Monday, May 23, 2011

Sukaneka Tadika Raudhah

last time anak aku ada program sukan tahunan, 
sukan tahunan ke sukaneka ek? alahai lupa lak ooomakkkk

pagi tu muka blur2...bangun awal pagi, mlm lewat tido
siap sedia beratur rumah Merah.....


time ni si adik pun sibuk nak beratur sama dgn si abg



time ni nyanyi lagu rumah merah
'rumah merah....alalalalalalallal oh yeeeee.....' nyanyi rentak AF.....


ada 4 rumah sukan, mengikut kawasan..
rumah  merah, rumah kuning, rumah oren dan rumah hijau.....


si adik ni...mmg dia yg beria nak join sukan ni.....
kemain suka kan mendera si apak....

bila masa giliran game anak dan bapa.....si adik pun sibuk nak main sama....
eheheh tu la dia...kalo apa abg buat dia nak buat jugak.....
jangan la menidak2kan dia...


ibu bapa dikehendaki memakai baju mengikut tema warna rumah sukan anak..
jadi kami semua pakai merah la
member ofis ada jugak yg anta anak dia kat tadika ni...tapi cawangan lain, di area bandar...tema oren
kami plak yg bertekak, kononnye rumah anak masing2 yg akan juara....ahahahhahahaahah

masa ni aku join jugak main Musang Berjanggut...mainan ala2 mengasingkan beras dari mendealah2 yg dicampurkan spt lada hitam, bunga cengkih, dan sebagainya yg kecik2 tu...

--------------------
tak lama lagi sukan antara rumah di jabatn kami plak...
apa la acara yg boleh aku terlibat yerk....dulu bola sepak pantai....uhuhuhuhu

Friday, May 20, 2011

Bila Mereka Berpakat....

menjadi kegemaran si abg untuk bermain dan melengkapkan puzzle ni....

si adik mengedeng nak mintak bantuan...sbb tak reti lagi....'tlg la ye abg danish cayang....'
boleh, tunggu yang abg danish siap dulu....
si adik masih terkial2...sesekali meminta bantuan mama.....adehhhhhhhh
kalo berpakat begini selalu kan tenteram mama...eheheehe ini idak berpakat bermain oltromen...tak sesuai nak oi....
abg danish mmg selalu tekun menyiapkan puzzle ni
walau selalu dikacau adik ketika menyiapkan...dia tetap akan siapkan jugak....
taraaaaaaaaaaaa siap....si adik dah tension ntah ke mana...eheheheh sbb si abg tak tlg...tu yg abg pun agak tension sbb adik merengek2...sepanjang menyiapkan puzzle ni....
dah lama dia pandai main puzzle ni..sejak berumur 4 tahun rasanye.....bila siap, selalunya dia akan taburkan balik dan buat balik....aku puji ttg ketekunan dia buat puzzle ni..bagi aku ini satu skill yg memerlukan kesabaran...tak semua org leh bersabar kan?

dan sebelum sempat aku nak soletap supaya mereka tak main tabur2 dah....si adik telah 'mengerjakannya'....itu la dia...mematah2kan.....mengoyak2kan...menggunting2 kertas itu keje si adik la...kulit buku yasin pun habis digunting nye....adui la kakak baby ni....

-------------------------------------------


Salam Jumaat

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

* Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. * Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. * Yang menguasai hari pembalasan. * Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon perlindungan. * Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang seat.

Surah Al-Fatihah 1-7

-----------
maksud alfatihah ayat 1-7

Thursday, May 19, 2011

Ikan Patin

masa gi putrajaya tempoh hari...singgah balik kg sekejap di temerloh....jadi masa otw balik tu...kami beli la dalam 3 ekor ikan untuk rakan sepejabat yg selalu berbudi dgn aku....belanja makan la, masakkan tuk aku ketika tak sihat la...tapi aku leh terlepas pandang plak pada sorang lagi...nyesal tak beli lebih....

 masa ni ikan patin dia jual RM14/kg, sebelah tu ikan talapia....







 suh tuan kedai tu siang kan ikan ni siap2...lagipun mmg gitu...mana2 pg kedai yg jual ikan patin....dia akan siangkan siap2.....tapi bila membeli ikan disini....mereka kat sini semua takmo siangkan ikan....huhhh berbeza sungguh disini dan disana....


 makanan tengahari kegemaran aku sekarang ni
(dulu, hari2 makan bihun sup, sampai kawan aku yg tak mengandung pun jadi mengidam mcm aku...hari2 bihun sup...siang malam....mr. hUBby, anak2 pun terpaksa sama makan bihun sup sampai naik muak.....terus beralih arah ke ikan patin....perghhhh lazat)




 bila dah start makan ikan patin ni.....perbelanjaan lagi 2 kali meningkat....kat kemaman ni...mmg mahal skit makan...kami makan berdua tak pernah kurang dari RM10....senang cite selalunya RM15 / 16 / 17.....padahal aku sorang je makan ikan patin.....tapi kalo makan dgn kawan sepejabat perempuan aku plak...murah plak...heran....selalunya dlm lingkungan RM13 - RM15 je....tapi kalo makan dgn laki aku mesti mahal....apa hal?
nasi di atas dgn yg ni berbeza ye...tapi benda yg sama....ada ulam, ada sambal tempoyak, ada cencalok.....


---------------------
harap2 tahun ni dpt bersalin di hospital BARU di tloh....uhuhuhu.....sbb raya taun ni kat kg Tganu....
harap2 sempat la ye nak.....jgn mcm kakak kamu...awal 2 minggu...ehehehee

Monday, May 16, 2011

Mona Lisa in The Street of Sydney, Australia

This is amazingly brilliant and artistic !  
 
 
Bet with you for a cup of coffee that you will never be able to

figure out how this was achieved.



 
3,604 cups of coffee which have been made into a giant
Mona Lisa painting in Sydney , Australia . The 3,604 cups of coffee were each filled with different amounts of milk to create the different tones and shades ! 
 
sumber emel
------------------------
rajin sungguh kan mereka ni....rajin, minat dan kreatif.....
 
ramai yg kehilangan post dan komen kan kat entry pada hari kamis dan jumaat lepas...sama la aku..tak sempat nak baca apa2 komen selepas jam 3.30 petang....
 

Thursday, May 12, 2011

ye ye dapat barang free....

 alhamdulillah rezeki rezeki.....aritu ai order cover hset ni dgn seorang teman blogger....wah tak sangka....dia bagi free je kat akak ni....ni namanye rezeki mak buyung kot...rejeki rejeki....lepas ni nak order lagi...kalo cover ni jadi kusam nanti...maklumla ai pilih kaler cerah...lepas ni insyaallah ai nak order kaler yg gelap tapi tulisan yg cerah....mcm tempahan begini (sila klik untuk maklumat lanjut)...lepas ni tempahan berbayar la....xkan nak free memanjang kan.....
 gambar dgn penutupnya sekali

kalo penutup dah dilipat, begini jadinya...cantik kan...ceria kannnn

ok sesiapa nak buah tempahan boleh lah berkunjung ke blog beliau, harga RM7, kalo nak tambah design belakang tambah RM1 sahaja...murah kan...mana nak dapat murah gini dgn keceriaan begini dan kepuasan begini


Wednesday, May 11, 2011

Turun 115 Kilogram dengan 4 Jurus



 sumber emel


Anita Mills saat masih dalam kondisi gemuk dan setelah langsing.

 Ini adalah sebuah kisah sukses dari perjuangan seorang perempuan bernama Anita Mills. Wanita asal Kentucky, Amerika Serikat, ini berhasil menurunkan bobotnya sebesar 232 pound atau sekitar 105 kilogram setelah melakoni empat jurus sederhana, tanpa didampingi oleh seorang instruktur ataupun trainer.
Mills berkisah, perubahan drastis pada tubuhnya merupakan buah dari keyakinan dan kerja kerasnya selama hampir dua tahun. Kesadaran untuk menjalani hidup sehat justru ia alami setelah mengantar ibunya yang mengidap diabetes pada 2009 silam ke seorang dokter keluarga.

Saat berada di ruang dokter, Mills merasa terenyuh dengan perjuangan sang ibu yang rela melakukan apa pun agar dapat  sembuh dan tetap hidup. Mills kala itu merasa ia melakukan kesalahan besar selama ini karena membiarkan tubuhnya tambun, yakni mencapai 382 pound atau sekitar 173 kilogram.

Dokter sempat berpesan kepada Mills untuk menurunkan bobotnya yang masuk kategori obesiti. Di toilet tempat praktik dokter itu, Mills pun sempat menangis dan menyesali keadaannya saat itu. "Dokter keluarga saya menganjurkan untuk menurunkan berat badan.  Jika tidak, hidup saya akan menjadi lebih singkat. Lalu dia memberikan saya lembaran kertas yang berisi empat tips menurunkan berat badan," ungkap Mills.

Sepulang dari dokter, Mills memotret tubuhnya yang sangat gemuk itu di hadapan cermin. Foto dirinya itu selalu disimpannya di handphone dan selalu dilihat setiap hari terutama kala ia sedih. Selain melihat foto diri, Mills juga tak lupa selalu membaca, mengingat, dan menjalani pesan yang diberikan dokter kepadanya.

Inilah empat pesan berharga yang diberikan dokter itu buat Mills:
1. Makanlah 8 ounce atau sekitar 230 gram makanan setiap tiga jam
2. Hindari minuman manis
3. Tidak boleh melewatkan waktu makan
4. Jangan mengatakan tentang apa yang sedang dijalankan ini kepada siapa pun
Setelah menjalankan pesan sang dokter dalam kurun waktu sekitar dua tahun, Mills pun merasakan manfaatnya.  Ia telah kehilangan 232 pound bobot tubuhnya dan mengecilkan lingkar pinggangya sekitar 23 inci. Semua itu sukses dicapai Mills tanpa bantuan trainer atau pun instruktur.

Lalu apa rahsia lainnya di balik kesukessan Mills? "Saya selalu berjalan kaki, betapa pun itu berat buat saya. Saya juga menggunakan latihan (video) 'Sweating to the Oldies' dari Richard Simmons karena efek sampingnya rendah. Sekarang juga berlatih Zumba, yang kecepatannya juga seperti Richard Simmons," tuturnya

Mills melakukan semua latihannya itu secara rutin, tetapi tidak berlebihan. Ia berjalan kaki lima kali dalam seminggu, mengeluarkan keringat dengan video Simmons dua kali seminggu dan berlatih Zumba sesekali waktu.
Dengan perubahan besar pada tubuhnya, Mills bahkan tidak boleh lagi makan sebanyak 8 ounce sekaligus karena ususnya telah mengecil. Ia juga menjadi lebih selektif dalam memilih makanan. Mills mengaku hanya ketagihan makanan sehat seperti buah nanas dan  limau mandarin.
Walau begitu, sesekali ia masih mengudap makanan enak, walaupun tidak sampai berlebihan . "Saya masih pergi makan ke luar dan menyantap makanan 'sampah'," akunya.
Saat makan di luar, Mills kini membiasakan memesan sekotak makanan untuk dibawa pulang. Baginya itu sangat membantu mengendalikan kadar makanan meski ia masih menyukai menu berkalori tinggi seperti ayam goreng  atau kentang goreng.
"Luar biasa.  Saya tidak lagi ketagihan makan banyak. Anda hanya perlu mengendalikan kadarnya . Saya boleh menghitung apa yang saya masukkan ke dalam tubuh," ujarnya.

Bahagian paling sulit dalam perjuangan menguruskan badan, kata Mills, adalah melepaskan dari masa stagnan atau masa tanpa perubahan. "Berat saya boleh turun dalam tujuh hari, namun kemudian tak terjadi apa pun dalam waktu 10 hingga 15 hari berikutnya, ini adalah hal tersulit," terangnya.

Sejak sukses mengubah bentuk tubuhnya, Mills muncul pada acara 'Rachael Ray Show' untuk makeover.  Ia juga diundang menjadi pembicara untuk berkongsi pengalamannya di sekolah-sekolah.

"Saya katakan kepada anak-anak bahawa ini bukanlah sekadar penurunan berat badan. Jika Anda memusatkan perhatian pada apa pun, tak ada yang boleh menghentikan Anda.  Jika Anda berpikir inilah yang akan saya lakukan, maka Anda akan dapat menyelesaikannya," ujar Mills.

 ----------------------------------------------------------
 alhamdulillah ramai dah kat sini mengamalkan hidup sihat..masing2 insaf tgk lepas seorang demi seorang kawan ofis kehilangan sebelah kaki....

kadang2 kita nak turunkan berat badan sbb kesihatan jugak....selain kecantikan...



sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels