Tuesday, September 28, 2010

Taska FREE di Malaysia...aku tak tipu ni...

Taska Permata Keluarga...
Rasanye ramai dah tau kan taska ini diwujudkan di bawah Kementerian Pembangunan Keluarga tu....rasanye anak kak ain pun masuk sini kan..free tak kak? cerita lanjut di bawah...


ni semasa menjemput anak di taska....dulu tgk gambo ejan kelek sorang je anak kan...aku kiri kanan ejan..ko bila nak ada kiri kanan...ehehehhehe


begini cerita nye (mcm penglipur lara lak).....alkisahnye aku tau taska ni free bila mana ada mesyuarat kelab ibu bapa taska permata di tmpt anak aku menginap ni...

ketika mesyuarat tu, aku wakil suami aku sebagai Pengerusi Kelab...terpaksa la hadir kan....

semasa mesyuarat tu ada cikgu taska ni bgtau...ada 16 orang anak2 tak bayar yuran..aku tanya kenapa dia tak bayar..dia ckp mmg tak perlu bayar, free...sesiapa yang masuk taska ni selepas diambil alih permata..di kira free...kiranye anak2 aku dulu under Yayasan Pembangunan Keluarga...so mmg kena bayar...until now...tapi bila dah start diambil alih, jadi mereka yg baru ni dikira anak2 permata.....FOC la...anak2 aku dan yg lain2 dikira anak2 YPK..so kena bayar....

bila balik opis aku terus la hebah kepada kawan2 yg anta anak ke taska tu...mereka kata kalo gitu tak aci la...kalo gitu nak keluarkan anak dulu....lepas tu masuk balik...boleh tak dikira anak permata? ehehehehehhe aku tak tanya lagi pengurus taska tu...sbb susah skit nak jumpa....

so korang kalo ada taska ni berhampiran...pg la daftar ye...FOC dan katanye ramai senarai menunggu...dah FOC...mesti la ramai kan yg nak masuk...makanan dan sebagainye sama je..cikgu2 tu pun gaji dibayar kerajaan bukannye taska yg bayar......tapi kat taska kami tu, parent budak2 free tu kena bayar rm5 je sebulan tuk yuran kelab..nak buat aktiviti sebagainye..

sekian cerita tergesa2 aku ni...ada keje skit...

17 comments:

*Miss Geli^ said...

abis kat putrajaya ni mana ada!!

uwaaaaaaa!

..nOj.. said...

kat sini pun takde. tak aci tak aci

~aSHa~ said...

miss geli --> akan ada otw..ini kan bawah kementerian

~aSHa~ said...

nOj --> otw kot..sbb nak buat taska ni bukan senang..kebetulan yg kami tu dah ada..cuma diambil alih sahaja

zue @ annaleeya said...

tak penah dgr pon taska free kt kuantan... mana aci... nak jgk...

imanamani said...

miss geli..entry rasanya membantu dalam usaha mencari tempat jagaan untuk tecit you... hope so ada la ye dekat dekat area PJ...

Ain said...

yessss!!! tepat sama sekali.

setiap bulan akak cuma perlu bayar 5 henggit jer untuk yuran kelab. tapi start tahun depan dah nak kena bayar sama macam anak2 dari taska yayasan. rm150 sebulan tapi still murah kalau nak compare dengan taska private kan.

actually parents yang nak hantar anak2 kat sini kena consider beberapa perkara yang memungkinkan anak2 dorang tak sesuai untuk dihantar kat situ.

since taska permata ni lebih kepada mendidik dari mengasuh, parents kena pastikan sblm hantar anak2, setiap pagi anak2 dah siap mandi dan ditukar diapers. pukul 9 pagi kids dah stars dengan aktiviti, kalau tak mandi jawabnya pukul 10 la depa tu dimandikan.

hari khamis pulak, pukul 4.30 ptg taska dah ditutup, jadi parents yang kerja private kena la pandai2 adjust schedule kerja dorang.

tu la sedikit sebanyak yang dapat dikongsi setakat ni. yang lain2 takde masalah kot....

hehehe....

☆iz-AnN a.k.a cOmOt☆ said...

tah nye...kat putrajaya ni bila nak ada...kalu ada, nak gak aku anto sana...
dan pembelajaran camner???

eiffel said...

wah....betul ke ni????


tp klo free2 pown, takot bajar kt sana tak bagus... -.-"

Ieda Al-Habsyi said...

manee aci, kat ipoh takde ke? heheheh!

~aSHa~ said...

nanti aku buat entry khas tuk komen2 lain

eima said...

cik geli ade la kat putrajaya p.16
ko call tanya kem. sharizat ...

member aku ari tuh sebuk dok sebar tp aku yg tak mo pi hantar anak aku ...

Ena said...

bestnye... nak jugakkk!!

FOC tu.. waaaaaaaaaaa

mamalieyna said...

waaaah banyak leh jimat kalau taska free weeeh..apsal kt area sini takdak pun..wuwu..

Fieza79 said...

jimat la wet taska mcm ni..hai nape kat sini tkda mcm tu..tak aci..! huhu

az rina a.k.a jaijina said...

wah, bagusnya kalau ade taska free kat erae sini..tp susahkalah, faktor mungkin juga politik, hukhuk..

ardinihumaira said...

dni nak masuk taska tu! opss... alamak.. hehe dah lebih umo lak ;p