Thursday, September 30, 2010

Minum Petang Rumah MDM

Salam Aidilfitri,
Tuan/Puan,
Saya sekeluarga menjemput tuan/puan ke rumah saya di ............kalo yg dah dekat tu tau kan....
Kami ada buat makan kuih muih skit...
(macam majlis hari jadi plak)
dari jam 5 petang - 10 malam
bagi yang berdekatan jemput la datang ye, makan kuih muih
terima kasih.

First Bike

~maaf kualiti gambar mmg agak kabur, kerana ini dari hset cap hayam je~
ini dikira first bike la, sbb yg lama2 tu khas tuk bawah umur 2 tahun
pis to all dulu...

look, sy dah ada basikal...

'papa, tlg bukak plastik tu......'
'papa tgh buat la ni..cuba sabar, papa tak masuk umah lagi nii'

esok nye..
kawan ada, dia pun mesti ada, kalo tidak...dia nak pinjam yang kawan dan tak reti2 nak pulang pulak...ahahhahaa

kalo abang danish (mdm1) ada, baby (mdm2) pun mesti kena ada, mana aci abg danish sorang je...baby pun nak main jugak (tak padan ke gegirl)

pis, kawan2 mama...tgk la basikal baby kaler pink tau

smile skit lagi, aunty noj nak tgk smile byk²
rasanye basikal ini adalah satu tahap ibu bapa kena beli bila anak2 semakin membesar..
kanan kiri depan belakang ada basikal...ye itu salah satu perkembangan perbelanjaan tahunan ye teman²....begini la kalo dah beranak pinak..
lepas ni tak tau apa lagi...
------------------------------------------
habis dah duit nuff aku, malah kena tambah duit sendiri...uhuhu
--------------------------
kelmarin, 28 September 2010, mdm1 satu melonjak gembira kerana dah pandai kayuh
(beroda 3 tapinye ye) ehehehehe balik je, dia bercerita dgn riang dah pandai kayuh basikal....


Wednesday, September 29, 2010

sampul raya tuk boy n girl, cute betul

cantik tak sampul2 ni....sayang je nak guna tau, dah la kertasnye berkualiti elok...tapi simpan pun buat apa..aku bukannye penyimpan tegar sampul2 cantik..duit2 cantik itu ye...ehehehe

ada sesiapa yang ter terima sampul raya ini dari pihak aku?????
sampul duit raya ini di taja oleh Gene Martino....

Pakaian kat butik ini murah-murah dan cantik2..

Malah jika anda nak cari pakaian untuk satu family lelaki dan wanita beserta anak² ada disediakan...mmg sangat2 berbaloi-baloi....tak percaya???? pg la usha2 dulu......


kat butik ni juga ada pakaian corak batik Malaysia tau...tapi kainnya bukan la kain macam sutera batik Terengganu tu...mereka kata itu kain dari vietnam kalo aku tak salah la...lama dah tanya pasal batik ni...tu yg den lupa tu....

dan pakaian batik itu boleh didapati dalam keadaan sepasang lelaki dan wanita....dan murah2 tau...mean tak sampai la 120 ke atas, tuk lelaki lagi murah dalam puluhan sahaja....aku tak tipu ni...

Baju Melayu di atas pun tak sampai pun rm100....contoh harga seperti bawah, harga yang murah sedikit tu harga baju kanak², (yg kanak² bagi aku agak mahal la tuk umur 4-10 tahun. patut dimurahkan lagi...ehehhee)


selamat bershopping tuk raya haji atau raya tahun depan...

Menu Berbuka

ehehehe org dah sibuk tayang gambo makanan raya
aku sibuk letak gambar menu berbuka tempoh hari
(dah gambar lepas raya baru dapat upload..bapak ler lamanye)
aktiviti setiap tahun dah kot...bakar ayam


taraaa siap...leh makan dgn nasi ayam...ok tak? lain dari yg lain kan...

tak lupa buat la sampingan skit....jagung bakar...

anak2 aku ni gemar makan jagung...
dengan rakusnye

ha yg ni siap cop cop dah 2-3 bijik

dah kata pengemar jagung kan, untuk bubur jagung aku beli butir jagung yg kat kedai je...so senang..terus masak, tak yah nak sagat sagat dah.....lgpun sedap kunyah mcm ni
selepas siap agenda berbuka puasa
maka bersiap la untuk jemaah ke surau berdekatan...
mereka ni kalau time baik sangat...sampai baju nak serupa kemana2...
tu yg si abang mintak baby pakai baju sama dengan dia walau baju tu dah singkat...siap tlg pakaikan lagi...takut lambat nanti ditinggalkan...



abaikan keadaan di belakang tu...bulan puasa mmg selalu begitu tido di luar...lepas tu tak reti2 nak masuk ke dlm bilik bila pagi..ehehehhe aku logok kan sahaja...ala bulan puasa mana ada org dtg sgt...yg dtg aritu pun kawan ofis, berbuka sama2 je..time tu kemas la umah....ahahahaha

-------------------------------------------

walau dah lapuk, aku mau jugak taruk di blog....dulik apa orang kata hape kan....

Tuesday, September 28, 2010

Walau Free Bukan Tak Bagus, Rasanye Lebih Bagus dari Taska lain...pendapat peribadi

ha ini jawapan parent yg mendapat faedah FOC dari permata...bestnye kak..jeles aku tau...kalo tahun ni sempat lagi tak dikeluarkan dari yayasan dan dimasukkan balik...jimat rm900 sy kak taun ni...nak cuba la...rezeki tu kak...

ha menjawab kepada pertanyaan pengkomen sorang tu dia kata... tp klo free2 pown, takot bajar kt sana tak bagus... -.-"

oh silap benar kamu komen begitu....

spt salah sorang parent yg sy contohkan di atas tu..dia kata...kat taska ni lebih kepada mendidik...tapi kena sokongan ibubapa jugak...pagi2 kena bersihkan anak2..rasanye kawan2 aku kat putrajaya pun mmg kena pastikan anak2 dah mandikan pagi2? so rasanye takde masalah sangat...dan oleh kerana bayaran pun murah, komitment ibubapa sgt2la diperlukan...bagi memastikan anak2 ini dapat dididik dengan baik....

alah bukan taska ni je pun yg memerlukan komitmen ibu bapa, yg kena tgk report buku anak2 hari...rasanye sekolah kebangsaan ke sekolah menengah ke...atau mana2 ipt la...ibu bapa kena la bagi komitmen dan kerjasama untuk memberikan didikan yang baik tuk anak2 kan...kita tak boleh harapkan guru 100%...betul tak? sbb tu wujudnya PIBG...ada paham?

ibu bapa perlu tahu jugak apa anak2 buat kat sekolah/taska...mmg kena tau...tak kan nak lepas tangan kan? kan?

owh ye lagi..faedah yang anak aku dpt di taska ini adalah :

1) boleh mengaji, malah last year dia leh hafal surah2 muqqadam tu...Alhamdulillah....sila rujuk sini berkenaan program hafazan 23 surah untuk my mdm1, tahun 2010

2) pandai la menyimpan selipar, beg sendiri di tempat sepatutnya..bukan main bersepah je depan taska..

3) ada buku laporan apa aktiviti aanak seperti disini, seronok baca buku ni..baca sambil gelak2...

4) pandai mengira, menyanyi (ye aku tau taska lain pun pandai, malah anak kawan aku yg anta taska lain, sebaya anak aku leh menulis dgn elok dah)

5) pandai mewarna dgn agak kemas, takde la nak conteng2 je kat kertas...mean kalo kaler dlm gambar bear tu, tak keluar la dah garisan

6) pandai la kira one two three...sampai twenty....mean ada gak diselit2 bahasa english

7) dan tau kalo bilangan 2 tu mcmane..takde la 2 tu dia tjk 3 jari..

8) pandai baca doa dalam 3 versi, arab, makna bahasa melayu dan english...owh Allah, thank you give me bla bla bla...aku pun tak paham, pelat..tapi aku tau dia baca dlm english....akhir sekali ayat dia... from fire...(lindungi dari api neraka kalo tak silap)

9) pandai berkawan

10) suka pg sekolah, takde la nangis2 nak pg sekolah tu...(nangis masa nak mandikan je..sbb tido lewat kena bangun awal)

ermmm banyak lagi rasanye...tak sempat nak fikir dalam masa singkat ni..

Guru-guru taska ni plak mmg berkursus, terlatih, ada sijil dan sebagainye..mean bukan guru taska yg diinterview oleh pemilik taska sahaja...mean guru2 terpilih...gaji pun dibayar kerajaan...mean ada kenaikan gaji, ada bonus...so cikgu2 pun takde la riso org bayar ke tak yuran kan...

maaf ayat carca marba...nak segera..tapi nak gak menjawab persoalan dikomen2 di entry sebelum ini....

malah masa aku mula2 masukkan anak kat sini...aku cite kat kawan ofis...mcm2 la aku cite faedah yg anak aku dpt....wah pegawai sini pun tertarik tau..walau dia mampu anta anak dia ke taska international yg bayo sebulan rm350...belajar semua in english la...

tau je la kan mcmane cara aku bercerita...mesti dgn penuh semangat buat org tertarik...dan mereka pun mendapati anak2 mereka dapat faedah2 dari taska ni...guru2 taska tu mmg bagus...thumbs up untuk mereka..


*hari kamis taska ditutup AWAL kerana, ikut waktu kerajaan...di Terengganu, kerajaan habis keje jam 3.30 petang...bagi WBP 2....kalo WBP 3, jam 4 petang....so taska kat tmpt lain ikut kerajaan negeri tu ye

Taska FREE di Malaysia...aku tak tipu ni...

Taska Permata Keluarga...
Rasanye ramai dah tau kan taska ini diwujudkan di bawah Kementerian Pembangunan Keluarga tu....rasanye anak kak ain pun masuk sini kan..free tak kak? cerita lanjut di bawah...


ni semasa menjemput anak di taska....dulu tgk gambo ejan kelek sorang je anak kan...aku kiri kanan ejan..ko bila nak ada kiri kanan...ehehehhehe


begini cerita nye (mcm penglipur lara lak).....alkisahnye aku tau taska ni free bila mana ada mesyuarat kelab ibu bapa taska permata di tmpt anak aku menginap ni...

ketika mesyuarat tu, aku wakil suami aku sebagai Pengerusi Kelab...terpaksa la hadir kan....

semasa mesyuarat tu ada cikgu taska ni bgtau...ada 16 orang anak2 tak bayar yuran..aku tanya kenapa dia tak bayar..dia ckp mmg tak perlu bayar, free...sesiapa yang masuk taska ni selepas diambil alih permata..di kira free...kiranye anak2 aku dulu under Yayasan Pembangunan Keluarga...so mmg kena bayar...until now...tapi bila dah start diambil alih, jadi mereka yg baru ni dikira anak2 permata.....FOC la...anak2 aku dan yg lain2 dikira anak2 YPK..so kena bayar....

bila balik opis aku terus la hebah kepada kawan2 yg anta anak ke taska tu...mereka kata kalo gitu tak aci la...kalo gitu nak keluarkan anak dulu....lepas tu masuk balik...boleh tak dikira anak permata? ehehehehehhe aku tak tanya lagi pengurus taska tu...sbb susah skit nak jumpa....

so korang kalo ada taska ni berhampiran...pg la daftar ye...FOC dan katanye ramai senarai menunggu...dah FOC...mesti la ramai kan yg nak masuk...makanan dan sebagainye sama je..cikgu2 tu pun gaji dibayar kerajaan bukannye taska yg bayar......tapi kat taska kami tu, parent budak2 free tu kena bayar rm5 je sebulan tuk yuran kelab..nak buat aktiviti sebagainye..

sekian cerita tergesa2 aku ni...ada keje skit...

Monday, September 27, 2010

Kalender dan Cuti2 Malaysia 2011


ha skrg ni mesti dah byk jabatan2 sibuk nak buat kalendar tuk tahun 2011 kan..


so disini aku jumpa website yang ada kalendar dan cuti-cuti Malaysia tahun 2011 untuk panduan kepada sesiapa sahaja..








Nak save kalendar tu tak leh plak..


so boleh la merancang cuti raya tahun depan lak atau cuti2 tuk keluarga...

Jom kira Pendapatan Duit Raya Anak

mama, jom kira baby dpt bape?

mama, pesal beg ni dah kosong...mama amik ye?

mana ada sayang, mama tlg simpan kan je..

nak simpan kat tabung haji, raya belum habis tempoh matang lagi..ehehe

duit raya dari ibu izan, aunty echa, aunty ejan, aunty nogha
dan aunty2 lain belum sampai lagi...ahahahahhahaa

ahahaha sengal nak kira duit raya dan publish sini...mmg sengal kalo aku terbuat begitu...
-----------------------------------------------
pssssssssstttt duit raya korang berapa?
aku tgh tgu duit raya dari hUBby yg tak kunjung tiba ni...dari yu je lagi ai tak dpt tau

Cerita pasal duit dan duit....

kelmarin selamat aku kerjakan duit nuffnang dengan membeli basikal anak²...tuk aku takde ye teman²...takpe la...kali ni habuan anak²...aku pun tak pg ke ECM nak usha beg CR tu...mmg dah rezeki anak²
ok ni entry bukan khas tuk duit nuff yg aku belanjakan tu...itu lain masa bila gambo basikal siap upload....
ni kisah gambar duit sebelum raya...
aku ni pengemar menyimpan duit cantik2..
aritu ieda ada tanya kan..duit cantik2 tu mcmane...
duit cantik tu bagi aku, duit baru, duit unik, ada nombor menarik kat duit tu spt 7781...tapi tak jumpa lagi...dan ada bendera 50 tahun kemerdekaan ni, begitu jugak duit² lama..

duit 50 tahun 3 kpg ni masih tersimpan hingga sekarang.....tersusun kan nombor je lagi...nampak benor keluar dari bank terus aku simpan, bila mr. hUBby tanya, mana duit belanja yg dikeluarkan...jawapan aku adalah TAKDE...ahahahahaha so mangsa nye duit dia lagi dan lagi.....
bijak tak jawapan aku...

ha ni koleksi sebelum raya ye...berbulan jugak menyimpan sebegini...
akhirnya selepas raya tinggal 5 keping sahaja...yg lain selamat...
aku kan tak tuko duit raya kat bank sgt...so 50 ini adalah mangsa untuk dimasukkan ke dlm sampul
(8 keping hasil kumpul dari 3 tempat simpanan)

yg ni koleksi di atas tadi...ada simpan dlm sampul avon yg aku sorok-sorokan di dalam kotak dan kotak...kiranya mmg susah skit nak cari duit ni dimana...kalo aku dah takde pitih sgt gamaknye dan keadaan terdesak yakmat..maybe ia menjadi mangsa....harap2 nye tidak la..insyaAllah...
yg ni duit dlm dompet...ada 2 bahagian....
bahagian 1, untuk kegunaan harian....
bahagian 2 duit cantik2...yakni duit baru/duit unik...aku akan guna bila ...sampai je kedai bila time nak bayar duit di bahagian 1 tiba2 tak cukup, dgn hati yg nak nangis skit2 tu...aku terpaksa guna part 2.....uwaaaaaaaaaaa tak suka tak suka...


yg ni duit di bahagian 2 tu....skrg sudah tidak sebegini..uhuhu, tapi duit america dan arab tu dan duit lama2 tu tetap ada..


ini duit di dalam dompet merah....ha misteri dompet ni...dimana ye aku simpan?

dulu dlm henbeg..skrg tidak lagi...dulu begini..skrg kekurangan sedikit dah akibat raya yg melampau...

sekian wasalam...

duit nuff aku tak sebanyak di atas...sob sob sob...

tahun ni aku hanya tuko duit singgit rm100 je kat bank...hehehe percaya atau tidak...itu realiti...rm5, 10 dan 50 aku guna yg sedia ada sahaja..

