Saturday, April 10, 2010

Berwaspada !!!!! HIV tak Sengaja

mungkin ada yg pernah buat entry ttg ni atau pernah membaca di mana2...tapi tak salah kalo sy nak share dgn anda lagi sekali kan?

Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya. .. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV.. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati .... Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih






1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai danmenimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak. (sbb tu ai riso gak bawak anak2 jalan tepi pantai...selain riso terpijak kaca)


2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih.T erdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.



3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati ... .






4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembali kan syiling, mesin air minuman...jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling..... ......... ......... ........ .....mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.






5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos. Order di tempat lain.



Ini adalah nyawa anda. Sila 'foward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja...






Dr Muhd Hishamuddin b Abdul Halim
Professor & Head Dept. of
Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan ,
MALAYSIA .






kalau anda rasa ia nya x penting...x yah ssh2 4ward.....
tp klu rasa ianya penting.... anda mmg jenis org yg caring laa....
n bagus bangat......:)

8 comments:

E.d.Y said...

bahaya skrg ni....xpasal2 HIV positive...

A N A K - A N A K K U said...

eeeeeeeee takutnyer especially bila diorg leh letak kat mknn...

ardinihumaira said...

kak! izinkan dni copy paste! dni mahu! nak kasitau deen.. huhu.. bahaya kan HIV :'(


semoga kita bebasHIV.. dulu dni pernah join badan untuk kesedaran HIV.. yang ada kat bachok.. tapi sebab jauh, lama dah dni tak pegi sana..

~aSHa~ said...

edy --> itu ar ..org dengki merata2...dengki ke org sihat

~aSHa~ said...

anak-anakku --> dlm tak sedar je kan...

~aSHa~ said...

dni --> copy je....peringatan tuk deen gak..di perantauan

Ena said...

Bahaye betul kan!..

mcm kite yg selalu bawa anak2 p main kat playgrund.. tetibe bebudak terjumpe dan main2 mende tu tanpa kiter perasan... Nauzubillah..

kene bg perhatian yg betul2 terperinci la kan!.. mrmm..

miemiey said...

semua tak di sangka kan..so kita tak leh bersikap remeh temeh..kl jejalan ke pantai dan taman pasni kenalah pakai kasut tuk ank2...tapi kat pawagm tu rasa takut gak pasal sy ni kaki wayang..keh..keh..

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels