Posts

Showing posts from September, 2011

Untung ke anak/cucu perempuan tunggal seorang..

Image
susulan entry sebelum ni ada yang kata untung badan, jadi cucu perempuan tunggal untung tak untung la...ada cite disebalik anak dara aku sorang ni
mula2 tgk gambo di bawah...baju apakah dia pakai???  Baju Melayu tau...siapa punye abg dia la punye oleh kerana dia seorang je cucu GIRL kat dlm family mentua aku, maka dia pun ingin menyamai la dgn sepupu sepapatnye....pagi2 minta nak pakai baju melayu mcm abg dia, mcm abg aiman dia dan sepupu sepapat lain.... menyirap tak? menyirap aku ni pagi2 raya tahun ni... dah la hari2 sebelum tu minta dia pakai baju yg berskirt ke atau ala2 gegirl takmo... nak pakai seluar je memanjang....

 dan ramai yg tau dia ni mmg ramah tamah dgn lelaki je..dgn org perempuan payoh skit...alahai...  sib baik adik ipar aku aka pakcik dia pujuk dia tuko baju melayu ke baju kurung...baru la dimakan pujuk papa dia pujuk pun...haram jalan....dia mmg serasi dgn pakcik dia yg tu je...yg lain2 dia tak berapa...naik moto ke apa ke nak dgn pok pa dia jugak kalo balik kg aku gitu juga…

di hujung syawal...

Image
dah nak bulan lain dah...baru terhegeh2 gambo raya yerk..basi dah pun ahahahahhaa
raya tahun ni turn balik ke rumah mentua... meriah di sana..ramai adik beradik...dlm gambar di bawah ni ada tambahan 2 org sepupu dan pakcik hUBby  cucu pun bertambah dah... tapi yg pasti anak dara ku masih cucu perempuan tunggal lagi ehehehe yg lain semua 7 cucu lelaki

 tema baju raya berubah mengikut keadaan..ehehee tiba2 jadi kaler merah dari kaler pepel bijik kundang.. baju aku je lain skit kaler nye kan...
antara juadah di pagi raya  ketupat...kakak ipar aku yg buat ni.. tahun masa preknen kan maisarah aku reti anyam ketupat...tapi taun ni fail betul...tau nape..mesti sbb preknen kan anak teruna kot..(alasannn)
 nasi beriani dan pelbagai lagi...
 sata, makan masa juadah berbuka ni..
ni adik ipar aku dan biras sefamily... (zura, k.sha tak upload lagi kat fb...ehehe amik sini ye) comey kan anak mereka....geram tgk si addin yg kecik tu...putih melepak mcm ummi nye..
nti edisi raya sebelum di saat bersalin plak...

time nak susah lak nak cari

Image
kurma
masa nak makan sangat2..susah la plak nak cari...xde kat kedai la..dan mcm2 lagi ye ke susah ke laki aku ni tak reti cari... ish ni susah kalo sedang berpantang...susah nak mintak tlg org ni...uhuhuhuhu... kena kita jugak cari... kurma yg ada kat umah ni tak berapa nak elok dah...
kalo beli kurma online..ok ke? aku dah jumpa tempatnye...tapi cuak pun ada ni... ehehehhee semua benda online....kononnye semua benda di hujung jari... jangan la kurma tiruan.. eh aku pun sebenarnya tak dpt bezakan la kurma tiruan atau kurma asli... betul ke ada kurma tiruan...mcm2 sekarang ni nak diklonkan... ke saje je kabar kabar angin kononnye ujud kurma tiruan...tuk jatuhkan pesaing kan...mcm2 la org buat.. ish aku tak tau la...harap2 halalan toyibba sudaaaaa..

Berdasarkan hadis Rasullah dan firman Allah, kurma sangat berkhasiat bagi wanita yang sedang hamil dan nifas (setelah melahirkan). Hal ini diperteguh olah para ahli kedoktoran bahwa unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah uns…

Bayi Dua Muka

Image
BAYI ini yang dilahirkan Khamis lalu mempunyai dua hidung, dua pasang mata, dua pasang bibir.
RAWALPINDI: Seorang bayi dengan dua muka dilahirkan di Holy Family Hospital (HFH) Khamis lalu.


Bayi itu yang seberat 3.2 kilogram, menghidap keadaan yang jarang berlaku yang dikenali sebagai salinan kraniofacial iaitu satu kepala dengan dua muka.

Kecuali telinga, bayi itu memiliki dua hidung, dua pasang bibir dengan sumbing pada bahagian atas bibir kanan dan dua pasang mata.

Bercakap kepada akhbar The nation, pakar perubatan di HFH, Dr Nasira berkata, kemungkinan bayi itu untuk hidup lebih lama adalah terlalu tipis.

“Kami tidak menaruh harapan mengenai hayatnya,” katanya.

Menurut Nasira, keadaan bayi itu tidak sama seperti kembar siam yang boleh dipisahkan menerusi pembedahan.

“Pembedahan tidak mungkin dapat dilakukan kerana kedua-dua mukanya bercantum begitu rapat,” kata pakar itu.

Nasira berkata, bayi itu dilahirkan menerusi proses biasa dan si ibu masih berada di bilik bersalin untuk menja…

Jamu2 yang pernah aku gunakan.....

Image
set pertama SET BERSALIN AMWAY tuk MDM1 masa beranakkan mdm1...alhamdulillah rezeki...kakak angkat hadiahkan set ni... suka sgt sgt set ni...sbbnye ada satu rempah tu tuk mandian tau, so tak yah la cari daun2...dan ada lagi rempah tuk cuci anu, tuk rendam2....masukkan rempah tu ke dlm besen, dan kita duk dlm besen besar tu...perhhhh sedapppp...minyak sapuannye pun bau wangi...best...berangin jugak....
tp sekarang mcm susah skit nak cari amway ni...tak tau nak beli mana..

set kedua SET JAMU SELAPAN tuk MDM2 yg ni beli sendiri...uhuhuhuhuhu set ni paling murah yg aku jumpa .. dan time tu nak berjimat sgt..aku beli la.. tapi byk yg aku tak guna sgt.....dan aku tak ingat apa yg paling best hingga buat aku teringat kembali... puas recall memory ni...tapi percaya la...setiap produk tu mesti ada keistimewaan nye kan.. eh aku pakai tau pilis yg disediakan...tapi seingat aku mcm kena tumbuk2 skit...sbb dia bagi dlm bentuk keras...kalo tak salah la...jamunye aku makan tau tapi selepas 14 hari...takut a…

hasil perahan pertama...

Image
jadi la kan....(ini pun selepas makan kurma dan minum susu tuk breastfeed)

tapi sedih...dah 2 minggu lebih ni..ingat nak buat dah stok..tapinye tak tau nape....tak bengkak pun untuk aku ready perah2...semuanye ready suap ke mulut si kecil direct je....tu pun kadang2 dia mcm tak cukup.....alahaiiiiii.....nape ek.....mmg boy kuat nyusu...tapi patutnye boleh cukup kan...
camne wei?????????? dah makan kurma, dah minum susu tuk breastfeed tu.....air pun byk ni den minum....
kecewa plak kali ni....sbb ingatkan leh la sentiasa bengkak....dan leh la tiap bape jam rasa nak perah2.....
mana silapnye ye....

Anmum buat promosi lagi tebus susu...

Image
ANMUM

jadi apa tunggu lagi...marilah dapatkan susu percuma.. aku nak tebus tuk anak teruna yg tua tu dan kakak baby..... adehhhhhh si abg masih menyusu tau
Promosi dari 12 September 2011 - 12 Disember 2011

Demam Kura-Kura

Pernah dengar tak nama demam ni?
Demam ni sefahaman aku yg jap panas je jap sejuk sgt rasa...sesejuk2 nya...
dan kepala pun sakit sangat2....

inilah yg terjadi kat aku dari pagi semalam...
nak kata sebab tak mandi lagi time pagi tu, aku gi mandi, still sakit lagi kepala, aku cuci rambut lagi, urut2....
tapi sakit kepala yg melampau2....tuhan je yg tau....
setakat ni makan panadol je la

tapi bila nak nyusu ke apa ke...aku gagahkan diri demi anak2....
arini pun still sakit2 kepala...tapi dah kurang...rehat pun dah cukup rasanye...
harap2 tak la jadi apa2...

sbb ada yg kata demam kura2 ni demam denggi atau malaria...aiyarkkkkkkkkkkkkkk benarkah?
sejauh mana korang tau pasal demam ni?

Cara pendidikan yang disarankan

arini nak share Cara pendidikan yang disarankan Saidina Ali ra:

Tahap 1 (7 tahun pertama)
* Bayi hingga berumur enam tahun harus diberi kasih sayang tanpa syarat.

Tahap 2 (7 tahun kedua)
* Anak berumur 7 - 12 tahun dididik dengan menasihati mereka dengan cara menghukum dan memukul supaya mereka dapat membezakan antara perkara yang baik dengan yang buruk. Justeru Nabi Muhammad saw pernah menyebut di dalam hadis, "Pukullah mereka apabila mereka tidak mahu mengerjakan solat ketika berumur 10 tahun."

Tahap 3 (7 tahun ketiga)
* Mereka yang berumur di antara 13 - 24 tahun (byk pendapat mengenai had umur remaja, ada yang mengatakan 21 tahun),ibu bapa berkawan dengan mereka, menanyakan masalah mereka, berkongsi kegembiraan serta kesedihan mereka dan menjadikan mereka selesa bila bersama ibu bapa.

Tahap 4 (seterusnya....)
* Apabila anak berumur 25 tahun ke atas, bebas dan lepaskan mereka. Biarkan mereka membuat pilihan  untuk kehidupan mereka. Jika dididik dengan baik, mereka akan me…

Salam Lebaran dari London, Britain

Image
aritu masa belek2 paper Kosmo...ternampak la kenalan lama, kakak senior di zaman itm dulu...kak Ratna dan keluarga yg berada di sane mengikut suami atas tuntutan kerja...

korang kenal kan...salah sorang blogger jugak ni..
tak tau la dia tau ke tak yg ucapan dia dah disiarkan..atau aku yg terlambat nak bgtau yg aku pasan....ahahahhahaa..maklum la lama tak bukak blog wei....jadi lama tak bw ke blog dia dan kawan2....

Hadiah si Cilik Bergaya....(ini saat2 sebelum aku terberanak)

Image
Majlis sambutan hari raya jabatan di adakan pada 11 september 2011
time ni aku dah bercuti...(cuti awal sblm bersalin) so sementara tak bersalin lagi time ni...aku gi la jamuan raya ni dulu... tahun ni tema kami merah....ehehehe gambo raya takde publish lagi kan....(seme kat kamera yg beratnye gambo tu......bang bila nak transfer..lambat la yu ni)
so masa gi jamuan ni..actly dah sakit skit2 (sakit main2)....dan ada tanda2...tapi gagah kan diri tuk makan... wei kena makan wei sebelum bersalin..nanti takde tenaga nak push...
aku siap berbaju raya lagi tau....uhuhuhu begitu jugak dgn ahli keluarga aku yg lain....
dan rezeki anak2 kot....tahun ni abg mdm1..dpt hadiah si Cilik Bergaya (lelaki) tapi yg sibuk nye pasal hadiahnye si mdm2....
pakaian si abg mdm1 biasa2 je...bersongkok dan bersamping...gitu je la... tapi dah namanye rezeki kot...alhamdulillah....rezeki makanan anak2 tuk dibawa balik kg sbb mama dah nak bersalin dah time ni....
(ini adalah gambar saat2 akhir sebelum bersalin...ada lagi...t…

cucur adabi tuk hidangan hari raya

Image
ni aktiviti semasa dlm cuti seminggu sebelum bersalin.. tenghari masak ala kadar je...sbb suamiku bekerja....jadi thari dia balik umah.. anak2 pun ada, mdm1 gi tadika separuh hari je...
eh panjang plak celoteh..padahal tajuk cucur adabi je.. ptg plak aritu aku buat cucur manis adabi ni... aku mmg suka buat cekodok / cucur ni....ada org pangey cekodok kan..ada org cucur kan, lagi apa panggilan korang???
dulu anak teruna aku tu payah tul nak makan cekodok pisang atau apa2 je la... tapi setelah aku ni jenis paksa makan dan makan...akhirnya dia pun suka...ehehehhehee eheheheeh nak suh makan pun payah...mcm aku bagi makan racun lak.... tapi kalo main games tu tak yah di suruh, diminta2 lagi ada la..
owh ye dan kebetulan bila aku cuti tu..kawan2 pun dtg la menziarah...dan kebetulan raya kan... oleh kerana aku tak larat nak masak mcm2 bagai....(mereka pun paham) jadi aku pun hidang je la cucur manis ni... kelakar tul hidangan kali ni tuk hari raya...
korang mkn apa pagi ni?????

siannye jadi ADIK....