Sunday, September 26, 2010

Geng Surau Gegirl

ingat kat astro je ke ada geng surau....

anak aku pun ada geng sendiri gak tau...gegirl lagi

ni gambar semasa aku pg tawarikh...so anak dara aku di layan oleh anak² dara kawan ofis....suka sangat anak aku bila dilayan oleh kakak² tersebut...dia paling kecik time tu....wah kakak² tu pun mmg suka melayan, diajarnye cara rukuk, duduk dan sebagainya...ehehee...sweet la tgk gelagat mereka...

-------------------------------------------------------------------------------
yeay...gambar2 dari kamera aku dapat ditransfer skit2.... oleh kawan ofis...tq ye

Diterima di BlogMalaysia.com


isi kandungan di atas spt di bawah

Dear asha,

Thank you for submitting your blog to BlogMalaysia.com!

We are pleased to inform you that your blog - WHAT U GIVE U GET BACK - has been accepted to BlogMalaysia.com directory!

Here are the details of your blog:Title: WHAT U GIVE U GET BACKBlog URL:

http://azrisha03.blogspot.com

Description: info minda, pengetahuan am, petua2, panduan dan sebagainya.

To change your blog information, please login to your account at BlogMalaysia.com and edit your blog's details from there.


We would appreciate if you can include a link or link logo of BlogMalaysia.com at your blog. You can just copy and paste the below codes to your blog directly

http://blogmalaysia.com/

Thank you and Happy blogging!
_______________


Yours sincerely,
Dr. KOH Kho KingFounder
www.BlogMalaysia.com

wah terkejut aku...dan terlupa bila yerk aku apply tuk ke blogmalaysia...sies tak ingat langsung ada apply ke tak..tiba2 ur blog accepted je, kalau ada apply pun maybe dah berbulan2...sies tak ingat....aniwei terharu jugak...(eheheeh org lain dah lama tersenarai)

nama tajuk blog ni, mr. hUBby yg buatkan...actly dia yg wujudkan blog tu, untuk perkongsian ilmu tentang apa yang dia kongsikan dengan peserta kursus....(dia penceramah)...tentang am am je la....

tapi aku plak ye kena aktifkan....ehehehe....tapi takpe lepas ni aku akan aktifkan kembali...sesak nafas nak jaga byk blog ni...ehehee maklum la dah tua...




Saturday, September 25, 2010

Perkahwinan Nur Nadiah SM Nasimuddin & Hamzah Alang Azman Shah

tadi masa singgah di blog sharinginfoz ada terbaca ttg Perkahwinan Nur Nadiah SM Nasimuddin & Hamzah Alang Azman Shah...

wah sangat mewah perkahwinan ni...siap berarak bagai la...mmg besar perbelanjaan nya....

then aku pun try la upload video fairy tales mereka...pergh mmg mengkagumkan...

cuma terkejut sedikit tgk video...tentang

benarkan lepas akad nikah tu, mereka tepuk tangan?...logik kah?, mcm perkahwinan di gereja je..harap2 itu hanya untuk rakaman video..

then....ada baling2 bunga tu...erk itu pun nampak mcm tiru ala2..kristian je...apa korang rasakan..

aku ni bukan la arif sgt bab agama...tapi kalo buat lagu (perkara) tu...molek ke? tak salah ke?

byk nye duit mereka kan..apa kata kalo harga kereta naza tu kasi murah skit..byk benor keuntungan di perolehi sampai pembaziran yakmat...berserderhana kan lebih afdal..

eh siapa aku untuk komen...

tapi terasa teringin usha kereta naza sejak sebulan yg lalu..

Gerenti Berbaloi!!!

Dapatkan gincu pada harga serendah RM2 (s&s rm2.30) net. Kunjungi Bazaar Raya AVON di Butik sah sehingga 30 september 2010. Tertakluk pada terma dan syarat.

ha terkezut aku, dapat sms malam2 buta dari avon, jam 11.19 pm

jom la pakat ramai2 ye noks...

Kegunaan duit Nuffnang Selepas Raya

cheque nuff saya sudah tiba, sudah mintak bank tlg tukokan kertas itu dlm bentuk wang ringgit malaysia...dan 2 hari je maybank tlg tuko kan...
alhamdulillah...duit tu benar2 jadi duit raya selepas sy wish akan tiba selepas raya...seperti entry ini
petang nanti nak ke kuantan...ermm rasa nak usha lagi beg CR tu...cantik bebenar...teringat2 di kepala ni....tapi sayang plak guna duit tu nak beli beg...tiba2 rasa sayang ni..
baik buat makan2 ke kan...
belanja anak2 ke...
ermmm tgk la petang kang mcmane...cadang nak melawat anak member yang ketiga nanti...
kalo sempat usha la apa barang yg patut..supaya duit nuff tu melekat skit dan jadi kenang2an...

Friday, September 24, 2010

Main kejar-kejar


arini hujan plak....mr. hUBby ada kelas plak...ermmm


so pagi ni anak ajak aku main kejar2...alahai terpaksa la layan...dia suh aku kejar dia....tangkap dan peluk, gomol, itu yg dia suh sebenarnya..nak bermanjaan....


tadi dah buat satu round..penat dah nak buat kali kedua...akak ni dah tua...anak pun dua...ehehhehe gigi je belum lagi tinggal dua..


lepas tu kang dia ajak main2 jadi hantu..ehehehe mcm2 la aktiviti dia..

kalo dia pg school ada jugak kawan2 ajak main...kat umah dgn abg danish je la yg ada, dia dah kemaruk main game kat komputer..ada aku buang jugak game tu nanti...


skrg semasa buat entry dia tgk kartun dora...

sat lagi abis dora.....kena layan la lagi...

Tetap sayang pembunuh anak

aku kah yg terlewat kisah ini? semalam di harian metro...ada tersiar ibu kepada arwah Syafiah Humaira Shari yang mati di tangan kekasih ibunya pada Februari lalu, mengatakan Masih sayang kan kekasihnya..





SHAH ALAM: Pemandu teksi, Mohd Fazli Azri Jamil dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini, semalam selepas didapati bersalah membunuh Syafiah Humaira Sahari, 4, Februari lalu, namun ibu kanak-kanak itu, Siti Nurhanim Aziz, 25, berkata dia tetap sayangkan Mohd Fazli Azri, yang juga teman lelakinya.


"Saya tak pernah marahkan dia (Mohd Fazli) sebab dia terlampau sayangkan anak saya, maka saya amat menyayanginya,” katanya ketika ditemui di luar mahkamah. Malah, sebelum Mohd Fazli digari semula untuk dibawa ke penjara, dia dilihat sempat mencium pipi Siti Nurhanim.

berita lanjut disini

tak paham aku kasih sayang manusia ni macamane...
nak komen pun perasaan orang...hati orang...lain orang lain bentuk kasih sayangnye..
tak baik plak mengutuk perasaan orang..
tapi hati ni dah bermaki2an dah..
'sayang? sayang kekasih dari anak sendiri?..huhhh alahai manusia begitu pun wujud, orang dah sepak terajang anak sendiri pun ko masih sayang, aku kalo org tengking anak aku yg aku tahu mmg nakal pun aku terasa dan akan ingat muka dia, ini plak sepak terajang hingga mati'
itu kira sopan la aku taksirkan makian aku dalam hati..sebenarnya ayatnye lebih teruk....tak bleh nak tulis kat sini..
dah la mereka sempat berciuman di khalayak ramai lagi...adeh la...nak kiamat dah ni..
korang baca la komen2 di harian metro yang mengutuk wanita tersebut..

