Posts

Showing posts from December, 2011

Mandian bagi Kanak² menghidap ekzema

Image
Oleh kerana adik mengalami kulit ekzema,adik terpaksa guna mandian jenama Sebamed tak leh nak mandi guna mandian biasa, bedak ke lotion ke semua tak leh jenama lain..guna sebamed jer yg ok sabun ni bukan mengubat tuk penyakit ekzema..tapi melindungi sahaja..kerana pH nye ok dan sesuai untuk kulit ekzema pH.5.5
harga tuk produk ni pun boleh tahn


Kelas Emel

Korang ada? menghadiri kelas mengendalikan emel²?

sekarang sedang menghadiri kelas menguruskan emel jabatan...nanti nak buat appointment ke, meeting ke...just guna emel jer, dan kehadiran boleh ditentukan dlm emel juga melalui kalender, boleh share kalender dan sebagainya, dan kita jugak boleh tahu jadual pegawai2 yang terlibat free ke tak melalui emel kalender tu jugak........tapi kalo kita jer reti guna..org lain kat jabatan tak reti...susah jugak..jadi patut satu jabatan hadiri kursus yang sama....dan ai ni pun kalo hanya sekali masuk kelas ni pun bukan nya ingat sgt..jadi mmg kena selalu amalkan baru la leh ingat...

arini plak, 29hb dis 2011 - Kelas Onenote...
Menarik rupanye menggunakan onenote ni...kalo time meeting sgt mudah dan cepat dan fleksibel, bagi kita yang suka conteng2 nota tak tentu hala...tak perlu susun2 bagai...susun2 kemudian selepas habis meeting..
so ai tgh enjoy menghadiri kelas ini...

maaf tak dapat nak jalan2 ke blog kawan2 lagi...

Soalan cepu emas yang biasa selepas berpantang....(tapi yang ni buat aku gelak)

Mesti korang jugak selalu dpt soalan2 cepu emas apabila habis berpantang kan.... sama jugak kalo korang belum kawin, org tanya, bila nak kawin...kalo dah kawin, org tanya bila nak dpt baby, dah dpt baby, org tanya bila nak dptkan adik tuk baby tadi...mcm2..perkara biasa....bagi aku, aku dok marah dan terasa apa2 pun apabila diaju soalan2 cepu emas ini..sbb aku pun suka jugak buat soalan2 gitu tapi tak lah aku kerap sgt tanya kepada org yg sama...nanti sian org yg sama nak menjawab...ada org akan hangin bila di aju soalan2 begini, bagi aku, aku amik ini sebagai positif 'ala org nak berbahasa / beramah dengan kita, apa salahnya, lagipun dah takde soalan dah tu nak tanya..tapi nak jugak beramah mesra / berborak dengan kita...so aku dok kisah langsung'
ok biasa soalan2 cepu emas korang dpt selepas berpantang bersalin apa dia??
aku biasa dpt yg gini....
'pantang berapa hari ni...40 hari ke 100 hari?' (selalu aku jawab...'ehehehehehehehe')
'lepas ni  tahun bila pulak…

2 MLM SUDAH

Image
MLM kat atas tu bukan Multi Level Marketing tau...dan bukan jugak MaharajaLawakMega tau....itu singkatan MALAM...ehehee..ntah pesal tadi mmg aku taip terus singkatan, takde sengaja2...jadi bila aku tgk balik..mcm singkatan Multi Level Marketing plak..uhuhuhuhu..
Ok terus kepada topik...dah 2 mlm dah aku tak leh tido lena ni...ni bukan kerana anak dua org yg besar tu 'membesar bijik' mata di waktu malam spt biasa, smlm mereka tido awal jerk...ni dek kerana si adik...ada juga dugaan membesarkan 'ustaz kecik' ni...(bleh ke panggil dia ustaz? leh kan) dah dua malam dia tido tak selesa, sian betul...tapi smlm agak hangin jugak aku, nyesal pun ada marahkan dia, dia bukan tau apa, kalo boleh dia pun takmo rasa tak selesa..hidung dia tersumbat skit, aku dah sedut dgn mulut, tapi hingus nye tiada pun, gatal2 kepala lagi, aku dah sapu ubat..tapi lite lite je sapu, nanti dia garu, lepas tu jari nak masuk mulut lak, tu kena pantau jugak..ubat sapu gatal tu racun kan...
sian sungguh,…

RM1,000,000 Money Drop

Image
suka plak aku dengan siri rancangan baru ni....kerana sambil menonton kita leh menguji minda kita sendiri. setakat ni pasangan peserta yang berjaya mendapat wang terbanyak adalah pasangan Arzi dan Hazril dengan jumlah pelaburan yang terakhir adalah RM100,000 perghhhhh banyak la tu kan...sorang leh dpt RM50,000
dan malam tadi pasangan kekasih yang nak dptkan duit hantaran berjaya mengumpul RM60,000 wow...leh buat kenduri ni...buat hantaran dan sebagainya...tahniah2...semoga duit tu benar2 jadi duit hantaran yerk...rezeki org nak kawin tu...
kalo korang rasa nak join sekali main ni, klik la www.astro.com.my/moneydropmy ha jangan terpekik terlolong bila org salah jawab...try ler jawab sendiri secara online dengan soalan yg sama tertera di tibi time tu...
tapi jika anda susah nak masuk atau layari laman online moneydrop kita itu (ye la..pasti ramai yang join) anda leh la saje gatai2 main sendiri, Stand Alone...syok jugak tau...leh menguji minda sendiri...

Stand Alone
ni jumlah terakhir yang berj…

pitih baru pitih baru

Image
gambar contoh duit baru RM20, wah nampaknya bakal menjadi koleksi aku lagi ni...duit RM50 yang ada  bendera 50 tahun, 3 keping masih selamat dalma simpanan..agaknye bape keping plak aku nak simpan duit RM20 ni ek...cantik benor...

Wang Kertas RM20
Hidupan Laut

Dua spesies penyu terkenal dan hanya dijumpai di perairan Malaysia iaitu Penyu Karah (Eretmochelys imbricata) dan Penyu Belimbing (Dermochelys coriacea), yang juga merupakan lambang hidupan laut yang pelbagai dan berwarna-warni di perairan tropika kita, dipaparkan pada wang kertas RM20 baharu.

Penyu Karah mudah dikenali melalui muncungnya yang melengkung dan kulitnya yang bersisik manakala Penyu Belimbing pula mempunyai kulit yang keras dan tujuh jaluran pada cangkerangnya.

Kewujudan penyu-penyu ini memberi peringatan bahawa kehidupan mereka bergantung pada imbangan aktiviti manusia dan pemuliharaan hidupan laut yang perlu dikendalikan dengan bijaksana




Wang kertas RM100
Keajaiban Alam Semula Jadi

Dua keajaiban alam semula jadi t…

ekzema

Image
tgk adik dipaksa duduk....kakak baby la ni suh amik gambo adik duk atas kerusi...sian adik, menurut perintah je la ye dik...
aritu gi klinik, doktor mengesahkan adik mengalami ekzema...makanya adik tak leh la minum susu lembu...eh mmg dia tak minum susu lembu pun, tapi aku la kena jaga jugak pemakanan doktor bitau, tak leh makan makanan laut...dan yg gatal2.... sian adik tau...abis dia garunya kepala dia..berdarah, walau kuku dia pendek, tapi tajam, oleh itu jalan menyelesaikan masalah sementara nak baik, kena pakai sarung tangan semula...mukanya merah2 sbb ekzema la..alahan susu ibu kan panas skit


Fabulous Mom di Kuantan

Image
last last last weekend sebelum masuk keje, aku berusaha mencari warmer (utk memudahkan pengasuh memanaskan susu ibu)...malas nak cari online..sbb nak tgk betul2 depan mata warmer tu, kot2 ada pilihan yang lain2 lebih menarik..jadi masa terbaca majalah pa & ma, ada Fabulous Mom inform yang cawangannya ada di buka di Kuantan, lantas aku call dan tanya area mana...dia kat building baru jalan Beserah tau, berdepan dengan nirwana. dan atas kedai Dobi (aku betul2 lupa nak snap gambo kedai tu, sbb anak nak netek time tu) kedai tu di tingkat 1. 
sebenarnya ada promosi dalam majalah pa&ma pun ada tjk promosi tu warmer dan sterilizer, beli pakej tu dlm 100 lebih la...tapi bila aku tanya kawan aku aka comot, dia kata tak perlu sterilize selalubotol, dan pekerja kedai fabulous mom pun bitau, kalo nak sterilize botol dalam 2-3 kali je seminggu..jadi aku amik keputasan takyah beli, rendam2 botol dgn air suam sudah..tujuan sama..actly pernah beli dulu bekas sterilizer kat anakku, tapi dah ber…

Anyhow, Anywhere, Anytime

Image
kalau dah hantu roti tu kan...keluar la pelbagai jenis roti lagi....insyaAllah kena dgn tekak..habis la...selain roti gardenia biasa dan butterscotch  yang menjadi pilihan....keluaran yang terbaru dari Gardenia... Waffles....banyak pilihan perisa sebenarnya..tapi yang kena kat tekak ni rasanya Banana je kot...ada burberi jugak kalo tak silap...anak2 pun suka tau...mereka kongsi berdua..ada 2 packing waffles dalam ni
harga waffles ni RM1.40

tetap di hati

owh yg ni pun mmg menjadi kegemaran....bape bungkus sehari leh dihabiskan....lembut tul rotinya..dulu roti ni rm0.50 je..skrg ni dah RM0.70 aku suka jenis vanilla, dulu suka coklat..tapi ntah mcmane tak minat dah coklat...minat vanilla plak, dan amat cepat habis di kedai...kadang2 sampai takde stok vanilla sampai ke kemaman kata tokey kedai tu... ada tiga perisa semuanya, vanilla, coklat dan jagung
--------------------------------------------------------
teringat masa di zaman uitm dulu, ada lori roti sampai...kami (kawan2 dssjune99) beli s…

Kesian anak2 aku wei

Image
Kalo kelapangan sekarang ni sedaya mungkin bawak anak² ke taman di luar...(taman di dlm ni rosak dan membahayakan...sbb byk patah bahaya wei)

selalunya bawak mereka selepas anta pengasuh, dan lepas tu layan la mereka ke taman, sian duk umah sepanjang hari..dulu masa pegi taska @ tadika takpe la mereka puas bermain di sana..skrg ni mereka puas bermain di dalam rumah je..sian betul....
kalo mr. hUBby takde...aku bawak je la ketiga2 sekali..dgn adik yg masih berdukung dan dengan nak handle mereka jangan main jauh² dari aku...bayangkan la keadaan huru hara aku...tapi hati ini nak gak biarkan mereka bermain di taman ni...
asyik main game kat komputer je risau jugak...risau sakit mata satu..tak berkembang otak pun satu...tak dpt udara segar pun satu, dgn bilik yg dah lunyai dan kusam di sepahkan oleh mereka jugak..tak larat aku nak kemas....
dia tgk je bapak budak tu hayungkan budak tu (bapak budak tu masih berbaju keje lagi semasa melayan anak2)... ..sian dia...aku tak dpt nak tlg hayungkan.…

Kala tension, kala boring, kala sedang memikir sesuatu

Image
aku kalo nak hilang stress ke (stress tu normal bagi seorang manusia...kalo takde perasaan stress gile namanye...tak caya search la) aku suka buat mende yg mengkhayalkan spt lipat kain atau main game di atas...uhuhuhu dulu kemain marah papa mdm main game ni...skrg aku lak jadi hantunya....

stress wei jaga anak2...skrg ni rasa penat berganda2 lak...ntah la apa yg bermain dlm fikiran aku skrg ni...cuma bersabar je..dan cuba sesuaikan diri dgn situasi baru...tadi aku dah taip panjang..tapi aku tak jadi publish...aku rasa mcm merapu sungguh apa yg aku ckp tu...jadi baik aku diamkan je dari aku cerita situ sini..byk keburukkannya nanti......ehehehe jadi lebih baik diam....dan biar suami je la paham apa yg kami alami..maklumla susah nak sesuaikan diri dalam keadaan sesuatu yang baharu..begitu jugak korang kan....

tapi korang jangan anggap aku maksudkan kehadiran org baru dlm hidup kami menyusahkan..owh itu tidak sama sekali...kami sangat2 bahagia dgn kehadiran beliau...dia la yg menceriakan…

Dialog SBPA

Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam
so sesiapa yang malas membaca pekeliling SBPA..boleh la tgk sesi dialog @ Bual Bicara bersama KPPA (Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam) di Dialog@1, TV1 pada masa dan tarikh seperti berikut :


Tarikh : 14 Disember 2011 (Rabu)
Masa  : 10 malam



Kursus Online...

Sedang sibuk skrg ni mengambil kursus online EPSA - E-Pembelajaran Sektor Awam

sebab tak cukup kursus jadi kena la usaha sendiri...dah hujung2 tahun ni mana ada lagi INTAN anjur kursus..kecuali tuk dalaman...nanti hujung bulan ke Kiara plak...

jadi kepada rakan2 yang berminat nak berkursus boleh la klik kat perkataan EPSA di atas untuk mengikuti kursus online...seronok babe...sbbnye byk gambar2...dan menarik cara presentationnya...

arini 10 Muharram

PERKARA-PERKARA SUNAT DILAKUKAN PADA HARI ASYURA  (10 MUHARRAM). 1.Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini. 2.Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti. 3.Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha. 4.Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya. 5.Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya. 6.Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini. 7.Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan. 8.Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "…

RINDU ku berOMBAK kat bebird dan popo ni

Image
rindu kat bebird yang ada di dalam lampin pakai buang ni...eehehehehehe rindu nak cuci nya lah....


dan kalo dia meniarap...rindu tgk montot dia yg bum bum ni, kakak baby pun suka tgk popo adik dlm keadaan begini..dia kata comeynya adik tonggek...
aler yang pasti bila mula2 masuk kerja setelah lama bercuti mengulit si dia mesti la rindu kat si dia..empunya bebird dan popo ni.....
ala tomei tomei (bak kata boboi Maharaja lawak) mama sendiri mesti kata anak sendiri tomei kan...ye dok?
actly dulu ingat lahirkan baby girl..dan hati pun kalo boleh nak baby girl..mcm mudah je jaga nye...ehehehe lemah lembut je...tapi tak sangka lahirkan baby boy...aku terima seadanya pemberian dan anugerah dari Nya dan aku jatuh hati lagi dgn kehadirannya..pertama kali tgk pasti jatuh cinta...mcm tgk mdm1 dan mdm2 jugak..jatuh cinta bertimpa2 bila pertama kali melihatnya...dan ayat 'indahnya ciptaan dari Nya' pasti akan keluar dari hati kecil ini bila melihat si kecil...cinta ini tidak terpadam lagi.....…

Jangan Jeles handset pun ada nama ASHA....Nokia Asha

Image
Masa laki ai belek2 paper..dia tgk la iklan dari Nokia....perghhhhh dia kata...ada jenama sendiri skrg tak bitau dia pun...ahahahahaha wa pun terkejut..inikan pulak dia kan...


Nokia Asha 303


Nokia Asha 300
kalo tak percaya sila klik nama nokia tersebut di atas terus ke link nokia tu nanti...banyak lagi gambar2 Nokia Asha tu....
comey ke hset ni kalo lelaki pakai??

Kembali Bertugas

Selamat kembali bertugas kepada diri sendiri.....

tapi banyak perubahan berlaku setelah  99 hari bercuti

dah tak reti nak pegang pen ni...reti pegang botol susu je rasanye...

dah tak reti menaip ni (tapi sib baik lancar lagi taipan dan masih ingat lagi keyword kat keyboard dan masih lagi speed yg laju)

dah tak reti nak buat mende² kat opis ni....reti mengadap si kecik dan riuhan anak2 di rumah je


dan yang paling penting...rasa rindu plak pada si adik..... i lebiu mdm di rumah...jangan nakal² ye nak

jadi harus la berselesa2 kembali dgn dunia pekerjaan...hidup harus diteruskan...mencari sesuap nasik...