Tuesday, April 6, 2010

PERKONGSIAN ILMU : Perbezaan Baru dan Lama

aritu ada akak cerita kan satu entry tu ttg perbezaan tempat 'new post' kan....so meh akak nak tjk secara terang2an apa yg beza nye kan....(kalo ada yg dah tau..eheheh buat2 baru tau je la ek)

ok lihat di bawah..yg ni yang lama dan biasa digunakan....tul?


yang di bawah yang baru ye..... 



ok kalo ada yang berminat nak tuko....jom tgk mcmana nak tuko..kira2 ini mcm tutorial pertama yg akak buat la kan....ehehehehe
(terima kasih kepada kak ain aka mama danish n sarah yg bagitau mcmana terjadi nye penukaran tab 'new post' baru ni)

LANGKAH 1
gi kat setting, then basic

LANGKAH 2
lepas tu pg kat global settings, then tuko kat 'select post editor', tukar kepada updated editor

LANGKAH 3
tekan save settings ye kawan2..nanti tak jadi plak


OK DAH SIAP...
SO BOLEH PG KAT NEW POST SEMULA

jom kita lihat perbezaan ketara di mata akak ye..

boleh tuko font disini je...


nak buat strikethrough tak perlu nak taip2 code dah..


tempat tuko kaler nye lain jugak
nak edit link untuk 'backlink' pun dah lain

add image pun dah lain...lebih mudah skit....boleh upload byk dlm satu masa...

ada insert jump break...
ada garisan pemisah tu ye


oh ada justify tuk yg tab 'new post' baru ni, dulu mmg takde...ai mmg suka justify ni
 post options pun berubah wajah

wah ada preview ar...sebelum nak publish..bleh tgk rangka2 nye kan

eh ada tab tuk quote (fungsi nye kurang arif lagi)

ada remove formatting


ok itu sahaja pengkongsian ilmu kita setakat ini..

tata bertemu kembali....bersama akak...

20 comments:

MRS. K said...

i prefer yang lama.. hohoho..

Zarith said...

thanks atas info,,,nt i cuba buat

ratna said...

thank you..thank you for the info

mamalieyna said...

bagusnya..nk trylah! tq! ^_^

Siti said...

terima kasih...nanti siti try la..harap leh la tuko.

LYaFRINA said...

best2....
nak buat gak kat blog harian lya...
y blog contest tu mmg dah NEW POST baru...
heheheheh... tenkiu my lalingggg

ardinihumaira said...

kalau tak silap dni.. yang sebab blogger in draft tu kan kak? huhu

LYaFRINA said...

yiiiiiihaaaaaaaaaa...dh tuko..
bru sng nak upload pic...
tpkan sha... perasan x... xde tmpat nk add video.. ptt la kelmarin ummi ada bgtau lya y dia xleh add vdeo... bru lya sedo.. slama ni kat blog cntest x add vdeo.. jd xtperasan...

***uhuuuu.. mknanya tiapkali nk add vdeo kena setting balik la ke "OLD EDITOR" tuu..

**@ sha ada tau cara nak add vdeo kot new post bru ni???

Sari said...

tenkiu for the info..ni kena amik mood nak buat ni..heheh

zue @ annaleeya said...

akak dah tuko dah mggu lepas... tu pon duk godek2, cari sdiri, sib baik m'jadi.. tulah asha lambat sgt wat tutorial nih... klu tak xlah susah2 akak mengodek2 bagai... hehehe.... tp yg baru ni snang nak upload pic kan...

Ena said...

thanks 4 the sharing.. ^_^

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

maceeeh cik puan.. :)
yup, sharing is caring!!
p/s: amacam projek??
me de mini reunion kt cherating, InsyaAllah 30.4 ni..
nak bbqiook!! =D

Mr Rulez said...

wahh..setiap hari aper rancangan nie..hek3.
nk blja note piano..ajar tuning pun takpe..;)

Ain said...

wahhhhh, ghajinnya wat tutorial....hehehe

nanti kalau tau mcm mana nak upload video guna setting baru ni inform akak jugak tau....

iz-AnN عبداللطيف said...

chaitt...sempat gak ko wat tutorial sesambil kursus ni ek...ishhh...teruk tul...huhuhu

Farazila said...

wow thanks akk...

sy akk try....

good info la...

Epul Azimi said...

sy dh lame gune tapi tak serasi lagi...hehehe

AISHYA SAAD said...

wahhh tenx very much!!

chantek yang nih..
macam byk siket dari dulu..
suke2!!


tenx yea!! heee

~aSHa~ said...

to all --> gurlllppp...masa ada 5 minit je..smpat ke nak reply satu2 ni? ehehehe

kesimpulan nye...ramai yg masih suka yg lama (aku pun) dan ramai jugak sukakan perbaharuan...tapi yg baru mmg tak jumpa ar nak upload video...


leily --> u ada reunion apa kat cherating tarikh tu? nanti serentak leh ke buat? asha ok je...jom ar...tp org kuantan tak dpt la kot 30.4 tu..maybe 1 may?

gina marna said...

mmg kene jadi fasi lah lepas niii....hehehe leh la ngajo same2 papa mdm...ahaks

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels