Saturday, May 29, 2010

Nah RM2...Saya tinggal anak sini, Sy pegi shopping ye..





amboi senangnya zaman moden la ni...tak kisah sesiapa jaga anak..janji ko senang nak shopping...gitu? ni mula nak membebel ni..

kejadian ni depan mata aku...Tempat kejadian East Coast Mall
masa anak2 aku duk merengek2 meminta nak main di tempat spt di atas di ECM...aku sempat la duk kat kuanter bayo tiket nak masuk tu...bayaran just RM2...ko main la sepuas mana pun...time aku duk tepi kaunter tu..aku ni terdengar la sepasang suami isteri meninggalkan anaknya disitu untuk dia pegi bershoping2...
'huhh, senang je..tak takut langsung anak hilang' itu la keluh aku pertama bila tgk kejadian begitu depan mata...
aku bukan nak riak, aku ni bagus sgt jaga anak..tapi tempat ni tempat awam..org jaga kaunter tu pun bukannye baby sister..
masa aku borak2 dgn budak jaga kaunter tu..aku tanya...selalu ke org buat gitu..
'selalu kak, sy ni macam baby sister dah...biarlah'
saya tanya lagi... 'tak hilang ke budak2 ni tinggal mcm ni..u duk kat depan..kat belakang mana ada org jaga'
'setakat ni takde lagi kak, nak buat macamane kak..dah mak budak ni biar2 gitu je...sy tak kisah, sy tgk2 je la takut budak2 ni jatuh ke apa..tapi takde lagi la takat ni yang hilang..'
'ye la kat area belakang tu org leh amik budak capai gitu je....'
diam je budak tu....lepas tu dia buka cite pasal anak2 dia...2 org..lelaki..both...
sempat la lagi dia cite perihal mak dia, mentua dia..habis seme la...nak lari topik la tu kan..
korang tgk la pic last tu...org lelaki berbaju merah...pagar tapak permainan ni paras dada dia je....kalo penculik berketinggian spt itu.... nak culik budak...leh capai je kan? (eh org lelaki tu jaga anak dia ye...dia bukan penculik..aku nak korang imagine sahaja tahap ketinggian pemainan tu dgn ukuran seorang dewasa...rendah je kan?)
berhati2 la di mana2..jangan mudah percaya orang...orang lain tak kan sama kasih sayangnye spt kita sayang anak sendiri.....
semoga Allah lindungi anak2aku dari bahaya seperti 'itu' amin...



28 comments:

kakchik said...

salam asha.
kakchik pernah bercadang nak buka pusat macam ni tapi sepatutnya ia di dalam kawasan yang berpagar demi keselamatan macam yg asha sebut tu.
impian yang ini tak tercapai sebab memikirkan besar t/jwb nak jaga anak orang selama mak paknya shopping tu.

Epul Azimi said...

blom terjadi kak,kalo dah ilang budak tu baru nk celik mata,anak sendiri pon diabaikan,truk bonor perangai...........ish3

Ena said...

mrmm.. camtu la "org sekrg" senang je lepas tangan.. kalo dah iang nanti takkan nank salah kan yg jg kat kaunter tu.. dah la bayar rm2 je.. ishhh!! tak patut betul..

ena pun penah juge la bg anak main kat tempat macam tu tapi salah sorg akak pantau.. kalau sy p beli barang, hubby akan tgk2 kan anak2.. takut hilang satu hal, permainan mcm tu kan agak bahaye juge.. kalau jatuh ke tergolek ker apa.. sapa yg susah.. budak2, dorg tahu nak main nak seronok je.. bukan amik kire mende tu bahaye ke tak.. kan!.. so, ena pun tak setuju la mcm tu.. bahaye..

Ena said...
This comment has been removed by the author.
Ena said...
This comment has been removed by the author.
aiDieNa said...

Sangat tak beranie lepas anak main macam tu jer.. zaman sekarang macam² boleh berlaku...

LYaFRINA said...

sha.. bru2 ni msa singgah east coast mall... pegi gak kat sini.. sbb asya nk g sgt.. tu pon x bg masuk..just letak dia tenggek je.. sbb y main situ besar2.. asya tu kecik..confirm la kena langgor sokmo.. hehehee..

sgt2 x stuju kalo ibubapa tinggal ank kt sini smata-mata nk bshopping.. betul kata sha..kalo org nk sambar budak dlm court tu..blh sgt2 sbb dia x tinggi mana pon..ish..ish..ish...
rela tinggal ank tu..

kalo lya.. biarla bsusah payah nok berkejor dgn ank pon time shopping..at least dpn mata kt... kalo biar kat situ..apa jd xtau.. kalo something tjadi.. beru nyesal dop sudoh.

E.d.Y said...

ish..boleh pulak macam tu...xsayang anak ke??kalau la ilang anak tu...mak ayah skrg mmg lebih pentingkan diri sendiri...

(ada siapa2 yg terasa ke??kalau terasa ampun maaf di hari raya...hrhr)

~aSHa~ said...

kakchik --> ok bukak pusat begini dan kalo mmg khas tuk ibu2 shoping...tapi rasanye cadang sy biarlah berdaftar...mean ibu bapa tu tinggal no telefon, nama dan sbgnya...maklumat penting...sekali kalo ada kes yg nak buang anak kang..dia tinggal sampai ke balik tak jemput2...adehhh..mean mmg nak suh kita jaga tu kak...

kak sy suka jugak niat akak tu...sbb sy pun minat berniaga...mcm kakchik ckp la...biar ada keselamatan..spt berpagar..rasanye tmpt bermain berpagar ni ada...kat KL...rasa nye gitu ar....mean takde la org leh capai2 gitu je..org nak tgk pun melalui pagar...

mmg leh maju jugak tmpt ni...sy tgk sehari...tak pernah sunyi tmpt tu

~aSHa~ said...

epul --> agaknye kalo dah jadi..baru nak saman penjaga kaunter yg bukan tugas baby sister...kalo nak suh jadi baby sister..(kot2 budak tu nak kencing ke apa) bayar la lebih skit..mcm sejam RM5 ke...tul idak?


ini RM2..ko leh pg mana2..mcm bayar parking kete je

~aSHa~ said...

ena -->itu ar mudah lepas tangan..bila dah terjadi mula nak saman menyaman...ena...asha pun gitu tadi...kebetulan tadi ptg pg lagi...mula2 asha jaga anak...then papa dia plak...ehehe masing2 nak cari barang masing2..

~aSHa~ said...

aiDieNa --> betul tu zaman skrg ni mcm2 leh berlaku..

~aSHa~ said...

lya --> ehehe si asya tu nampak muka pun dah manja...kalo tgk live lagi la manja dan lemah lembut...tmpt tu budak2 ganas yg melompat2 je...mmg tak sesuai lg tuk se usia asya...

lya, teringat masa dulu2...time kat putrajaya sorang2 dgn anak...nak pg shoping alamanda...puas bekerja dlm carefour...suh duk dlm troli takmo...so terpaksa la shoping dlm ketensionan skit...

~aSHa~ said...

Edy --> nak terasa mende...kalo kes gitu..betul la edy kata tu..mmg leh jadi...hilang...nak salah kan sape..penjaga kaunter...gile ke apa...keje dia tu bukan nye baby sister..tul idak...edy tak perlu mintak maaf

touyakaruma said...

Kalau tengok dari ketinggian pakcik baju merah , memang senang kalau nak culik.

~aSHa~ said...

touyakaruma --> tau takpe...mmg mudah kan..

kakchik said...

betul tu asha, kakchik fikir pun elok berdaftar. pernah tengok satu tempat tp tak ingat mall mana kat kl tu yg buat camtu, dr situlah kakchik dpt idea. kakchik tengok parents daftar anak di kaunter lps tu anak2 kena lalui bbrp stesyen permainan sambil belajar, seronok je, siap ada fasi kat dlm tu tapi bayarannya rm25 sejam, kalau tak silap sebab abg long pernah tinggalkan anaknya 2 org.

~aSHa~ said...

kakchik --> sy setuju gak tu dgn bayaran sejam 25 tu...biar mahal...sbbnye...jagaan nye kena la penjagaan ketat....kalo murah2 kang..org sambil lewa je letak2 anak kan...lepas tu kalo murah....agaknye sehari suntuk mereka tinggalkan...kalo mahal ni..mesti mereka pk gak..

Ain said...

isk..isk ..isk,

kalau akak memang tak berani la nak tinggal anak kat tempat camni.....

buatnya anak kita hilang menangis air mata darah pun tak guna....

biar susah berkepit ngan anak pun takpe, janji dorang selamat dan ada depan mata kita....

mama zharfan said...

salam ziarah...have a nice day :)

My Family..... My Love.....My Friend said...

golir2 jaga la... kalau g tempat gitu...

ardinihumaira said...

akak kalo g copim bawak dni jangan tinggal dni kat situ ek.. hehe... lariiiii

Ery Farieha said...

huhuhu
senang je makpak die tu

..nOj.. said...

pesal ko tak culik je budak tu. bg pengajaran sket kt mak pak dia. saje je acah2. jgn la culik tul2. ko sorok je jap. nanti makpak dia siap soping, ko tgk la ape reaksi diorg tgk anak dh ilang

~aSHa~ said...

ain --> janji depan mata..biarlah kita dah berupa singah dah time soping tu kan

mama zharfan --> n wut a nice day, yesterday...

my family, my love, my fren --> bagus wut sistem giliran kan..

dni --> eh akak tgl je dni..suh dni jaga anak2 akak..alalalallalala akak mau soping dgn senang lenang dan berenang2..

ery --> mak pak skrg ni amik mudah

nOj --> bagus gak idea hang tu...nti dia cek cctv nama aku atr disuspek penculik budak kan..sure aku glamerest nanti kan..famos amos

Kniedaz said...

jadi cam citer cerekarama 21 hari tu..huhu takut

.:fyzz:. said...

aku suka idea bernas nojah..tak sngka nojah punya idea yg amat menarik..tui kata jah tuh.ko sorok jap..tgk apa kah reaksi mak pak bebudak yg asik masyik suping tuh..

huh giler kenot imagine snggup tinggai anak demi nk pi suping...

AWAS JNG IKUT AKSI MAK AYAH SEBEGITU RUPA..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

kat kl ni ada gak gini.. tp akak kalau betul2 la nak tinggal anak, akak gi yang kat SOGO atau kat IKEA. sebab kawasan dia tertutup.. memagn conpem orang luar tak leh nak culik anak.. lagipun dia kena tinggalkan nama, no. hp.. kalau anak nangis ke apa ke, terus dia call kita.. harga pun tak de la RM2.. memagn orang tu pantau sapa yang nak amik anak kita, tak leh sesuka hati jer