Monday, May 17, 2010

Mahalnye Elektrik tuk Air Cond......

mahal nye elektrik tuk ekon....kalo pakai 10 jam...dah jadi 4.60 sehari...kalo 30 hari...dah jadi 138....ish ish ....
baiklah aku beli makanan anak2 ke...paedah jugak...

biarlah berpanas skit di dunia....ini baru dunia...kena ingat ko tu byk dosa (ko tu bermaksud aku ye)

kalo water kettle tu 50sen/hour, tak la terasa sgt..sbb tak guna berjam2....begitu jugak yg lain....

34 comments:

MRS. K said...

eh..eh.. saya pon belom pasang ekon utk kediaman..hehehe.. mahai ooo..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

tak yah la guna sampai 10 jam sehari. dan tak yah guna hari2...

guna bila musim panas ajer.. time2 rasa bahang2 tu.. pastu bila dah sejuk tutup la.. so tak de la sampai 10 jam.. kita tidur pun cuma 6-7 jam jer..

kalau time musim hujang, tak yah guna langsung.. hehehehe

ainhany said...

nie la harga yg harus dibayr utk dpat keselelesaan dunia..
byngkan nikmat ALLLAH nie andai dinilaikan dgn RM.
24jamsehari/ 7 hari seminggu/ 360 hari setahun

moralnya:syukur dan hargailah alam

ayang said...

syukur lah water kettle aku dah rosak.. hehehe

iz-AnN عبداللطيف said...

hurmm...sebab tu aku tak pakai ekon weii...tak mampu aih...

iz-AnN عبداللطيف said...

hurmm...sebab tu aku tak pakai ekon weii...tak mampu aih...

Farazila said...

mane akk dpt sumber nie...
br je nk oder econ sebijik letak dlm bilik..

Ieda Al-Habsyi said...

mahal betol ekon...aiyarkk!

ardinihumaira said...

tu la kan.. mahal sangat... pstu nipiskan lapisan ozon lak.. tapi best duk dalam bilik ber'ekon'.. nyaman je kesejukannya tu hehe

..nOj.. said...

ala berlatih la berpanas. kt 'sane' nanti lg panas tau. hehehe

Amieynna Amin said...

salam..
mahalnya aircond..
pasang kipas yang ada air tu je..
sejuk gak..

mamalieyna said...

bagus gak tak pasang ekon kt umah...herm..baru tau! =P

~aSHa~ said...

mrs.K --> elok la pasang...sesuai dgn sofa dan kapet baru yu tu..

~aSHa~ said...

cik puan mimi --> kalo cuti2...mesti sehari suntuk kan ekon...nak jalan2 keluar..panas...

~aSHa~ said...

ainhany --> ini baru panas dunia kan..nak selesa kena bayo...kalo nak selesa kat sane kena la beribadat...kan...

susah nye nak dpt kan selesa di sane....kalo rasa susah mmg jadi susah kan...

(bermonolog sendiri)

~aSHa~ said...

ayang --> ehehehe abih tu ko nak syukur jugak ke kalo peralatan elektrik lain rosak?

Jasfyra said...

ekon mmg mahai kan..huhu
sbb tu saya pasang mlm dan wat timer.so dlm 3-4 jam jela

kalo siang lak pakai ekon kt opis..hahaha

~farah~ said...

tu baru satu ekon...
kalo ade 2 3 4 bijik...aiyoo..
habis gaji ke ekon aje..hihi..
tapi tak psg ekon, hangat ya amat la pulak....

Kniedaz said...

wah...patut pun bil letrik kt umah byk..lepas ni nk psg timer la

elly hamzah said...

salam..infor yg menarik!mekasih..by d way, mintak izin copy paste info ni lam blog saya..utk maklumat kawan2 di luar..mekasih sekali lagi!!!

lemangcute@chah said...

salam asha...
huhuh..no wonder la electrik lemang this month rm250..
huhuhuhu..
minta izin copy kat blog lemang yer.. lemang will link back to your post yer..

huhuhuhu..
panasssss hatiii tengok rate nie...

~aSHa~ said...

izan --> aku pung tak mampu...sob sob sob

~aSHa~ said...

farazila --> akak tau la org tu nak masuk bilik baru..mesti nak ada ekon pelengkap bilik cantik

~aSHa~ said...

ieda --> ekon tu kalo mahal leh beli sekali je..tapi bulan2 tu..mak aihhh

~aSHa~ said...

dni --> yg menipiskan ozon tu la sbb tu panas kan...semakin panas.....rasa nak curi je ekon kat ofis yg ada 3 khas tuk bilik akak je..cis sejuk tau

~aSHa~ said...

nOj --> berLATIH ko habaq....gile...

~aSHa~ said...

amieyna --> coooler ye? aritu cari kat giant..habis...laku gile

~aSHa~ said...

mamalieyna --> bagus tak bagus..anak2 skrg ni tak tahan panas..ehehehe sib baik arini hujan

~aSHa~ said...

jasfyra --> buat timer pun bagus...dekat2 subuh suhu pun sejuk...takyah ekon2

~aSHa~ said...

farah --> tentu pej akak ni bayar bil elektrik byk kan..

~aSHa~ said...

kniedaz --> ha buat timer...bagus idea jasfyra tadi

~aSHa~ said...

elly --> sama sama kasih..amik la..yg baik disebar2kan

~aSHa~ said...

lemangcute --> maid lemang pun on ekon jugak ke masa lemang keje? amboi maid lemang canggih tul...amik la table ni..asha tak kisah...

fikaryna said...

wah..nak kena calculate nih..banyak bazir kalau x kawal.tq 4 sharing..