Monday, October 31, 2011

masih ingat lampin korang mcmane????

ingat tak lampin gini? dan cara pakai nye? atau TAHU tak korang pakai lampin mcmane???
aku tau aku pakai yg jenis gini dulu...ye le aku dulu org susah...mana ada lampin pakai buang mcm skrg ni..
korang pakai lampin pakai buang dah ke time tu????

ehehe tak kemas plak..

ok mari belajar cara melipat lampin mcm dolu2.....(korang masih ingat cara melipatnya??? aku masih ingat...dulu masa aku 10 taun...aku dah reti jaga adik aku yg bongsu tu...)

Langkah 1 - lipat kain lampin 4 segi tepat...

Langkah 2 - tarik hujung kain

Langkah 3 - tarik hujung kain ke sisi supaya jadi tiga segi begini

Langkah 4 - terbalik kan lipatan tadi


Langkah 5 - Lipatkan kain yg bersegi empat di sebelah kiri itu menjadi spt di bawah

Langkah 6 - akhir sekali lipatkan sekali lagi... dan taraaaaaaa siap



eh korang paham ke step aku ajo ni..aku ni tak reti nak buat ayat...ehehehhee...pe pe pun rasa nye korang masih leh paham bila tgk gambo kan? kan? mudah je...

skrg ni aku masih guna lagi lampin gitu tuk anak aku ni...aku guna time nak mandi...bila nak mandi..aku bogel kan dia dulu, dan aku pakaikan lampin ini longgar2, prepare kot kot dia nak kencing....

budak2 suka kalo bogel2 ni....sengih2 je dia...sbb tu bagi dia masa tuk berbogel sblm mandi....

14 comments:

cheqna said...

cheqna pakai mende alah ni la dulu2..
hehehehe

~farah~ said...

ingat! pastu pakai plastik kat luar taknak bagi bocor..hehehe

Hazlina Shahrel said...

heheh ingat2 lupa plak nak buat lampin mcm ginih..

salam singgah..

LYAfrina said...

hehe.. dh lma sgt x tgk org pkai lmpin ni.. kain lmpin mmg ada beli.. tp bkn utk dipaka.i.. tp lbh kps jdkan alas badan jer

Zue AnnaLeeya said...

sama la... kita dulu mana ader lampin pakai buang bagai kan???
tp kene pakai yg plastik tuh kt luar...
nnti bocor plak... heheheh....

akak masa bersalinkn 3AZ tuh pon ader gak skali2 pakai lampin kain nih...
besenya siang harilah...
lgpon beby kencing pon byk mana sgt kan???

~ yus ~ said...

kelasss Asha. Siap tunjuk step by step tu.

Akak pun pakai lampin ni dulu. Dan Aqil anak akak yg sulung tu, mmg pakai ni masa kecik2 dulu. Siap dengan seluar getahnya takut tembus kan. Bila dia dah masuk setahun lebih baru guna pampers tau!

Tp lepas tu anak yg lain, malas dah. Lampin ni buat selimut je...hihi

Cik Cura said...

nnt anak nak bagi pakai lampin ni je. jimattt=D

.:fyzz:. said...

cik zura..pakai sat ja..satgi tembuih..dulu2 mak kita sngup susah payah basuh bertimbun2 kt kita lmpin nih kan...kt penyidai penuh ja...aku tau jidah.aku ingt...kdng2 aku pun boh gak kt baby2 masa tecik dulu...la nih dh merangkak belari mau terlondeh..heheh

~~*Lady Salwa*~~ said...

saya pun lipat lampin camni jugak la masa nak pakaikan kat anak masa dalam pantang dulu... hehe

habis je pantang, dah jarang guna lampin... huhu

♥cikmOt♥ said...

aku pun kai lampin ni jugak...kita sesama orang susah...

tapi now dah di upgrade jadi cd kan...cuma perlu rajin jelah...huhuhu

*Miss Geli^ said...

aku terer makaikan lampin ni..

masa aku pantang umah mil aku, memang mil aku suh alya pakai lampin ni masa siang...

malam je bole pakai lampin pakai buang..

aku punya la malas nak ikut..ingat best ke? kencing sekali, aku kena bangun t ukar...

adesh..abis masa bila aku nak tido petang?

~aSHa~ said...

actly aku tak pakai masa pantang lampin ni...aku pakai masa dia nak mandi je....semua ingat aku pakai masa pantang..dok aih...skrg ni aku pakai kan lagi..tapi masa nak mandi je...aku bogelkan beliau dan pakai lampin ni..sementara tgu aku sediakan air mandi...dia suka2 kan diri berbogel dgn lampin sahaja.....lampin kan tak ketat sgt..jadi dia suka la...lonjak2 kakinye....

Beauty Zone said...

saya kononnya nk jimat, beli diapers brand baru-KCA . Anak saya kna ruam yg sgt teruk. my mistake too x benti pakaikan terus bila ruam mula keluar. almost 3 days guna KCA tu. finally sampai luka sbb anak garu ketika mandi. refer doc, dia suggest biarkn kulit berangin, means jgn pakai diapers at all. oh itu mustahil. than mak saya suggest guna lampin kain. puas gak cari info camne nk lipat kain lampin ni. luckily my fren found ur blog, anyway thanks sbb wujudkan blog ni. its helpful. sblum ni dah mcm roti canai kain lampin tu saya cuba bagaikan. x jadi jugak!

Anonymous said...

Td try lipat lampin dah jadi scarf pengakap pulak dah.... bila dah google baru dpt cara lipatan yg btl....tq so much