Sunday, October 31, 2010

Berwajah Baru...nice

perasan tak ada sumthing menarik kat page google arini...nice la...maybe sempena deepavali kot...aritu aku ada perasaan perkataan GOOGLE menarik gak..tapi sekejap je...lepas tu kembali pada asal...

page1
next, page 2
next, page3


next, page4

next, page 5





dah abis page...buat keje plak...eheheh tadi nak tgk lagu CMT di celcom tu yg dok google sana sini tu..


Saturday, October 30, 2010

Rasa nak tido je di pondok itu

nampak tak pondok tu di tepi sungai..
damai je kan
mesti seronok beristirehat disitu....teringin betul aku...satu lagi rumah di bendang...wah benar2 teringin nak duk di rumah kayu yg di tengah beendang menghijau...bukaknye tingkap nampak bendang hijau....byk berangan ala2 novel dah aku ni....
jom tgk..walau tak clear sgt..tapi still nice kan?
tepi sungai...bestnye
tmpt nye disini
Medan Selera Kuala Jeneris

medan selera nya
aritu berhenti kat sini sbb nak solat...otw ke tasik kenyir..

--------------------
tmpt yg mcmane korang rasa nak pg?

Friday, October 29, 2010

Laptop 1Malaysia

aritu anak2 bos dpt laptop 1Malaysia...ehehe aku tak tahu mcmane pemilihan pelajar yg dpt ni..
maybe anak2 yg cemerlang kot....sbb ada dgr cite khas tuk yg kurang kemampuan...tapi bos kurang kemampuan ke? ehehe rasanye sbb anak2 dia cemerlang dan mengharumkan nama sekolah, jadi mereka pun dpt..
masa bos nak upgrade sumthing, aku curi kesempatan snap laptop anak dia...cantik ar yg kaler putih tu,i like... putih tuk anak dara bos, yg hitam tu, tuk anak teruna dia...
*
*
eh adik ipar aku pun dpt tau...darjah 5 semua dapat katanya...
bestkan student sekarang...
buku text pun dah senang di bawa..semuanya ada dlm laptop..
bawak laptop je ke sekolah..uhuhu
.
.
.
kita dulu...beg sampai koyak2 bawak buku teks berlambak...dah la beg pakai 1-2 taun...
budak skrg pakai beg setahun je...tuko, beg lak ringan dah...
*
*
inilah agaknye dinamakan INOVASI..kan
---------------------------------------
aku try google..'siapa layak dapat laptop 1Malaysia percuma'
apa yg aku jumpa:
Kerajaan akan mengagihkan sebanyak 1.2 juta komputer riba secara percuma kepada rakyat berpendapatan rendah dan juga pelajar sekiranya mereka melanggani pakej perkhidmatan jalur lebar dengan Telekom Malaysia Berhad (TM).
sumber : sini

wahai kerajaan aku ni berpendapatan rendah...layak tak anak aku dpt....ehehehe


Family Day 2010

akhir tahun dah semakin tiba...banyak program akan terus dilaksanakan bagi menutup tirai 2010....wah 2 bulan lagi...pejam celik pejam celik je ni....kang dalam tak sedar nanti bulan 12....uhuhuhu...kalo program tak disegerakan...nanti byk di postpone ke tahun berikut...jadi jgn tangguh2

so acara seterusnya kami mengadakan Family Day jabatan yg sepatutnya dibuat oleh admin..tapi kelab pulak yg sibuk2..pesal ek? ntah la labu..

so secara tak langsung aku dilantik sbg Ketua Menyelia Hadiah...eh gitu ke jawatan nya? ar dulik.....

acara pagi tu dimulakan dengan senaman ringan...gambar tiada..sbb jurufoto kelewatan sedikit...

seterusnya program dirasmikan dgn game ringan dulu...

kutip gula2...oleh kanak2 ribena kutip danish kutip.....aweks sblh tu

seterusnya bawak bola pingpong dlm sudu...oleh kanak2 ribena jugak look ada peserta paling cilik..umur setahun tapi kecik nye mcm 6 bulan je...dia mmg dilahirkan kecik..mak nye pun kecik comey

ha anak dara aku mesti la aku turutkan serta....kang dia rasa tak meriah lak program yg mama tlg arrangekan ni... run baby run...u can do it walau bola dipegang sudu dipegang tangan lain

seterusnya ada lagi pelbagai program lain tuk kanak2 dewasa bagai..

so aku tjk yg ada muka aku je la...ahahahha

boling kelapa

mcm terror minah tu...

ha tidak lupa jugak kami buat game suami isteri bagai...aku masuk yg part makan epal je....

gambar last time tu bukan aku tau....yg aku spt di bawah

gambo aku makan apple terselit skit je.....uhuhuhu sob sob sob
jujur betul jurufoto ni...bila aku suh fokus ke kawan aku yg spt sblm ni...ke aku dia tak buat langsung...uhuhuhu

ha siapa pernah masuk kelas kursus pegawai di bawah ni? ehehehe dia bersama isteri la...makan epal brsama gf tidak dibenarkan..., takut kang org suh makan epal dia pg buat kes lain....sbb takut gelojoh kalo kiss gf ni...hishh cannot


owh gambar di bwh ini sepatutnya di atas..takpe la...janji ada terselit....
aksi si bapa melatih anaknye membawa bola pingpong penuh semangat betul...mesti bapaknye dulu atlit kan
acara bersama family, makan apple ramai2

selesai sudah semua game (byk tapi tak dpt nak publish semua)
acara penyampaian hadiah...
yeeeeeeeeeee semua dapat...kalah dan menang pun...janji anak2 semua gembira ye nak..



korang dah start ke family day???????

Thursday, October 28, 2010

Tahukah Anda :

Tahukah anda air satu-satunya yang boleh wujud dalam 3 bentuk????


1) CECAIR

sumber gambar sini


2) PEPEJAL

3) WAP


Air boleh menjadi banyak bentuk. Keadaan pepejal bagi air biasanya dikenali sebagai ais (walaupun banyak bentuk yang wujud, sila lihat pepejal air amorfous); keadaan gas dikenali sebagai wap air (or stim), dan fasa cecair biasanya disebut hanya sebagai air. Air adalah asas molekul bagi pelarut berakues.

Wednesday, October 27, 2010

Lantak la kata aku riak

aritu masa pg majlis hari jadi anak kawan, ada la org itu (yg aku kenal) dia ckp gini :

org tu : ha kalo nakal tu, tak lain tak bukan la...anak mazri n asha la (sambil gelak2 dan disambung kawan2 lain gelak)

aku : (belon meletop ko terkejut kata anak aku nakal..apa ke hal) eh biarla nakal pun nakal..selalu budak nakal ni CERDIK, kan danish kan..nanti danish jadi pilot kan...(tinggi suara aku tang cerdik dan pilot tu)

peduli dah aku, nak riak anak sendiri cerdik ke apa...sbb suka suki dia je nak kata anak aku nakal sbb termeletop kan belon yg dia pegang..bongok ke apa..itu pun nakal ke? heran aku? kalo budak2 berlari pun di kata nakal ke? itu namanye otot anak² tu sihat, cerdas kuat.....

aku mmg hangin la kalo org kata anak aku nakal tak bertempat ni..sila bertempat skit la...kalo berlari ke, belon meletop ke kata nakal..mmg aku tak paham.....nak je dlm hati..bongok ko ni...

agaknye nak budak² ni duduk diam setempat je..kang riso plak pesal diam je...diam salah, berlari salah, bergerak pun salah?

----------------------------
kejadian dah lama, tapi tiba2 hot plak bila teringat...
jgn suka suki kata anak aku, aku mama yg sgt hot dan berdensing bila anak sendiri di kata itu ini...

Setelah Study Harus la ada Praktikal

setelah menelajah dan mempelajari sedikit sebanyak akhirnya...
boleh la aku guna typewritter dgn jayanye...
ehehehe actly typewritter ni sampai lama dah menggantikan yg lama.....
(dss, korang ingat oliveti, ha masa aku sampai sini aritu masih ada lagi mende alah tu)
sampai yg jenis baru ni..kena study lain lak....
so sekrang boleh nak menggunakan kuasa dua seperti ini ² dengan jayanye...dan
satu lagi aku pelajari 'darjah' yang O kecik tu..kat sini tak reti plak....
electronic typewritter
ermmm walau org kata jbtn nampak kuno guna ni..actly byk faedahnye..
spt mengisi kad jawapan jemputan, borang original yg tak leh print out atau potostat.....so kemas skit kan dari tulis tangan dan
mengisi LNPT tahunan....ha semua org kata PA buat kemas...ehehheehe (riak ni wei...bluekkk)
mereka yg lain tulis tangan....tapi khas tuk bos, aku taip la....
tuk aku?
aku guna komputer then...tampal....
burung² ditepi tu menemani saya..

Tuesday, October 26, 2010

Susah sangat kah kita?????

berita semalam, ada perasan???

sambungannya arini:
kalo kita rasa kita susah, rupanye di Malaysia ni je la kita tgk...ada lagi yg lebih susah...
takde tempat tinggal lagi....
-------------

perhatian kepada KAK CT

Kak CT...sy dah try nak ke link akak..tapi tak boleh...pls leave ur link...

bila sy click nama akak..keluar begini....

selalunye aku akan pg ke blog yg bagi komen melalui link di komen....selalu la..kalo tak sempat dan dan tu...eheheheh aku buat lewat skit..

Arini niat di hati nak study buku-buku dulu.....

nak study buku2 di bawah


1) user guide electronik typewritter (rupanye byk function....aku guna basic je selama ni..cis...)

2) user guide C6 (skrg tak bleh anta sms...ntah apa mende kod celcom aku tak masuk...)


sekian terima kasih...


----------------------------------
terima kasih laling hadiah hari jadi...

18SX : MEREKA SEDANG BUAT APA?

ASTAGA DI TEPI PANTAI PUN MOLEH YERK...EHEHEHE


OK TEKA TEKI TEKA TEKUK, APA YANG SEDANG DIBUAT OLEH MEREKA??


siapa jawab dengan betul,
hadiah nya


top up rm5 (maxis / celcom / digi)
(yang satu pejabat dengan aku tidak dibenarkan jawab ye...tq) ehehhee

Monday, October 25, 2010

JANGAN MAIN2 DENGAN GUA LEPAS NI

ermmm oleh kerana setiap rabu ada meeting berdekatan dgn bilik aku ni...dan pada hari kejadian jugak..byk la pen pen pen aku dicopek oleh mereka yg nak masuk bilik mesyuarat tu....ada ke p meeting tak bawak pen...amarah tul rasanye...dan copek pun copek la...wa tarak heran selalunya..tapi dicopeknya pen peberet...yg ni ai benar2 hangin...ehehehhe tak la hangin sgt....saje bikin mengada2...eh tapi aku rindu betul pada pen itu..dimanakah kamu ye wahai pen...di tangan siapa kah?

so lepas ni aku tag dengan tanda amaran lak...selalu tag kat pen tu dgn nama je 'asha-pa'
lepas ni aku siap buat amaran ringkas lagi....ke nak kena tulis alamat surat menyurat jugak?????



salah satu pen peberet ku.....

Saturday, October 23, 2010

rupanye ramai yang google duit ini



bila cek keywords di nuffnang..rupanye sampai skrg orang google kan duit rm50 edisi terhad yang ada bendera 50 tahun kemerdekaan tu......


psssttt ada yg berminat ke? ehhehe

rumah 'Banglo' by huggies

Alhamdulillah berkat kepada kesetiaan pada huggies..akhirnya aku dpt menebus sesuatu dari huggies untuk anak aku.....boleh la buat kenangan bila anak2 dah besar....anak2 yg bakal lahir takde lagi buat masa ni....kalo ada alhamdulillah..aku terima dgn redha Nya....

ok gambo xleh upload lagi..sbb baru je dpt..so mmg tak transfer lagi..tgu ofismate tlg buatkan...

aku redeem kan play train huggies spt di bawah yang ada baby keluar kat pintu tu dulu dgn 100 points...nanti lepas ni...aku try nak redeem lagi..sambungkan 'banglo' anak2 aku ni...ehehehe abis semak la umah aku nanti.....


masa mula2 dpt 'banglo' indah ni...danish tido dlm tu tau...ehehe kelako lak...baby nak masuk tak muat tu muat..nak tido tu..dia takut tak selesa...so dia biar je abg nye masuk dulu....

xpe laling..next time mama redeem lagi...

Friday, October 22, 2010

CIMB 2GoodToBeTrue Contest

aku dah paired kan...korang bila lagi...




JOM JOIN DISINI mana tau rezeki anda...tuah ayam nampak di kaki..tuah mana manusia mana kita tau

Penyangkut beg di meja

ada sesape tau tak mana nak cari penyangkut beg di meja..
aku google jumpa gambo tu...tapi alamak mahalnye..dan takut nak curi gambo dia jika tak jadi beli...

ermmm aritu avon ada jual...skrg dah takde....avon pls keluarkan semula....

rasanye berguna la kalo pg dinner ke....eh tak perlu ke dinner pun boleh diguna untuk ke kelas, atau lunch....ermmm

kalo ada sesiapa tau mana mau dpt...share la ye..

tq

APA ITU WUSHU....

WUSHU
Erti dari kata Wu adalah ilmu perang sedangkan arti kata Shu adalah seni. Sehingga Wushu dapat juga diartikan seni untuk berperang. Dimana didalamnya mengandung aspek seni, olahraga, kesehatan, beladiri dan mental.




Thursday, October 21, 2010

Senaman wushu...

kita mulakan dengan bacaan mantera ye...

khas tuk kempiskan perut..

ok aunty-aunty boleh cuba kalo nak mendapatkan bentuk badan yg menarik dan tertarik...

-------------------
ni gaya nak melepaskan hajat ke apa sayang wei...alahai...mcm2 peel anak dara ni..





Bauhulu Terbaik di Kuala Kemaman

area Kuala Kemaman
(selepas azis satar)



ada perisa biasa, coklat dan pandan..
tapi ai bagi thumbs up kat perisa biasa...
terbaik.,,,...
murah je tau...kalo beli 6 bijik RM1,
kalo beli rm8 dapat 50 bijik.
-----------------------------
kalo raya, aku suka bauhulu dari kuih muih lain..
kampungan kan tekak aku ni...





Negaraku yang tercinta

owh smlm asya anak lyafrina ada bendera ye,...meh tgk aunty naikkan bendera lak...
Negaraku
Tanah tumpahnya darahku
Rakyat hidup bersatu dan maju
Rahmat bahagia tuhan kurniakan
Raja kita selamat bertahta


ok ada gaya tak aunty nyanyi lagu negaraku sambil naikkan bendera...
Lepas ni kita nyanyi lagu pahang pula....eh lupa..skrg duk negeri lain.. jadi kena nyanyi lagu negeri lain la ye..tergeliat lidah ni nak nyanyi lagu negeri lain...ehehhehe

ok bang..next ur turn, pls...

tp bagi ai nyanyi lagu pahang dulu ye

Ya Allah ya maha kuasa
lanjutkan usia ke bawah Duli Yang Maha Mulia
Dirgahayu, Darul Makmur
Aman dan Bahagia Sentiasa
Ya Allah selamatkan ke bawah duli raja kami...

gitu kan org pahang?

Wednesday, October 20, 2010

Libresse

cerita mmg agak basi...tapi itu la..kalo gambo dah diambil...terasa rugi kalo tak diabadikan disini...ehehhehehe

telah dpt free sample pad Libresse ni sebelum bulan puasa lagi...

so marilah mendapatkan secara percuma di website ini...berbaloi2..korang leh simpan sbg stok di office..di kala kebocoran atau kedatangan yg tidak disangka2....so ada la stok kan kan......free lak tu


setelah aku mencuba produk libresse ni..bagi aku...thumbs up la...sbb tidak kebocoran di malam hari...ermm yg mana..hari pertama hingga ketiga ada la ari heavy duty...ehehe tapi selamat...

oh tambahan lagi mudah dicuci tau...


---------------------------------------
ok harap korang bukan sdg makan...

Boss dia bilang, aku cantik,cun melecun?

(kalo bab entry gediks dan perasan...laju je aku buat...ehehehe)

wah menurut tinjauan aku.....kawan aku habaq mai smlm.... bos dia memuji aku cantik...ehehe cun melecun tu aku tambah sahaja.....seingat aku yg agak2 pelupa mcm org tua ni....walau tak bape nak tua sgt, bos dia lelaki...ehehhehe takpe kira normal la tu kan..kan kan....

pesal ek bos hang kata aku cantik...lama betul ko amik masa nak cite...rasanye 2 tahun lebih dah kot cite tu..basi dah...tapi ko up kan semula..ini buat aku tak senang duduk dari semalam ni...oleh kerana smlm tu agak kebizian..sbb melayan boipren lama...eh silap taip...melayan bos sendiri la..nak buat teks ucapan dan mende alah yg lain bagai..sbb next week seminggu non ada di dlm liputan...jadi ada la keje skit situ sini...so arini baru la dpt aku nak membuat entry setelah dirayu dan dipaksa oleh kamu...ehehheeh (ada ke ko paksa...tipussss)

owh lupa lupa...sebab penyebab bos dia puji aku sbb dia kata aku berdressing spt A, LAST TIME...perggh patut letak LAST TWO YEARS...nmpk skit ada 's' tu...





A. gaya ringkas dan sesuai untuk acara kasual atau bersiar-siar di hujung minggu..

pijot aku mmg time tu bersiar2 kan? kira betul la aturan aku memakai baju ek? ahahahha


-----------------------------
kompem aku dikeji2 di komen ni kang...eheheh ye ye aku sudah bersiap sedia untuk publish dan aku jugak sudah siap sedia dari segi mental dan fizikal nak terima 'pujian' korang tu plak..muahhahahahahahaha...

-----------------------------
hari selasa hari yg hepi kot..ehehe
mak abah aku pun mesti hepi...sbb dpt baby girl mcm aku pada 29taun yg sudah...
ahahahahah

Tuesday, October 19, 2010

Ramai Betul Boipren lama

kring kring kring

'pejabat pengarah bla bla bla bla..."

'boleh sy bercakap dengan puan asha bla bla bla'

'ye sy berckp, dengan siapa sy berckp?'

'sy hafiz, kawan lama awak, berkursus kat sini' (dlm hati..alamak siapakah itu)

'ermmm...ini en bla bla hafiz yg sama sekolah smkt tu ke?'

'ha la. sy ada kursus sini ni'

'ok tgu sekejap, sy turun.'

lantas ku berlari2 ayam ke bawah....

'eh mana tau sy keje sini?'

'tu terpampang wajah org cemerlang last year, rasa mcm kenal, tgk nama mmg kenal'

rancak kami berborak

sekali suami ku ada lalu semasa sedang rancak berbual, dan kebetulan aku termengumpat suami ku....ehehe bukan umpat ar...aku ckp suami aku mengajar di kelas lain....

'ha itu suami sy,...(sambil menunjukkan jejaka tampan yg sedang berjalan ke arah kami) abg, ini en bla bla hafiz, bf lama masa sekolah tu'

'owh en hafiz, keje mana? kursus apa'

ehehehehheeheh

'eh bukan boipren kawan lama je'

'ahahahaha ala en hafiz ni, takpe suami sy ni tak kisah la lama2.....(kalo yg boipren baru2 ni kisah la kot)'

sambil aku gelak² kerana kelako dia cuak sgt...ala mmg bukan boipren sgt pun setakat kawan lelaki je kan abg hafiz...eh dia tu abg angkat rasaanye..bukan boipren...baru aku teringat di kala ini...aku ada 3 abg angkat dan abg kandung....ramainye abang abang...sib baik wajah abang hensem kesayangan ku itu mengatasi segalanya.... i love u en mazri...eh tiba2 lak..

sekian terima kasih.

Monday, October 18, 2010

aku tabik spring kat KAKAK ni...

actly gambo ni aku tak mintak izin dgn tuannye..aku rasa aku publish kejap je kot...
x
(gambar terpaksa didelete, sbb aku tak mintak izin ni...segan aku nak mintak izin eheheh)
maybe antara kawan aku tau siapa mereka ini dgn aku...
bahagia kan mereka
tak semestinya lelaki yg ada dua, tiga wanita disisinye gagal...spt di atas..(di atas tu kiri dan kanan je ye isteri)
kalo jujur, amanah dan adil...BAHAGIA DAN BERJAYA jugak...janji niat di hati itu ikhlas...
dan sentiasa memuji2 isterinya...
thumbs up tuk kak zie..
i miss u kakak..
kakak sebelah kanan tu mcm muka aku tak?
ehehehe ada org kata kami mcm adik beradik..

button baru di page nuffnang

button ke tu ?
ha korang perasan dah ke..ke aku baru perahsantan....kelambatan la ye aku ni....ehehehe
di button itu ada 3 perkara yg dia sharekan...

1) langkah permulaan sbg ahli nuffnang, so ada la cara2 yg perlu anda buat bila pertama kali menjadi ahli..
2) Soalan Lazim yg biasa ditanya, dia rangkumkan sekali
3) Perkara digalak dan perlu dielak (yg digalakkan join la innit, yg dielakkan click fraud)
tak paham bahasa english, korang pilih mcm aku tu bahasa melayu, button nak tuko atau alih bahasa ini di bahagian atas kanan bawah button hubungi kami...

eh button la tu kan....

sekian terima kasih...

-----------------
aritu aku perasan google berwajah baru..pesal skrg balik kepada yg asal? aritu cun je

Sunday, October 17, 2010

Kemudahan 90 hari cuti bersalin adalah tertakluk kepada kelayakan keseluruhan bilangan Cuti Bersalin ye

maybe ada yang tak berapa paham..apabila diumumkan cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari tu. jadi meh aku tlg kan skit...(sbb ada yg tanya, kalo dah paham takpe..meh tambah dan betulkan kalo aku silap)

mengikut klausa 76, m/s 28 mengatakan :

'Sememangnya pun, Kerajaan sungguh mengambil berat dengan kerjaya dan kebajikan penjawat awam wanita. Mereka juga perlu memberi tumpuan kepada penjagaan keluarga, terutamanya anak yang baru dilahirkan. bagi menambahkan baik kemudahan cuti bersalin kepada penjawat awam wanita, Kerajaan memberi fleksibiliti untuk menentukan sendiri tempoh Cuti Bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari berbanding 60 hari pada masa ini. Kemudahan tersebut adalah tertakluk kepada kelayakan keseluruhan bilangan Cuti Bersalin sebanyak 300 hari sepanjang tempoh perkhidmatan.'

kiraanya ye puan2..sama je...tapi untung tuk anak yg skit yakni kurang dari 5 org...gini kaedahnya

skrg ni :
sekali beranak mmg dia bagi cuti 60 hari X 5 kali (sepanjang tempoh perkhidmatan) = 300 hari

penambahbaikan nye adalah :

300 hari tadi, korang boleh pecahkan.... kalo nak anak 4 org ye...jadi ambil la 75 hari x 4 kali beranak = 300

ok clear?
nak lagi contoh???

kalo nak anak 3 orang kan

90 hari (tak boleh lebih, tapi kalo terberanak sama taun...itu kira lain, sape suh cuti lama2, kan lekat lagi....ehehhee) X 3 = 270 (baki lagi 30 hari, ha ni leh la beranak tuk keempat kalo mau...ari ke 31 masuk keje)

mcm aku lak...baru amik 120 hari, so berbaki adalah 180, kalo beranak lagi dua kali..boleh la amik full... 90 X 2 kali = 180...

so pusing2...mmg 300 hari sahaja sepanjang perhidmatan..untuk yg beranak skit..kalo nak tambah anak..mcm kak senah spt aku cerita sebelum ni..amik la cuti tanpa gaji...kak senah tu tak kisah pun...malah dulu suaminya org biasa2, skrg dah jadi luar biasa di daerah ini...tahniah untuk beliau..tak lama lagi dia nak naik haji, sukanye dgr...

Satu Wanita atau dua tiga Wanita

semalam masa tgk filem hindustan, suka aku dgn kata² menarik ini...bagi aku walau cara disampaikannya lawak dan spontan, tapi sgt bererti...meh aku quote kan

'Di sebalik KEJAYAAN lelaki ada seorang wanita dibelakangnya, di sebalik KEGAGALAN lelaki ada dua tiga wanita disisinya.'
(jgn la pk dua tiga wanita tu adalah anak perempuan atau ibu ye, itu lain kes...cuba korang terjemahkan elok²)

Thursday, October 14, 2010

Kalau orang tanya begitu, aku cuba positif kan

kesinambungan anak ramai atau tak tu ye...

aku pun selalu gak di asak dengan soalan 'bila nak tambah lagi'

eheheheh aku kalo disoal soalan begitu tak rasa nak marah ke apa dlm hati...tapi aku cuba berlawak2 jugak..tgk org jugak la yg aku berlawak tu...

kalo org tu bujang, aku akan ckp

'eh bila2 je..tapi nak tgu kamu dulu la, boleh la anak kita main sama2 nanti'

kalo org tu beranak ramai

'eh nak jugak....(walau dlm hati tak bape nak lagi..eheh) tapi takde lagi ni...seronok je tgk akak anak ramai kan...sy tak pakai protect apa2 ni'

kalo org tu beranak sama je dgn aku, kononnye 2.

'eh jom la kita together-gether....nanti leh duduk kat katil spital sebelah menyebelah...malam ni kita proceed mau?'

dan lain2 lagi..ehehe aku akan kenakan org tu atau..aku buat la gurauan mana yg sempat...

ok tata...

2 Anak VS 12 Anak...kualiti or kuantiti...

setelah baca tentang entry tentang kualiti or kuantiti anak ni di blog yg aku link itu....


tiba2 aku terfikir sesuatu...selama ini mmg aku pentingkan kualiti berbanding kan kuantiti...bukan setakat ckp je...ada yg aku aplikasikannya jugak..aku pun bukannya mewah nak sempurnakan setiap apa yg anak aku nak dan mahu...ada jugak yg aku reject2...demi kebaikan bersama jugak

kadang-kadang aku terfikir jugak...tak semestinya anak sikit itu berkualiti berbanding dgn KUANTITI anak ramai....kita tak boleh nak judge begitu sahaja..ye mmg anak sikit mudah skit nak penuhi permintaan dan memberi yg terbaik...ye idak? ehehe

kenapa ek aku ckp gitu? (kalo salah pls advice me, not condemn me...belakang lak tu..)

sekarang ni aku tgk dgn realiti...org yang anak ramai pun boleh berjaya, kesemuanya...dan dia mmg berjaya mendidik anak2nya...tidak pulak dgn org yg ada duit dan anaknya kuantitinya sedikit, kalo ikut mesti lagi boleh berjaya, ke ober the river pun boleh kot, malah dia berusaha untuk membolehkan anak2nya dpt tempat di mana2 universiti....tapi anaknye tak menjadi....bukan aku nak mengata anaknye tak menjadi ye dalam entry ini..bukan itu yg aku nak ketengahkan...

tapi aku heran org lebihkan KUALITI itu dari segi material....(ye maybe once upon a time, aku pun begitu...eh sipiking london lak) tapi kadang2 kita lupa...'APA YANG PERLU UNTUK MENDAPATKAN KUALITI SESUATU PRODUK ITU' kita kiaskan ia sbg produk ye...

contohnya yg boleh aku contohkan....ehehehe

kalo nak hasilkan bahulu, tak semestinya cara yg moden dan terkini malah tercanggih di serantau dunia itu lebih bermutu dan sedap hingga menjilat pinggan kan kan kan? berbanding cara tradisional yg diamalkan oleh emak, nenek, moyang dan moyet kita....lagi sedap aku rasa, hingga kita kerinduan nak rasa bauhulu nenek moyang kita...sehingga teringat2 arwah nenek plak ni.....

so itu contoh ye teman²...jangan lak kata aku samakan manusia dengan barang²...bukan bukan...cuma apa kata kita berfikir di luar kotak...

dan aku setuju jugak dgn cara moden byk faedahnya...malah aku sendiri menggunakannya

aku tau ramai tak setuju dengan kuantiti vs kualiti...aku pun begitu juga...hingga aku pernah ckp, aku takmo sampai aku tak tertanggung anak sendiri....so biarlah skit je anak...

tapi entah mana dtgnya angin bayu (maybe dari laut china selatan kot) membisikan aku dan membuka mata aku ni.....

'wah hebatknya kak senah ni, anak 11 tapi semuannya berjaya...aku sangat kagumi kamu, ini kali kedua aku saksikan anak ramai dan berjaya semuanya'

mean bukan sekali yg aku terpandang dan terlihat jugak terdengar...(kalo dalam paper tu lain la..mmg byk kali) tapi didepan mata dan KAPALA sendiri..

KELUARGA A
satu keluarga ni...mmg bagi aku hebat, semua anak2nya berjaya, lawyer je dah bape ramai, doktor, sumbody dlm kerajaan (bkn mcm aku kuli je), ahli politik, guru, polis, wah hebat2 la kerjayanya....

KELUARGA B (11 anak)
dan keluarga kedua ni plak, aku baru je kenal, tp ramai dah org dok sok sek sok sek kat telinga capang aku ni...'ramai anak dia, tapi semua anak kak senah tu berjaya tau, bertuah kan' (dan aku tau mesti ada org ckp TAK SEMESTINYA SETANDAN PISANG SEMUANYA ELOK'.....tau plak ye gunakan kiasan pisang dgn orang? jadi tak salah guna kiasan bauhulu kan kan kan? jadi nak jadikan pisang tu elok, pandai la jaga atau membaja nye, moleh? kang aku kuarkan plak penjagaan pisang dari segi saintifik kang, poning lak, ahahaha) <----bajet bagus la minah ni...dulik, nak baca, baca tanak baca sudah...

dan setelah itu, aku ni mcm tak reti duk diam..ada je kajian aku nak lakukan....

tapi aku tak buat kajian di keluarga A, sebab segan nak tanya lanjut ehehehe...tapi aku ter ter ter la tau resepi KELUARGA B....ada la seseorang tu tanya kat dia

'kak senah, kak senah....cuba la kongsi kan skit macamane akak didik anak akak tanpa orang gaji, dgn dua dua berkerja...tapi anak2 semua berjaya...semua menjadi, dah la tu akak ni tak nampak pun mcm anak ramai...muda je nampak,...kalo kata akak ni ada anak dua pun orang percaya'

'ehehe ada ada je asha ni, pandai sangat memuji, akak mcm biasa je...didik anak mcm org lain jugak, tapi satu la yg akak amalkan skit, akak didik anak2 tak makan makanan yg syubahah atau buat perkara seumpamanya'

'owh begitu ye'

terkedu aku sehingga tidak terkata dan tidak tersoal untuk soalan2 yg dah dikumpul2kan, nyesal aku tak tulis dulu soklan tu, takde la aku terkedu begini dah....malah di dalam hati aku yakini, akak ni mesti didik soal agama dengan sendiri tanpa minta bantuan dari taska ke, dari sekolah ke, dari unibesiti ke,

ye semua itu bermula dari RUMAH...dan aku pun tgk2 jugak la perlakuan akak ni....byk perkara yg dia lakukan sendiri....dari segi jemput anak ke, anta anak ke sekolah ke, atau apa sahaja, tapi dgn kerjasama suami dia la....malah dia pernah cite, masa nak anta anak ke taska, dia eksiden...tragis la skit..tapi itu tidak mematahkan semangatnya untuk terus bekerja dan menguruskan anak2...

ha maybe la org nak tanya kan..apakah contoh makanan yg boleh dikategorikan syubahah itu? aku sendiri pun tanya2 org....jawapannye..aku tak boleh nak tulis contoh2 itu disini kerana mcm boleh atau umpama nak jatuhkan periuk nasi org lak..cuma kita la sbg PENGGUNA berhak memilih..jika kita ragui 'eh halal ke haram, ada sijil ke tak ek' ha itu pun dah dikira ragu ragu kan kan kan....

perut aku ni byk dah kot menelan maakanan seumpama itu..ehehe lazat kan..terbaik dan kononnye sangat berkualiti tuk perut aku sendiri dan anak2...tapi rupanye aku silap..itu bukan la kualiti yg patut aku berikan pada anak2....ohohoho...byk lagi boleh aku serapkan dlm anak2 untuk mendapatkan kualiti, eh aku ckp ni bukan nye aku buat sgt tau...sbb aku sendiri tak termampu lagi nak jadi mcm kak senah tu....

dan menurut rekod kak senah tu, dia tak pernah dpt ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG....why ye? bagi aku dia tu jujur,..mmg jujur, fatonah la bg aku, keje je...takde la nak umpat2 atau bersembang2 sgt....rupanye ALLAH BAGI KAN GANJARAN KAT DIA BUKAN DARI WANG RINGGIT ATAU ANUGERAH DI DUNIA, TAPI ALLAH BAGIKAN GANJARAN MELALUI ANAK2NYA...semuanya berjaya..

andai diberi pilihan dlm objektif oleh Nya, apa yg anda mahu :

a) Cemerlang dan Terbilang dalam kerjaya, tapi anak2 biasa dan tidak menjadi
b) Berkerja dengan ikhlas kerana mencari rezeki, tapi anak2 berjaya dalam agama dan pendidikan

aku akan pilih B.

semua org boleh ckp ikhlas dlm hati.....cakap mmg boleh..aplikasikan la....kalo kita guna kan printer tuk peribadi pun ko leh ngaku iklhas ke dan jujur ke? itu contoh ye..byk lagi...potostat hal peribadi, fax hal peribadi, guna kemudahan intenet tuk peribadi....ye kadang2 byk membantu jugak intenet ni spt PEMBAYARAN MELALUI ONLINE....memudahkan dan tidak membuang masa di luar...tapi secara jujurnye...benarkah anda bertujuan itu sahaja kah....atau ada jugak diselit2kan dgn benda lain...

so aku jwb pada dulu la....ye aku pun byk gak ter ter ter sengaja guna harta benda kerajaan..tak tau la nak mintak halal tu mcmane nanti....aritu aku potostat buku sekolah anak kat luar, tapi hampas betul, ter ter ter paksa mintak tlg PAR sini kemaskan kini kan skit buku sekolah aku dan terpaksa la guna biding kerajaan...arhh bukan itu sahaja...byk lagi..ada jugak aku potostat ic untuk buat pinjaman.....nak bayar kang...laluan duit tu susah, kerajaan ni guna LO seme bagai...

owh lagi satu...sebelum aku publish ni aku nak mintak maaf la pada yg maybe terasa, kalo anak nya kurang upaya untuk mencapai 'sesuatu' tetapi dia dah berikan sebaiknya...disini aku tegaskan...bukan itu maksud aku...aku maksudkan lain..pls..tak paham tanya dulu..

ini hanya la pendapat, penelitian disekeliling dan apa yang aku rasakan, dan ingin ditegaskan bukan dari sumber mana2 buku, bahan rujukan, atau mana2 ustazah..



(apa agaknye perasaan org yg ada anak ramai ye? tapi dikata kurang mampu berikan yg terbaik, terasa spt tak boleh berikan terbaik je kan, padahal byk lagi perkara yg boleh kita berikan tuk kebaikan anak kalo difikirkan dari segi material)

Wednesday, October 13, 2010

Ai bagi ni bukan bermakna malam ni seperti MJ

oleh kerana berangan angan tak sudah nak jadi jutawan kan...jadi aku pun mengambil la peluang dan kesempatan yg ditawarkan oleh power root



gambar air tin power root di ps dari power root sendiri

jadi malam tadi bagi mencukupkan bilangan penutup tin tu sebanyak 10 mengikut syarat2nya...maka mlm tadi ai terpaksa la membeli 2 lagi tin minuman ni...so balik dari kedai kelab di dlm jbtn ini, terus ai bagi kat mr. hUBby dan pesanan

'abg ni beli sbb nak penutup tin tu je tau, ulang suara, NAK PENUTUP SAHAJA TAU'

jawabnye 'ye ye' sambil tersenyum

lalu ku mendengus kecil 'takde maknanye senyum senyum tu, yu tgk la bola, ai nak tido'

jadi marilah meminum air tin power root dan join contest yang ditawarkan sebelum 31 oktober 2010..mana tau rezeki anda, tuah ayam nampak di kaki, tuah bloggers siapa yg tahu...hanya Dia yg tahu, tau...

ada kawan ckp, dia takut jadi jutawan...
aku jawab, takpe la kalo kita dpt duit juta2 terus la kita declare..kita ni nak membayo hutang piutang..dan tinggal baki tu bape sen la sgt..tu pun nak rebut jugak ke?

------------------------
sgt tegar minum air ni,eh bukan yg spt di atas..tapi pearl kacip fatimah, walau nama ku bukan fatimah, aku redha dan pasrah...

doakan 5 borang ku tersangkut sangkut di tangan org yg cabut undi tau...amin
mana tau bleh share wang ringgit dgn korang.....

dua bukit ke dua gunung??? satu bukit, satu gunung

apa kena tajuk dgn gambar di bawah ni....ehehe

lihat la apa yg tertera..keadaan bukit bukau tidak sekata.....


tapi yang ai suka, selepas mencuba sedikit tips dari nojah smlm..maka bukit itu mendadak sedikit tinggi nya...takpe itu baru percubaan...kita cuba lagi...jadi marilah mencuba tips dari pemblogger tegar ini

-------------------------------------------------------------------
kesian kat sorang teman, tak sedar jugak...malah buat2 tak sedar...
harap2 aku tak tergolong dgn teman itu, kan teman? ke ada skit2?
alalalalalalal takut gua..

Tuesday, October 12, 2010

Sampai Hati Kamu SUAMIKU, Dulu Boleh, Sekarang Tak boleh

cerita kawin pasal ten ten ten aku rasa sampai sudah tak buat...sbb ada je 'siaran tergendala' jadi abaikan...

sbb aku tertarik dgn entry ini, tips menulis blog yg berjaya
sehingga buat aku rasa nak ikut la tips dia....



owh kita story ttg tajuk dulu...

'owh dulu boleh ye bang, skrg tak boleh dah'

apa yg boleh apa yg tak boleh....

ye la dulu, kalo dia ajak tido, boleh je dia angkat @ dukung kami sorang demi sorang...tapi semenjak berat aku dah naik 7kg ni...takde nak dokong2 dah....ko bangun la sendiri, kalo tidak, kita tertido la secara berjemaah di ruang tamu beralaskan toto sahaja...

gitu ye bang....


---------------
ko rasa aku mengikuti tak tips kamu?

Ten Ten Ten

sebenarnya nak cite pasal org yg kahwin pada tarikh tu..tapi ada cerita ringkas nak share skit...

aku dgn mr. hUBby walau sama jbtn..rumah sukan kami lain² tau...tu yg syok tu...ehehe bleh berlawan² kan siapa menang dan kalah...so untuk acara tugasan rumah kami seterusnya....adalah buat Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) mengikut rumah sukan...yg nak share nye nama kumpulan rumah kuning, mr. hUBby ialah TEN TEN TEN (kena ada nada tau sebutnye baru la sedap di dengar, teng teng teng)
.
ehehheee masa aku tau tu...tergelak besar....siap kutuk tu..tak komersial langsung...sure kalah la....mcm2 la lagi...bagi rasa tanak kalah awal2 kan..aku ckp la...'projek kami ditubuhkan pada jam 10.10 minit pagi'...then bantai dia gelak ke aku...ala nak menipu pun mcm tak tau...meeting petang...aleh2 waktu pagi lak ditubuhkan....'eh, mmg meeting petang idea nye dtg jam 10.10 pagi...' ehehhehee....
.
.
tadi masa makan kawan aku rumah kuning tanya...apa nama kumpulan, dengan selamba kodok nye aku jawab la (actly kami lupa nak create nama kumpulan) 'nama kumpulan kami MIA SARA'.....'ahahahaha, ini projek buat anak, bukan projek KIK'.....ehehehe aku jwb la (jenis tanak kalah kan) 'eh walau begitu tajuk tu sesuai la dgn tajuk projek kami Kakitangan M.I.A'.....ha seme terkedu dgr apa itu M.I.A....alalalala biarlah rahsia...eheheheheehehe...tak sabar pulak buat keje KIK ni...seronok pulak bila bos terbitkan idea buat keje ikut rumah sukan, so semangat antara ahli rumah sukan terbina..
.
.
.
-----------------------------------------
eh ini bukan kisah ringkas la kiranya ye?
gambar2 org kawin selepas ini...

Monday, October 11, 2010

gimnas by boy

sekadar memori mdm1 dan mdm2...

tadi dok tgk gambo2 lama terjumpa video ni...rindu betul masa mereka masih kecik lagi....

versi boy...

video

versi baby...

video

-----------

arkeb peribadi mdm's family

Peraturan Bapak Kepada Boyfrend Anak Dia...

Kepada Bf anak aku,

Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..

Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.

Sekian, Yg ditakuti,Bapak Kepada Gf ko.

---------
dari emel

Friday, October 8, 2010

Anak comel Mak bapak Tak comel

aritu masa pg cuci kete di Cyclone (tmpt cuci kereta automatik)....pekerja2 tu bangla disitu puji la anak dara aku...
'cantik lah anak kakak'
aku jawab la tanpa segan dan silunya
'eh mesti la tgk la mamanya cantik dan cun'
then secara berjemaah mereka gelak ke aku....(dlm hati...cilaka tul mat bangla ni...korang gelak kan aku ye) then salah sorang dari mereka cakap gini....
'kakak, tak betul tu, anak cantik, ibu selalu tak cantik la, kalo anak tak cantik, ibu dia cantik...ini betul ni'
dlm hati : amboi kamu, pandai sgt...mcm juri profesional lak nak judge aku...
aku pun selamba la balas lagi
'ye la, aku tak cantik, malas dah cuci kereta kat sini'
mereka gelak2 kecil dan cakap 'jangan begitu kakak'


aku merajuk membawa diri ke tasik kenyir la....huhhhh
pis..


----------------------------------
korang pernah dengar org ckp mcm tu?
aritu ada jugak pengomen tu ckp, masa aku buat entry adik MIA SARAh tu..org tu cakap, mak bapak mia sara tu biasa je..tak cantik pun..

gitu ke?



Sharing : Baja Ezigrow

Kebun Mini, Baja Jimat, Duduk Kampung, Poket Kembung  ๐Ÿ˜ ๐ŸŒฑ ๐Ÿ€ ☘️ ๐ŸŒฟ Kredit to Kak Rosid. Terima kasih Kastemer saya yang baik hati Kak...

Labels