Thursday, July 28, 2011

'Matilah cepat......'

Kadang² dalam mendidik anak ni byk betul menguji jiwa.....menguji hati....menguji keimanan, menguji perasaan dan sebagainya......Kadang² kita rasa bahagia plak tgk keletah nya....

Bila mulut nya dah pandai berkata² macam² perkataan dia akan ikut dari persekitaran, pelajari dan sebagainya....tambah² anak² zaman sekarang ni....mak ai....mcm² dia dengar dia pelajari dari sekeliling....dah kita pun bawak mereka merata².....dulu zaman aku kecik² duk umah je.....tgk keadaan sekeliling negeri lain pun tru tibi je......

ada satu hari tu....masa aku bawak kete ni..perasaan tertekan yakmat tu mmg ada la jugak kita dgn anak² sahaja tanpa suami atau sesiapa yg tlg tgk kan anak² sambil kita drive....

dan satu ketika tu, semasa papa mereka OS, aku bawak mereka ke kedai....sambil drive aku ckp 'kalo la gini abg danish dan kakak baby nakal dlm kete, pening kepala mama.....BIAR MAMA MATI JE LA.....senang...nanti suh papa cari mama lain, mama yg baik, tak garang, NAK???? '

mereka jawab 'TANAKKKKKKKKK'....sambil nak nangis....sbb aku betul2 serius marah time tu....muka toksah kata la...segala warna dah keluar lah.....bukan apa bahaya wei kalo mereka tak duk diam dlm kete...

tapi bila papa mereka balik dari OS....wah belagak ye......masa tu la aku saje nak ckp lagi.....

'ha papa ada ni, suh la papa cari mama baru, yg baik, yg rajin, yg tak garang, jadi biarlah mama MATI je lah ye'


dengan muka selamba dan tanpa perasaan bersalahnye si kakak baby ni jawab, tanpa lihat muka aku tapi duk bilik buku 'MATILAH CEPAT, MAMA.....'

nak gelak ke nak marah ke nak gigit je budak ni....rasa nak kunyah pun ada ni.....tapi si papa...wah gelak.....suka yakmat ye.....sokong ye mama mati cepat ye?????????? suka la kan cari mama baru tuk mereka ye????????? amboi gelakkkkkk tak hengat...konon2 gelak tak keluar suara....tapi kalo dah gelak sambil badan pun bergoyang tu gelak sakan la kan....





biarlah mama terjun perigi mahsuri ni....sob sob.....


tunggu la.....biar mama jadi hantu nanti.....ehehehehehheee

11 comments:

LYAfrina said...

aduyaii......

kang...kalo mama baru lg grg.hari2 la kaka baby nangis..hehehhe...

xpe..bdk2 xtau ape2 lagi..tp kdg2 bila kt bkata-kata & diskong lak olh ank..mcm tkna ats kpala sndiri j kan

eima said...

mesti baby boring tu mama die sebuk sgt nk mati ... tu yg die ckp camtu tu... dah ckp cam tu mama gak yg kecik hati...hahhaha

cik dah said...

kah..kah...byk mulut org kata bdk2 skg..

yela kalu nak marah seme kuar...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hehe..klakar pun ada..
bgitulah budak2 skrg ni..bijak..pandai jer menjawab..tp kekdng sonok juga mlayan kerenah diorg ni.. ;)

QuiNn ZhOuRa said...

haha.. kelakar la..
budak2 mulutkekadang xde insuran ckit.. hehe

{ e'mie } said...

kahkahkah..kelakar lah citer ko ni zidah...tak larat aku nak gelak macam mazri tuh...gelak tak bunyi tapi badan goyang tak hengat...kahkahkahkah..

cheqna said...

hahahahaha
golek cheqna suka baca n3 ni...
sabo jela..

sifu im said...

hahahaha..boleh tahan papa gelak dkt mama..x tunggu mati pon,papa leh cari mama baru gak kn??haha

~aSHa~ said...

eheheheheheheehehehehheehheheheehehehehhehehe

Nurzairul Isma said...

hahahaha... budak2 skrg mmg cpt tangkap ape yang kite ckp... sabo je laa..

~izan~ said...

pndai kan bdk2 skrg..kita cabar dia,dia mmg betul2 plak terima cabaran hihi..