Friday, September 30, 2011

Untung ke anak/cucu perempuan tunggal seorang..

susulan entry sebelum ni ada yang kata untung badan, jadi cucu perempuan tunggal
untung tak untung la...ada cite disebalik anak dara aku sorang ni

mula2 tgk gambo di bawah...baju apakah dia pakai???
 Baju Melayu tau...siapa punye abg dia la punye
oleh kerana dia seorang je cucu GIRL kat dlm family mentua aku, maka dia pun ingin menyamai la dgn sepupu sepapatnye....pagi2 minta nak pakai baju melayu mcm abg dia, mcm abg aiman dia dan sepupu sepapat lain....
menyirap tak? menyirap aku ni pagi2 raya tahun ni...
dah la hari2 sebelum tu minta dia pakai baju yg berskirt ke atau ala2 gegirl takmo...
nak pakai seluar je memanjang....


 dan ramai yg tau dia ni mmg ramah tamah dgn lelaki je..dgn org perempuan payoh skit...alahai...
 sib baik adik ipar aku aka pakcik dia pujuk dia tuko baju melayu ke baju kurung...baru la dimakan pujuk
papa dia pujuk pun...haram jalan....dia mmg serasi dgn pakcik dia yg tu je...yg lain2 dia tak berapa...naik moto ke apa ke nak dgn pok pa dia jugak
kalo balik kg aku gitu jugak..dia nak pak ndak (adik aku) dia je..dgn pakcik2 lain kureng @ xmo nye...bo layan nye....

kata 7 boy mana lagi sorang..
dia keluar hari ke 12 raya..ehehehehhee...
anak aku ler...jadi 7 cucu lelaki, Seorang cucu perempuan setakat ni...
yg menyusul selepas aku tak tau lagi siapa...
harap2 biras aku ada dah tu...ehehehe k.sha doakan nor ada berita gembira..amin...

(sblh aku, dulu mdm1 cucu tunggal lelaki...tapi skrg adik dah ada peneman..dah 2 boy la di sebelah aku, yg lain girl)

Thursday, September 29, 2011

di hujung syawal...


dah nak bulan lain dah...baru terhegeh2 gambo raya yerk..basi dah pun
ahahahahhaa

raya tahun ni turn balik ke rumah mentua...
meriah di sana..ramai adik beradik...dlm gambar di bawah ni ada tambahan 2 org sepupu dan pakcik hUBby
 cucu pun bertambah dah...
tapi yg pasti anak dara ku masih cucu perempuan tunggal lagi ehehehe
yg lain semua 7 cucu lelaki


 tema baju raya berubah mengikut keadaan..ehehee
tiba2 jadi kaler merah dari kaler pepel bijik kundang..
baju aku je lain skit kaler nye kan...

antara juadah di pagi raya
 ketupat...kakak ipar aku yg buat ni..
tahun masa preknen kan maisarah aku reti anyam ketupat...tapi taun ni fail betul...tau nape..mesti sbb preknen kan anak teruna kot..(alasannn)

 nasi beriani dan pelbagai lagi...

 sata, makan masa juadah berbuka ni..

ni adik ipar aku dan biras sefamily...
(zura, k.sha tak upload lagi kat fb...ehehe amik sini ye)
comey kan anak mereka....geram tgk si addin yg kecik tu...putih melepak mcm ummi nye..

nti edisi raya sebelum di saat bersalin plak...

time nak susah lak nak cari

kurma

masa nak makan sangat2..susah la plak nak cari...xde kat kedai la..dan mcm2 lagi
ye ke susah ke laki aku ni tak reti cari...
ish ni susah kalo sedang berpantang...susah nak mintak tlg org ni...uhuhuhuhu...
kena kita jugak cari...
kurma yg ada kat umah ni tak berapa nak elok dah...

kalo beli kurma online..ok ke? aku dah jumpa tempatnye...tapi cuak pun ada ni...
ehehehhee semua benda online....kononnye semua benda di hujung jari...
jangan la kurma tiruan..
eh aku pun sebenarnya tak dpt bezakan la kurma tiruan atau kurma asli...
betul ke ada kurma tiruan...mcm2 sekarang ni nak diklonkan...
ke saje je kabar kabar angin kononnye ujud kurma tiruan...tuk jatuhkan pesaing kan...mcm2 la org buat..
ish aku tak tau la...harap2 halalan toyibba sudaaaaa..


Berdasarkan hadis Rasullah dan firman Allah, kurma sangat berkhasiat bagi wanita yang sedang hamil dan nifas (setelah melahirkan). Hal ini diperteguh olah para ahli kedoktoran bahwa unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang sangat berguna untuk membentuk dan menambah kandungan air susu ibu.

“Rumah yang tidak ada kurmanya seperti rumah yang tidak ada makanan. ...

Bayi Dua Muka

BAYI ini yang dilahirkan Khamis lalu mempunyai dua hidung, dua pasang mata, dua pasang bibir.

RAWALPINDI: Seorang bayi dengan dua muka dilahirkan di Holy Family Hospital (HFH) Khamis lalu.


Bayi itu yang seberat 3.2 kilogram, menghidap keadaan yang jarang berlaku yang dikenali sebagai salinan kraniofacial iaitu satu kepala dengan dua muka.

Kecuali telinga, bayi itu memiliki dua hidung, dua pasang bibir dengan sumbing pada bahagian atas bibir kanan dan dua pasang mata.

Bercakap kepada akhbar The nation, pakar perubatan di HFH, Dr Nasira berkata, kemungkinan bayi itu untuk hidup lebih lama adalah terlalu tipis.

“Kami tidak menaruh harapan mengenai hayatnya,” katanya.

Menurut Nasira, keadaan bayi itu tidak sama seperti kembar siam yang boleh dipisahkan menerusi pembedahan.

“Pembedahan tidak mungkin dapat dilakukan kerana kedua-dua mukanya bercantum begitu rapat,” kata pakar itu.

Nasira berkata, bayi itu dilahirkan menerusi proses biasa dan si ibu masih berada di bilik bersalin untuk menjalani rawatan.

Menurut doktor bertugas di Bilik Bersalin, keadaan ibu bayi itu, Shahida Perven stabil. Dia bagaimanapun kelihatan bimbang dan tidak banyak bercakap.

Shahida dibawa ke HFH dari Palandri, sebuah daerah di Azad Jammu dan Kashmir (AJK) beberapa hari sebelum melahirkan bayi dua muka itu.

Wanita itu mempunyai dua anak yang normal sebelum ini.

Suaminya, Khalil Ahmed bekerja sebagai buruh.

Kelahiran bayi dengan dua muka itu mencetuskan sensasi di bandar berkenaan menyebabkan sejumlah besar penduduk, termasuk wanita, kanak-kanak dan orang tua bekerumun di Jabatan Kanak-Kanak untuk melihatnya.

Kesesakan yang berlaku menyebabkan pihak hospital terpaksa meminta bantuan polis bagi mengawal orang ramai. - Agensi


sumber hmetro


Subhanaallah....

Tuesday, September 27, 2011

Jamu2 yang pernah aku gunakan.....


set pertama SET BERSALIN AMWAY tuk MDM1
masa beranakkan mdm1...alhamdulillah rezeki...kakak angkat hadiahkan set ni...
suka sgt sgt set ni...sbbnye ada satu rempah tu tuk mandian tau, so tak yah la cari daun2...dan ada lagi rempah tuk cuci anu, tuk rendam2....masukkan rempah tu ke dlm besen, dan kita duk dlm besen besar tu...perhhhh sedapppp...minyak sapuannye pun bau wangi...best...berangin jugak....

tp sekarang mcm susah skit nak cari amway ni...tak tau nak beli mana..


set kedua SET JAMU SELAPAN tuk MDM2
yg ni beli sendiri...uhuhuhuhuhu set ni paling murah yg aku jumpa ..
dan time tu nak berjimat sgt..aku beli la..
tapi byk yg aku tak guna sgt.....dan aku tak ingat apa yg paling best hingga buat aku teringat kembali...
puas recall memory ni...tapi percaya la...setiap produk tu mesti ada keistimewaan nye kan..
eh aku pakai tau pilis yg disediakan...tapi seingat aku mcm kena tumbuk2 skit...sbb dia bagi dlm bentuk keras...kalo tak salah la...jamunye aku makan tau tapi selepas 14 hari...takut anak kuning makan awal2 ni...

set ketiga SET BERSALIN HPA  tuk MDM3
set ni aku cadang nak beli, riki2 la dgn member..member pun beli dulu, sbb dia nak bersalin dulu..
tapi dia tahan aku beli produk ni dulu, sbb dia kata kalo dia bersalin operate dia nak bagi aku je...
so selepas disahkan dia tak leh bersalin normal...dia pun bagi la aku.....alhamdulillah rezeki lagi
set ni ada yg tuk cucian anu jugak tau.tapi selepas habis darah nifas...jadi time sedang ber'nifas' ni...kena la cari alternatif lain tuk anu...alahaiiiiiii
dan

rezeki lagi, ada sorang lagi member ofis bagi la produk bersalin Nona Roguy yg tak abis dia gunakan...dan salah satunye adalah cucian tuk anu...
eh tapi kotaknye lain sedikit....gambo ni aku copy dari blog cikMot...

dan vitamin @ jamu yg HPA bekalkan tu, aku tak makan lagi...sebab aku riso anak aku kuning..
jadi aku akan makan selepas 20 hari....tapi spirulina aku makan, aku rasa ini ok...sbb dia supplement biasa kan
so skrg ni aku makan kurma je la tuk ketahanan badan.....

hasil perahan pertama...

jadi la kan....(ini pun selepas makan kurma dan minum susu tuk breastfeed)

tapi sedih...dah 2 minggu lebih ni..ingat nak buat dah stok..tapinye tak tau nape....tak bengkak pun untuk aku ready perah2...semuanye ready suap ke mulut si kecil direct je....tu pun kadang2 dia mcm tak cukup.....alahaiiiiii.....nape ek.....mmg boy kuat nyusu...tapi patutnye boleh cukup kan...
camne wei?????????? dah makan kurma, dah minum susu tuk breastfeed tu.....air pun byk ni den minum....
kecewa plak kali ni....sbb ingatkan leh la sentiasa bengkak....dan leh la tiap bape jam rasa nak perah2.....
mana silapnye ye....

Monday, September 26, 2011

Anmum buat promosi lagi tebus susu...



jadi apa tunggu lagi...marilah dapatkan susu percuma..
aku nak tebus tuk anak teruna yg tua tu dan kakak baby.....
adehhhhhh si abg masih menyusu tau

Promosi dari 12 September 2011 - 12 Disember 2011

Friday, September 23, 2011

Demam Kura-Kura

Pernah dengar tak nama demam ni?
Demam ni sefahaman aku yg jap panas je jap sejuk sgt rasa...sesejuk2 nya...
dan kepala pun sakit sangat2....

inilah yg terjadi kat aku dari pagi semalam...
nak kata sebab tak mandi lagi time pagi tu, aku gi mandi, still sakit lagi kepala, aku cuci rambut lagi, urut2....
tapi sakit kepala yg melampau2....tuhan je yg tau....
setakat ni makan panadol je la

tapi bila nak nyusu ke apa ke...aku gagahkan diri demi anak2....
arini pun still sakit2 kepala...tapi dah kurang...rehat pun dah cukup rasanye...
harap2 tak la jadi apa2...

sbb ada yg kata demam kura2 ni demam denggi atau malaria...aiyarkkkkkkkkkkkkkk benarkah?
sejauh mana korang tau pasal demam ni?

Wednesday, September 21, 2011

Cara pendidikan yang disarankan

arini nak share Cara pendidikan yang disarankan Saidina Ali ra:

Tahap 1 (7 tahun pertama)
* Bayi hingga berumur enam tahun harus diberi kasih sayang tanpa syarat.

Tahap 2 (7 tahun kedua)
* Anak berumur 7 - 12 tahun dididik dengan menasihati mereka dengan cara menghukum dan memukul supaya mereka dapat membezakan antara perkara yang baik dengan yang buruk. Justeru Nabi Muhammad saw pernah menyebut di dalam hadis, "Pukullah mereka apabila mereka tidak mahu mengerjakan solat ketika berumur 10 tahun."

Tahap 3 (7 tahun ketiga)
* Mereka yang berumur di antara 13 - 24 tahun (byk pendapat mengenai had umur remaja, ada yang mengatakan 21 tahun), ibu bapa berkawan dengan mereka, menanyakan masalah mereka, berkongsi kegembiraan serta kesedihan mereka dan menjadikan mereka selesa bila bersama ibu bapa.

Tahap 4 (seterusnya....)
* Apabila anak berumur 25 tahun ke atas, bebas dan lepaskan mereka. Biarkan mereka membuat pilihan  untuk kehidupan mereka. Jika dididik dengan baik, mereka akan membuat pilihan tepat dan bersesuaian dengan ajaran agama.

cara ini pernah dikongsikan oleh rakan aku dan baru2 ni dapat info ini dengan tepat dari Hmetro. 16 September 2011, Jumaat.

Tuesday, September 20, 2011

Salam Lebaran dari London, Britain



aritu masa belek2 paper Kosmo...ternampak la kenalan lama, kakak senior di zaman itm dulu...kak Ratna dan keluarga yg berada di sane mengikut suami atas tuntutan kerja...

korang kenal kan...salah sorang blogger jugak ni..
tak tau la dia tau ke tak yg ucapan dia dah disiarkan..atau aku yg terlambat nak bgtau yg aku pasan....ahahahhahaa..maklum la lama tak bukak blog wei....jadi lama tak bw ke blog dia dan kawan2....

Hadiah si Cilik Bergaya....(ini saat2 sebelum aku terberanak)

Majlis sambutan hari raya jabatan di adakan pada 11 september 2011

time ni aku dah bercuti...(cuti awal sblm bersalin)
so sementara tak bersalin lagi time ni...aku gi la jamuan raya ni dulu...
tahun ni tema kami merah....ehehehe gambo raya takde publish lagi kan....(seme kat kamera yg beratnye gambo tu......bang bila nak transfer..lambat la yu ni)

so masa gi jamuan ni..actly dah sakit skit2 (sakit main2)....dan ada tanda2...tapi gagah kan diri tuk makan...
wei kena makan wei sebelum bersalin..nanti takde tenaga nak push...

aku siap berbaju raya lagi tau....uhuhuhu
begitu jugak dgn ahli keluarga aku yg lain....

dan rezeki anak2 kot....tahun ni abg mdm1..dpt hadiah si Cilik Bergaya (lelaki)
tapi yg sibuk nye pasal hadiahnye si mdm2....

pakaian si abg mdm1 biasa2 je...bersongkok dan bersamping...gitu je la...
tapi dah namanye rezeki kot...alhamdulillah....rezeki makanan anak2 tuk dibawa balik kg sbb mama dah nak bersalin dah time ni....

(ini adalah gambar saat2 akhir sebelum bersalin...ada lagi...tapi dgn jurufoto jbtn)


selingan....
last year si baby mdm2 yg dpt...Si cilik bergaya (perempuan)
kasut aku jgn dipersoalkan nape kaler merah...ahahahahhaha ini kes taun lepas aku sibuk dgn persiapan jamuan ni...jadi kasut sendiri pun lupa....ahhahahahahaha


cucur adabi tuk hidangan hari raya

ni aktiviti semasa dlm cuti seminggu sebelum bersalin..
tenghari masak ala kadar je...sbb suamiku bekerja....jadi thari dia balik umah..
anak2 pun ada, mdm1 gi tadika separuh hari je...

eh panjang plak celoteh..padahal tajuk cucur adabi je..
ptg plak aritu aku buat cucur manis adabi ni...
aku mmg suka buat cekodok / cucur ni....ada org pangey cekodok kan..ada org cucur kan, lagi apa panggilan korang???

dulu anak teruna aku tu payah tul nak makan cekodok pisang atau apa2 je la...
tapi setelah aku ni jenis paksa makan dan makan...akhirnya dia pun suka...ehehehhehee
eheheheeh nak suh makan pun payah...mcm aku bagi makan racun lak....
tapi kalo main games tu tak yah di suruh, diminta2 lagi ada la..

owh ye dan kebetulan bila aku cuti tu..kawan2 pun dtg la menziarah...dan kebetulan raya kan...
oleh kerana aku tak larat nak masak mcm2 bagai....(mereka pun paham)
jadi aku pun hidang je la cucur manis ni...
kelakar tul hidangan kali ni tuk hari raya...

korang mkn apa pagi ni?????

Monday, September 19, 2011

siannye jadi ADIK....

sblm tu ucapan penghargaan buat cikmot sbb upkan entry berkenaan Presenting our MDM3
dan terima kasih kepada semua teman di atas ucapan di komen entry berkenaan....sgt hargai..

---------------------------------------------------------------------------------------
mcm sadish je kan tajuk entry..

owhh ya...nama MDM3...seperti tercatat dalam surat beranaknya...
MUQSITH DARWISY...

sadish jugak wei..bila jadi si adik ni...dan bila mana abg dan kakak nye sedang membesar
mcm2 perkara nak dibuat nak ditiru..jadi layankan yg termampu dan terboleh...
kalo tak boleh tu...tetap tak boleh...bahaya
bila mana adik dah dikeluarkan ke muka bumi ini...si abg dan kakak kemain la sibuk....
sebelum keluar pun kemain sibuk, suh belah perut ni....aduhaiiiiiiiiiiii
bila mana nurse cek perut je...dia tanya...mana adik...kata cek adik...tapi adiknye dlm perut lagi..
suka suki mereka je..kat klinik tuk cek up pun suh adik dikeluarkan....
berebut2 nak riba adik...kepala adik agaknye dah lenguh2 dah kot....jap lentok sana sini...dgn tak bape betulnye riba...
'encik boleh tolong sy tak??' ni si kakak tak abis buat muka hantu ala2 hantu bonceng dan hantu karak tu..

ingat si abg tak dulik ke pada si adik...dia pun tenat jugak...nak riba la...nak bagi mainan otomen la, belon, bear dan lain2 seme di letak di dlm katil adik....
naik lenguh si adik...
tapi adik tetap menten...tido tetap tido...
ceh betul....kita nak suh hilangkan jaundis (kuning bayi) tu...so kena la byk minum susu dan dia kena byk kencing/berak2...baru la jaundis cepat ok...
ini tak..siangnye tido aje....berjaga start dlm jam 1 - 7 pagi....(ini peel si abg danish.....kakak baby mudah je jaga dulu) naik bengkak dah 'susu' mama ni..waktu siang...waktu malam...kering kontang dikerjakannye
alahai mata mama gaya apa tah ni...tak kan nak ikut time tido dia....siang tido je...tapi tido tu aku tetap la tido jugak siang tu...takde la seiring dgn dia....

aktiviti semasa cuti sblm bersalin....

sedia maklum...aku amik cuti awal sebelum bersalin...
ramai dok tanya pesal amik awal2..membazir cuti la itu ini la...alahai songeh betul..aku punye cuti...aku punye suka suki la...btw masa aku apply tu dalam keadaan aku betul2 tak bermaya..time berpuasa....jadi kalo ikutkan hati.....dari start berpuasa nak cuti....tak larat wei...lagipun aku ada jugak citekan nape aku amik cuti awal tu di entry ini ....(xyah anta anak dara ke taska dah...)

dalam tempoh cuti tu sempat la buat mcm2 sebelum bersalin

antara aktviti yg dah lama aku nak buat adalah....bersama anak dara jumpa dentist...

bawak anak jumpa dentist....
kalo ada rezeki nak latih mereka jumpa dentist 6 bulan sekali..supaya mereka tak takut jumpa doktor gigi mcm papa dia....opsssssssssssss

sementara menunggu giliran...acara yg dia suka buat..mewarna..
suka mewarna ni aku tau ni mesti ikut papa dia kot...papa dia kaler lawa...mama tak pandai nak kaler2 ni....


 ok...pose dulu sebelum doktor cek gigi

baiki skit je gigi depan..gigi lain seme elok...
gigi depan tu dah serpih skit...dan tampalan bagi sama rata...

balik umah kecoh 'satu dunia' dia ada gigi baru...
bgtau abg danish, yg tak sakit pun doktor buat...
abg danish takut nak jumpa dentist...tapi bila baby ckp tak sakit...dia pun mcm ada keberanian..
tapi nak bawak abg danish plak takde kesempatan lagi.....
byk kali dah minta papa dia bawak kan...tau je la kan... apa2 mak jugak yg selalu gagahkan diri tuk anak2...

Tuesday, September 13, 2011

Presenting Our MDM3

Gender: Boy
Tarikh Lahir: 11 September 2011
Tempat Lahir: Hospital Temerloh
Berat Waktu Lahir: 3.44kg
kata mama dia...nama tunggu hari ke 7 nanti baru reveal...so tunggu jelah...
pesan mama MDM lagi...muka dia merah sebab kena ruam susu...ni sure kes susu melimpah ruah ni...


tapi kata aku...comelnya bb ni...kombinasi muka abang danish dan kakak baby...
alahaii...rindu bau baby tau...

dan ni gambar masa kakak baby bertemu 'adik'

sekian...untuk tatapan teman blogger semua...

Friday, September 9, 2011

Tidak sabar menanti....

Mood nak berupdate tentang raya tidak mari2....ehehhehe...gambar plak semuanye berat2...dah la tu takde kat aku lak...jadi lagi la takde mood...

tambahan sekarang ni mood menanti kehadiran orang baru je....tapi dia (mdm3) takmo keluar2 lagi....ingat aritu dpt la 31hb Ogos (ehehe leh sama dgn anak buah aku) ehehehhee leh sambut 3 perayaan org kata..... hari raya, hari merdeka, hari kelahiran....tapi tak dpt...kecewa sedikit....ehehhehehehe....adik oh adik (mdm3)....jenuh mama amik cuti 2 minggu awal untuk menanti kelahiran tau...bazir gitu je cuti mama ni....nak masuk keje balik sure ler malas...dah la kat opis skrg ni pelbagai aktiviti sedang dijalankan lagi la malas.....btw kakak baby mdm2 tak dihantar ke taska dah....dia hanya belajar mengaji je pagi2...dari jam 8.15 - 9.00 pagi....belajar kat taska permata tu...sbb cikgu ckp tak lama lagi ada pemilihan untuk pelajar yg boleh hafal ayat lazim....untuk ke peringkat negeri terengganu mcm abg danish mdm1 dulu....seperti disini
(gambar dari Majlis Hafazan 23 Surah Lazim tahun 2009)

jadi abg danish je la di hantar ke tadika....tapi separuh hari...separuh hari pun dah 180...kalo sampai jam 12.00 cikgu ckp 150 je...tapi tak mengaji la...kalo sampai jam 1 ptg...mengaji sekali...so sampai mengaji sekali la....insyaAllah kalo cuti byk lagi ingat bulan 12 nanti...amik cuti rehat...jadi kesemua mdm1, mdm2 dan mdm 3 tidak dihantar ke mana2...ehehehe jimat duit mama bulan tu....ehehhehehe bijak tak???

kena la bijak mengurus wang lepas ni bila dah ada anak ramai...lain la org berpendapatan tinggi...tak heran itu semua....aku yg suam suam kuku pendapatan ni...kena la pandai berjimat lepas ni...nak pakai mekap simplysiti gamaknye waktu pagi je..(eh bukan ke aku mmg mekap di pagi hari je waktu gi keje..lepas tu malas nak layan mekap2 dah...ehehehe)

ok la itu saje ngomelan aku sbg intro untuk mood kembali berblogging....
ehehehe ramai bertanya diam je kak...bersalin dah ke.....lum lagi la dik...akak mmg tak sabar dah ni..
dan ini 1st time kaki bengkak...dulu2 tak pernah bengkak pun kaki...ke sbb byk berehat di rumah..seminggu dah berehat di rumah....tapi byk gak keje rumah dibuatnya..selain thari masak2....leh anak, suami makan di tenghari di rumah...

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels