Tuesday, March 29, 2011

makanan itu ibarat syurga dunia.....tapi hati2 jugak....

pagi2 lagi ada kawan sejabatan tlh menunggu aku depan mesin punch card dgn seplastik buah di bawah...
perghhhhhhhhhhhhhhhh syurga je rasa
aritu nak laksa...mlm2 kawan anta laksa...sampai 4 kali round boleh makan....yg best...kuahnye yarabbbiiiiiiiiiiiiii sedap bangat.....dunia dunia.....
(ha nojah buah apa kah ini?)

ha pagi tadi sementara menunggu breakfast yg laki aku gi belikan....tekak aku ni beberapa kali duk berzikir nak makan buah ni...tak tahan2......dlm hati pujuk jugak...tgu..makan breakfast dulu...gile ke makan buah ni dulu....arhhhhhh tapi lambat sgt pagi tadi breakfast tu sampai..jadi aku hentam keromok je....rasanye 10 bijik dah selamat aku kunyah, krook krook krook....makan dgn bunyi gitu..mmg menggiurkan org lain yg mendengarnya...

-----------------------------
berbalik pada tajuk di atas....
arini kawan sepejabat jugak....bakal kehilangan sebelah kakinya, kerana kencing manis/diabetes...
so kalo ptg ni selamat kakinye itu..maka dah 2 org kawan sejabatan yang menghidap kencing manis dan kehilangan kaki.......
so skrg ni ramai dah jugak kawan² sini mengambil langkah untuk ujian kolestrol dan gula dalam darah..

aku lak setiap bulan mmg ada ujian tu...so takpe...
next year la kalo masih berkesempatan lagi bernafas di bumi ini.


11 comments:

..nOj.. said...

alamak alamak. betul ke wei. ngeri plak ni. aku pun suka sgt mkn mende manis2 ni. masam masam ni kurang sket. sebab slalu menyebabkan sakit perut.

buah ni namanye buah mempelam la kot. rasenye takde nama lain lagi. takpun org kelantan panggil buah pauh rasenye

eima said...

sedap la kak ..aku pun suka mende di atas tuh...eh...ehh ..dah ade selera dah ....

aku kak bila lagi ... yg pelik nye idung ni slalu terbau mende makanan even takd ak mknan berdekatan pastu mula mual ...eeeeeeiiiiiiiiiii

Zura said...

buat kerabu ke...

she-G said...

pauh ringan...kate org kelantan
makan dgn budu...iakn bakor
(pebret cik abg)
pebret saya same..tp elpas tu sakit2 pertu

Jamiel said...

Bersama la kita jaga kesihatan..

cik dah ganu kiter said...

leleh wase air liur memikirkan masamnyer buah pauh tu...

dokleh nok mkn masam2 lening....

mamalieyna said...

issh seramnya kehilangan kaki disbbkn kencing manis..aiyaak kena jga pengambilan gula..

huhu..terliur walaupun bukan peknen, hantu asam ni..eeii..

ardinihumaira said...

pk bab kencing manis memang ngeri. uuuuuu

LYAfrina said...

ermmm.. dappp rrrrrr pelam tu!!!!

itu la.. tkut kna kcing manis kan..kalo x kawal, itula akibatnya.. satu g takut kolestrol tinggi dlm darah.. tu pon bahyer.

Ena said...

peberet ena gak tu tau.. tp rasanya dah lama tak makan.. sejak2 gigi dah sensitif mende2 masam ni.. huhu.. ilang nikmat rasanya..

rojak buah tu pun tak leh dimakan selalu kan sbb kandungan gulanya yg tinggi.. tp ena pun suka..hihi..

~aSHa~ said...

mmg terliur kan.....