Wednesday, November 30, 2011

Tuesday, November 29, 2011

lampin pakai buang....

Selamat pagi semua....

--------------------------

arini bukak topik dengan lampin pakai buang dulu..ehehhe
sekarang ni suka dan berkenan pulak dgn design baru lampin pakai buang Drypers, comey2
tgk kat bawah ni..yang latest...actly kami bukan pengguna tegar drypers...tapi rasanye lepas ni terus melekat la kot...sehingga bontot nya boleh muat dgn Cloth Diapers, Lampin Moden
 nak tahu peket mana yg design baru...ada tertera di luar bungkusan...
 yg huruf ABC takde tuk size M..maybe size L nanti ada kot...
 I Love Mummy kat bahagian bebird dia...
I love Daddy kat bahagian po po dia...ehehehhee kalo berak...bitau I love daddy ye

sebelum ni yang ni...warna biru dan putih...corak sama

sebelum ni kami pengguna tegar huggies...design nya sama dari MDM1 - MDM3..tak ubah2..


 masa adik baru lahir..aku beli kan Mamy poko...masa ni pun suka corak dia yg pelbagai..sempat amik gambar tuk 2 corak ni jer..actly ada byk corak...tapi skrg ni lebih suka yg drypers tu la

Sunday, November 27, 2011

Kek besday sebelum cuti sekolah

kek angry bird

aritu abg danish ada cite..dia celebrate besday kawan dia kat school...dia kata dia takde pun buat hepi besday to you kat skul...aku bitau dia aku dah buat majlis besday dia masa besday dia ritu kat rumah..tapi dia bukannye reti paham kan...aku siap tjk gambar lagi, tapi dia kata...dia nak buat kat skul...

jadi bagi tanak dia rasa mcm mak pak tak layan pun dia, dia pun rasa jeles jugak kan tgk kawan2...jadi aku tunaikan la impiannya walau bukan tarikh besday dia pun...ehehehe jadi aku pesan kat papa, suh bitau cikgu nyanyi lagu hepi besday..supaya ia menjadi kenangan terindah buat abg danish...
walau dia agak nakal..tapi dia ada hati dan perasaan jua...jadi kena byk main psiko dgn budak2 nakal ni...letih dohhh

hari kejadian sambut 'besday' 17 November 2011, hari terakhir persekolahan di Negeri Terengganu dan pada 19hb Nov 2011 hari konvo tadika Raudhah..

(puas cari gambo masa besday dia tempoh hari...tapi takde...ada dlm video camp adik aku rasanye..tu pun kalo dia tak delete lagi...aku tak sempat abadikan kenangan sambut besday ketika itu di blog..sbb masa tu aku kurang sihat dlm tempoh awal kehamilan mdm3,masa tu blog berkubur begitu sahaja...)

Friday, November 25, 2011

Pencapaian setakat ini...ni je termampu

alhamdulillah setakat ini, niat di hati masih utuh nak beri anak susu 'mama' sepenuhnya..
apa yang penting niat, baru la ada usaha dan tawakal...niat tu murni,,...insyaAllah dipermudahkan Nya...


pencapaian terbaik aku setakat ni ada 2 tarikh...
kali pertama tu aku dapat pam susu disebelah kiri SAHAJA sbyk 5 oz pada hari kedua raya haji..time solat subuh lak tu...sedang2 elok masa 2 rakaat Subuh kedengaran dari surau bapa mentua tu la aku pam dan selesai bila dah tahiyat, dengar jelas2 bacaan surah dan semuanya...sbb surau dekat yakmat...ate surau kepunyaan bapak mentua... wahhhh moga berkat berganda susu time tu...(tapi syg susu tu aku tak dpt bawa pulang dan bekukan...sbb aku takde cooler bag nak angkut susu tu dari kampung ke sini...masa otw balik, cuba bg adik susu tu...dia takmo..dia nak fresh dari 'ladang' jugak)



kali kedua adalah pada tarikh dibawah ni hari ahad jugak...sblh kiri jugak...(hebat rupanye belah kiri yerk??? ehehehehe doh time malam bagi belah kanan...tu yg padat jadinye belah kiri...)

 dan ini sahaja la hasil tenusu yang dapat aku simpan untuk bulan 12 akan datang, masa tu dah masuk keje...sedih...skit je...tak mcm orang lain dah berlapis2 dan bersusun hingga tak muat ruang dah di peti ais...aku di bahagian ini sahaja.....eheheheheeh

semoga niat suci ku untuk anak tersayang diberkati oleh Nya...amin..
insyaAllah akan cuba beri yang terbaik untuk anak2 sedaya yang mampu...
(aler bagi susu sendiri semua org mampu...nak atau tak nak je)

Wednesday, November 23, 2011

Pelepas selepas berpantang / bersalin

Pernah dengar apa itu Pelepas??
aku ni baru je dengar setelah beranak ketiga ni..
rasa weird jugak..tu nak cuba tu..biasa aku nak penutup pantang aku berurut je..takde la buat ritual yang lain
aku buat ritual ni pada hari ke 41
 ni proses pelepas tuk anak....
gambar aku tak leh la diambil..sbb berkemban dohh (best plak guna perkataan dohh ni...dgr dari aflin shauki sebut masa buat persembahan maharaja lawak mega)

bahan2 untuk pelepas ni adalah :

Kain batik
tepung beras ke tepung apa tah lupa dah,
daun kelapa (nanti dia anyam jadi bentuk apa tah..lupa nak snap),
limau purut

tu saje..kos yg dikenakan adalah RM50 + RM30 untuk urut... perghhhhh tuk buat ni je abis RM100 termasuk beli kain batik dohhh...

actly saje cuba2..sbb tak pernah buat
aku try google mende alah ni...dan maksudnye tapi takde sangat la..dan jumpa la ada org lain buat pelepas ni tapi lain skit bahan2 nye...ni aku pinjam ayat dia berkenaan maksud pelepas...

'tujuan ritual ni dibuat adalah untuk menjauhkan penyakit pada anak dan ibu selepas bersalin'






Muntah susu ....

oleh kerana adik selalu muntah susu, aku tido kan dia dgn posisi meniarap..supaya perutnya tak kembung...
tapi tak tau la cara ni betul ke idak...tgk dia semacam jugak lagi muntah nye...

 pis to all from kakak baby
kakak ni suka tgk adik tido meniarap..dia suka tgk montot adik....
tak tau la cara ni betul ke idak... masalahnye dia muntah tu belum sempat aku tepuk belakang dia...baru nak angkat pegang ketiak je terus uweekk keluar susu yg belum lagi sampai perut...haiyaaaaa tak pegang pun tetek dia...org kata kalo pegang tetek dia yg jadi muntah...masalahnye dok sempat pegang pun lagi...

dan 1 masalah kecil lagi...dia ni kalo lapo ke apa ke...tahan je..dok nangis2...aku lak tanya..adik lapar tak? dia just ek ek ek je...then kalo dah lama sgt sedar, tapi mama tak bagi2 lagi dia susu..dia hisap jari...aku saje nak tgk dia nangis...mintak susu..tapi dia diam je..aku tanya dia 'adik nak susu tak?' dia sengih je bila kita tegur/berckp dgn dia... then aku angkat bagi dia susu..terus dia terkam tetek ku ini...ehehe lapo rupanye..tapi sanggup hisap jari takmo susah kan mama....terkejar2 suap nasi ke abg n kakak..

adik ni akan nangis selak bila mandi dgn air sejuk..alahai teruna ni..penyejuk tul...

masalah kesihatan lain tiada...

-------------------
korang ada cara nak elak dari anak muntah susu?

WW --> We Love.....

Kemaman ....

------------------------------
best gak WW ni kan...ehehehe 

Friday, November 18, 2011

Tekad ajar anak main catur



wah tiba2 tekad terus....ayat tak leh blah ...apa sebabnya??

tadi aku baca paper harian metro kegemaran ku itu... gembira dengar ramai yg cerdik pandai dapat 5A dalam keputusan UPSR tahun 2011 ni...bangga rasanye ramai generasi muda rakyat malaysia cerdik pandai..
dan tadi terbaca di 3 artikel ttg keputusan UPSR ni la...yg bangga nye sbb 3 pelajar cemerlang tu adalah pemain catur wakil negara....mereka semua tu dapat 5A tau..

Seorang tu dari Kuantan, Nur Sabrina Alia Asman, sepatutnya wakil negara ke Brazil tapi terpaksa batal hasrat untuk mewakili negara ke sana dalam pertandingan catur kerana nak amik result UPSR nya..

Seorang tu plak dari Bukit Beruntung, Noor Azam MOhamad Noor, Seorang pemain muda catur negara...dan adiknya pun juga pemain catur negara.

Seorang lagi dari Shah Alam, Nur Najiha Azman Hisham, yang mewakili Malaysia di Sukan Sea ke-26 di Indonesia dan mendapat pingat gangsa dalam permainan catur kelmarin.

---------------
apa yg aku rasa bangga nya..sbb aku n adik beradik dulu main catur...adik aku yg bongsu dulu pandai jugak main catur di sekolah dan di kampung, tapi kalah dgn budak bawah umur dari dia... aku plak takde la wakil mana2...cuma pernah mewakili Bahagian Perkhidmatan, JPA je (wanita solo lak tu di jabatan tu tuk game catur), tapi adik aku wani dulu, hampir wakili sekolah jugak, tapi terpaksa tolak sbb UPSR...sob sob sob kan....dan dengan bangganya dia pun mendapat 5A dalam UPSR nye...skrg dia dah jadi 'somebody' dah kat sebuah agensi NGO...

jadi, aku nak buka fikiran2 orang yg kata pemain catur ni buang masa
bagi aku pemain catur ni fikiran nya panjang dan pandai rancang strategi malah pemain catur ni penyabar jugak (ye ke aku ni penyabar...owh yg ni tak) tapi penyabar dalam membuat keputusan, malah aku ingat lagi adik aku ckp, dia kata bila dia angkat buat catur je, masa cikgu dia ajar, cikgu dia akan tanya 'kenapa awk angkat/alih buah ni? setiap kali nak alih buah catur MESTI ADA TUJUAN'

berbalik pada tajuk, mmg berura2 nak ajar tapi tgu besr skit..takut bersepah je rumah dgn buah catur tu..tapi belum sempat nak ajar, mdm1 dah cuba2 catur di dalam komputer...oklah tu kan??

penat tul jadi suri.....

cerita pasal anak lagi...ehehehehehe gitu la kalo blogger tu seorang ibu
----------------------------------------
Tgk muka noti mereka berdua...
haiyaaaa...penat berganda2 jadinya
tgk cara makan tau dah kan...mesti ada yg jatuh2 ...lepas tu kena sapu lagi...kalo suh mereka tu...suka la mereka menyapu2..tapi berebut nak menyapu...so baik aku je la sapu..kadang2 tu molek je pakat sorang pegang penyapu sorang pegang penyedok...tapi time tak berpakat tu...dua2 rebut nak pegang penyapu...



tgk keadaan keliling rumah...bila ada 'budak kecik' semula...kena la bukak buaian, bukak katil, bukak carseat...penuh dah ruang tamu...naik serabut aku..tak tau nak susun bagaimana lagi...tu belum korang nampak lagi kotak sauna aku guna time berpantang aritu....ni lama tak bersauna....sibuk dgn anak2 (alasan ni je la aku pakai skrg...ahahahahhaa) 

makanan ni wajib ada....

Roti Gardenia yg biasa dan yg Delicia Butterschotch

aku anak beranak dah jadi hantu roti dah...ari2 mesti mengadap ni...tak kira pagi tghari petang malam...
kalo roti biasa tu....kadang2 makan dgn milo, milo tu dijadikan mcm jem...ehehehe anak2 dan laki pun sama tiru peel tu....kadang2 buat roti telur kalo anak nak....mmg beli yg jenis extra terus...sbb hampr hari2 membeli nya..tuk 2 bungkus ni leh bertahan selama sehari setengah je...ptg keesokkannya atau lusa kena beli lagi...

yg butterscotch tu makan begitu sahaja la....

tgk, sebungkus tu dia hadap sorang je sambil main game...
tapi tak gemuk2 gak...skrg dia kuat makan tau...tapi berat mmg tak naik2 jugak ni...hishhhh nyampah tul..mama ni suka kalo masa budak2 debab..bila dah besar pandai2 la nak debab ke nak kurus ke nak mantap ke...

oklah nak gi makan roti + milo.....
korang pernah buat roti gitu???

Wednesday, November 16, 2011

Dulu Kanan...Sekarang Kiri plak

lama mama mdm tak bersiaran kan....ehehe sibuk dgn anak anak anak weh..
mcm2 ragam....dan sibuk gak tgh 'sisih' di rumah...tekad bulan 11 ni nak sisih mana tak patut di rumah ni...

berbalik kepada tajuk..tgk anak teruna bertuah sorang ni...hisap jari...kakak n abg tak plak hisap jari...
mula2 elok lagi hisap jari kanan..
 cubaan hisap jari telunjuk...ehehehe
lepas tu nak try ibu jari lak......

lama kelamaan....bertukar tangan lak...skrg tangan kiri lak....takde dah nak hisap jari kanan

kalo boleh semua jari nak masuk dlm mulut...sian...lapo ke dik? nak kata lapor asyik muntah je lepas minum susu....ada yg kata terlebih sgt susu nye...tapi tak lama lepas tu minum balik...sib baik berat tak efek...naik 1 kg setiap bulan..skrg saya dah 5.45 kg...

Friday, November 4, 2011

Sambut Hari Lahir di KFC....

tempoh hari kami meraikan besday anak member ofis aku...
(tajuk mcm birthday anak aku je kan...ehehehe)
kali ni dia memilih tempat di KFC...mudah katanye...order je

 hepi la anak2 aku dpt makan ayam kfc...mmg itu je la dia mintak kalo lalu kat area kfc...
mesti request nak ayam kfc...tapi kami ni malas skit melayan setiap permintaannye...ramai wei org, parking pun payah...kalo rasa nak makan pizza yg berdekatan kfc pun kami order 'delivery' je...
bersama anak member ofis aku...
apa la yg diborakkan dua beranak kat belakang tu....time baik, tgk la borak2 itu ini...time gaduh tak hengat dunia...biasalah gaduh adik beradik,,...air dicincang tak kan putus 
 mana besday boy nye? tu yg pakai baju putih, sipi je nampaknye...ehehhee baru berumur 2 tahun...tapi besar body dia...dia lahir pun mmg dah besar...masa lahir dah 5.6 kalo tak salah aku...
topi kfc tu (topi ke??? hentam je la labu) topi tu dipakaikan oleh bos aku tau...mula2 dia malu..ye la tak biasa kan..lgpun bos besar wei..segan la nok....

 bila chicky sampai..anak2 aku lari menyorok...anak2 aku tu hero n heroin sgt nampaknye..tapi penakut...ceh kan.....
 inilah tuan badan punye besday..sambut besday dia, anak dan ulangtahun perkahwinan mereka..
3 celeberation sekali...

 akhirnya setelah dipujuk chicky dgn pensel, dgn fail yg ada mcm2 mendalah hadiah...barulah nak bergambar dgn chicky...dan sampai arini duk sebut nak gi kfc nak gi jumpa chicky....ngada2...org lain dah dpt mcm2 hadiah chicky bagi bila main game...mereka baru nak dpt hadiah setelah dipujuk...jadi tak dpt la adiah2 lain...

seronok kan kalo sambut besday di kfc ni..
insyaAllah kalo ada rezeki mdm1 n mdm2 boleh la...kalo ada rezeki...
---------------------------------------------------
nampak aku terselit sipi tu..sdg bf kan mdm3...hepi breastfeeding to me





Thursday, November 3, 2011

si dia...

dia dah pandai aa aa...nak berborak....tak sampai 2 bulan lagi...dan keluar bunyi2..sekali dua

yg di bawah ni masa umur 32 hari....masa ni pun pandai nak borak2 dah mulut tu....tapi tak kuar bunyi lagi...


ni lak masa dah 41 hari..

si dia mmg buat aku geram sgt2...nak cium2 je..

haishhh dik..bila kamu dah besar..mama nak gomol siapa lak...abg n kakak pun dah masham2 tuk digomol2...

Wednesday, November 2, 2011

byk muka dia dari muka aku....

mencik aku tau...dlm kamera gedabak tu...byk muka dia...huhhhhh
 gambar dah jadi blur bila resize dan aku perbesarkan plak disini...

 sedapnye ko nenen ye nak....

cute je tgk..bila mereka berpelukan,...kesejukan kot...
eh tarikh lahir mereka ni sehari sebelum tarikh lahir aku tau....

ni sebahagian je aku letak gambar kucing ni....malas nyah nak letak semua...


dan


ni je la gambo aku yg ada....(blur wei...sbb tersalah resize...)
 itu pun ramai2...takde nye nak potoshoot aku sorang2...ceh kan 'jurukamera' tu...
aku yg sdg memboyot time tu...yg sdg duduk tu aku la...

aku tgk gambar2 dalam kamera tu...gambar aku bape keping la sangat..tu pun sbb terselit2 je....
gambar anak tu tak dinafikan la byk....ni aku ni, aku ni....mentang2 la aku dah beranak tiga...dah makin dok lawa kan....huhhhhhhhh sadish tau...

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels