Sunday, October 17, 2010

Kemudahan 90 hari cuti bersalin adalah tertakluk kepada kelayakan keseluruhan bilangan Cuti Bersalin ye

maybe ada yang tak berapa paham..apabila diumumkan cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari tu. jadi meh aku tlg kan skit...(sbb ada yg tanya, kalo dah paham takpe..meh tambah dan betulkan kalo aku silap)

mengikut klausa 76, m/s 28 mengatakan :

'Sememangnya pun, Kerajaan sungguh mengambil berat dengan kerjaya dan kebajikan penjawat awam wanita. Mereka juga perlu memberi tumpuan kepada penjagaan keluarga, terutamanya anak yang baru dilahirkan. bagi menambahkan baik kemudahan cuti bersalin kepada penjawat awam wanita, Kerajaan memberi fleksibiliti untuk menentukan sendiri tempoh Cuti Bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari berbanding 60 hari pada masa ini. Kemudahan tersebut adalah tertakluk kepada kelayakan keseluruhan bilangan Cuti Bersalin sebanyak 300 hari sepanjang tempoh perkhidmatan.'

kiraanya ye puan2..sama je...tapi untung tuk anak yg skit yakni kurang dari 5 org...gini kaedahnya

skrg ni :
sekali beranak mmg dia bagi cuti 60 hari X 5 kali (sepanjang tempoh perkhidmatan) = 300 hari

penambahbaikan nye adalah :

300 hari tadi, korang boleh pecahkan.... kalo nak anak 4 org ye...jadi ambil la 75 hari x 4 kali beranak = 300

ok clear?
nak lagi contoh???

kalo nak anak 3 orang kan

90 hari (tak boleh lebih, tapi kalo terberanak sama taun...itu kira lain, sape suh cuti lama2, kan lekat lagi....ehehhee) X 3 = 270 (baki lagi 30 hari, ha ni leh la beranak tuk keempat kalo mau...ari ke 31 masuk keje)

mcm aku lak...baru amik 120 hari, so berbaki adalah 180, kalo beranak lagi dua kali..boleh la amik full... 90 X 2 kali = 180...

so pusing2...mmg 300 hari sahaja sepanjang perhidmatan..untuk yg beranak skit..kalo nak tambah anak..mcm kak senah spt aku cerita sebelum ni..amik la cuti tanpa gaji...kak senah tu tak kisah pun...malah dulu suaminya org biasa2, skrg dah jadi luar biasa di daerah ini...tahniah untuk beliau..tak lama lagi dia nak naik haji, sukanye dgr...

11 comments:

LYaFRINA said...

ooo.. g2 k.. ingtkan mmg dpt free 90 ari g2 j.. rupanya ada makna2 tselit & myelit pula.. huhuhuu..

utk gov j kan????

Ena said...

ena memg dah faham dah pasal tu... hehehe.. lgpun baru je tolak 60 hari.. balance ada lagi.. sbb masa si kakak tak termasuk sbb lom kije ngan gomen.. ;)

Ain said...

itu namanya cuti bersalin fleksibel kan....

sendiri yang tentukan nak ambik berapa banyak, janji jangan lebih dari 300 hari...

kalau yang kerja private, nak cuti bersalin lebih, cukup limit 300 hari, pandai2 la tukar kerja dengan kompeni lain pulak..

haha....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ye la sha, ade pro n contra ek..
kalo nk direct 90 hari, alamak 3 x banak je la ek..
mane2 pn sama aje.. tp yg bleh thn syok dpt gak atleast rm500. ok la dari takde langsung, dpt tampung mane yg bocor.. =)

~aSHa~ said...

LYA --> a'ah laling tuk gov je...tuk private...undang2 company tu la...rasanye lagi byk benefit spt bersalin di private

~aSHa~ said...

ena --> untung la ena...ada baki 240 ari lagi la kan...wah leh pulun lagi ni...
ada member sini...dulu anak swasta (dipangey anak swasta sbb time tu keje swasta)...ada 3 org....skrg nak tgu anak gomen lak...leh pulun lagi 5

~aSHa~ said...

ain --> kiranye private dah amalkan 300 hari cuti fleksibel la ye....owh mean korang lagi untung lama dah..

~aSHa~ said...

Leily --> ai tau mesti yu nak pg melancong mana2 kan...yu tu mmg suka berjalan sana sini situ...hanimun aje kalo cik abe balik...seronok tgk kamu

health-beauty-slimming said...

oyeke,baru faham.

Jamiel said...

salam perkenalan..
Betul la cara kira tu..
Fleksibel..
Tapi kalo terlebih beranak, sendiri tanggung..
Hu3..

.:fyzz:. said...

ok got it..aku baru paham ..phm sejak semalam la..sbb memula kureng phm ingtkan dpt 90 hari bg tiap2 anak..hmm aku ingt nak mik 60 hari ja kot.gi pun ..kuatkuasa bila jidah..next year kot..tak dan la aku..bulan 11 nih dh deliver baby..