Image
sblm tu ucapan penghargaan buat cikmot sbb upkan entry berkenaan Presenting our MDM3 dan terima kasih kepada semua teman di atas ucapan di komen entry berkenaan....sgt hargai..
--------------------------------------------------------------------------------------- mcm sadish je kan tajuk entry..
owhh ya...nama MDM3...seperti tercatat dalam surat beranaknya... MUQSITH DARWISY...
sadish jugak wei..bila jadi si adik ni...dan bila mana abg dan kakak nye sedang membesar mcm2 perkara nak dibuat nak ditiru..jadi layankan yg termampu dan terboleh... kalo tak boleh tu...tetap tak boleh...bahaya bila mana adik dah dikeluarkan ke muka bumi ini...si abg dan kakak kemain la sibuk.... sebelum keluar pun kemain sibuk, suh belah perut ni....aduhaiiiiiiiiiiii bila mana nurse cek perut je...dia tanya...mana adik...kata cek adik...tapi adiknye dlm perut lagi.. suka suki mereka je..kat klinik tuk cek up pun suh adik dikeluarkan.... berebut2 nak riba adik...kepala adik agaknye dah lenguh2 dah kot....jap lentok sana si…

aktiviti semasa cuti sblm bersalin....

Image
sedia maklum...aku amik cuti awal sebelum bersalin... ramai dok tanya pesal amik awal2..membazir cuti la itu ini la...alahai songeh betul..aku punye cuti...aku punye suka suki la...btw masa aku apply tu dalam keadaan aku betul2 tak bermaya..time berpuasa....jadi kalo ikutkan hati.....dari start berpuasa nak cuti....tak larat wei...lagipun aku ada jugak citekan nape aku amik cuti awal tu di entry ini ....(xyah anta anak dara ke taska dah...)
dalam tempoh cuti tu sempat la buat mcm2 sebelum bersalin
antara aktviti yg dah lama aku nak buat adalah....bersama anak dara jumpa dentist...
bawak anak jumpa dentist.... kalo ada rezeki nak latih mereka jumpa dentist 6 bulan sekali..supaya mereka tak takut jumpa doktor gigi mcm papa dia....opsssssssssssss
sementara menunggu giliran...acara yg dia suka buat..mewarna.. suka mewarna ni aku tau ni mesti ikut papa dia kot...papa dia kaler lawa...mama tak pandai nak kaler2 ni....

 ok...pose dulu sebelum doktor cek gigi
baiki skit je gigi depan..gigi lain seme e…

Presenting Our MDM3

Image
Gender: Boy Tarikh Lahir: 11 September 2011 Tempat Lahir: Hospital Temerloh Berat Waktu Lahir: 3.44kg kata mama dia...nama tunggu hari ke 7 nanti baru reveal...so tunggu jelah... pesan mama MDM lagi...muka dia merah sebab kena ruam susu...ni sure kes susu melimpah ruah ni...

tapi kata aku...comelnya bb ni...kombinasi muka abang danish dan kakak baby... alahaii...rindu bau baby tau...
dan ni gambar masa kakak baby bertemu 'adik'
sekian...untuk tatapan teman blogger semua...

Tidak sabar menanti....

Image
Mood nak berupdate tentang raya tidak mari2....ehehhehe...gambar plak semuanye berat2...dah la tu takde kat aku lak...jadi lagi la takde mood...
tambahan sekarang ni mood menanti kehadiran orang baru je....tapi dia (mdm3) takmo keluar2 lagi....ingat aritu dpt la 31hb Ogos (ehehe leh sama dgn anak buah aku) ehehehhee leh sambut 3 perayaan org kata..... hari raya, hari merdeka, hari kelahiran....tapi tak dpt...kecewa sedikit....ehehhehehehe....adik oh adik (mdm3)....jenuh mama amik cuti 2 minggu awal untuk menanti kelahiran tau...bazir gitu je cuti mama ni....nak masuk keje balik sure ler malas...dah la kat opis skrg ni pelbagai aktiviti sedang dijalankan lagi la malas.....btw kakak baby mdm2 tak dihantar ke taska dah....dia hanya belajar mengaji je pagi2...dari jam 8.15 - 9.00 pagi....belajar kat taska permata tu...sbb cikgu ckp tak lama lagi ada pemilihan untuk pelajar yg boleh hafal ayat lazim....untuk ke peringkat negeri terengganu mcm abg danish mdm1 dulu....seperti disini (gambar da…