Tuesday, November 2, 2010

Bengkak Susu



'untuk elakkan ibu yang baru bersalin mengalami bengkak susu ambil kubis yang mempunyai kelopak besar. Letakkan kelopak kubis di ke dua dua payudara'
-SMS MW-

selamat menyusu ye ibu²

susu ibu adalah yg terbaik

updated :

petua dari yus

Ambil daun sirih dan beras sikit, ramas2 sirih tu dalam air bersama beras tadi, basuh breast yang bengkak tadi dengan air tu, dalam 10 minit InsyaAllah hilang rasa bengkak susu tu.

18 comments:

*Miss Geli^ said...

ada satu lagi stail menyusu ko tak letak ni

setail baring atas dada sambil meyusu dan tido..

setail si kecik tu sekarang..adeh..tak lena tido aku

Ena said...

ingatkan asha dah mula bengkak susu tadi.. ngeeeeeeeeeeeeeee...

~aSHa~ said...

Miss geli --> ehehe stail si kecik stail si bapak si kecik...eleh nogha...ehehehehhe

~aSHa~ said...

ena --> ahahaha not yet, coming soon..

LYaFRINA said...

hehehhehe.. dulu nyeksa gak tahan sakit tu.. smpai demam.. yela.. nk myusukan asya x dpt.. satu sbb ubat.. 2nd sbb lya & asya tpisah... asya wad lain..lya wad lain...

honey amour said...

tak suka nya bila bengkak susu...sakit tau !

idah @mama izzya said...

boleh demam bila bengkak susu..pernah alami masa anak pertama..nangis rase..mak mertua suh cucuk ngan kemuncut..susu tersumbat kan..

comey gok kan pakai kobis gantikan bra..hahahah

umilia said...

ye..aku amalkan yg gune kobis bg kurangkan bgkak..siap gi ofis aku letak kobis tu..kwn2 aku yg perasan tgk nape la makin beso breast aku..hahahaha..

~aSHa~ said...

lya --> mmg leh demam kalo bengkak ni....lya sbb ubat..takut efek baby, boleh dimaafkan kalo tak bagi susu ke anak

~aSHa~ said...

honey --> mmg sakit...rasa tak senang je duduk

~aSHa~ said...

idah --> 1st time dgr cucuk dgn kemuncut..maybe leh cuba next time kalo terjadi...eheheh kalo pakai kobis gantikan bra duk dlm umah je takpe gok..

~aSHa~ said...

umilia --> tahniah kat ko sbb semangat nak bagi susu kat anak...siap bawak kobis ke ofis...sekurangnye susu tak berkurangan kan....

Fieza79 said...

ohh dh penah cuba ni...berkesan...!
ingat Asha yg suda bengkak2 susu..hehe

~ yus ~ said...

Dah pernah cuba masa anak second dan third dulu, berkesan tapi tak lama, bengkak datang balik. Bila yang ke 4 ni, dapat petua baru dari mak bidan baru, rasa lebih berkesan, dan bengkak susu sekejap je, sekali tu jer. Nak tumpang share di sini:

Ambil daun sirih dan beras sikit, ramas2 sirih tu dalam air bersama beras tadi, basuh breast yang bengkak tadi dengan air tu, dalam 10 minit InsyaAllah hilang rasa bengkak susu tu.

..nOj.. said...

sakitnye bengkak susu wei. tapi dlm pantang kalo letak kubis tu, terliur plak nanti camne. hehe

Kniedaz said...

penah gak wat dolu-dolu..

SUPERMAN said...

no komen...

ardinihumaira said...

nanti dni akan praktikkan!
hohoo tak sabar nak kawen :D