Sunday, January 15, 2012

Bank Susu Ibu

malam ni panjang lebar aku baca tentang penjelasan hukum-hukum berkenaan susuan dari bank susu ibu...

kesimpulan ringkas...

Setelah penelitian terhadap isu Bank Susu berdasarkan disiplin ilmu Fikah dan perbincangan mendalam yang berlangsung dalam 2 sesi, Majlis Feqah Islami telah mendapati bahawa:

Pertama : Insititusi Bank Susu adalah merupakan ujian dan  eksperimen bangsa Barat. Namun institusi ini semakin kurang mendapat perhatian kerana timbul anasir-anasir negatif berdasarkan kajian dan tinjuan ilmiah.

Kedua : Seluruh umat Islam telah berijmak bahawa kesan dan akibat penyusuan (rodho`) adalah sama seperti pertalian keturunan dan darah (nasab). Sementelah pula Islam datang dengan tujuan untuk menjaga kepentingan keturunan (nasab) dan kewujudan Institusi Bank Susu boleh menyebabkan percampuran keturunan secara tidak Syar`iy dan menyebarkan keraguan.

Ketiga : Bayi-bayi yang kekurangan berat badan atau menghidapi penyakit-penyakit tertentu (yang menjadikan susu badan sebagai penawar) masih boleh dirawat melalui proses penyusuan biasa sama ada daripada ibu kandung atau penyusu upahan. Dari sudut ini, institusi Bank Susu dilihat tidak relevan diwujudkan.

Atas sebab-sebab tersebut, penetapan (Qarar) Majlis adalah seperti berikut:

* Menentang kewujudan Bank-bank Susu Ibu di seluruh negara Islam.

* Mengharamkan pengambilan susu dari bank tersebut. Wallahu a`lam.




Untuk bacaan lanjut dan lebih terperinci boleh la ke laman INI

-------------------------------
Terima kasih ustaz fadli....sebelum ni sy tak bertanya pada ustaz sbb setakat ni anak sy tidak terdesak mendapatkan bantuan 'ibu susuan' ehehehehe.....tapi penjelasan ustaz tu nanti sy sampaikan kepada rakan2 disini...tima kaseh byk2 boh...

ustaz, nak komen kat tempat ustaz tak boleh lak melalui laptop di rumah insyaAllah tomorow moning....i'll be there...nak tanya persoalan berkenaan 'hukum memotong roti dengan pisau'

11 comments:

umilia said...

klu tak silap aku ade bc klu tak isap direct dr breast maknanye takde ape2 petalian..yg akan mnjadi petalian bile isap direct dr kite tak kira la bp kali susuan..tp lupe la bc kat mane..

~aSHa~ said...

lia --> aku pernah baca kat news paper...aku rasa ko baca jugak kat situ kot....tapi byk pendapat dari ulamak2...jadi fikir2kan la...try la ko baca direct kat tmpt aku link kan tu..

cheqna said...

ilmu yang bagus ni untuk cheqna
almaklumlah hehehehe

ieda said...

sgt2 membantu
ada jugak akak dgr pasal nie
tapi x ambil port sbb alhamdulillah cukup susu ;)

Kella said...

ilmu ni.. =) terima kasih sudi berkongsi.. nanti nanti boleh rujuk..

mamalieyna said...

ilmu yg bagus tuk info bersama~

kalau tak taktau ni...kurang membaca..huu~

ibu MZW @ farah idayu said...

k.sha...tertarik ngan part last tu jek..'hukum memotong roti dgn pisau' bakpe? takleh ke potong guna pisau???

Ardini Humaira said...

dni ada tengok berita tadi.. katanya haram...

eT said...

tula...ssh nk cakap...
pendapat ulamak lain2...khilaf...

Papa Mifz said...

baru tau pasal kes nih...

♥cikmOt♥ said...

susu aku hak milik anak3 aku...bleh??? :p