Friday, November 18, 2011

Tekad ajar anak main catur



wah tiba2 tekad terus....ayat tak leh blah ...apa sebabnya??

tadi aku baca paper harian metro kegemaran ku itu... gembira dengar ramai yg cerdik pandai dapat 5A dalam keputusan UPSR tahun 2011 ni...bangga rasanye ramai generasi muda rakyat malaysia cerdik pandai..
dan tadi terbaca di 3 artikel ttg keputusan UPSR ni la...yg bangga nye sbb 3 pelajar cemerlang tu adalah pemain catur wakil negara....mereka semua tu dapat 5A tau..

Seorang tu dari Kuantan, Nur Sabrina Alia Asman, sepatutnya wakil negara ke Brazil tapi terpaksa batal hasrat untuk mewakili negara ke sana dalam pertandingan catur kerana nak amik result UPSR nya..

Seorang tu plak dari Bukit Beruntung, Noor Azam MOhamad Noor, Seorang pemain muda catur negara...dan adiknya pun juga pemain catur negara.

Seorang lagi dari Shah Alam, Nur Najiha Azman Hisham, yang mewakili Malaysia di Sukan Sea ke-26 di Indonesia dan mendapat pingat gangsa dalam permainan catur kelmarin.

---------------
apa yg aku rasa bangga nya..sbb aku n adik beradik dulu main catur...adik aku yg bongsu dulu pandai jugak main catur di sekolah dan di kampung, tapi kalah dgn budak bawah umur dari dia... aku plak takde la wakil mana2...cuma pernah mewakili Bahagian Perkhidmatan, JPA je (wanita solo lak tu di jabatan tu tuk game catur), tapi adik aku wani dulu, hampir wakili sekolah jugak, tapi terpaksa tolak sbb UPSR...sob sob sob kan....dan dengan bangganya dia pun mendapat 5A dalam UPSR nye...skrg dia dah jadi 'somebody' dah kat sebuah agensi NGO...

jadi, aku nak buka fikiran2 orang yg kata pemain catur ni buang masa
bagi aku pemain catur ni fikiran nya panjang dan pandai rancang strategi malah pemain catur ni penyabar jugak (ye ke aku ni penyabar...owh yg ni tak) tapi penyabar dalam membuat keputusan, malah aku ingat lagi adik aku ckp, dia kata bila dia angkat buat catur je, masa cikgu dia ajar, cikgu dia akan tanya 'kenapa awk angkat/alih buah ni? setiap kali nak alih buah catur MESTI ADA TUJUAN'

berbalik pada tajuk, mmg berura2 nak ajar tapi tgu besr skit..takut bersepah je rumah dgn buah catur tu..tapi belum sempat nak ajar, mdm1 dah cuba2 catur di dalam komputer...oklah tu kan??

5 comments:

.:fyzz:. said...

zidah...catur kira cam main dam gak kan..hehe..
aku reti gak la main skit2..tapi x la seterer mana..ok gak tuh..ajar anak..at least diorang ada satu sifat keunggulan dalam menjana keputusan dlm permainan dan kehidupan...:)

{ e'mie } said...

a'ah zidah..aku dulu wakil sekolah..lawan ngan cikgu..kalah cikgu..cikgu tu belanja aku air kotak laici..masa tu aku darjah 4..ramai student dari standar 4 - 6 lwan catur ngan aku..sumer kalah..tu yang cikgu alam n manusia n cikgu math nak lawan aku..alhamdulillah..aku menang...nak bergerak tiap2 satu buah catur tuh..kena tanggung n tau apa akan jadi next..so, kena berhati2...hehehe..

~aSHa~ said...

fyzz --> eheheh tul tu ' sifat keunggulan dalam menjana keputusan dlm permainan dan kehidupan...:)' ayat tak leh blah tu...ahahaha... tapi betul la...dlm kehidupan ni seperti permainan catur..ada tujuan, ada matlamat baru mencapai kejayaan

~aSHa~ said...

emie --> lor ye ke emie ko main catur..pesal kat itm dulu aku cari lawan pemain catur..tapi takde sape layan aku time tu..ehehe mesti ko malas nak berfikir time duk itm kan...sbb mainan ni byk sgt nak kena fikiran dan rancang

{ e'mie } said...

hehehe..betul tu zidah..aku malas nak layan..malas dah nak pk banyak2...malassss

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels