Tuesday, November 2, 2010

Makna Sebalik Bunyi Hon

gambar google


Inilah al-kisah tentang bunyi ‘hon’…

Kalau korang semua ingat hanya kuntuman bunga jer yang ada maksud disebaliknya, korang silap!!!

Pernah tak masa driving, kadang-kadang kita dengar kereta yang berselisih atau kereta di belakang kita membunyikan hon?

Percaya atau tidak… Tahukah anda bahawa setiap bunyi hon itu ada maksud tertentu disebaliknya.

Saya bongkarkan maksud disebalik bunyi-bunyi hon tersebut untuk anda sekarang.

Please take note yer! hehe

1 x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “HAI”
2 x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”
3 x HON PENDEK - pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit (biasanya kat traffic light time dah hijau tak reti-reti nak jalan) ?
1 x HON PANJANG - pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan
2 x HON PANJANG - pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE”
4 X atau lebih HON PENDEK - pemandu tu cakap ;










“TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”

12 comments:

Ena said...

nge ngeh ngeh..

pandai wat lawak yeh asha.. hahahha.. nanti nak dengar la lori jual tilam tu tekan hon camtu ker tak.. heheh

cheqna said...

hahahahahahaha
ye doh tu..

ciK mOt (",) said...

aku jarang tekan hon...
jadi takde makna bagi aku...

Ieda Al-Habsyi said...

pruttt!!!! prutt!!! tu hon gak, hon dari perut sihat, hehehhe

imanamani said...

CIK ASHA>..
“TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”

kat tempat kita.. ada tambah sket..
tilam!!tilam!! jual tilam lama..beli tilam baru!!...
walhal ..dia beli tilam lama tu .. konon dalam 80hengget.. then amik tilam baru harga 450 hengget..cait..takde maknanya... tilam lama tu dia campak dalam semak...

ada dah...mak sedara terkena lagu tu..wakakakaka

LYaFRINA said...

hehehheeh.. teringat lori y slalu bawak tilam tu..

selalu hon sambail kata..

'TILAMM.. TILAMM.. TILAM LAMA.. TUKO BARUUU.."

az rina a.k.a jaijina said...

hahahaha, terkena jugak rina..

BLADE EDGE said...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

ainhany said...

Mekasih asha..perkongsian nie.
Tpi lebih baik hon dari beam lampu jer kan..Rupanya setiap bunyi ada maknanya...dan pasni kena peka lah nanti..hihii

Hon tilam jugak kekadang mnggggu hari minggu ..myampah.huhuu

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

bunyi hon pon ade maknanya ekk!! heheh

fiezaradzi said...

sama daa.. kt kwasan perumahan pun camtu gak bunyinye.. heheee

ardinihumaira said...

hehe...
lawak la akak ni...



dni selalu menyesal kenapa tak tekan hon kalau ada apa2.. huu
asik lupa nak tekan hon. sepanjang dni bawak keta tak penah tekan.. sobsss.. tak nikmat lak tak tekan ;p