Thursday, September 23, 2010

Terpaksa di kaburkan muka2 lain

Mungkin ada yang dah tau
tapi yang bagi tak tahu..
ehhehehe segan ai nak bitau....
ai dpt Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2009
alhamdulillah duit tu sesen pun ai tak gunakan dan disalurkan ke tempat yang sepatutnya...
untuk mengelak sebarang pencetusan di kemudian hari....
baik ai kaburkan dulu, orang2 lain yang dapat anugerah ni jugak..ehehhehee...
dan harap2 korang tak tanya la ye ai dari jabatan mana, dan duduk dimana.....ehehehehe

banyak jugak kontroversi yang timbul semasa dapat ni..sbb ai org baru di sini
hairan jugak jadinye...tak kan org baru tak layak kan?
bukannye servis baru, lama, dah 7 taun dah...cuma baru je disini
orang lain lagi la tak confirm pun leh dpt...ha itu benar2 kontroversi

tapi bagi pendapat ai, lantak la dia tak confirm ke apa ke...
anugerah ini sebagai motivasi diri kan? dan jugak tuk org lain jugak
bukan sebagai untuk iri iri hati

ai tahu la bekerja ikhlas kerana Allah
tak payah sebut ikhlas kalo uols benar2 ikhlas....tak ikhlas la namanye..
cukup sekadar diam dan tersenyum..itu sudah gambarkan anda ikhlas..
eh membebel plak pada uols yg tak tahu apa2

sbb tu la ai lambat nak cite yg ai dah dpt anugerah ini..
terima kasih kepada juri²
eh kat sini ada juri2 jugak tau sebelum di bawa ke panel di atas...

owh mr. hUBby pun agak jeles kan kan kan...
jgn gitu abg wei...yu kena la bersaing positif sesama rakan sekerja..baru la jabatan maju dan cemerlang dengan prestasi kerja..

cuba bayangkan semua orang berimpian untuk dptkan...
tak salah kan kita bercita²?
bila kita bercita², kita berusaha, bagi komitmen dan buat kerja bersungguh2...sentiasa dan berterusan..
jadi kebaikan yang diperolehi jabatan/company jugak
tak ke itu dpt faedah yang positif

eh udah udah...pjg plak membebel ni...ini bukan KISS (Keep It Short n Simple) dah ni
tapi tahun ni ai tau mmg ai tak layak..ai confirmed, y? sbb ai tahu ai mmg failed dis year

Wednesday, September 22, 2010

menyambut biras baru...

pada raya ke4, aku dah bersiap2 pulang ke kampung mentua di kuala terengganu dah...tapi sampai sana tak beraya mana jugak...ntah mr. hUBby kali ni tak bwak ke mana2 pung...
so cuma buat pesiapan je la mlm tu, persiapan penikahan adik ipar aku pada raya ke5 (14 sept 2010)... so tlg la buat skit2 hantaran..tapi dah ready dah..cuma nak gubahla skit duit hantaran dan duit mas kawin tu bagai,
ni dia adik ipar aku (lelaki) dan biras aku, cantik kan?..
sebaya je dgn aku..
ni hantaran dari pihak perempuan....
sama lak tema dgn kaler baju raya aku...
hijau lumut..
ni barang hantaran dari pihak lelaki...mesti korang nak tau kan..yg mana aku buat...
aku tlg isikan buah2an, dan duit hantaran...ada dlm kotak putih tu...aku pin2kan...tak la mudah tercabut sgt kang...ermmm cik muni tak snap ye gambo dlm kotak putih tu..tak aci la yu ni...penat tau ai gulungkan duit2 hantaran tu...kasi nampak mcm munge skit

ermm yg kotak gelang tu aku just tepek riben dan bunga skit2...ermm tu pun tak bape nak nampak...


majlis di sebelah lelaki plak jatuh pada hari jumaat, raya ke8....
so sepanjang raya ke 6,7 tak kemana2 jugak..di rumah sahaja...
buat persiapan kenduri
aku belajar buat tapai tau dgn pak sedara hUBby..wah caya la pada aku sendiri
so skrg rasanye aku leh buat sendiri kot...ehehehhee

gambar masa majlis takde plak...
ini pun aku ambil gambar dari sepupu hUBby di fb...

SELAMAT PENGANTIN BARU


you love me, i love you too

akhirnya baju raya yg aku usha2 nak beli masa bulan puasa aritu berjaya dipakai oleh mereka pada raya ketiga.....
i love mum osh kosh baby shirt by mdm1
i love dad osh kosh baby shirt by mdm2

time ni nak balik dah...so tak sempat nak bergambar sakan...ini je la gambar terakhir yg adik aku tlg snapkan...

owh ini kasut raya saya,
ehehehee selipar dlm umah je la, sbb beraya di rumah je..tak pg mana2 sgt pun...tak sempat..pg yg saudara mara terdekat2 je....
suka betul aku dgn corak begini yg ada matahari...
kaki aku ni dah pecah2..so mmg kena prepare selipar umah...
ha ni kira acara entry penutup beraya di kampung aku ni....so next di rumah mentua




Hari Kedua plak...

hari pun berlalu...hari kedua masih di kampung aku
(selalu nya kalo beraya di kampung aku, raya ke3 dah sampai ke rumah mentua dan begitu la sebaliknya, kalo beraya turn rumah mr. hUBby, raya ke3 dah berada di kampung aku......cuma this year raya ke4 baru sampai umah mentua, tapi raya ke3 dah bertolak balik dari rumah mak abah aku, tapi tidur di rumah aku sebentar..tgk kedai sat....dan lewat la skit sampai ke rumah mentua, lagipun akan lama di sana nanti..kenapa ye? ok tgu next next next entry)
senada dan seirama lagi.....tema purple....



aku pakai ala2 pink ke purple kot....sama la tu dgn mr.hUBby...baju kurung tu pun anak dara aku ada tau..

berkaroke...makan² dan nyanyi², tu yg org menongkat kepala tu....tgh tgu turn la tu..

ada perasan tak dia?
ada gaya muka uncle aznil tak?
dia ni anak sepupu aku, dia pernah ke ujibakat Akademi Fantasia..kiranya dia sampai dah ke peringkat akhir tuk pemilihan akhir tu...
tapi oleh kerana dia sayangkan kerjayanya jadi dia terpaksa menolak selepas juri tanya
'kamu tak sayang ke kerjaya kamu yang bagus'
of kos la dia sayang...
gambar makanan takde ye....


Tuesday, September 21, 2010

Malam Raya - Proses bikin Lemang

tahun ni turn balik raya umah aku...so taun ni merasa la bikin lemang lagi...every year lemang je kot setakat ni family aku reti buat, ahahaha....dan pagi tu aku buat la nasi minyak skit...ermm 1st time buat terus menjadi....caya la pada aku sendiri....ngeh ngeh ngeh......tima kaceh puan gina marna kerana mengajar ku buat nasi minyak by sms....

so tahun ni merasa la anak2 aku menjoinkan diri buat lemang...dulu danish je yg 'tolong'kan buat lemang...taun ni dgn baby sekali 'menolong' buatkan lemang....seronok ada budak2 ni...

dan kebetulan this year..anak2 buah aku balik ke sabah....so tak dpt la aku jumpa mereka..lama tak jumpa..mmg lama wei..rasanye last jumpa bila ek...taun ni adalah kot sekali,dalam bulan 2 rasanye...tu pun kebetulan mereka ada hal di Terengganu, mereka menginap di rumah aku...
sekarang ni bila masing2 dah besar dan bekerja, susah la skit nak berkumpul ramai²...kecuali ada majlis kahwin saudara mara ke, musim perayaan ke...time gitu je la dpt jumpa²
ok jom tgk kejadian² sebelum raya...
dengan ditemani cahaya pelita....

petang kejadian....proses nak membakar daging dan ayam..untuk berbuka puasa..

proses mencuci dan mengering buluh²


proses menggulung daun pisang untuk dimasukkan ke dalam buluh... oleh abg de sy...ulang suara tuk tahun ni..abg sy ni solo lagi tau....eh tiba2 lak keluar ayat ni....ehehhee



proses mengisi beras pulut ke dalam buluh

proses membakar lemang hingga ke malam hari


tak lama lepas tu hujan... ada yg sempat masak ada yg tak sempat masak..hentam aje la....
ok next entry gambar di hari hari hari hari raya ye

---------------------
gambar ehsan dari kamera adik aku, tapi berat skit la gambar dari dia..lama betul nak upload..ehehe...tapi gambar sedikit cantik dari kamerah cap ayam aku tu..

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels