Posts

Showing posts from October, 2011

masih ingat lampin korang mcmane????

Image
ingat tak lampin gini? dan cara pakai nye? atau TAHU tak korang pakai lampin mcmane??? aku tau aku pakai yg jenis gini dulu...ye le aku dulu org susah...mana ada lampin pakai buang mcm skrg ni.. korang pakai lampin pakai buang dah ke time tu????
ehehe tak kemas plak..
ok mari belajar cara melipat lampin mcm dolu2.....(korang masih ingat cara melipatnya??? aku masih ingat...dulu masa aku 10 taun...aku dah reti jaga adik aku yg bongsu tu...)
Langkah 1 - lipat kain lampin 4 segi tepat...
Langkah 2 - tarik hujung kain
Langkah 3 - tarik hujung kain ke sisi supaya jadi tiga segi begini
Langkah 4 - terbalik kan lipatan tadi

Langkah 5 - Lipatkan kain yg bersegi empat di sebelah kiri itu menjadi spt di bawah
Langkah 6 - akhir sekali lipatkan sekali lagi... dan taraaaaaaa siap


eh korang paham ke step aku ajo ni..aku ni tak reti nak buat ayat...ehehehhee...pe pe pun rasa nye korang masih leh paham bila tgk gambo kan? kan? mudah je...

skrg ni aku masih guna lagi lampin gitu tuk anak aku ni...aku guna tim…

Fantaghirolynn Giveaway

Image
masih sempat kah nak join....
jom join..
Syarat Penyertaan :
1. Follow Blog tersebut..http://fantaghirolynn.blogspot.com/
2. Buat simple entry mengenai GA ini.
3. Letak banner di entry dan linkback.
4. Tak perlu letak banner di sidebar.
5. Tinggalkan url link anda di entry ini.
6. Tarikh tutup adalah pada 1 November 2011.




**Pemenang dipilih melalui Cabutan Bertuah.




Hadiah :

3 pasang Selipar angry bird untuk dimenangi!

masih sempat kan...jom join

Lesen Ikut Tarikh Lahir

Image
Kurangkan kes pemegang lesen tak aktif, rayuan perbaharui lesen


KUALA LUMPUR: Mulai pertengahan bulan depan, pembaharuan Lesen Memandu Kompeten (CDL) akan dibuat mengikut tarikh lahir pemegang lesen bagi memudahkan mereka mengingati tarikh memperbaharui lesen masing-masing, sekali gus menyaksikan tarikh tamat tempoh lesen sama dengan tarikh lahir.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha, berkata inisiatif yang dilaksanakan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) itu bertujuan mengurangkan kes pemegang lesen tidak aktif dan rayuan untuk memperbaharui lesen memandu tamat tempoh melebihi tiga tahun.

Selain itu, katanya, kaedah baru itu juga alternatif kepada sistem penyampaian notis peringatan dilaksanakan jabatan terbabit.

Pelaksanaan pembaharuan lesen memandu melalui penyelarasan tarikh tamat CDL mengikut tarikh lahir ini akan membabitkan agensi seperti JPJ, Jabatan Pendaftaran Negara, Pos Malaysia dan e-Khidmat, katanya dalam kenyataan media di sini, semalam.

berita selanjutnya : Beri…

adik pun nak jugak

Image
kalo time sayang sgt sampai seme mende nak bagi adik....
tangan adik tak reti duk diam bila dah dpt coklat tu
sayang adik gula gula kan.....

Sogo Sale

Image
ni cite sogo sale yg lepas...ahahaha (dah pekasam punye cerita) hampir2 nak puasa hari tu... 29 dan 30 july 2011 ada Members Day Sale di Sogo ala...sogo bukan ke selalu ada sale??? ada je sale apa2 tuk apa2 hari istimewa  aku pun menjoin kan diri la gi ke sale ni...time tu tgh memboyot....eheheh anak2. ku singgah di pahang..ku tinggalkan...aler aku p sehari je...hUBby teman kan...
tgk la..punye la ramai umat menunaikan 'zakat' perghhhh mcm2 kawan dah jumpa...cikmot kata dia pun p pada hari yg sama...tapi tak terserempak plak....
nak beli barang tu satu hal kena berebut...nak membayo pun satu hal punye panjang... dan sudahnye takde apa sangat la yang dibeli.....uhuhuhu baju2 anak tak dpt pun nak pilih...nak berebut2 tu payah..sbb perut time tu memboyot..tak dpt nak siku2 org lain supaya ketepi..ahahaha
ni pulak ada voucher tuk besday girl....aku ler tu...expired tak lama lagi dah ni...ntah bila nak guna pun aku tak tau la...
ada sesape mau pg sogo bulan Oktober ni? meh la mintak voucher n…

Rezeki anak-anak

Image
alhamdulillah berkat rajin simpan sudu anmum...akhirnya dapat dituko kan ke susu dapat la 3 kotak, terima kasih la pihak anmum... jimat dah skit belanja susu mdm1 dan mdm2 bulan ni...
rasanye ada member nak bagi jugak susu ni ke anak aku kan...kan comot kan?


bungkusan susu tadi di hantar oleh Sky Net
 *selingan* perhati kan nombor di dalam bulatan merah tu...dan lihat di link sy....sama tak? ehehehe aritu nombor ni pernah call aku...tapi aku tak angkat..ingat org jual insuran ke apa ke... ntah2 aku pernah menang ipad kot?

Sedang berusaha...

Image
orang lain dah berbotol-botol dan berplastik2 dah stok susu... aku baru nak memulakannya..ehehhee tgk la baru 1 stok tuk stok bila nak masuk keje nanti... selalunya aku pam arini...pagi esok masa lepas mandi aku bagi la yg stok smlm...tu yg abis tu... dah berjaya dlm 10 botol dah kot pam...tapi stok tuk beku baru SATU.....ehehehehe
mama akan usaha lagi demi kamu kupu kupu syurga... hari hari bau syurga...syedap nye bau dia... ari2 tanya dia  'adik pakai perfume apa ni...wangi sgt....dan tahan lama' perfume mama pun tak tahan lama....

Mari rapat2 siapa ada susu daging...

Image
Petua Menambahkan susu

Cekur manis
Cekur manis (atau nama lain pucuk manis) digunakan dalam perubatan tradisional untuk membanyakkan susu ibu. Caranya daun cekur manis yang telah dihancurkan ditampal pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering.
Air rebusan daun betik muda boleh melancar dan menambahkan susu bagi ibu-ibu yang menyusui bayi mereka dengan susu badan. Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari.

Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari sehingga susu badan anda banyak



Terdapat beberapa jenis rempah yang biasa digunakan dalam masakan dapat menambahkan susu badan. Paling popular ialah halba. Halba boleh didapati di kedai runcit mamak atau pasaraya besar. Cuci halba, keringkan, kemudian simpan dalam bekas bertutup. Antara cara yang paling sesuai mengambilnya dengan tidak memudaratkan appendiks ialah …

Rezeki lagi, tapi yang ni kenalah beli....Kek Coklat

Image
masa preknen aritu terliur aku tgk kek coklat member aku buat ni...
dia dah la duk jauh dari aku..terpaksa la menyusahkan member ofis yang kebetulan tinggal di kawasan daerah beliau...dia kata demi mak buyung...apa salahnye...tapi skrg dia dah bertuko..jadi tak leh nak mintak tlg dia dah....
sedia untuk dimakan masa berbuka puasa..... leh makan satu potong je...perut penuh time bulan puasa..kalo bukan time puasa masa tu...mesti laju je makan...sambil tgk tv pun leh makan....
yang ni untuk di bagi bagi ke kawan kawan pejabat...
ha kalo sesiapa berminat...leh la order dgn member ni....Darrezz Kitchen ada banyak lagi jenis kek yang dia buat dan jual...

Rezeki datang bertupperware tupperware

Image
seronok rasanye duk berjiran mcm ni.. time kita tak sihat waktu preknen...ada org anta makanan... time kita sedang berpantang pun ada orang anta makanan
yang di bawah ni...ramai lak anta makanan smlm... sampai tak tau nak makan yg mana... yang dibawah ni semua di anta oleh jiran2 @ teman ye, xde satu pun aku masak... bayangkan la byknye...aku mmg tak masak lauk pauk time berpantang gini masak nasi dan air tu boleh la... ada 2 jenis yang tak keluarkan lagi dari tipuware... dah la tgh berpantang..jadi makanan yg leh dimakan adalah terhad
 yang dibawah ni plak masa bulan puasa... tgk masa ni aku dah sihat masak..tapi still lagi jiran2 @ kawan bagi....ikan masak stim tu..dlm tupperware..masih panas2 masa anta ni...alahai jah...bulan puasa lagi la tak termakan sgt masa berbuka... hampir setiap hari kawan tu anta lauk masa bulan puasa...

 ha yg ni takde org bagi, seme masak sendiri kecuali lala tu cik abe beli, dan bubur lambuk tu
yg ni 2 org bagi serentak...satu tu sup ayam, satu lagi kari dal kot naman…

The Secret Life of Nora....Kelassssssss ko Nora...

Image
Kelassssssssssss ko nora...dah ada teater musical sendiri.... mmg ko kelasss...sekelas dengan aku...ehehehe
actly nak reply komen member  je...juga seorang blogger pemes ni....tetiba leh jadi satu entry lak... kebetulan member aku si nora ni dah femes amos kan semenjak surat terbuka kepada tibi3 tempoh hari tu...jadi saje aku up kan satu entry tuk dia...muahahaa
serius wei pemes member aku ni...kalo aku google nama dia NORA BINTI XXXXXX tup byk page leh bukak...ada lebih 10 page...dulu nak tergelak aku namanye pendek je...bila aku keje sini...nama bini bos aku pun sedibik sejobon nama kawan aku tu...dgn nama bapak2 pun sekali sama...kelasssssssssss ko nora...eh btw one of nora binti xxxxxx adalah penulis terkenal...
kalo nak cerita pasal secret life of nora kawan aku ni...rasanye kena entry bersambung2...leh buat novel, dan novel pun leh buat bersiri....tapi takde la plak aku terfikir nak cite bab secret life dia...eehehehe nanti disaman kang oleh member aku si nowa ni......kang dia buat l…

agak2 la nk suh pakai pun...

Image
ramai yg tau, tempoh hari...aku dapat baby boy
 macho tak saya???
pastu bila aku cite....aku byk terbeli baju2 girl ni...dan mereka kata... 'ala pakai kan je...baby lagi..takde masalah la, bila dah besar jgn la pakaikan kaler pink dah'
masa tu ada sale gile2 kat Anakku ada tu g time bulan puasa, ada tu gi time weekend...selalu ada sale la
baju yang kat bawah ni murah2 wei... nampak mcm pink, tapi kaler peach sebenarnya...tapi mcm ala2 pink jugak la.. salesgirl tu ckp..ni tuk boy n girl ni kak...boleh pakai... aku pun beli la...dan skrg mmg ada pakai la jugak...
(ala baju kakak dia pun, ada gak dia pakai....kebanyakkan baju tido la)
lepas tu duk pilih2 lagi terbekenan yg lain plak...sales mmg gile2 ni tuk harga baju di bwh... harga baju dari 40-50 jadi belas2 je, ke puluh2...tak hengat dah.., begitu jugak seluar tu...
tapi korang tgk la design baju dan seluar di atas ni...adakah korang sanggup tgk anak teruna aku pakai?????? agak2 la wei....dengan ropol2 tu..alahai.... jadi baju ni tersimpan …

Ganas, Gerun, Ghairah.....

Image
SIPNOSIS KLIP 3GP
Eddie pada usia sekitar 20-an sudah menikmati kejayaan menerusi perniagaannya di internet. dia memiliki hampir semuanya - kacak, mewah dan ramai teman wanita.
Namun tanpa disedari sesiapa Eddie sebenarnya meraih keuntungan daripada perniagaan membeli dan menjual klip pornografi dan sensasi di internet.
Maya Akhtar pula seorang eksekutif yang komited terhadap kerjayanya. Malangnya, dia menjadi mangsa ugutan teman lelakinya, Sunny yang memiliki rakaman video hubungan intim mereka.
Lebih mengejutkan lagi, perbuatan Sunny ini disokong isterinya sendiri Rita kerana inilah cara mereka mengaut untung. Dengan memperdayakan wanita untuk tidur dengan Sunny dan memeras ugut, mereka mampu kaya.
Suria, Mina dan Zakiah pula tiga gadis remaja yang dalam perjalanan untuk mencari hiburan pada hujung minggu di ibu kota. tanpa disangka, malam itu berubah menjadi suatu peristiwa yang menyeramkan apabila mendapati diri mereka diburu sesuatu yang mengerikan.
Sementara itu, Sandra pelajar sekola…

Berdua Lebih Baik....sepahtu

Image
“KAMI ada alasan tersendiri kenapa berpecah. Saya hanya mahu bekerja dengan mereka yang benar-benar serius dalam bidang ini. Masalah antara kami sudah lama berlaku sejak pertandingan Raja Lawak lagi dan ia tidak lagi dapat dibendung ketika final Maharaja Lawak tahun lalu.
“Sebab kami tinggal dua kerana Mamat tidak dapat berikan komitmen sepenuhnya kepada Sepah.
“Disebabkan kami sudah tidak bertiga lagi, rasanya kami tidak perlu menggunakan nama Sepah sebab Sepah wujud atas tiga nama seperti yang Mamat pernah cakap.
“Jadi mulai sekarang kami berdua hanya mahu dikenali sebagai Sepahtu (Sepah Two),” jelas Jepp atau nama sebenarnya, Mohd Nazri Zainal Abidin kepada pihak media, baru-baru ini.
Jepp merujuk kepada status kumpulan baru, Sepahtu yang diteruskan bersama seorang lagi rakan asal Sepah, Shahmira Muhamad atau Shuib tanpa lagi Mamat (Mohd Noor Murad) dengan mereka.
berita lanjut disini
alahai sudah berpecah kumpulan lawak peberet ni......tak best ler gini...tapi kita tgk dulu mcmane S…

Bajet 2012.....apa pula Bajet 2012 keluarga anda?????

sana sini sinun dah sibuk dah tuk menanti bajet 2012 yang akan diumumkan Perdana Menteri kita pada petang ini kan.... terutama penjawat awam sure tak sabar nak nanti tentang gaji....ada kenaikan ke tak...ttg elaun dan sebagainya....ada jugak yang menanti kot kot ada bonus....
tapi apa pula bajet 2012 anda....??? adakah anda akan buat bajet  keluarga tuk tahun 2012 selepas berita bajet 2012 yang diumumkan PM nanti???

adakah anda bajet tahun depan (2012) nak dpt baby baru?????
aku tidak la lagi...sbb si adik masih merah2 lagi...luka pun baru nak pulih..tak kan dah bercita2 dan bajet tahun depan nak dpt lagi...uhuhuhuu tak nyempat namanye....sabo...lagipun bajet kewangan belum dapat dipastikan lagi tuk tahun depan...tgu PM umum katanye.....
adakah anda bajet tahun depan (2012) nak tukar kereta baru???? ha yg ni mmg aku bajet aku tahun ni..tapi tak de rezeki lagi nampaknye....tgu la sedikit masa lagi...aritu abg aku dah offer ada diskaun RM2k tuk satu kete tu...tapi kena register sblm 30 sept…

apa pendapat anda tentang ADAT CUKUR JAMBUL masyarakat melayu???

Cukur jambul merupakan adat resam masyarakat Melayu di Malaysia 40 hari selepas kelahiran bayi. Sambutan tidak disambut selepas kelahiran kerana sang ibu masih belum lepas pantang atau belum sihat. Sesetengah tempat memangil adat Melayu ini sebagai:
* Endoi di Kedah;
* Naik buaian di sekitar Kampung Gajah dan Perak Tengah sumber wikipedia --------------------------------------------------- AMALAN cukur jambul kebiasaannya diadakan sempena menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga. Berpandukan kepada syariat Islam, istilah cukur jambul sebenarnya tidak wujud dan selari dengan sunah Nabi Muhammad s.a.w.. Malah amalan ini juga dipercayai berasal daripada kepercayaan masyarakat India yang beragama Hindu.
Dalam Islam, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama.” (Riwayat Ahmad dan disahkan oleh Turmudzi)
Berdasarkan kepada hadis ini, ulama menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w. menggalak…

dia dah botak...

Image
ha ada request nak tgk gambar si adik celik bijik mata... ni upload dari hp je ni...  muka tu still ada ruam susu..kadang2 takde...hairan aku....tapi kalo time panas mmg ketara
susah nak amik gambo si adik kalo dia atas ribaan kita..sbb ada yg sibuk nak riba jugak adik... tgk la tangan tu...sibuk je...nak pegang adik la...nak sikat adik la...kalo adik di dlm babycot..takde sape nak usik...kecuali mama je 'usik' bila adik nangis
Dalam Islam, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama.” (Riwayat Ahmad dan disahkan oleh Turmudzi)
sebenarnya...ikut kan hati mama ni...nak cukur rambut si adik pada hari ke7... tapi time tu si papa la sibuk nak daftar anak bagai..jadi sian lak nak suh dia.. tapi ikutkan hati aku mmg nak buat akikah, cukur rambut dan diberi nama pada hari ketujuh...nak lebih afdal....
dan mengikut2 sejarah2 abg n kakaknye...xde pun hari ke7...buat majlis cukur jambul tu …

Susu Daging

Image
pernah dengar apa itu susu daging?????

ye aku pun baru tahun ni mendengarnya dapat anak ketiga....ini la pertama kali mendengarnya perkataan susu daging tu
gambar dari google
inilah dia susu daging... ehehehe nama ni si abg danish yg bagi...macam2 idea keluar dia kata....'adik minum susu daging' dia tak sedar dia minum susu lembu...kalo aku bgtau itu susu lembu tak caye... 
bagaimana ye susu daging diproses??
ehehhee selamat menyusukan susu daging kepada anak2....