Thursday, July 29, 2010

Kepercayaan yang hilang itu lebih sedih...

1st of all, (cis gedik speaking...) pertama tamanye aku nak ucap terima kasih pada teman2...sbb sudi meluangkan masa membaca luahan panjang lebar di entry sebelum ini, actly sblm2 ni aku ckp tak terluah kan nak cite..mmg susah nak bentang dan petakan apa dalam hati ni


bukan la soal wang ringgit sangat yg menjadi ke'lemau'an dan kemurungan sy tu...yg sy duk fikirkan..SIAPA LA YANG BOLEH SAYA PERCAYAI....selepas ini

yg tu yg mustahak...sampai robek hati sy bila kepercayaan yang diberi, dihiris2...pedih...haishhh mcm dikecewakan dalam percintaan plak...ehehhe

tapi serius..kalo bab kepercayaan ni la boleh sy feel down down and down..soal duit rm94.20 tu mmg la bg sy byk gak..tapi itu TIDAK la memberatkan sgt..kalo nak fikir soal wang...duit minyak sehari rm10 duk ulang alik ke kedai sy belanjakan, tak claim2 pun sy diam lagi....(sbb sedor, kedai tak mampu nak bayo sy lagi.....sob sob sob)

aritu ada gak ura2 nak pasang cctv nak pantau pekerja2....tapi sy teringat satu cerita dari tuan milik bangunan kedai tu....suami kawan sy...

dia cerita, dia pasang cctv di kedai cyber cafe dari komputer2 tu je...mean dia leh pantau dari rumah je...pekerja2 dia mmg tak tau...tapi yang sy tertariknye satu cerita dia adalah.....dia pernah berborak2 dgn tuan kedai al ikhsan...ala yang kedai kasut famous tu kan...kedai dia takde cctv pun...tak tau la kat area lain..tapi kat kemaman ni mmg takde...then suami kawan sy ni tanya kat dia..mcmane u boleh percaya kat pekerja² (mintak tips la ni kan)...nak tau apa tokey al ikhsan tu jawab apa...cctv dia hanya la yang Esa...semuanye dia serahkan pada Nya...

ermmmm kagum aku dgn jawapan itu...terkedu pun ada..

so aku try nak serahkan pada Nya...tapi bila jadi mcm2 kejadian...skrg aku dah tak tau nak letakkan kepercayaan pada siapa. punah segala kepercayaan² yg aku berikan pada mereka²...

itulah yg menyebabkan aku rasa tak tau nak luahkan mcmane...penat memikirkan sorang2...


22 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

lor, ko fikir sorang wat per...fikirlah sama2 ngan si suami..haihh...

tapi biasalah, perempuan AKAN lebih banyak memikir menda2 gini dari sang suami...walaupun menda tu kecik jek bagi dia...haihhh

idah @mama izzya said...

salam
dlm dunia ni mmg susah nak percaya kat org..
tapi sabarlah setiap dugaan yg dtg pasti ada hikmahnyer..
tawakal n berserah pada-Nya

ibu amirul said...

kalo asha dah hilang kepercayaan kat orang yang ada kat kedai, pasang lah cctv tu. tertarik ngan jawapan tauke al-ikhsan tu yang di kata cctv dia Allah SWT. Tak salah kalau kita tawakal je pada Dia. Tapi yang sebaiknya usaha dulu baru tawakal.

mamalieyna said...

tu la asHa kan, dpt bygkan if eina dtmpt asHa..harus rasa sedih dan kesal...hilang terus kepercayaan! mcmana...kalau eina, psg jerlah CCTV, susah la manusia zaman skrg ni, buat salah pun, still boleh berpura2..huhu..mmg sedih gini..

Rizziela said...

Memang penat kalau kita selama ini dok percayakan orang lain..tiba-tiba kita dikhianati...sakit tuhan ajer yg tau kan?

umilia said...

hm..tak salah kite psg cctv..tak bemakna kite tak pecayekan Allah..tp at least kite berusaha utk mengatasi mslh yg ade..tu lg baik..dlm ms yg ms ttp pecaya pd kuasa Allah dan petolongan Allah..insyaAllah..Allah akan tlg umat nye yg sentiasa ingt kat DIA..

Ain said...

akak pun setuju kalau pasang cctv, at least boleh monitor kedai tu dari jauh....

moga yang buat jahat tu mendapat balasan tuhan....

ainhany said...

betulla sha..kita serah pada ALLLAH . Dialah penguasa yang MEMILIKI segala..Kalau mcm tu sha kena bagi pengisian agama laa kat pekerja nie..selagi depa tak takut ALLAH depa akan ulangi perkara yg sama...alternatif x takut CCTV ALLAH tu pasal guna CCTV dunia..

cdgan: jagn putus asa dengan ujian ini dan terusla mehgadu padaNYA..akak mndoakan kejayaan sha jua adenya..amin

cheqna said...

sekali kepercayaan dikhianati memang susah untuk kita percaya lagi kan...

xaRa said...

kiter juz nk komen akak nmpk len biler pkai tudung merah 2..shuweet sgt2..;)

(^_^)v

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

Bila Allah bg dugaan ke kita, dia tau kita boleh selesaikan.. kita selalu tertanya2 kenapa allah turunkan hujan ribut kat kita.. tp rupanya dia nak bagi pelangi untuk kita...

Mungkin ada hikmah disebalik apa yang terjadi..

LYaFRINA said...

masalah b'tmpa-timpa ..
n x berkesudahan kan.. slagi hidup.. akan selalu berdepan dgn pelbagai btk masalah... mcm2 peseng..

kdg2.. xlarat kt nk menanggungnya, smpai terpksa meluahkan gak akhirnya.. tp ttp bbekas dihati.. sekurangnya tersa lbh ringan kan.

Fieza79 said...

skali kepecayaan itu hilang mmg ssh nk dikembalikan...kecewaa...!

ardinihumaira said...

akak, pasang je cctv... tak pe... biaula orang kata kita ni tak pecayakan orang. tapi, kalau dibiarkan pencuri tu naik lemak la beliau .. huhu

Ena said...

tu la kan asha..
susah camtu.. skrg rambut pun dah color lain2.. mcm2 color ada.. tapi mungkin color sama.. hakikatnya hati tetap tak sama.. berpura2.. tu yg sakit tu.. tak pe la asha.. ok juga tu nak pasang cctv..

Nurzairul Isma said...

psg je cctv..sng nak pantau..mmg betul kite serahkan aje pada yang Esa..tapi sekurang kurangnye kite berusaha kan... drpd kite dok bersyak wasangka.. dan ssh hati sbb org2 yang tak bole dipercayai ni.. kalau ade cctv tu, takut sikit pekerja tu kalau nak mencuri ke apa ke... skg mcm2 cctv ade.. yang leh pantau melalui internet pon bole.. itu pndpt saya la kan.. (",)

SuRayA^i. said...

sum times u can write it here in ur blog.
but yeah, not everythg.
be strong, sis! =D

ikiqzana said...

mula2 x tahu jln citer.. baca n3 kt bwh baru tahu.

betul la sis.. skrg ni ramai org nak cari jln mudah nk idup. pas2 usahkn org lain.. hampehhh kan.

Linglung said...

jawapn yang sgt terkesan di hati..kagum kagum..

E.d.Y said...

setiap dugaan pasti ada hikmahnya...

iman said...

haih..sebab tu la kot umi tak nak ambik pekerja..akak sabau je la eh..btw dah lama nak tegur,muka akak macam familiar la..huhu

Mak Su said...

kalau dah runsing, luahkan aje kat blog, at least fikiran you rasa lapang skit... anyway, saya mendoakan segalanya baik2 saja buat Asha, aminnnn