Thursday, April 15, 2010

PERKONGSIAN ILMU : kelas piano

ok adik2 kita teruskan sesi pembelajaran kita bermain piano


ok kita mulakan meletakkan jari di atas keyboar...
adik2 ingat jari mana aritu..

ok di bawah adalah gambar kedudukan jari kanan anda ye di C POSITION
(c position ni kira tgh2 piano ar..mcmana nak tau tgh piano tu? senang saje...ada penunjuk aras nanti ye)


ok setelah jari dah cuba2 letak di atas keyboard...anda try la main not di bawah ye..senang saje kan?


ok kita teruskan pembelajaran sekiranya anda sudah selesa dan 5 jari kanan anda ye adik2...

anda boleh mencuba bermain piano di organ atau keyboard biasa tu je...
murah je ye adik2...paling murah dlm RM150 ke atas...

nak beli piano ni mahal sgt
(kalo ikut kemampuan aku ni la, mmg aku tak mampu, RM5k ke atas tu, RM5k tu pun 2nd hand kot)
so aku belajar je la di keyboard..uhuhuhu tu je akak mampu....

nanti kalo sudah boleh main C positon ni, akak bagi not tuk lagu hepi besday

pis

24 comments:

LYaFRINA said...

ttp dok reti... jari ni keras semacam je.. heheheh..
sha.. kna ajr senaman jari dulu.. kasi lembut..

*Miss Geli^ said...

umah Yang Arif ada sebijik piano...

aku tanya laki aku, untuk sape, dia kata, untuk dia sebab masa sekolah, abah dia paksa amik kelas piano..macam pondan kan?hahha

tapi aku rasa macam nak belajar la..aku cuba gak slow slow blajar online

~aSHa~ said...

ehehehe

lya...nti sha buat tuk yg menaip laju ye...mesti ramai pengguna keyboard komputer kan????

~aSHa~ said...

miss geli --> ha ni aku dah bukak kelas piano ni...jgn segan2 belajar slow2..aku ajor step by step secara lemah lembut dah slow2 ni...

..nOj rawK.. said...

aku skang tgh blajar main seruling. sambil2 lepak gembala lembu kambing, sambil tu prektis

~aSHa~ said...

noj rawk --> ehehe ko ingat tak kita dulu kan brass band...ehehe ko main kompang kan kan..aku yg main seruling dan yg ting ting ketuk tu..apa tah namanye...lupa daaaa

.:fyzz:. said...

fuyooooo terbongkar rahsia yg dh lama terpendam..yer ke nojah main kompang....heheheheheheheh nak gelak kuat2 nih.......btw aku suka nojah punya prektis main seruling sambil gembala lembu kambing dn kerbau ternakan..sungguh efisyen..btw..misgeli tak baik ko kata yg arif cam pondan..kalau main piano..aku dulu main gak..kt sek rendah..pianika..sambil tiup sambil petik cam piano..korang tau tak?

miemiey said...

asha kena ajar face to face mesti pandai..blur jap otak nengok..jari keras semacam ni..kl ada piano lagi cepat jari tekan yg keluanya bunyi sumbang,..

tapi bagus asha bersungguh 2 nak ajar ni...

tapi miemiey minat sgt dengan gitar..
share kl asha tahu...
miemiey sedikit boleh laa gitar
tu pon belajar zamn sekolah...
tapi bila dah pegang puyuk belanga ni maen drum plak..kahhhh

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

akak tak leh belajar piano ni.. otak dah set jari2 ni hanya untuk menaip dengan laju. heheheheh

~aSHa~ said...

fyzz --> sungguh bergaya kan nojah main seruling sambil gembala lembu kambing...ehehe

pijot aku ingat hang pernah cite kat aku siap demo lagi

iz-AnN عبداللطيف said...

psst...psst...baper rege piano kat umah kamu tu...:P

~aSHa~ said...

miemiey --> asha kongsi sbb ada yg request...ehehehe lagi pun tak rugi kongsi2 ilmu
asha tak pandai main gitar..ajar la..share la ilmu jugak...

mr.rulez tu pandai main gitar...

~aSHa~ said...

cik puan mimi --> masa mula2 belajo tu..gitu la sy ckp...tangan ni dah terbiasa menaip keyboard pc....

~aSHa~ said...

izan --> itu bukan piano..itu keyboard biasa atau organ..murah je...satu set tu cuma RM200

ardinihumaira said...

conotnya blaja piano.. huhu bila la dni nak dapat blaja juga

Siti said...

jari siti ni keras sikit..abang pernah nak jaar main gitar..tapi takleh..kalau ada piano kat rumah leh gak praktis ni..

fikaryna said...

uih..jadi tukang dengar bole..bila nak wat persembahannya..huhu..

~aSHa~ said...

dni --> next mont akak ke kb...meh akak dendangkan lagu khas tuk dni..mau lagu apa?

umilia said...

eh tak same eh dgn keyboard pc tu..ke lbh krg je..hehehehe..mau nak main lgu besday2 trus tukar lg lain..heheheh..stil tak minat main piano la..suke lg nak blaja main gitar..ko blaja main gitar plak la..nnti leh ajo aku..huhuhu..

@juera said...

kna ada piano dlu bru leh try..tp cm best je blaja piano ni..romantino wase..hehehe..

zue @ annaleeya said...

haissshhh... keras jer jari nih... dok reti eh...

.:fyzz:. said...

yer ke jidah aku penah wat demo..heheh

wey mmg stylo la kalau nojah main seruling sambil gembala ternakan..dpt ku byangkan..

Ain said...

jari akak keras cam kayu.....

camne nak belajar main piano ni sha....

Anonymous said...

Akak, email saya di (shafiqahmohamad1903@yahoo.com) ada hal nak tanya.

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels