Wednesday, November 23, 2011

Muntah susu ....

oleh kerana adik selalu muntah susu, aku tido kan dia dgn posisi meniarap..supaya perutnya tak kembung...
tapi tak tau la cara ni betul ke idak...tgk dia semacam jugak lagi muntah nye...

 pis to all from kakak baby
kakak ni suka tgk adik tido meniarap..dia suka tgk montot adik....
tak tau la cara ni betul ke idak... masalahnye dia muntah tu belum sempat aku tepuk belakang dia...baru nak angkat pegang ketiak je terus uweekk keluar susu yg belum lagi sampai perut...haiyaaaaa tak pegang pun tetek dia...org kata kalo pegang tetek dia yg jadi muntah...masalahnye dok sempat pegang pun lagi...

dan 1 masalah kecil lagi...dia ni kalo lapo ke apa ke...tahan je..dok nangis2...aku lak tanya..adik lapar tak? dia just ek ek ek je...then kalo dah lama sgt sedar, tapi mama tak bagi2 lagi dia susu..dia hisap jari...aku saje nak tgk dia nangis...mintak susu..tapi dia diam je..aku tanya dia 'adik nak susu tak?' dia sengih je bila kita tegur/berckp dgn dia... then aku angkat bagi dia susu..terus dia terkam tetek ku ini...ehehe lapo rupanye..tapi sanggup hisap jari takmo susah kan mama....terkejar2 suap nasi ke abg n kakak..

adik ni akan nangis selak bila mandi dgn air sejuk..alahai teruna ni..penyejuk tul...

masalah kesihatan lain tiada...

-------------------
korang ada cara nak elak dari anak muntah susu?

11 comments:

♥cikmOt♥ said...

lor gitu plak fiil abang darwisy...anak dara aku ni plak lain fiilnya...manja terlebih...kalu nak tido mengantuk sesangat dia berbunyi...ek...ek...aku biarkan jek kekadang pastu tertido sendiri...satu lagi kalu dia rasa cam dia sorang jek kat dalam bilik ke apa dia berbunyi la...jarang sangat la dia muntahkan susu...memang sampai ke perut jadi bahan buangan...pastu tido...

bukan ko jek terkejar2 nak buat seme weii...aku pun sama...kalu biarkan mereka berdua makan sendiri maknanya banyak lantai yang makan dari masuk ke mulut...alahaii...dugaan tul jadi suri ni,.

.:fyzz:. said...

jidh..alkisahnya safiiy ammar pun masa baby dlu smpai umo 3 bulan la rasanya..dok muntah susu..bis hg tau dak baju dia jadi taik lalat...bintik2 hbis...asik jeluak ja..tp ada yg kata bagus gak..sbb dia kuarkan kahak2 dia tuh...
takpa jidah..its normal..jgn smpai muntah tersembuq dh la..comeynya baby tidoq meniarap gitu...:)

Nad @ MamaZakwan said...

majalah Pa&Ma bulan 12 ada buat isu nak atasi muntah lepas menyusu ni..
try la bace

tp tido meniarap tu...
riso la..takut gak
kalu tetibe die muntah susu,
dah nnt lemas ngan muntah2 tu
pastu tido tiarap kan tak digalakkan..
sbb tingkatkan risiko kematian secara mengejut (SIDS)

saya just kongsi apa yg saya bace jek..

maaf kalu saya salah ^_^

ibu MZW @ farah idayu said...

anak saya yg sulung sampai umo 8 bulan muntah susu manjang...x henti2..sampai kdg2 gi umah org pun muntah pas nyusu badan..he was fully BF. baju dia sehari 6 pasang. org kata budak kuat jeluak cepat gain weight..maybe true maybe not..anak saya biasa2 jek..naik berat xdelah mendadak. saya biasa tidokan dia ngiring..kdg2 jek tiarapkan..but mostly mmg akan mengiring saja =)

Ardini Humaira said...

lor... sian baby. huhu... tapi tdo meniarap ni tak bagus sebenarnya kak..

~aSHa~ said...

cikmot --> ehehe betul2...lantai yg dpt nasi

~aSHa~ said...

fyzz--> pijot kadang2 dia kelaur dgn kahak2...tapi selalunya susu yg belum sampai ke perut...fresh lagi tu..syg betul

~aSHa~ said...

Nad @ mamazakwan --> ok, akan dpt kan buku pa n ma....owh tak elok ke tido tiarap...ada yg kata elok...ermmm tapi rasanye mmg tak bape elok gak

~aSHa~ said...

ibu MZW --> samala tak kira tempat muntahnya... kalo tido ngiring ke kanan ok kot kan?

~aSHa~ said...

dni --> ermmm akak tak tidokan tiarap dah

Cik Cura said...

sensoredlah kak.. hahaha