Posts

Showing posts from November, 2011

WW --> pengsan seketika

Image
tapi ketiak ni paling harum bagi si adik..ehehehe

lampin pakai buang....

Image
Selamat pagi semua....
--------------------------
arini bukak topik dengan lampin pakai buang dulu..ehehhe sekarang ni suka dan berkenan pulak dgn design baru lampin pakai buang Drypers, comey2 tgk kat bawah ni..yang latest...actly kami bukan pengguna tegar drypers...tapi rasanye lepas ni terus melekat la kot...sehingga bontot nya boleh muat dgn Cloth Diapers, Lampin Moden  nak tahu peket mana yg design baru...ada tertera di luar bungkusan...  yg huruf ABC takde tuk size M..maybe size L nanti ada kot...  I Love Mummy kat bahagian bebird dia... I love Daddy kat bahagian po po dia...ehehehhee kalo berak...bitau I love daddy ye
sebelum ni yang ni...warna biru dan putih...corak sama
sebelum ni kami pengguna tegar huggies...design nya sama dari MDM1 - MDM3..tak ubah2..

 masa adik baru lahir..aku beli kan Mamy poko...masa ni pun suka corak dia yg pelbagai..sempat amik gambar tuk 2 corak ni jer..actly ada byk corak...tapi skrg ni lebih suka yg drypers tu la

Kek besday sebelum cuti sekolah

Image
kek angry bird
aritu abg danish ada cite..dia celebrate besday kawan dia kat school...dia kata dia takde pun buat hepi besday to you kat skul...aku bitau dia aku dah buat majlis besday dia masa besday dia ritu kat rumah..tapi dia bukannye reti paham kan...aku siap tjk gambar lagi, tapi dia kata...dia nak buat kat skul...
jadi bagi tanak dia rasa mcm mak pak tak layan pun dia, dia pun rasa jeles jugak kan tgk kawan2...jadi aku tunaikan la impiannya walau bukan tarikh besday dia pun...ehehehe jadi aku pesan kat papa, suh bitau cikgu nyanyi lagu hepi besday..supaya ia menjadi kenangan terindah buat abg danish... walau dia agak nakal..tapi dia ada hati dan perasaan jua...jadi kena byk main psiko dgn budak2 nakal ni...letih dohhh
hari kejadian sambut 'besday' 17 November 2011, hari terakhir persekolahan di Negeri Terengganu dan pada 19hb Nov 2011 hari konvo tadika Raudhah..
(puas cari gambo masa besday dia tempoh hari...tapi takde...ada dlm video camp adik aku rasanye..tu pun kalo dia t…

Pencapaian setakat ini...ni je termampu

Image
alhamdulillah setakat ini, niat di hati masih utuh nak beri anak susu 'mama' sepenuhnya.. apa yang penting niat, baru la ada usaha dan tawakal...niat tu murni,,...insyaAllah dipermudahkan Nya...

pencapaian terbaik aku setakat ni ada 2 tarikh... kali pertama tu aku dapat pam susu disebelah kiri SAHAJA sbyk 5 oz pada hari kedua raya haji..time solat subuh lak tu...sedang2 elok masa 2 rakaat Subuh kedengaran dari surau bapa mentua tu la aku pam dan selesai bila dah tahiyat, dengar jelas2 bacaan surah dan semuanya...sbb surau dekat yakmat...ate surau kepunyaan bapak mentua... wahhhh moga berkat berganda susu time tu...(tapi syg susu tu aku tak dpt bawa pulang dan bekukan...sbb aku takde cooler bag nak angkut susu tu dari kampung ke sini...masa otw balik, cuba bg adik susu tu...dia takmo..dia nak fresh dari 'ladang' jugak)


kali kedua adalah pada tarikh dibawah ni hari ahad jugak...sblh kiri jugak...(hebat rupanye belah kiri yerk??? ehehehehe doh time malam bagi belah kanan...tu…

Pelepas selepas berpantang / bersalin

Image
Pernah dengar apa itu Pelepas?? aku ni baru je dengar setelah beranak ketiga ni.. rasa weird jugak..tu nak cuba tu..biasa aku nak penutup pantang aku berurut je..takde la buat ritual yang lain aku buat ritual ni pada hari ke 41  ni proses pelepas tuk anak.... gambar aku tak leh la diambil..sbb berkemban dohh (best plak guna perkataan dohh ni...dgr dari aflin shauki sebut masa buat persembahan maharaja lawak mega)
bahan2 untuk pelepas ni adalah :
Kain batik tepung beras ke tepung apa tah lupa dah, daun kelapa (nanti dia anyam jadi bentuk apa tah..lupa nak snap), limau purut
tu saje..kos yg dikenakan adalah RM50 + RM30 untuk urut... perghhhhh tuk buat ni je abis RM100 termasuk beli kain batik dohhh...
actly saje cuba2..sbb tak pernah buat aku try google mende alah ni...dan maksudnye tapi takde sangat la..dan jumpa la ada org lain buat pelepas ni tapi lain skit bahan2 nye...ni aku pinjam ayat dia berkenaan maksud pelepas...
'tujuan ritual ni dibuat adalah untuk menjauhkan penyakit pada anak dan…

Muntah susu ....

Image
oleh kerana adik selalu muntah susu, aku tido kan dia dgn posisi meniarap..supaya perutnya tak kembung... tapi tak tau la cara ni betul ke idak...tgk dia semacam jugak lagi muntah nye...
 pis to all from kakak baby kakak ni suka tgk adik tido meniarap..dia suka tgk montot adik.... tak tau la cara ni betul ke idak... masalahnye dia muntah tu belum sempat aku tepuk belakang dia...baru nak angkat pegang ketiak je terus uweekk keluar susu yg belum lagi sampai perut...haiyaaaaa tak pegang pun tetek dia...org kata kalo pegang tetek dia yg jadi muntah...masalahnye dok sempat pegang pun lagi...
dan 1 masalah kecil lagi...dia ni kalo lapo ke apa ke...tahan je..dok nangis2...aku lak tanya..adik lapar tak? dia just ek ek ek je...then kalo dah lama sgt sedar, tapi mama tak bagi2 lagi dia susu..dia hisap jari...aku saje nak tgk dia nangis...mintak susu..tapi dia diam je..aku tanya dia 'adik nak susu tak?' dia sengih je bila kita tegur/berckp dgn dia... then aku angkat bagi dia susu..terus dia t…

WW --> We Love.....

Image
Kemaman ....
------------------------------ best gak WW ni kan...ehehehe 

Tekad ajar anak main catur

Image
wah tiba2 tekad terus....ayat tak leh blah ...apa sebabnya??
tadi aku baca paper harian metro kegemaran ku itu... gembira dengar ramai yg cerdik pandai dapat 5A dalam keputusan UPSR tahun 2011 ni...bangga rasanye ramai generasi muda rakyat malaysia cerdik pandai.. dan tadi terbaca di 3 artikel ttg keputusan UPSR ni la...yg bangga nye sbb 3 pelajar cemerlang tu adalah pemain catur wakil negara....mereka semua tu dapat 5A tau..
Seorang tu dari Kuantan, Nur Sabrina Alia Asman, sepatutnya wakil negara ke Brazil tapi terpaksa batal hasrat untuk mewakili negara ke sana dalam pertandingan catur kerana nak amik result UPSR nya..
Seorang tu plak dari Bukit Beruntung, Noor Azam MOhamad Noor, Seorang pemain muda catur negara...dan adiknya pun juga pemain catur negara.
Seorang lagi dari Shah Alam, Nur Najiha Azman Hisham, yang mewakili Malaysia di Sukan Sea ke-26 di Indonesia dan mendapat pingat gangsa dalam permainan catur kelmarin.
--------------- apa yg aku rasa bangga nya..sbb aku n adik beradik du…

penat tul jadi suri.....

Image
cerita pasal anak lagi...ehehehehehe gitu la kalo blogger tu seorang ibu ---------------------------------------- Tgk muka noti mereka berdua... haiyaaaa...penat berganda2 jadinya tgk cara makan tau dah kan...mesti ada yg jatuh2 ...lepas tu kena sapu lagi...kalo suh mereka tu...suka la mereka menyapu2..tapi berebut nak menyapu...so baik aku je la sapu..kadang2 tu molek je pakat sorang pegang penyapu sorang pegang penyedok...tapi time tak berpakat tu...dua2 rebut nak pegang penyapu...


tgk keadaan keliling rumah...bila ada 'budak kecik' semula...kena la bukak buaian, bukak katil, bukak carseat...penuh dah ruang tamu...naik serabut aku..tak tau nak susun bagaimana lagi...tu belum korang nampak lagi kotak sauna aku guna time berpantang aritu....ni lama tak bersauna....sibuk dgn anak2 (alasan ni je la aku pakai skrg...ahahahahhaa) 

makanan ni wajib ada....

Image
Roti Gardenia yg biasa dan yg Delicia Butterschotch
aku anak beranak dah jadi hantu roti dah...ari2 mesti mengadap ni...tak kira pagi tghari petang malam... kalo roti biasa tu....kadang2 makan dgn milo, milo tu dijadikan mcm jem...ehehehe anak2 dan laki pun sama tiru peel tu....kadang2 buat roti telur kalo anak nak....mmg beli yg jenis extra terus...sbb hampr hari2 membeli nya..tuk 2 bungkus ni leh bertahan selama sehari setengah je...ptg keesokkannya atau lusa kena beli lagi...
yg butterscotch tu makan begitu sahaja la....
tgk, sebungkus tu dia hadap sorang je sambil main game... tapi tak gemuk2 gak...skrg dia kuat makan tau...tapi berat mmg tak naik2 jugak ni...hishhhh nyampah tul..mama ni suka kalo masa budak2 debab..bila dah besar pandai2 la nak debab ke nak kurus ke nak mantap ke...
oklah nak gi makan roti + milo..... korang pernah buat roti gitu???

Dulu Kanan...Sekarang Kiri plak

Image
lama mama mdm tak bersiaran kan....ehehe sibuk dgn anak anak anak weh.. mcm2 ragam....dan sibuk gak tgh 'sisih' di rumah...tekad bulan 11 ni nak sisih mana tak patut di rumah ni...
berbalik kepada tajuk..tgk anak teruna bertuah sorang ni...hisap jari...kakak n abg tak plak hisap jari... mula2 elok lagi hisap jari kanan..  cubaan hisap jari telunjuk...ehehehe lepas tu nak try ibu jari lak......
lama kelamaan....bertukar tangan lak...skrg tangan kiri lak....takde dah nak hisap jari kanan
kalo boleh semua jari nak masuk dlm mulut...sian...lapo ke dik? nak kata lapor asyik muntah je lepas minum susu....ada yg kata terlebih sgt susu nye...tapi tak lama lepas tu minum balik...sib baik berat tak efek...naik 1 kg setiap bulan..skrg saya dah 5.45 kg...

Sambut Hari Lahir di KFC....

Image
tempoh hari kami meraikan besday anak member ofis aku... (tajuk mcm birthday anak aku je kan...ehehehe) kali ni dia memilih tempat di KFC...mudah katanye...order je
 hepi la anak2 aku dpt makan ayam kfc...mmg itu je la dia mintak kalo lalu kat area kfc... mesti request nak ayam kfc...tapi kami ni malas skit melayan setiap permintaannye...ramai wei org, parking pun payah...kalo rasa nak makan pizza yg berdekatan kfc pun kami order 'delivery' je... bersama anak member ofis aku... apa la yg diborakkan dua beranak kat belakang tu....time baik, tgk la borak2 itu ini...time gaduh tak hengat dunia...biasalah gaduh adik beradik,,...air dicincang tak kan putus   mana besday boy nye? tu yg pakai baju putih, sipi je nampaknye...ehehhee baru berumur 2 tahun...tapi besar body dia...dia lahir pun mmg dah besar...masa lahir dah 5.6 kalo tak salah aku... topi kfc tu (topi ke??? hentam je la labu) topi tu dipakaikan oleh bos aku tau...mula2 dia malu..ye la tak biasa kan..lgpun bos besar wei..segan la …

si dia...

Image
dia dah pandai aa aa...nak berborak....tak sampai 2 bulan lagi...dan keluar bunyi2..sekali dua
yg di bawah ni masa umur 32 hari....masa ni pun pandai nak borak2 dah mulut tu....tapi tak kuar bunyi lagi...

ni lak masa dah 41 hari..
si dia mmg buat aku geram sgt2...nak cium2 je..
haishhh dik..bila kamu dah besar..mama nak gomol siapa lak...abg n kakak pun dah masham2 tuk digomol2...

byk muka dia dari muka aku....

Image
mencik aku tau...dlm kamera gedabak tu...byk muka dia...huhhhhh gambar dah jadi blur bila resize dan aku perbesarkan plak disini...
 sedapnye ko nenen ye nak....
cute je tgk..bila mereka berpelukan,...kesejukan kot... eh tarikh lahir mereka ni sehari sebelum tarikh lahir aku tau....
ni sebahagian je aku letak gambar kucing ni....malas nyah nak letak semua...

dan

ni je la gambo aku yg ada....(blur wei...sbb tersalah resize...)  itu pun ramai2...takde nye nak potoshoot aku sorang2...ceh kan 'jurukamera' tu... aku yg sdg memboyot time tu...yg sdg duduk tu aku la...
aku tgk gambar2 dalam kamera tu...gambar aku bape keping la sangat..tu pun sbb terselit2 je.... gambar anak tu tak dinafikan la byk....ni aku ni, aku ni....mentang2 la aku dah beranak tiga...dah makin dok lawa kan....huhhhhhhhh sadish tau...