Wednesday, November 3, 2010

apa makna perkataan itu?

menjarah : _____________
(smlm dlm akhbar, ayat dia gini 'amin di tahan polis kerana menjarah di kampungnya' gurlppp apakah dia buat itu hga di tahan polis..? kamu paham?)

apresiasi : _____________
(ni aku jumpa dlm surat jemputan tuk bos aku tuk satu majlis sekolah, dan tadi pun jumpa kat blog cik Mot, surat jemputan majlis ala2 sekolah jugak..)


---------------
maafkan daku, bahasa melayu mmg agak sedikit lembs la.....
bahasa english apatah lagi...eheheheeh
mmg bahasa bahasa ni mmg aku tak leh nak go ar..
kira mengira je aku reti...

so cekgu bahasa tlg la share...kamus bahasa melayu aku tertinggal di pejabat lama dan hilang tanpa berita...mencik...kamus tu pemberian bos perempuan aku yg 1st....


updated :
menjarah: merampas milik orang lain (dlm perang dll); ~-rayah merampas, merompak, menyamun;

aprésiasi : 1. penghargaan (terhadap sumbangan, jasa, dll seseorang atau sesuatu pihak); 2. pengiktirafan serta penghayatan nilai dll (sesuatu karya) sastera atau seni: kegiatan ~ sastera spt deklamasi puisi dan nyanyian puisi bukan lagi menjadi milik sasterawan kota; ~ masyarakat terhadap seni lukis masih rendah;

18 comments:

umilia said...

kite serahkan pd yg pakar..hahahaha..

..nOj.. said...

dpt hadiah kamus? heheh mmg terbukti ko x reti bahasa nmpknye. hahaha

apresiasi ni ade maksudnye. kerana aku penah pg seminar aprisiasi eh camne tah ejaannye

imanamani said...

er...er.... menjarah???apa tu..

kalau appreciation tu makna nya perhormatan atau penghargaan...

er..er..apresiasi..ada kah perkataan english yang di melayu kan????

~aSHa~ said...

umilia --> siapakah pakar bahasa?

~aSHa~ said...

nOj --> ehehe ko tau je la mengeja yg ada double G je sure aku blank...nak kena ada dua g atau tak...ahahaahha..tapi PA itu la...sentiasa kita tahu perkataan2 tu dgn betul..sbb nak buat surat tuk bos...

ciK mOt (",) said...

menjarah
merampas milik orang lain (dlm perang dll); ~-rayah merampas, merompak, menyamun;


(aprésiasi) 1. penghargaan (terhadap sumbangan, jasa, dll seseorang atau sesuatu pihak); 2. pengiktirafan serta penghayatan nilai dll (sesuatu karya) sastera atau seni: kegiatan ~ sastera spt deklamasi puisi dan nyanyian puisi bukan lagi menjadi milik sasterawan kota; ~ masyarakat terhadap seni lukis masih rendah;


sekian, terima kasih...

~aSHa~ said...

imanamani --> ehehehe a'ah kan logik jugak perkataan apresiasi tu dari word appreciation..penghargaan..rasanye majlis penghargaan la kot

~aSHa~ said...

ha cikgu mot dah keluar...eheheh owh mencuri, patut la kena tangkap..

apresiasi ni word baru ke? yg di adaptasi kan dari english?

az rina a.k.a jaijina said...

aiseh, tak penah dgr lah perkatan tu..tak dapek nak tulun, rina pon lemb gak, hehehe..

ciK mOt (",) said...

yup...tepat sekali...

appreciation dibahasakan appresiasi...

sekian...bagus ar kelas bahasa hari ni...

azzey said...

asha: perkataan kedua tu bese dengor.....tp yg pertama tu first time dengor nya....

ainhany said...

indahnya bhsa kita...:)
ayuh selongkar lagi asha...hihiih

m!da BucHuxX said...

huh . .niy kalo tulis dlam karangan BM. .konpem. . cgu pun bukak kamus kot. .

eMMe said...

salam asha, haaa...baru kutau...bagus la, boleh terbit kamus pas nih...

L.E.N.S.A-N.A.N.I said...

gud info..

kadang2 ada p'kataan yg kita kurang phm & tak pernah dgr..

en_me said...

menjarahh kanns.. uhuhu

ardinihumaira said...

menjarah?
lom penah dengar lagi.. hehe ni baru first time tau kak :)

~aSHa~ said...

tu la pasal