Sunday, December 26, 2010

Bila Bercuti, Bercuti terus

salam teman2 bloggers...lama dah aku tak bersiaran ek...ehehehe lama tak lama..tak lebih kan seminggu..
dan aku pun dok buat kunjungan balas jugak...sori...sbb bila cuti...malas tul nak on netbook ke..pc ke...

kepala pusing2 je...
alhamdullillah...selamat sampai ke rumah dari CH...
ramai yg anta sms / msg fb...ucap 'berhati2 masa turun dari CH'
aku pun cuak jadinye...tapi tu la alhamdulillah selamat sampai...dan kebetulan tak lalu jalan simpang pulai tu..
ala kalo dah ditentukan Nya..jalan mana2 pun leh jadi kan...

ikutkan byk sebenarnya cerita2 nak sharekan...sepanjang aku menyepikan diri ni...

 tapi bila dah mula start menyepi tu...nak mulakan 'keriuhan' di arena blog mula la amik mood dan amik segala kuih muih letak di sebelah kanan..sambil taip sambil ngap..

ini la bahananye kalo makan tak ikut masa...muka pun jadi bolat...
aku rasa ini kesilapan kamera ni ..kamera rosak kot...ehehehee...muka aku tu tak rosak ye...
tapi mmg betul2 bolat la...aku rasa ini efek tudung jenis ini jugak...
sib baik ada adik sebelah tlg temankan bergambar sama2...ai segan yu bergambar secara solo skrg ni..
serius rasa takmo pakai tudung jenis gitu dah..tapi alamak terbyk lak plak ada...

------------------------------------------------------
mmg betul2 nak insap ni soal makan merapu meraban tak kira time
nak tanam tekad....makan ikut aturan...
ini idak..org ajak bergambo mula la segan

Wednesday, December 22, 2010

tempoh Diskaun Saman dilanjutkan....

yeyhhhh....tadi dengar berita tv3 dlm keriuhan anak2...aku rasa betul dah kot....

tiada had tempoh untuk diskaun tu...tapi saman tu mesti la sebelum 1 Disember 2010...kalo saman selepas tarikh itu..tiada diskaun ye adik2...

saman boleh dibayar di kaunter pejabat pos jugak tau...begitu jugak online....
jadi mari kita membuang duit membayar saman....hisshhh

-----------------------------------------
arhhh lega...sempat la aku tlg menguruskan saman yg bukan aku lakukan..tapi atas nama ku...abg sila uruskan ye..jgn buat2 tak tau ye...setiap kali ai membebel yu bawak 'perlahan2' u tak dgr...kan dpt surat cinta...ehehehehe

Out of Service

setelah berhari2 dengan tugasan itu dan ini, ke sana ke sini...

smlm malam bila tiba di Cameron...terus out of service...

Demam....nak buat apa2 pun dah tak mampu last nite...pagi ni baru la terasa segar skit...

dan arini dengan kelapangan waktu (sebab amik cuti) boleh la aku teruskan kerja BW...eheeheheh

Terima kasih yang sudi menyinggah

Wednesday, December 15, 2010

Lukisan Tercantik Di Dunia

masa aku tunggu nak jumpa penyelia taska aritu...aku usha2 la gambo yg tertempek dinding taska..
sekali aku teruja tgk lukisan tercantik ni...

baju ni...dilukis masa nak raya aritu...tau je dia ye...tema kaler hijau..ehehhee

ni kawan baik dia punye baju..


korang pernah tgk lukisan 'tercantik' di mata korang? mesti la ada kan


 ini peta balik rumah kot..ehehehehe warna biru tu rumah agaknye..

 ehehehe cikgu suh letak dlm bulatan..oleh kerana terlebih kreatif..luar bulatan pun ada..

look..sebelah menyebelah lagi projek anak aku ni
Pasaraya Maisarah sebelah Pasaraya Hadhirah

kalo korang free..jom la shopping kat pasaraya mereka ni...ehehee

ni kawan baik dia

hadirah.. 
anak tokey kedai makan Geliga Western Food,Kuala Kemamna 

nanti lukisan my mdm1 lak..smlm dia ada tjk kat aku masa balik dari school...
----------------------------------------------

(masa anak2 baru lahir pun...hati aku berkata 'cantik'nya manusia ini)

Monday, December 13, 2010

Berlanyak lanyak di Impiana Resort Cherating

Impiana Resort Cherating ni sekangkang kera je dgn rumah ai...eh bukan sekangkang...berkangkang kangkang jugak la....tapi oleh kerana...dah tergediks2 sgt.....so last weekend kami berempat ni...pergi la merehatkan dan melayankan diri dgn anak2 di situ....
katil mula diterokai oleh mereka...
danish kata....'ooo comeynye'
pandai dah dia guna word comey ni..eheh terikut org sini suka guna word comey dari cantik..


di sudut tepi....ada tmpt santai ...comey je....dan menarik... hUBby ai kata
kalo ada pitih nak beli la resort ni...
ehehehehe ini benar2 buat gelak besar..kalo kata nak beli bilik tu pernah la aku dgr...
(baik yu beli rumah abg wei)

btw kawasan resort ni amat menarik buat tempat gathering/reunion..sebab ada kawasan yg lapang, padang rumput, mmg sesuai la gathering.....tapi kat sini takde lif...so ada jugak perkara bagi aku tak menarik sgt ....car park dgn bilik hotel pun agak sedikit jauh..kena menapak skit...haishhhh tak best bab tu...


konsep dan tema mereka kaler hitam..dgn bekas2 tisu kaler hitam..
termasuk bekas sampah....dan jug...lupa plak den nak amik gambo tu..
baby kata...'amik gambo dora ni'....ehehehehe mmg dia perasan dia ala2 dora dah ni..
mcm mama dia..perasan tak sudah rasa diri ala2 erra fazira yg jelita....(walau di hati hakikatnye ku tahu, aku dan erra mmg jauh panggang dari api)

bila bergambar tangan dok mengepak sana sini pegang itu ini..
so papanye kata..buat gini je....eheheh senang...ready to swim

bila sampai..perkara biasa..tgk2 dulu..tak berani nak gi..

tgk ada ke mandi berdukung....ini baru intro
habis intro...sampai hujung dunia dia nak pg....
konon2 terror la tu...

yg ni baby beso..bapak berat nak angkat buat gini...

tapi kang..kalo taklayan merajuk..kuat merajuk ni..
takut gak dia kata pilih kasih..buat la jugak...dgn aku2 terpaksa turun..dgn keadaan kurang selesa...

selesai mandi....perut lapor..tapi makanan dah habis di telan semasa sampai...sampai2 je nampak makanan kat rak..terus telan, dah ptg2 mesti nak makanan ringan..siap disediakan air2 tin seme bagai...tapi air yg tidak dibenarkan tiada disini..maybe dia tanya kot...muslim or not...

------------------------------------------
selesai sudah program ari sabtu...cadang nak anta anak ke kg tak jadi lagi...haishhh hantar awal2 kang..rindu plak dgn perangai mereka...anta lewat pun masalah gak ni...

owh kang ada yg kata...amboi senang nye cerita...beranak je, mak bapak jaga anak..siap pos pos..
ehem ehem ehem...
masalah skrg ni..mak abah aku tu sunyi,....kalo aku takde keje..mereka akan tanya..'bila ada keje luar?'...
sbb mereka nak jaga anak aku....kat rumah tu takde siapa dah..mak tgk abah, abah tgk mak...
dari mereka amik anak aku terus...dan dijaga sepenuhnya...uish lagi tak leh, mmg aku tak bagi..so biarlah sekali sekala...at least ada rindu2 skit...


Sunday, December 12, 2010

Rokok Arab?

eh ye ke nama 'kerepek' ni rokok arab..aku lupa la...serius lupa namanya..
masa mak mentua aku bekal kan hUBby aku, takde plak tag nama kakak kedai tu...
selalunya ada...maybe nak cepat bungkus kot...dia terlupa letak nama kuih ni beserta no telefon...

kuih ni menjadi kegemaran aku plak bila balik ke kampung hUBby...mak mentua pun seakan tau je....
ehehehe dia kirim nye 2 plastik.....
rebut2 aku dgn anak dara aku makan...dia pun gemar...
eh byk apa yg aku gemar dia pun gemar tau...seme benda nak tiru mama ye.....

korang pangey ni biskut apa? rokok arab jugak ke?

Friday, December 10, 2010

Sesekali melayan ni sedap jugak...


ini edisi malas memasak..ehehehe
tapi sesekali layan megi..sampai berebut2....masa kejadian lupa dah bila...

dulu masa jadi student..makanan ni pun bukan makanan selalu...makanan bila dah buntu nak makan apa...so jadi best plak....

anda makan ke makanan gini? ehehe

Thursday, December 9, 2010

Jom Hafal Asma Ul Husna

sambil dengar 'lagu' sambil kita hafal.....nyanyi sambil beramal....

1. Ar-Rahman -Yang Maha Pemurah
2. Ar-Rahim -Yang Maha Mengasihi
3. Al-Malik -Yang Maha Menguasai
4. Al-Quddus -Yang Maha Suci
5. Al- Sallam -Yang Maha Selamat Sejahtera
6. Al-Mu'min -Yang Maha Melimpahkan Keamanan
7. Al-Muhaimin -Yang Maha Pengawal serta Pengawas
8. Al-Aziz -Yang Maha Berkuasa
9. Al-Jabbar -Yang Maha Kuat
10. Al-Mutakabir -Yang Melengkapi Segala Ke Besarannya
11. Al-Khaliq -Yang Maha Pencipta
12. Al-Bari -Yang Maha Menjadikan
13. Al-Musawwir -Yang Maha Pembentuk
14. Al-Ghaffar -Yang Maha Pengampun
15. Al-Qahhar -Yang Maha Perkasa
16. Al-Wahhab -Yang Maha Penganugerah
17. Al-Razzaq -Yang Maha Pemberi Rezeki
18. Al-Fattah -Yang Maha Pembuka
19. Al-'Alim -Yang Maha Mengetahui
20. Al-Qabidh -Yang Maha Pengekang
21. Al-Basit -Yang Maha Melimpah Nikmat
22. Al-Khafidh -Yang Maha Perendah (Pengurang)
23. Ar-Rafi' -Yang Maha Peninggi
24. Al-Mu'izz -Yang Maha Mengasihi dan menghormati (Memuliakan)
25. Al-Muzill -Yang Maha Menghina
26. As-Sami' -Yang Maha Mendengar
27. Al-Basir -Yang Maha Melihat
28. Al-Hakam -Yang Maha Mengadili
29. Al-'Adl -Yang Maha 'Adil
30. Al-Latif -Yang Maha Lembut serta Halus
31. Al-Khabir -Yang Maha Mengetahui
32. Al-Halim -Yang Maha Penyabar
33. Al-'Azim -Yang Maha Agung
34. Al-Ghafur -Yang Maha Pengampun
35. Asy-Syakur -Yang Maha Bersyukur
36. Al-'Aliy -Yang Maha Tinggi serta Mulia
37. Al-Kabir -Yang Maha Besar
38. Al-Hafiz -Yang Maha Memelihara
39. Al-Muqit -Yang Maha Menjaga
40. Al-Hasib -Yang Maha Penghitung
41. Al-Jalil -Yang Maha Besar serta Mulia
42. Al-Karim -Yang Maha Pemurah
43. Ar-Raqib -Yang Maha Waspada
44. Al-Mujib -Yang Maha Pengkabul
45. Al-Wasi' -Yang Maha Luas
46. Al-Hakim -Yang Maha Bijaksana
47. Al-Wadud -Yang Maha Penyayang
48. Al-Majid -Yang Maha Mulia
49. Al-Ba'ith -Yang Maha Membangkitkan Semula
50. Asy-Syahid -Yang Maha Menyaksi
51. Al-Haqq -Yang Maha Benar
52. Al-Wakil -Yang Maha Pentadbir
53. Al-Qawiy -Yang Maha Kuat
54. Al-Matin -Yang Maha Teguh
55. Al-Waliy -Yang Maha Melindungi
56. Al-Hamid -Yang Maha Terpuji
57. Al-Muhsi -Yang Maha Penghitung
58. Al-Mubdi -Yang Maha Pencipta dari Asal
59. Al-Mu'id -Yang Maha Mengembali serta Memulihkan
60. Al-Muhyi -Yang Maha Menghidupkan
61. Al-Mumit -Yang Mematikan
62. Al-Hayy -Yang Senantiasa Hidup
63. Al-Qayyum -Yang Hidup serta Berdiri Sendiri
64. Al-Wajid -Yang Maha Penemu
65. Al-Majid -Yang Maha Mulia
66. Al-Wahid -Yang Maha Esa
67. Al-Ahad -Yang Tunggal
68. As-Samad -Yang Menjadi Tumpuan
69. Al-Qadir -Yang Maha Berupaya
70. Al-Muqtadir -Yang Maha Berkuasa
71. Al-Muqaddim -Yang Maha Menyegera
72. Al-Mu'akhkhir -Yang Maha Penangguh
73. Al-Awwal -Yang Pertama
74. Al-Akhir -Yang Akhir
75. Az-Zahir -Yang Zahir
76. Al-Batin -Yang Batin
77. Al-Wali -Yang Wali / Yang Memerintah
78. Al-Muta'ali -Yang Maha Tinggi serta Mulia
79. Al-Barr -Yang banyak membuat kebajikan
80. At-Tawwab -Yang Menerima Taubat
81. Al-Muntaqim -Yang Menghukum (mereka yang bersalah)
82. Al-'Afuw -Yang Maha Pengampun
83. Ar-Ra'uf -Yang Maha Pengasih serta Penyayang
84. Malik-ul-Mulk -Pemilik Kedaulatan Yang Kekal
85. Dzul-Jalal-Wal-Ikram -Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan
86. Al-Muqsit -Yang Maha Saksama
87. Al-Jami' -Yang Maha Pengumpul
88. Al-Ghaniy -Yang Maha Kaya serta Serba Lengkap
89. Al-Mughni -Yang Maha Mengkayakan dan Memakmurkan
90. Al-Mani' -Yang Maha Pencegah
91. Al-Darr -Yang Mendatangkan Mudharat
92. Al-Nafi' -Yang Memberi Manfaat
93. Al-Nur -Yang bercahaya
94. Al-Hadi -Yang Memimpin dan Memberi Pertunjuk
95. Al-Badi' -Yang Maha Pencipta Yang Tiada BandinganNya
96. Al-Baqi -Yang Maha Kekal
97. Al-Warith -Yang Maha Mewarisi
98. Ar-Rasyid -Yang Memimpin (Ke arah Kebenaran)
99. As-Sabur -Yang Maha Penyabar


sumber dari sini


cara mudah untuk hafalnya adalah melagukannya...

nak dengar klik SINI dan cari kat bahagian nasyid ye..


------------------
(masa sekolah sekolah dulu hari2 dengar sebelum ke kelas..tapi dok hafal2...dgn jayanye...haishh malu)

Terima kasih En Azam atas perkongsian ilmu...semoga kamu pun mendapat ganjaran kerana menyebarkan perkara yg baik. jom ke http://www.familiazam.com/ ...penuh dgn info/artikel...

Aku nak Popia Giveaway....



MAMALYNA'S CRABSTICK POPIA GIVEAWAY


Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog http://zanmyly.blogspot.com
2. Follow blog http://ejanblog.blogspot.com
3. Buat satu entry yang sangat simple dan masukkan gambar popia kat atas tue...
4. Tinggalkan komen di entry ini beserta dengan link dan ID follower yer...



Tarikh tutup : 15 Disember 2010

jom jom turut serta...rezeki di depan mata tu mana tau menjadi rezeki anda...tuah manusia siapa yg tahu...
sedap tau popia ni...tokey ni bakal jadi tokey fofular tak lama lagi..dan diucapkan good luck my dear fren..semoga succes ye dlm bizness...amin

----------------------------------
done! tak lengkap...hello aku tau...

pagi-pagi ni meh kita dengar 'lagu' ni dulu...

ada dengar?
tak dengar kuatkan volume..pasang speaker..

lagu ni tidak akan membingitkan telinga anda...
tidak akan membuat anda rasa jemu mendengarnya
tidak akan mengganggu hidup anda..malah buat hati sayu je...

--------------------------------------------
Semoga di permudahkan semua urusan..
sama-sama kita menyebut 99 Nama Allah.

Monday, December 6, 2010

Selamat Tahun Baru Hijrah / Salam Maal Hijrah 1432H

Semoga tahun baru hijrah ini membawa erti kepada kita semua...
hijrah dari perkara buruk ke perubahan yang baik...

esok ada sambutan Maal Hijrah kat PICC kan? jadi korang yg dah kat area sane tu..gi la meramaikan majlis...

----------------
gambar semasa senaman..ceria je kan time senaman..
ce kalo buat keje..dok seceria itu..ehehehee


Sunday, December 5, 2010

mengalahkan apa je

busy konon2nya ni...mengalahkan menteri je kan...ehehehehhehee


--------------
update gaya fb je...cehhh

Wednesday, December 1, 2010

bila ada ruang, huarggghhhh...ah tak tahan..

sekarang ni...jadual mmg berubah2....dan ikut keadaan juga cuaca

arini ptg jam 5.30 tak jadi nak buat latihan netball..sbb masing2 penat dah buat latihan bola tampar (aku dok join)...jadi balik umah arini, masa dok layan anak2 kat umah...terasa mengantuk yakmat...alahai...masa maghrib nak baca sehelai ayat alquran pun dok dan dah...kalo idak...lepas je game netball terus ke bilik air..urus2 apa yg patut..dpt la duduk di sejadah lama skit...ni kalo dah terasa mengantuk dan terlelap maknanye badan pun lemau....

btw aku bukan keje kat kementerian sukan ye....cuma kami ni bila dah terluang gini nak praktis la tuk sukan tahunan atr kampus di malaysia ni...jadi tu yg tiba2 jadi aktif bersukan lak..ehehe keras dah pegerakan2 ni...ceh mcm la dulu terror sakan...bukan pernah jadi atlet pun (lgpun sama je aktiviti ini dan aktiviti di blog..ehehe mean di luar bidang tugas kan?? cuma beza nye aktiviti maya atau real)

harap2 dlm masa 2 minggu ni asyik bersukan je...dapat la kempis kat tang perut ni..tak sabar nak tgk result nya...ehehehe...tapi roti gardenier +milo jugak coklat tetap ada...itu tak leh tinggal..haihhh cam tak menjadi je..


--------------------------------------
tadi dpt sport bra baru, hUBby balik dari KL hadiahkan sport bra ye..bukan bra kaler hitam atau merah......kat sini nan ado ar...ehehe tiba2 bgtau yg ni plak...

'just wanna share'
cuma nak share la kat kawan2...kalo nak bersukan kita ni org perempuan elok la pakai sport bra ni bersama2 bra ye...molek skit goyangan nye...alalalalala...walau kamu bersize S, tapi bila aktif gini, (aku buat kajian ringkas ptg tadi  semalam,) mereka kata sakit tau..aku ckp..aku yg size 'rahsia' pun dok rasa sakit dan bleh gerak @ menari aktif dengan confident sbb adanye sokongan sport bra ni...

10 Amalan Berpantang Yang Patut Buat Tetapi Semakin Di Abaikan. Mama Wajib Baca Ya! 12

Sebaik sahaja anda selepas bersalin, anda akan melalui fasa pemulihan diri selepas melahirkan bayi. Tempoh ini amat penting untuk mengekalk...

Labels