Thursday, April 19, 2012

Puteri Ayu

pestime buat wei....actly anak dara tu suka makan..tapi smlm mood makan dia ke laut.....dan aku pun tak tau kenapa ada kuning2 kat kelapa tu...padahal kelapa tu aku mintak mesin nak yg putih jerk..takmo yg kena tempurung jadi koko tu semua bagai...ntah la nape jadi gitu..lama sangat kot kukus....(15 minit)....tapi yg pasti best....mr. hUBby ingat ini puteri ayu frozen...masuk dlm periuk, kukus sahaja mcm kuih pau...ceh betul....penat tau ai buat dgn teruna darwisy sampai jam 2 pagi...kiranye sedap la ni kan..sbb hUBby ingat beli segera...

xpe nanti nak cuba lagi....

Bahan-bahan ( 20 - 25 biji )

2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan santan
1 sudu kecil ovellete
1 sudu kecil perisa pandan
pewarna hijau
kelapa putih + tepung gandum dan garam


Cara-cara

1.  Pukul telur hingga betul2 kembang...(sampai berbuih)
2. Masukkan telur, dan pukul lagi hingga kembang...selepas itu masukkan ovellete dan pukul lagi

3. Masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lagi hingga sebati

4. Masukkan kelapa putih ke dalam acuan, tekan-tekan supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 5-7 minit. (acuan di sapu dgn minyak supaya tidak melekat dan nanti mudah dikeluarkan.)


sekian....





8 comments:

♥cikmOt♥ said...

hehehe...cayalah kak...aku jugak tak mampu nak buat...lalala...

.:fyzz:. said...

thumb up kt hang zidah..kt belah2 kedah nih panggil kuih apa tah..seri muka kot.eh tak la ..aku lupa..tp sedap kuih nih kak pia suka..
rajin hg buat noh..aku gak yg tak baper reti wat kuih2 nih..ovellete tuh natam apa zidah?

LYAfrina said...

waaa..mnjadi j sha..
lya mmg xmkn kuih ni. mmg krg mkn kuih2 tradisonal ni..lg2 klo hok manis2..

MRS. K said...

wahhh.. kagummmmnya... antara kueh feberet gak ni

r|nA @ ja|j|na said...

uwah, kagumnye..rajin betul dia buat kuih kan..

~aSHa~ said...

ai tak sangka jadi rajin ni...eh btw ai mmg suka buat kuih dari masak2 lauk..ehehhehehe

sehari sblm bersalin..siap buat puding kastad caramel lagi tau...esok nye taksempat makan...bagi kawan2..sbb nak p spital dah..

Ena said...

wahhhh...

nampak menarik ni..


tp


bila pulak nak nerai ni?

adeihhhhh!

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

ai dh lama beli acuan die tp pas sudah x wat2 lagi..
hahahah.. kemain salin resepi, tgh ghajen yeye-o nk wat..

best wat minum petang + teh ni.. =)
kueh febret kl ada meeting sapa ke ptg.. =)