Wednesday, April 20, 2011

Tau tak kenapa orang kaya-kaya suka berhutang dalam perniagaan/hartanah

korang tau tak kenapa ye orang kaya-kaya / businessman besar2 / jutawan...kalo beli harta ke buat perniagaan ke...mesti beli aset dgn cara berhutang...korang tau kenapa????


Dulu aku tertanya2 jugak la..duit byk pesal tak beli kete / rumah / bangunan kedai cash je....atau peralatan kedai secara cash, duit tu memang kira mampu la nak beli cash...aku tgk ni bukan sorang dua....berorang orang orang yg buat bizness la..tak kira la hartanah ke, kedai ke, pejabat ke...sewa sewa bangunan ke...

kalo la aku, aku beli cash je..tak perlu fikir beban hutang tiap2 bulan...(kalo la aku ada duit....amin..semoga ada)

rupa2nya..bila disiasat di timbang tara itu ini....owhhhhhhhhhh baru ku tahu....eheheheh ini adalah salah satu kaedah untuk mengelak cukai yang tinggi...sbb tu kadang2 ada org kata....ini bukan kereta aku, ini kereta company...eheheh cukai syarikat ni rendah skit katanya....

dan ada jugak org bgtau aku...elok tu amik insurans itu ini...nanti leh masuk dlm kira-kira cukai pendapatan...jadi nanti pandai la mesin tu kira....berapa je kita kena byr...tak byk

orang kata untung buat insurans dari kita bayar cukai...sekurang2nya insurans balik semula duit kita bila tamat tempoh......

oppssssssssss adakah entry ini berbahaya jika org LHDN baca..? ehehehheehhehehehe

tambahan lagi mereka kata: better bayar zakat simpanan dan harta, ada faedah di sana

jadi anda sudah mendaftar untuk cukai pendapatan??????????

15 comments:

lemangcute yang Kosong said...

asha.. amik takful better then insuran..hehehe.. zakat pun lagi berkattt salamaattt... :)

~aSHa~ said...

kak, sy dah amik dah takaful...etika takaful dgn adik sy..yg tu ke maksud akak?

Zura said...

otak geliga cm drg pandailah buat bisnes..kalau kite nie...bile byk duit..baik beli cash je..tp hakikatnye kite xth..cukai byk kena bayar..hehe

~aSHa~ said...

zura --> betul2...cukai yg byk nanti...adehhhh...ehehehe mmg org buat bizness ni kena pandai selok belok sedalam2nya...baru leh hidup

eima said...

dah tau dah...
tu pasal tukar perabit tetiap tahun .. tukar kereta tetiap tahun gak ...

byr yuran tuisyen anak pun simpan resit ..kite ade simpan ??

brape la sgt gaji aku nk daftar ngan lhdn ni

~aSHa~ said...

eima --> tu la mereka ni mmg bijak yakmat kan...sampai simpan resti tuisyen tu..ehehhehee asha takat ni simpan resit taska je....

owh ye lupa nak cite...ada jugak pengkongsian ilmu dari org bizness mcmane buat duit dgn kad kredit....leh beli umah sebijik dgn kad kredit...perghhhhhh yg ni mmg lagi kena bijak....masa mendengar org tu bercerita pun asha dah pening2 kerbau apatah lagi nak belajar selok belok ttg itu...

mamalieyna said...

oooooooooo....ptt la some company (company kt tmpt eina kerja pun), bg kemudahan kereta tuk level mgt, kete mahai2 plak tu, byr bulan2...ooo nak elak cukai tinggi la ye..herm...

otak tak bisnes, tp bercita2 nk bukak kedai gk..hehe..

Ardini Humaira said...

hehe tu la kelebihan tahu ilmu tax. leh ngelak2 hik3

.:fyzz:. said...

ooo patut la...emm moralnya kena beli byk brang hutang la yer..heheh...tp eloknya kita bayar zakat pendaptan...berkat rezeki kita..insyallah...aku pun dh daftar efailing dh..

lemangcute yang Kosong said...

:)..ha..betullah tu, janji product takaful..

{ e'mie } said...

etika takaful tu macam mana?..kira ok ker?..patut lah yang kaya bertambah kaya..kita ni plak kalau ader duit mesti nak beli cash..tapi kurang lah plak..kahkahkah

Zue AnnaLeeya said...

org otak bisnes gitu ler... huhu...

asha.... nnti 1 mei jomlah join gathering kt tmn bdr ktn... kmn kan jiran jer dgn ktn... klu sha nak join, bg nama kt blog kak ieda... http://iedaimmi.blogspot.com/

hrp2 dpt ketemuan di sana nanti...

Jard The Great said...

salam pagi jumaat kak. berkenaan menebus mypanelonline itu... smlm baru je masuk duit yg sy tebus.

Boleh tebus dgn syarat ada akaun PayPal. nnt diorg masukkan duit kat sana.

Nanti dari paypal boleh transfter terus ke akaun bank =)

hope it helps. papepon... nnt kalau perlukan bantuan cara nk bukak paypal dan aktifkannya... bolehlah cari sy.

♥ Che NamNam ♥ said...

beli majalah tetiap bulan pon boleh claim untuk tolak duit cukai pendapatan heh...maka apa lagi setiap bulan ensure mesti beli majalahhh punya...hahaha...

~aSHa~ said...

mamalieyna --> moga cita2 mu tercapai nak buka kedai..nanti leh belajar selok belok asam garam perniagaan ni

dni ---> meh la kita sama2 menuntut ilmu..masih sempat lagi..kita kan masih muda lagi...ehehehehhee

fyzz --> ermmm elok zakat pendapatan..tak pun masukkan je duit kat tabung haji...beres belaka zakat

lemangcute --> tq kak

emie --> insurans la...ok la kot..ramai yg menggunakannya dah..

zue --> itu la..kita ni otak tak ke tahap gitu lagi..
ok kak insyaallah join..tapi weekend tu byk program skit...pergi ke lembah klang...tq for invite me

Jard the Great --> dik terima kasih atas bantuan....tadi baru je akak selesai study ttg paypal tu..alhamdulillah tgh tunggu duit dari my.panel ni...dlm 4-7 hari, nanti kalo akak ada apa2 kemusyiklan lagi akak roger yer..


Che Nam Nam --> mungkin kita tak tau kot...beli pampers dan keperluan anak pun leh elak cukai gamaknye kan...kita je kurang arif..