Posts

Showing posts from March, 2012

reminder

MUAL, SAKIT KEPALA, SAKIT PERUT...

semalam ada sukan di ofis...ada 2 game bola jaring dan congkak untuk kategori wanita....
dari malam tadi hingga pagi ni...mual, pening dan sakit perut..nak muntah tak termuntah....sbb main netball
dah lama stop main lasak2 ni ....alahai smlm terpaksa jua....
kalo main congkak jerk...takde la gini sgt kot....tapi main congkak tu saje2 jer....sbb netball dah siap...congkak tak siap2 lawannye...sengit betul... (gambar bermain congkak tak leh attach plak)

mood sukan sudah bermula......
aiyarkkkk patutnya aku bercuti selama setahun dari game yg lasak2 ni...
harap2 ada la ramai pemain tahun ni....aku jadi simpanan pun ok ar...
tapi kalo dah by hook or by crook nak buat mcamane....

Pose seksi

Image
si tecit ni..mmg suka pose mcm ni...ngiring dan garu2 peha...eheheheheh seksi la konon2nya tu yer nak..

Sudah Keluar....

Image
Semalam ptg...tgk kat mulut adik...giginya sudah keluar, sebelum2 ni perasan dah..gusi tu mcm lain jerk..mcm akan akan keluar je gigi...tapi tak keluar2 lagi...tapi smlm dah nampak dah putih2 tu..

suka kemain dia..bila kita ckp...'yeay adik dah besar, leh makan mcm2'..

suka tau budak kecik ni kalo kata dia dah besar....

maybe dia imagine leh makan2 ayam mcm kakak n abg buat...maybe dia fikir dia leh gi main2 kat luar





dan semalam jugak...lutut nya dah mengorak langkah (dia dah merangkak) mean dia dah angkat lutut untuk move ke depan..dengan perlahan2 dia buat..

adik owh adik...cepatnye kamu ni nak tiru abg n kakak...sabar la dik..nanti dah takde adik kecik dlm rumah.....sob sob sob.... how time flies ...sedih ooo bila anak2 dah besar...

Tahun ni Menjaga Kebajikan

Image
rasa letih plak jadi biro @ ajk...rasa nak letak jawatan pun ada...dulu yer...semangat tu ada bila diberi tugasan..skrg ni bila anak3 makin membesar dan byk masa diperuntukkan fikirkan hal anak2...jadi mcm penat pulak kepala

tahun ni, diamanahkan jaga KEBAJIKAN jabatan...last year n last 2 years...jaga EKONOMI kelab....ermm tahun ni tugasan dah lain...tapi still pegang duit jugak..cuma tak kutip duit jerk mcm tahun2 sudah..tahun ni BAGI BAGI duit kat org...org sakit, org meninggal, org bersalin/dpt anak, dan lain2 lagi yg bersesuaian....

dan tahun ni kita buat KEBAJIKAN melawat rumah2 anak yatim atau rumah orang-orang tua...so kebajikan la tu kan...ke kebajikan tahun ni nak melawat 'kedai-kedai di langkawi'...zakat tahunan katanya....ehehehhehehehee

WW : si Gagah

Image
semakin lasak..dan semakin kita takde masa nak buat keje lain..sbb nak perhatikan dia...

Buku Tabung Haji 1Malaysia

Image
perbezaan buku DULU sebelah kiri dan buku BARU disebelah kanan yg ada tertera 1Malaysia
kalo dah ada 1Malaysia ni mean cina/india pun leh simpan kat situ la kot..ehehehe boleh tu boleh..maybe Islam sahaja la kan...tak gitu??? ke 1Malaysia tu mcmane?????
buku adik darwisy..duit dia telah selamat mama tabungkan di Tabung Haji...

Rahsia Minda Hebat

Image
sekarang ni sibuk nak buat artikel..tapi satu pun tak siap2...kalo kat rumah..rugi masa jer rasanye membaca..sbb sy lebih suka melayan anak2..terutama mengulik si adik...tambahan pula dia sedang 'melasak'  tapi buku ni mmg benar2 menarik minat...sbb kebanyakkannya ringkas2...dan menarik isi kandungan...
lihat...budak seumur 6 tahun pun berminat untuk membelek buku ni dan membaca skit2.. MENARIK kan....dan mmg HEBAT....
yg si abg mdm1 paling berkenan dan tertarik di page 40 dia siap tjk kat papa dia page 40 berkenaan jantung di atas. dia kata jantung mama jantung baik, bersih...ehehehheehhehehe good dear
mereka mdm1 dan mdm2
------------------------------- sesiapa berminat boleh la cari buku ni...keluaran Telaga Biru buku di atas ni ai pinjam di library.. tapi bila tgk isi kandungan rasa nak gi beli sendiri buat koleksi peribadi...

puree apple

Image
malam tadi gigih buat bubur nasi dan puree apple...buat 2 jenis terus..tapi yg makan malam tadi..adalah nestum yang dibeli..ehehehe sbb lambat masak...dan puree apple tu sempat la merasa skit...perut dah kenyang...
so tupperware yang RM15 untuk 6 bijik (kecil) tu sy pergunakan dengan sebaiknya... isi puree apple...2 bijik apple dapat la 4 bekas tupperware kecik tu...
cara buat mudah sahaja
kukus @ rebus sekejap (dlm 3minit) <---sy rebus guna air masak.. lepas tu blend...jgn diblend dgn air tadi..apple sahaja..
siappp

 dah pandai merangkak si teruna ni
 dah lasak teruna ni... haiyaaaa cepat tul dia besar yer...badan pun dah kurus rasanyee... tak timbang lagi...last week hujan jerk..

Penghulu Segala Air...

Air Zam Zam

Kandungan Zam Zam

* kandungan kalsium dan magnesium dalam zam zam sedikit tinggi berbanding dengan air lain - ini mungkin menjelaskan mengapa ia mampu menyegarkan seseorang
* mengandungi florida yang berkesan membunuh kuman

Fungsi Kalsium
* melindungi tulang daripada patah atau retak dengan mudah
* meningkatkan dan memelihara tahap kesihatan kardiovaskular
* mengekalkan kekuatan tulang dan kesihatan gigi
* memelihara degupan jantung
* menolong sistem saraf
* menghilangkan sakit belakang dan sendi
* mengelakkan rasa gelisah, sesemut atau kebas
* meningkatkan fungsi otot (merawat kekejangan waktu malam)
* membantu proses pembekuan darah
* membantu menghalang tekanan darah tinggi

Fungsi Magnesium
* mineral antistress
* menentang tekanan
* meningkatkan kesihatan kardiovaskular
* menguatkan gigi
* menghalang pembentukan batu dan pasir dalam buah pinggang
* menggerakkan enzim penting untuk metabolisme karbohidrat dan asid amino
* memainkan fungsi dalam perkembangan 'neuro mascu…

Kelantan Bimbang Ramai Suri Rumah Hidapi HIV

KOTA BAHARU: Kerajaan Pas Kelantan bimbang dengan peningkatan bilangan penghidap HIV di negeri itu terutama yang membabitkan suri rumah.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Negeri, Wan Ubaidah Omar berkata bahawa pada 2009 sebanyak 616 kes baru penghidap HIV direkodkan iaitu jumlah tertinggi di negara ini.
"Daripada jumlah itu 16 peratus daripadanya adalah wanita dan daripada jumlah 16 peratus itu pula, 40 peratus merupakan suri rumah. "Suri rumah ini tidak bersalah dan mendapat jangkitan HIV yang sudah tentunya daripada suami sendiri," katanya kepada pemberita sewaktu persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan berhenti rehat pada Khamis.

Wan Ubaidah berkata golongan lelaki terutama suami agar tidak melanggan pelacur manakala golongan muda menjauhi hubungan seks luar nikah itu. "Statistik juga menunjukkan penyebaran virus ini di seluruh negara adalah berpunca daripada hubungan seks tetapi di Kelantan punca utama penyebaran …

Mak, Kau Cari aku ker?

PASIR GUDANG: “Malam tadi (kelmarin) Dirang muncul dalam mimpi, dia memeluk dan mencium saya sambil berkata: ‘Mak, kau cari aku ke?’
“Saya mengiakannya sebelum bertanya mengapa dia tidak balik dan Dirang menjawab: Jangan sedih lagi, aku di sini sudah ok,” kata Roselyn Alan, 25, ibu kanak-kanak berusia lima tahun yang dibunuh sebelum dibakar, Nurul Nadirah Abdullah atau lebih mesra dengan panggilan Dirang.

Roselyn yang ditemui di rumahnya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam, di sini semalam pada mulanya enggan ditemui kerana masih bersedih dengan kehilangan Dirang, namun akhirnya sudi berkongsi perasaannya selepas dipujuk.
Sebelum itu, dia bersama 150 orang menghadiri pengebumian jenazah Dirang di Tanah Perkuburan Islam Kampung Pertanian Masai, jam 1.20 tengah hari.

Menurut Roselyn, walaupun sedih dia tetap tabah menerima takdir kehilangan anak dalam keadaan cukup tragik.

“Saya memang sedih, namun sebagai orang Islam, saya reda pemergian Dirang. Saya berterima kasih kepada…

akan menjadi milikku

Image
tupperware kecik2...mmg kegemaran ku mengumpul tupperware comey2 skrg ni.... yang ni berharga RM15/nett boleh simpan/stok susu ibu ni...tingginya 6.6 cm
insyaallah akan tiba di tangan pada ptg kHamis...hUBby tlg amik kan di kedai Asme Jaya Trading, Seberang Takir

sesiapa berminat boleh la layari Asme Jaya Trading

Mengenali Baju Banduan

Warna pakaian baju banduan adalah mengikut kesalahan Tempoh tahanan

Putih   -- 3 bulan ke bawah
Merah -- 6 bulan ke atas
Hijau   -- 6 - 18 bulan
Biru    -- Lebih 4 tahun
Ungu  -- Tahanan reman

Tangga Gaji SSM Baru

Image
Tangga Gaji SSM Baru bagi Gred N27 sahih atau tak, tak jamin.... kita tgu dari jpa je la ni sumber dari Persatuan Setiausaha (SP/PSP) SeMalaysia
dan ada yang bertanya sebelum ni...bila start gaji baru... ia terpulang kepada kePANTASan jabatan masing2... kalo jabatan tu besar...lambat skit la kot...ramai tu nak kira....kecuali kerani akaun tu ramai...maybe seawal kita2 boleh rasai adalah April 2012.....

SBPA

* katanya SBPA dibatalkan...SSM dikekalkan dengan penambahbaikkan

* katanya lagi gaji tetap naik 13% bagi gred 1-54...(huhhhhh kalo ikut gaji aku ciput jer la naik nye..tapi apa2pun rezeki..terima la seadanya) yg pasti bos naik seribu lebih...tahniah bos...(eheheheheheh ada adiah tuk Minggu Setiausaha lagi tak?)

* kenaikan tahunan dari RM80-RM320 mengikut gred (wahhhh ini berita gembira skit bagi aku...sbb dulu kan ciput jerk...teringat masa keje private kenaikan by performance ...itu kan lagi bagus....)

* kata member cola naik RM50...ermmm cola aku skrg berapa yer (baru mengagau nak tgk slip...lupa dehhhhh elaun dpt berapa..gaji sendiri pun lupa..apatah lagi elaun2 yg aku tau...gaji bersih selepas potongan tu jerk..ahahahahahahahah)


-----------------------------------------------------------------------------
ok yg ni aku dpt dari bacaaan2 update status member2 di fb...uhuhuhu
laju jer korang kan...aku tak berminat sgt nak dgr..dari dulu lagi...
masa pembentangan bajet pun tak bermin…

Musim Burung Marah Merata-rata

Image
dulu DORA, sekarang dah takde dah dora  tunjuk baju gambar dora..takmo, haiyaaaaaaaaa  ini kes burung marah berleluasa....boleh terkena selsema burung kalo tersalah marah.... adik pun kena jadi angry bird tau tuk dia....sian adik

jom lihat pelbagai lagi pyjamas di butik member