Wednesday, October 27, 2010

Lantak la kata aku riak

aritu masa pg majlis hari jadi anak kawan, ada la org itu (yg aku kenal) dia ckp gini :

org tu : ha kalo nakal tu, tak lain tak bukan la...anak mazri n asha la (sambil gelak2 dan disambung kawan2 lain gelak)

aku : (belon meletop ko terkejut kata anak aku nakal..apa ke hal) eh biarla nakal pun nakal..selalu budak nakal ni CERDIK, kan danish kan..nanti danish jadi pilot kan...(tinggi suara aku tang cerdik dan pilot tu)

peduli dah aku, nak riak anak sendiri cerdik ke apa...sbb suka suki dia je nak kata anak aku nakal sbb termeletop kan belon yg dia pegang..bongok ke apa..itu pun nakal ke? heran aku? kalo budak2 berlari pun di kata nakal ke? itu namanye otot anak² tu sihat, cerdas kuat.....

aku mmg hangin la kalo org kata anak aku nakal tak bertempat ni..sila bertempat skit la...kalo berlari ke, belon meletop ke kata nakal..mmg aku tak paham.....nak je dlm hati..bongok ko ni...

agaknye nak budak² ni duduk diam setempat je..kang riso plak pesal diam je...diam salah, berlari salah, bergerak pun salah?

----------------------------
kejadian dah lama, tapi tiba2 hot plak bila teringat...
jgn suka suki kata anak aku, aku mama yg sgt hot dan berdensing bila anak sendiri di kata itu ini...

27 comments:

idah @mama izzya said...

anak idah pun 2-2 lasak..duk tak diam..
riso sgt2 kalu org x wape suka..tp kalu diam x berkutik susah jgk kan..
serba x kena dibuatnyer..

~aSHa~ said...

idah --> tu la..kalo diam kang..kita lah susah hati takut dia sakit sana sini ke...tapi tu la kita takut jugak org tak suka...tapi asha marah je anak sdri kalo nakal sgt...tapi bertempat dan logik jugak la kan

ciK mOt (",) said...

sha, nak jadi pilot ti, jangan lupa wat application letter, anto ke aku...
aku suh bos aku rekemeng ok...

arghh...beselah budak2...nakal terlebih...irfan pun sama...
kalu anak pasif, kita gak yang susah dok mikir...
dulik je weii...

~aSHa~ said...

cik mot --> nti tlg ckp kat kapten ko tau....aku nak sgt2 ni...sob sob bila pk masa depan anak..tak tau lagi mcmane..kang besr sgt harapan..takut kecewa aku....tapi takpe la..aku cuba dan usaha je la..

ciK mOt (",) said...

eh pe salahnya...
kita mesti punya cita2...
ok per...

..nOj.. said...

brape lama dah kejadian ni? nape tetiba baru hari ni nk HOT. ade belon meletup ke baru jap td. hehehe.

biar la org nk ckp ape pun. jgn ambik ati sgt (tapi memang HOT jadiknye)

az rina a.k.a jaijina said...

panas telinga gak kalau org cakap macam tuh..takat pecahkan belon adatlah, mende tu memang mudah pecah..apadaaaa..

bulatkocik said...

besalar lar tu..nama pun dak2 kan akak..anak akak kira bgslar camtu..dlu, bulat senyap jer..mak plak yg risau..siap suh mkn buntut aym bg manyak ckp..;)

skrg tlobey ckp plak...haha

~aSHa~ said...

cik mot --> tq mot...aku harap sgt...walau takut berharap sgt..

*Miss Geli^ said...

lama betol ko punya angin hot nak datang...
bahaya ni


anak anak ni usia tengah nak membesar, memang la LASAK...itu maknanya otak dia berkembang cerdas...
takkan nok duduk selit je kat tepi balcony..kang anok duk diam diam senyap atas katil kang gusar jugop..
orang hok ngate tu pun se hal jugop..anok sendiri baik ke?

~aSHa~ said...

noj --> kejadian 1hb...eehehe lama kan aku pendam hot ni..ehehe bila ternampak muka lelaki itu...terus teringat...

~aSHa~ said...

rina --> tu la...time kejadian danish duduk atas kerusi pegang belon dan meletop..dia terkejut..kata danish nakal lak...sengal tak bertempat betul

~aSHa~ said...

bulatkecik --> eheheheh sweet la mak kamu ni...ehehe itu mulut diam kot dik..anak akak pun yg boy tu tak byk ckp...tapi yg girl byk ckp...eheheh tapi kaki tu byk langkah la yg boy...ehehehe

~aSHa~ said...

miss geli ---> eheheh tak tau la anak dia..malas aku nak ngata anak dia lak...dah besar2 rasanye...anak dia baik la kot..kata anak aku gitu...ehehe

eh lagi pun heran jugak aku kalo nak majlis hari jadi diam2...apa ke hal...kena buat dlm masjid la kalo nak diam2....mean tak leh bising2..jerit2...kena hormat tmpt..

ini kan rumah je dia kawan lain ni buat...heran aku..

mamalieyna said...

heeeheee..mmg betul tu, tu tanda budak cerdas, cergas & otak pintar! ^_^

Ena said...

ena selalu kena camtu gak asha.. malah ada perktaan yg lebih menyakitkan hati dari tu.. rqsa mcm kecik je tengok org yg mengata tu..

tapi doktor pakar kanak2 yg ena pernah jumpa pernah panggil anak2 ena dengan gelaran si budak bijak! bukan nak riak juga tapi sbb kan attitude anak2 masa tu sangat memberangkan.. walaupun org sekeliling rasa rimas dengan suara & gerak geri anak2 kita..

makanya ena pun setuju la ngan asha.. Bijak!!

Kniedaz said...

ala..dah namanya budak2..anak semua org camtu..hohoh..anak org tu pasif kot?

imanamani said...

acik asha..

kalau itu orang jumpa ..iman farhan dan alya amani..kompem tertonggeng ... salah tafsir orang tu bukan nakal.. tetapi agresif dan aktif.tu baru betul...

suruh dia pegi jumpa pakar kanak kanak la....

Ieda Al-Habsyi said...

huh! ieda getikkkk betoi kalo org kata gitew, sebab anak ieda aktif tapi org dok kata nakal. lanak le janji anak ieda sihat dan nakal tu tandanya cerdik :)

Mak Su said...

budak2 , mmg gitu ler caranya.... orang komplen tu saja mulut tak reti diam

.:fyzz:. said...

CEH laser tui mulut orng yg kata tuh..tui gak..kalau anak pasif ja dok diam seribu bahasa..samting rong samwer la tuh..
cam sufiya pun very aktif sngt..lasak..toksah ckp la..tuh tera pompuan..kalau boy lagi lah..kot anak dia dok diam kot.tiba2 aku lak tumpang amarah hehee

Zura said...

bila nakal itu tandanye dia aktif...bila aktif tue tandanye dia sehat...enough...pk cm tue je asha...

LYaFRINA said...

sabo ajer la sha...
mmg budak y nakal & aktif menandakan otaknya sedang bkembang & bila bkembang .. tandanya otaknya berfikir & itu tandanya cerdik...

apa y lya tgk g2 la.. anak2 sedara lya dulu, masyallah.. mmg nakal do'oh lalu.. rumah hancur.. Tp bila dh besar straight A.. result gempaq n masuk asrama penuh..

biasala.. budak2 nak xplore dunia.. jgnla halang2 .

ciK mOt (",) said...

pembetulan perkataan

berdensing- salah

berdesing - betul...

mekasih...

E.d.Y said...

busuk hati tol..biar la budak nak aktif, time budak2 la nak bagi dieorg main2...dah besar nnt yg aktif2 ni la kepala pandai2...kalau pendiam masa kecik, dah besar nnt memberontak

Ain said...

melampau la kalau takat pecahkan belon terus nak cakap anak orang nakal....

memang hanginnn kita dibuatnya....

~aSHa~ said...

.....