Thursday, January 6, 2011

Semua org nak share pengalaman hari pertama menyekolahkan anak kan? so aku pun...

tahun ni nak share pengalaman anak aku ke TADIKA...XXX,  nama tadika terpaksa dirahsiakan..ehehehe aku ni suka sgt berahsia kan...(semua tu bersebab)..

selepas mengusha tadika2 berdekatan, akhirnya aku pilih yg tu...walau ada yg depan pejabt ni murah je..tapi jam 12 kena amik...susah plak time keje nak keluar..murah tu mmg murah...tapi memikirkan susahnye buat dua keje, lepas tu nak anta ke pengasuh lak,kalo time hujan gini lagi susah, tak pasal2 aku yg demam bkn anak yg demam.....baik aku terus cari yg ada transit sampai ptg.... jadi tadika itu menjadi pilihan dan murah sedikit selepas Educare International dan Smart Reader yang separuh hari jugak, yg xde transit dan jauh dari rumah....pagi2 tu yg susah...btw ramai opismate yg anta anak ke situ..lepas tu suggest ke Al-Amin, private school. sampai ptg jugak,  itu kemudian fikir...

bayaran permulaan tu biasa la..ehehe..macam nak masuk unibesiti je...ikut semester lak tu...so bulan 6 nanti...kena prepare la skit lagi tuk semester seterusnya...bulan2 tetap ada...kalo Smart Reader permulaan 1850 tuk 4 bulan, semester seterusnya just 1080, kira xyah pk setiap bulan..kena pk 4 bulan sekali je..... tapi yg aku ni.. mula2 dia bayo lebih kurang 700 (termasuk buku, baju)...bulan2..240...semester seterusnya bulan 6 ada bayaran register semester kedua lak....tu aku ckp mcm masuk unibesiti je kan..

bagi aku anta anak ke TADIKA ni takde la mencabar sgt mcm orang lain kot.....cabaran tu ada skit je la...sbb anak2 dah terbiasa duduk di TASKA...jadi dia dah biasa environment ramai kawang kawang...eh kawang plak...kawan-kawan la.....ehehe

jadi masa melangkah masuk TADIKA tu...dia mula2 cuak gak..tmpt baru, kawan baru...kawan2 dia ada yg pg KEMAS, dan tadika2 lain...dan ada jugak disitu..mula2 dia takmo la pg...dia kata nak school sama dgn baby...aku ckp ar...uish mana bleh...abg danish kan dah besar, kena gi school org besar-besar....bila besar lagi,  lagi besar school...

so masa mula2 tu ada jugak la drama...takmo duk situ, pegang2 aku nak ikut balik...tapi bila aku duduk sekejap dgn dia...aku suh dia bersalam2 dgn kawan, aku ckp...cuba abg danish salam dan tanya kawan, 'awak siapa nama'....sekali danish ckp 'nama dia haikal' cis dah kenal rupanye...ehehehe tergelak aku..aku suh tanya, dia plak perkenalkan kepada aku....lepas tu aku suh dia salam dgn yang lain2...bila dia dah lali bersalam dgn semua org termasuk salam dgn aku, aku pun blah la....

balik sekolah aku tanya dia, 'best tak kat school baru?' ...dia kata 'best'... aku tanya lagi siapa nama kawan2 baru....dia jawab 'haikal, uzir, ali, abu ( aku pun lupa....dahhh) tapi lepas tu dia sebut fatin, nabila, fatin, fatin' byk tul fatin kat situ yerk.......ehehehee ni mesti berkenan kat fatin kot...ahahahahaa... 

hari kedua plak tanya...hari ni belajar apa, dia jawab 'belajar rajin-rajin'....ehehehe teringat kat jawapan si kakak hanan anak si mot tu...jawab gitu la...sabo je la yerk...maybe cikgu kat sekolah tu ckp gitu kot...arini kita belajar rajin rajin ye anak anak.... besok jangan belajar malas-malas tau.....baik cikgu...


gambar passport ni tuk buat kad pelajar...
si adik saje kami suh dia bergambar jugak..sbg kenangan...ehehee boleh plak mereka nak buat peace time ni.....so kami kata tangan peace kat bawah...so korang nampak tak mereka sedang buat peace tu...


--------------------------------------------------
ish pjg lak cerita pengalaman anak sekolah ni kan...boring tak...? ehehehee sori la beb..aku ni bukan reti buat ayat...

28 comments:

eima said...

wahh abg dah besar ek ..seronok nye..mahai kan naik juling mate tgk harga ...

Ain said...

akak setuju sangat kalau bab yuran tu...

yuran tadika jauh lebih tinggi dan mahal kalau nak compare dengan sekolah rendah dan menengah...

kat unibersiti tu lain citer la kan...

hehe..

LYaFRINA said...

hehhee,, cute pic passport tu. k utk k negara buah epal fresh tu?? hehehe

lya pon nk htr asya skolah thn depan.. smartreader tu mahainyerrr!!!

ciK mOt ©™ said...

hahaha...tulah weii...anak dah boring kita asyik tanya soklan yang sama...tu dia jawab belajar rajin2...lawak tul budak2 ni kan...ada jek jawapan dia nak kasi kita...

~aSHa~ said...

eima --> tu la...mahal dari sekolah rendah dan menengah bak kata kak ain tu...sbb ada pengjagaan seme bagai kan..

~aSHa~ said...

Ain --> a'ah kak..mmg lebih mahal...mana2 tadika pun mahal jugak....cuma berbeza mengikut keperluan apa yg disediakan je..

~aSHa~ said...

Lya --> eheheheh gambo yg si mdm1 tu org tu kata lulus tuk ke negara ada epal...si adik takde kolar baju...so tak lulus gambar tu..ahahahahha

lya smartreader tu sampai jam 11.45 tau...tu yg 2 kali pk...ckp takyah susahkan diri..dah la jauh kan dari rumah sha...

~aSHa~ said...

cik mot --> ehheehe itu la...mcm2 jawapan yg keluar...mlm tadi dia ckp baby mcm tarzan..itu lain cerita...ehehehe

Fieza79 said...

yuran tadika swasta skrg mahal kann...lega dh lepas Irfan ke sekolah...dh tk larat nk byr yuran tadika dh...mahal giler tp syukur suma tu berbaloi...!

Nadia Abdullah said...

fatin...fatin...fatin...wahhhh nanti dapat menantu nama fatin he3

zue @ annaleeya said...

thn nih akak tuko airel ke tadika permata tu jer... sbbnya, dekat dgn tmpat keje, snang nak amik... lg satu bajet dah byk utk kakak dan abg ngah.... kafa yg swasta punya pon, daftar 2 badik tuh dekat RM500... dahla r/tax kete mati 3hb hr tuh... mmg pokai ler bln nih...

umilia said...

kite msuk universiti pun tak mhl cmtu wei..tp takpela..pengorbanan utk anak2..

mummy_ayu said...

tomeinya dua beradik tu..
siap buat peace lagi..he he he..
mesti lawak je time nak amik gambar tu..

~aSHa~ said...

fieza79 --> sha pun tak sabar nak mcm akak..dua2 dah sekolah..lega skit...masa tu leh shopping2 skit kan..

~aSHa~ said...

Nadia --> eheheh tu la agaknye..nanti akak nak tgk si budak fatin ni...ehehee nak berkenalan dgn mak pak dia awal2..

~aSHa~ said...

zue --> kak kat sini takde tadika permata...kemas ada...tapi sampai jam 1 je cikgu tgu..lepas tu kena cari taska lak nak tumpang..so mcm sama je...kan...

Ena said...

alolor... cutenyer..

tu la kan.. kdg terp2 jugak.. awat la mahei benor.. tp nak wat cemaner.. terpaksa la demi anak2.. huhu

~aSHa~ said...

umilia --> ehehe unibesiti kita dulu murah je...tapi semurah2 kita ingat..buku2, dan lain2 beli sendiri...tak ke lagi mahal tu? yg ni semua cikgu sediakan...kecuali gambar amik kena amik sendiri..

~aSHa~ said...

mummy_ayu --> ehehe mmg lawak...cina yg amik gambar tu suka melayan mereka...siap dia suh budak2 ni pilih nak print gambar yg mana...

~aSHa~ said...

ena --> kat KL lagi mahal kan...skit masa lagi lega la kita ena..tgu dia sekolah rendah je ni..

Ieda Al-Habsyi said...

best nyer ada pengalaman anto anak ke skolah, si amanda kecik lagi, hehhehe! comel adik tersengih, heheh :)

mekchu said...

pjg pun tak pe.. tu kan kenangan..

2-2 comel.. boleh lak sama pakai baju belang2 ye... hehehe...

bulatkocik said...

baca sambil kuar air mata tau akak.. sb tak tahan gelak..hehe.. ank akak nie semuanya ada bakat.. kecik2 ag bbakat besar...untglar akak.. hehe..

psstt.. akak nmpk tak bulat buat peace nie..hahahaha..

~ yus ~ said...

hihi..belajar rajin-rajin ye, jawapan bagus betul..:D

imanamani said...

gagagagagag..buat peace....

ardinihumaira said...

nanti pengalaman hantar anak g universiti lak :D

Farazila said...

anak2 yg comel.....
kak sy igt akk anta anak pi sek keb..rupanye tadika...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tomey, baju pn design sama.. cam ofcos la teruja pestime anak masuk skul kn.. dh besar dh anak omak! de yg nangis la, tak bg mak blk la.. huhuhu, cam karenah, kl my alya ai rase berat hati gak.. dr merah takpernah anto ke pengasuh lain, tokma la segalanya. nk berdpn ngan org ramai pn pyh, hukhukhuk.. dhla die sorang aje, manje tu lebih!!.. ai, kena start proceed no.2 dh ni.. :P