Wednesday, December 21, 2011

Fabulous Mom di Kuantan

last last last weekend sebelum masuk keje, aku berusaha mencari warmer (utk memudahkan pengasuh memanaskan susu ibu)...malas nak cari online..sbb nak tgk betul2 depan mata warmer tu, kot2 ada pilihan yang lain2 lebih menarik..jadi masa terbaca majalah pa & ma, ada Fabulous Mom inform yang cawangannya ada di buka di Kuantan, lantas aku call dan tanya area mana...dia kat building baru jalan Beserah tau, berdepan dengan nirwana. dan atas kedai Dobi (aku betul2 lupa nak snap gambo kedai tu, sbb anak nak netek time tu) kedai tu di tingkat 1. 

sebenarnya ada promosi dalam majalah pa&ma pun ada tjk promosi tu warmer dan sterilizer, beli pakej tu dlm 100 lebih la...tapi bila aku tanya kawan aku aka comot, dia kata tak perlu sterilize selalubotol, dan pekerja kedai fabulous mom pun bitau, kalo nak sterilize botol dalam 2-3 kali je seminggu..jadi aku amik keputasan takyah beli, rendam2 botol dgn air suam sudah..tujuan sama..actly pernah beli dulu bekas sterilizer kat anakku, tapi dah bertahun2 (4-5 years ago)...dulu pun jarang guna...kena masukkan dlm microwave...mcm stim2 la...
 last2 aku beli warmer  yang boleh guna di rumah dan dalam kete..maklum la mama n papa busy (cengkonon2nya la) jadi mudah kalo kemana2...leh panaskan dlm kete. yang ni pun ada less tau...(sale akhir tahun kan - YES), so tambahan2 lagi,cooler bag, mudah nak angkut susu dari ofis ke rumah atau waktu balik kg...so tambah lagi stok breastmilk storage and Feeding bottles
 dan ni adalah selingan2 sahaja..biasa la kalo dah ke kedai byk lak yg dilihat nya.... dan aku ni punye le 'slow' je leh terambil sock yang berumur setahun ke atas..jadi beso la sock ni..tak leh pakai lagi, takpe leh simpan...nanti dah beso mama sarungkan...
 Reusable ice pack...
yang ni beli kat fabulous mom di cawangan TTDI, harga after less dlm RM12.70 shj..masa tu mr.hUBby OS di KL..jadi aku sms dia mintak tlg belikan sbb nak guna time balik kg semasa baby maisarah ada terlibat dan menjadi peserta Majlis Hafazan 23 Surah Lazim peringat Negeri Terengganu (tak up lagi cite ni)'

actly kos breastfeeding ni lagi mahal dari nyusu biasa (bagi ibu yang bekerjaya la) sbb byk barang2 sampingan tuk dibeli, seperti breast pump, storage bottle, ice pack,cooler bag, warmer (actly ini tambahan sahaja, tak beli pun takpe, rendam dlm air suam je tapi aku nak memudahkan pengasuh)dan bermacam2 lagi la...biasalah saat membesarkan anak2 ni mmg kena byk keluarkan 'pelaburan' skit, untuk anak2 kita sendiri jugak dan untuk kebaikan mereka jugak, SUSU IBU TERBAIK OKEY...serius aku byk habiskan duit tuk anak2 daripada untuk keperluan sendiri atau barang kemas aku, kalo tgk aku mana ada sgt brg kemas bagai, yg basic2 je, tu pun sib baik mentua dan hUBby kesiankan kat aku, ehsan dari mereka je la...aku nak beli sendiri tiada..tapi smlm habuan tuk diri sendiri (bonus akhir tahun tuk diri sendiri) hanya beli beg coach je...dan beg tu yg best nye menjadi rebutan antara kawan2 di sini..ehehehehehe nasib la ye, siapa cepat dia dpt..

 dan sebenar2nya lagi, kos sepanjang breastfeeding kan anak2 takde la mahal sgt dari susu formula...sbb apa aku kata gitu..compare kan kesihatan anak  yang menyusu susu ibu dan menyusu susu formula....kos perubatan lagi..ye dak? dan kalo lagi nak jimat sepanjang breastfeeding ni, kalo kita jenis tak travel sgt, tak perlu la beli cooler bag dan itu2 semua hanya tambahan sahaja, sbb tu mcm byk kos kan breastfeeding, sbb byk barang tambahan tuk ibu2 yg bekerjaya...

eh tajuk lain, tapi melalut  ke lain sudah..

7 comments:

♥cikmOt♥ said...

masa memula memang la banyak pelaburannya...tapi tuk jangka panjang??? jimat beringgit2 weiii

.:fyzz:. said...

berbaloi2..tp panjang gak karangan ngko ni zidah..cam tak caya je..hehe..
waaaa..jelez aku noks..beli handbag coach..sila tunjuk di next n3 plzzz...

~~*Lady Salwa*~~ said...

betul tu... utk jangka masa panjang jimat lagi dari bagi susu formula...

**biasa la, kalau dah masuk ke kedai jual barang2 baby ni jadik rambang mata sket... hehe

r|nA @ ja|j|na said...

bestnye, nanti balik bole pegi..betul kan asha, kos sampingan tu mmg mahalah, tapi harap² berbaloi kan..

eT said...

eT ada warmer kt umah xpakai pon...pengasuh pon xmo pakai takut bil letrik naik...huhu...

bee2312 said...

dh lama tak beranak kecil, tak tahu pun ada warmer. dulu main rendam air panas jer susu ibu ni

~izan~ said...

byk gadget akak..tp utk long term byk penjimatan jugak ni =)