Monday, May 31, 2010

Duit Sebelum NI Bukan Aliran Tunai Duit Kedai ye

Entry sebelum ni bukan duit masuk ke kedai dobi aku ye...
(kalo betul...bersyukur sgt usaha penat lelah berhasill.tapi belum lagi ye)

nanti ada yang dot dot dot plak bila tgk statement maybank aku tu...maaf sekali lg itu yg peribadi aku...bukan milik kedai....ehehe

takmo ckp lebih sbb yg ada 'iri hati' tu bukan kamu semua kan..


sbb nye sy berkata demikian..sbb sy sedih..

selalu terima 'semangat' yang ditunjukkan dan diberikan oleh segelintir rakan² yang berdekatan disini ye..

(bukan nak kata mereka iri hati, dengki atau sbgnya tapi uols pk sdri ye)

contoh ayat 'peransang' yang aku terima
1) sha, kedai dah tutup ke?
(dalam hati pesal tanya kedai dah tutup, nak kata mlm bukan mlm..time keje lak tu...ce tanya mcmane kedai bertambah maju ke?)


2) eh sha bizness dah tak jalan ke
(lebih kurang je la ekk ayat di atas tu...heran aku soklan2 begini keluar dr org melayu)


3) dah tak pg kedai ke? ada lagi ke kedai
(arhhh mmg lebih kurang...ayat sbnrnye pun aku tak ingat....tapi seme lebih kurang)

itu lah salah satu contoh ayat2 'perangsang' dan 'semangat' yg diberikan oleh beberapa org melayu...heran aku...dlm minggu tu dlm 2-4 org bertanya soklan begitu?

pesal ek....pesal xde soklan yg menunjukkan 'semoga berjaya' atau memberi idea untuk menambah kemajuan...

yg aku selalu dgr...kita sesama melayu..dlm perniagaan suka menindas sessama melayu...(harap xde dlm hati aku statement ini...aku pun sdg menjual sabun2 org melayu...walau tau xde untung..tapi takpe la)
dan aku tak paham....kenapa melayu suka guna yg karut marut tuk maju kan kedai..perlu ke?

oleh kerana kedai tu ada bekas 'karut marut' yg katanye diberikan oleh saingan bekas kedai lama...maka aku pun kena tempias..dan oleh kerana itu..aku try jugak jumpa ustaz....sbb time org duk tanya soalan2 di atas tu...mmg ada 'kekurangan skit' kat kedai aku tu....

eh actly bukan melayu je ye suka guna 'karut' tu...cina, india pun....aku berjiran dgn mereka...mcm2 jugak aku dgr cerita berkenaan kedai mereka.....

mereka ada juga advice kat aku suh la cari ubatan tradisional.....


look lain bangsa yg tolong aku...thanx


aku tak kata uols ye..sbb korang pun bukan tau aku ada kedai tu....lagipun itu share dgn member aku...aku pun tak pernah declare rasmi lagi...sbb takde hasil yg leh aku rasai lagi setakat ini...


insyaAllah aku akan terus berusaha dan berusaha...dan harap rezeki diperolehi halal

aku riso gak ada yg kata menggunakan harta kerajaan spt print surat, quotation dan invois atau sbgnya...owh sori ye...penat lelah aku time H1N1 melanda aritu aku jejak ke Mega Mall Kuantan semasa ada PC Fair mencari printer, 2 lagi aku dpt..beli 1 percuma 1...cerita aku pg PC fAIR ada terselit DISINI


aku suka dgr bila seorang manager hotel melayu ni berkata gini

'sy ni nak pilih dobi melayu kalo boleh, takmo la yg cina..biarlah kita sesama melayu...tapi tu la...bila sy amik yg melayu...ada je yg kedai lain call sy bla bla bla....'


heran tul aku...
harap itu adalah mainan perasaan aku je..bukan realiti...amin dan luahan ini tidak ada mengena dgn bloggers...

13 comments:

ardinihumaira said...

memang bila berniaga cemtu kak... ado oarng iri hati... nak tindas yang lain.. kalo sesama bantu apa salahnya kan..

macam blogshop gak.. memula cakap tukar link.. pas kita link dia, dia tak link balik, pastu semua customer drop email kat shoutbox kita dia ambik dan wat promosi.. di tahu sebab dni pernah leave email kat situ dan dni dapat email dari dia.. ah.. dats y customer dni lari sebab dni 3 minggu hari tu tak sempat layan customer.. dni cuma cakap nak pos lambat sikit.. lewat sehari contohnya... tetiba backout sedangkan dni dah packing semua yang patut siap wat resit.. tau2 dia kata dah beli kat blogshop tu. tatau nape blogshop tu suka cari paasal dengan dni. skang dni dah malas layan... lantak je tak ada cutomer pon dni tak kesah asal dni tak kaco customer orang. huhu

~aSHa~ said...

gitu la dik...nasib peniaga melayu...sbb tu melayu susah berkembang dlm perniagaan

..nOj.. said...

aku rase dia nk tnye 'wei dh lama tak nmpk memonteng keje, kedai dh tutup ke' ha camtu ko.

wei adat la. sape nk tgk ko berjaya. nak2 org sekeliling yg rapat ngan ko. lg plak bile ko tunjuk yg ko dh senang sket. kt memane mesti ade org nk meniaya ko punye. kalo tak dia pg jumpe bomoh pun, dia akan tnye la soklan2 gitu. sabo jela. nk meniaga mmg byk cabarannye. kalo ko tak kuat, ko keje jela makan gaji sampai tua.

walau aku tak penah bagi kata2 semangat, tp ko anggap jela bile ko senang, aku SUDI nk kongsi duit tu. n bile ko susah, aku SUDI je nk dgr luahan hati ko. sekian

~aSHa~ said...

nOj --> tima kaceh di atas all caps di atas word SUDI tu...ehehehe i like...

ye ye mana ada org nak tgk org berjaya kan? tambah2 bila dpt APC..ingat ada org nak wish congrat tu ikhlas ke? kecuali yg air muka nye benar2 tjk ikhlas wish...erkkk tiba2 kuar apc kan jah...alalallalalalalal

*Miss Geli^ said...

'org melayu kan ada sifat iri hati sejak azali, segelintir je yg ada sifat ni..segelintir lagi IKHLAS'

zue @ annaleeya said...

sabola dgn org cenggini... wat derk jer sha.. klu pk pon wat sakit pale jerk...

p/s : kedai sha ktner? mane tau tersesat kt kmn nun, bulih gak sggah... heheh...

umilia said...

hm..btul tu..adatla org melayu ni..msti nak dgki kianat kaum sendiri.heran tul la..aku klu ade peniaga melayu mmg tlg bli kat kedai melayu tu..heran sgguhla kan..napela nak dgki sesame sndri..tu yg ssh nak maju..hrp ko suksess slalu ye sha..

LYaFRINA said...

sha..sy sokong sha!!!
moga terus sukses.. lya tiap kali lalu dpn kedai sha, mmg akn selalu tgk.. n semalam, balik dr ambik asya.. lya nampak kete sha kat depan kedai. bila kt mau jumpa lg???

.:fyzz:. said...

aku doakan ko sukses..ingt senang ke..kalau wat reunion ko sponsor..naik Cruise ke..huh dpt ku byangkan satu hari nnti hg adalah hartawan di Mesia nih..

pepun tanpa angan2 mimpi tak menjadi nyata kan..

biar la jidah..orng nak kta apa..kdng2 orgn mmg jaki jipang..cam haku pun..bila aku sebut nak bukak mini market (that's my ambition) ada gak cebek mulut la..bebeh mulut la..tp itew adalah cita2 kita..kdg2 kita just nak kongsi utk memberi inspirasi kpd kawan2 yg lain..

pepun zidah. .keep it up..i know anak Pak Dollah can do it..

E.d.Y said...

org melayu ada penyakit iri hati dan dengki khianat...bila la ada penyumbuhnya...

Ain said...

orang melayu kita memang tak pernah lekang dengan perasaan dengki sha...

sebab tu la melayu payah nak maju dalam bisness ni....

papepun kuatkan semangat untuk terus majukan kedai sha tu k...

gud luck n all the best....

@juera said...

ari tu nk tnya akak kedai tutup pukul brpe?sbb nak anto toto..tp lupa plak sbb ari tu cuti mingguan..huhu

insyaallah hari minggu ni sy nak dtg anto toto kt kdai akak..^__^

~aSHa~ said...

terima kasih kepada yg sudi memberi semangat dan dorongan dan kata2 peransang untuk terus merangsang semangat..

mai....mai ada bertanya ke aritu? akak tak maksudkan mai tau..kalo ada kena mengena dgn mai..sure akak tak cite kat blog..ahahaa..sbb tau mai atr bloggers....

btw...kedai bukak 10 - 10 everyday...cuti umum spt hari raya je tutup...cuti lain seme bukak jugak...