh la share sama2 kalo korang ada...gabungan perkataan dan bila sesuai dijadikan satu perkataan dan diiktiraf oleh dewan bahasa

UPDATED:

BORAN = BORING + BOSAN ??? (dari izan) - actly ada ke ni? kat indonesia ada
http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=boran

ANDARTU = ANAK + DARA + TUA (dari ieda Al-Habsyi)
maksudnya : gelaran atau panggilan yg bermaksud anak dara tua
http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=andartu

ANDALUSIA = ANAK + DARA + LANJUT + USIA (dari zue @ annaleeya)
yg ni belum dikeluarkan dlm kamus.....ehehehehe tapi aniwei thanx, mmg selalu org guna
http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=andalusia

BOSING = BORING sebab BISING ??? (dari nOj rawk) --> ada ke wei?
http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=bosing

yg dibawah ini, kamus indonesia...thanks puan mimi
POLANTAS = POLIS + LALU + LINTAS (dari cik puan mimi)
PUKESMAS = PUSAT + KESIHATAN + MASYARAKAT (dari cik puan mimi)
WARTEL = WARUNG + TELEFON (dari cik puan mimi)
ULTA = ULANG + TAHUN (dari cik puan mimi)

PARAM = PASAR + RAMADHAN (dari yanie gebu putrajaya..tq dear)
( yg ni biasa ai guna jugak)

GIPANG = GILA + PANGKAT
LAMPI = LAMBAT + PICK UP
dari Fatiehah


terima kasih kawan2 rupa2nya byk ye perkataan yg dicampur2 dan perkataan itu boleh diiktiraf diguna pakai secara logik

19 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...

ada...ada

boran= boring + bosan...

lalala...

Ieda Al-Habsyi said...

andartu = anak dara tua, heheh :)

~aSHa~ said...

izan --> ada ye?

~aSHa~ said...

ieda --> andartu..yup betul tu..nanti ai tambah kat atas tu ye

honey amour said...

tengah pikir..ermmm???

LYaFRINA said...

mmg betul k tu?? mmg asalnya g2 k?? hhehehe.. meh nok mikir jap.. kalo jumpa i kasi tau erk..

zue @ annaleeya said...

klu ieda tuh ckp andartu....

akak plak ANDALUSIA.... anak dara lanjut usia... heheh!!!

..nOj rawK.. said...

bosing - boring sebab bising

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

brunch tu memagn dah lama tau .. sebab kalau naik flight selalu cakap gitu..

akak bagi gabungan lain tp dalam indonesia boleh?

polantas = polis lalu lintas
pukesmas = pusat kesihatan masyarat
wartel = warung telefon
ulta = ulangtahun

ada lagi nanti kalau ingat akak letak sini

Ain said...

yang selalu dengar pun ada, yang tak pernah dengar pun ada....

macam-macam adaaaaaaaaaa......

ardinihumaira said...

pening + blur = akak kena belanja dni pizza hut miahaha

BILA OTAK BANYAK BERFIKIR

~aSHa~ said...

ehehehehehheeh

bila otak byk berfikir ni...tak leh buat apa2 dah..byk atas meja..sori cayanggggggggg semua

Ena said...

heheheh..

logik gak tu.. hehe.. pandai la match kan.. :P

alyyani said...

oh, banyak yg saya tak tau ni. menarik2! kreatif nye org2 yg reka tu kan? :D

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

ada lagi kak...

PARAM - Pasar Ramadhan....

hehehee

Fatiehah said...

gipang= gila pangkat
lampi: lambat pick up

~aSHa~ said...

tq all...nti asha tambah....tq tq i lebiu all...

eh yani lupa nak add yani...

ada sape lagi sy tak add sori...bgtau

::Mamalyna:: said...

satu lagi wei...izan cakap
gepen = gemuk pendek

::Mamalyna:: said...
This comment has been removed by a blog administrator.

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels