Tuesday, September 21, 2010

Malam Raya - Proses bikin Lemang

tahun ni turn balik raya umah aku...so taun ni merasa la bikin lemang lagi...every year lemang je kot setakat ni family aku reti buat, ahahaha....dan pagi tu aku buat la nasi minyak skit...ermm 1st time buat terus menjadi....caya la pada aku sendiri....ngeh ngeh ngeh......tima kaceh puan gina marna kerana mengajar ku buat nasi minyak by sms....

so tahun ni merasa la anak2 aku menjoinkan diri buat lemang...dulu danish je yg 'tolong'kan buat lemang...taun ni dgn baby sekali 'menolong' buatkan lemang....seronok ada budak2 ni...

dan kebetulan this year..anak2 buah aku balik ke sabah....so tak dpt la aku jumpa mereka..lama tak jumpa..mmg lama wei..rasanye last jumpa bila ek...taun ni adalah kot sekali,dalam bulan 2 rasanye...tu pun kebetulan mereka ada hal di Terengganu, mereka menginap di rumah aku...
sekarang ni bila masing2 dah besar dan bekerja, susah la skit nak berkumpul ramai²...kecuali ada majlis kahwin saudara mara ke, musim perayaan ke...time gitu je la dpt jumpa²
ok jom tgk kejadian² sebelum raya...
dengan ditemani cahaya pelita....

petang kejadian....proses nak membakar daging dan ayam..untuk berbuka puasa..

proses mencuci dan mengering buluh²


proses menggulung daun pisang untuk dimasukkan ke dalam buluh... oleh abg de sy...ulang suara tuk tahun ni..abg sy ni solo lagi tau....eh tiba2 lak keluar ayat ni....ehehhee



proses mengisi beras pulut ke dalam buluh

proses membakar lemang hingga ke malam hari


tak lama lepas tu hujan... ada yg sempat masak ada yg tak sempat masak..hentam aje la....
ok next entry gambar di hari hari hari hari raya ye

---------------------
gambar ehsan dari kamera adik aku, tapi berat skit la gambar dari dia..lama betul nak upload..ehehe...tapi gambar sedikit cantik dari kamerah cap ayam aku tu..

23 comments:

az rina a.k.a jaijina said...

wah, gigih asha buat lemang ye..kalau rina beli aje kat kijal tu, hikhik..tau makan aje rina nih..

cheqna said...

hah!!!abang akak masih bujang???
cheqna solo lagi lalalalalalala
hehehehe rajin tul wat lemang akak ni

MRS. K said...

taon ni pon i turun padang buat lemang.. taon lepas2 tolong makan jer..huhuhu

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

sob...sob...

~aSHa~ said...

az rina --> ehehe kalo tak buat, sunyi plak malam raya tu..ada agenda skit la...nak beli kat kijal tu jauh..sy duk pahang..lain la kalo turn balik k.tganu leh beli situ..

eima said...

tak penah lagi buat lemang ....senang ke ??

~aSHa~ said...

cheqna --> eheheh sib baik ada yg perasaan perkataan tu...ha boleh la kita berkenalan lebih ramai..yg jauh didekat2kan..ehehhee

~aSHa~ said...

Mrs.K --> seronok kan...yu dah publish belum..ai tak pasan lagi lemang kat blog yu ni

~aSHa~ said...

izan --> ni tiba2 nangis ni pesal...aku buat entry sedih ke..ehehehe next year aku ke ganu lak wei...so mmg tak jumpa la ko next year..

ardinihumaira said...

deen suka buat lemang.. siap pegi cari buluh luka2 tangan hehe

~aSHa~ said...

eima --> ehehehehe susah gak..lagipun lama buat lemang ni...ada 2 cara buat lemang...ada org terus bakar, mcm family sy, ada org lepas letak dlm buluh, rebus dulu, lepas tu bakar, org kata cara kedua tu sedap skit lemangnye...lembut skit la...sbb dah masak...just bakar skit2 je

~aSHa~ said...

deen --> taun depan rasanye akak dpt tak merasa makan lemang deen dgn ditemani dni di rumah mak deen? ehehehe

Ieda Al-Habsyi said...

wah abg tu smart lah, dah berpunya blum, ahhaha! larikssss naik kancil ;p

~aSHa~ said...

ieda --> belum berpunye...kalo adik2 yu solo boleh la tu..kalo tuk ieda..cannot ar...ehehehe

Ain said...

sha buat akak terkenang nostalgia zaman kanak2 dulu....

kalau nak buat lemang memang sampai ke malam baru siap kan....

skang ni mak ayah akak dah tak buat lemang sendiri dah, kalau nak makan beli jer kat kijal tu....

payah nak dapat buluh la sha...

huhuhu....

Ena said...

syoknyer.. ada bakar2 lemag..
ena suka la kalo raya mcm tu.. terasa la mood raya tu..
tapi kat KL nan ado la.. beli je lemang tu.. huhu.. tapi tak pe la.. leh gak merasa kan.. (ayat sedap kan hati sendiri) ;D

mamalieyna said...

waaaa banyknya bakar lemang!! mmg best part ni, walau kepenatan sbb last posa...huhu..lama tak merasai pengalaman ni..sejak arwah ayah takde, takde la buat2 lemang lg, balik2 ketupat palas jer..hukhuk..

cantik piccas, clean n clear! ^_^

zue @ annaleeya said...

bestnyer wat lemang... thn nih turn umah PIL... jadiknya xdelah buat lemang... klu kt umah family sdiri mmg wat lemang...

Sharinginfoz said...

ooo begini rupanya lemang... he he he,,

LYaFRINA said...

MAK AIII.. BYKNYER LEMANG SHA.. BESTNYA ADA XTVT CAMNI.. XPERNAH MERASAI XTVT MCM NI.. KALO NK MERASA LEMANG PON.. Y KT KIJAL TU J LA

@juera said...

wah lemang..sedap!kitorg thn lps abg rajin nak buat lemang sndiri..time tu plak ujan..sib baik ada yg sempat masak..huhu..thn ni trus x buat..huhu..tp mmg sronok bkr lemang..rse btul2 raya sakan..hehe

.:fyzz:. said...

zidah..rindunya saat wat2 lemang nih..umah aku dh 4,5 thn dh tak wat lemang sdn bhd..kalau dulu msti bakar lemang..tp kali nhi semua ayah aku tempah ja..tak dak feel dh bakaq2 lemang..wey abang de hg nih..single mingle lagi..ish2..kena wat iklan dh @entry khas kt blog hg jidah..heheh

aiDieNa said...

Wahhh.. seronoknya merasa buat lemang sendiri.. sedap tak lemang tu?? Hehehe.. :)