Wednesday, January 23, 2013

Hari Gaji + Bonus

Sangat sibuk org gomen arini.....bayar itu ini...nak online maybank ke cimb ke atau yang lain..mesti jem kan...kebiasaan aku akan lakukan bayaran2 pada hari berikut selepas gaji nye...sbb jem..tapi oleh kerana ada main kutu dgn kawan2 yg jauh...kena guna online...so on juga arini...ada juga nak bayar brg2 nak niaga kecil2an....so mcm2 urusan la arini kan....korang bagaimana arini? sibuk jugak ke??



bayar tadika dan pengasuh terus arini.....selesaikan semua2 dulu...baru nak soping2 ke...ehehehehe keperluan dapur pun utama juga...susu anak bagai...

Tuesday, January 22, 2013

Taraaaaa....Hari2 boleh tau....


Semangat untuk mendapatkan berat badan ideal mcm  zaman muda2 dulu semakin membara.....
Sekarang hari-hari boleh timbang kat rumah...tak perlu nak gi kat block sebelah semata2 nak timbang....
tapi penimbang yang ni mcm pening2 skit...ekekeke sbb murah kot...

Baru beli semalam... kat watsons...takde promosi... jadi RM19.90
rasanye kalo time promosi RM13.90 sahaja kot....
tapi dah tak tahan...beli saje la...ntah bulan bila ada promosi harga begitu..janji bawah rm20..
tak mampu nyah nak beli yang mahal2.....ehehehe

sekarang dah dapat kenal pasti punca2 naik berat secara mendadak2 dlm setahun ni (xde la mendadak sgt kan kalo dalam tempoh setahun..lain la dalam 2 minggu...mcm preggy...mmg kena minum air gula ar)

faktor-faktor berat badan naik secara mendadak yang telah dikenal pasti adalah :

1. ambil suntikan perancang yang 12 minggu..... sbb dulu rasanye utk 2 bulan sahaja...ada doktor tersebut..kalo amik yang 12 minggu ni...berat badan boleh naik berbeza skit dgn 2 bulan tu....baru ku teringat dolu2...amik yg 2 bulan tu sahaja...sbb tu kurus menten cun melucun (ecehcehhhh)....sampai org ingat aku ni hari2 susah hati....ceh podah cit..mcm yg berisi senang hati...kang aku bentang secara psikologi kangg..nangis uolss...eheheh

2. dah lama tidak senaman...ehehehehee makan roti sapu coklat nutella tu hari2...mcm makanan wajib selepas makan nasi..aiyarkkk padahal dulu coklat bar tu hari2...menten jerk...last month dalam hujung2 bulan  my hUBby tlg beli kat giant yang size besar tu...RM25 sebotol...dia beli 2 botol terus...sbb kat giant mmg murah skit dari kedai2 biasa...yang aku compare setakat ni la.....yang kecik tu beza dlm RM2..kat giant dlm RM14.50...kat kedai dalam 16.90 rasanye.. beza kan..

3. faktor lain..ermmmm aaaaa sbb laki lama dah kot tak peluk pagi2 sebelum pg keje..ekekekeke ahahaha (ok gelak guling2).dah kecoh2 uruskan anak anak anak kan.........dolu2..anak sorang senang la...mcm wajib je bagi dia..sbb dia kata panjang umur bagi dia....bagi wanita dari segi psikologi nya... mmmmmmmm insyaallah kalori terbakar sedikit setiap pagi...eehhehehehehee ada hormon apa tah yang keluar apabila suami peluk erat2 ....ni bukan peluk yang utk ehem ehem ehem...haiyaaaaa jangan la dirty sgt, pls laaa dah siap berbaju bagai ready nak gi kerja dah pun........ ehehehe peace yooo

sbb lain?????? xde dah kot.....tapi bila susah hati berat naik...lagi makan...ishhh mmg tak leh susah hati...lagi berat aku ni......




Untung siapa lahir @ bersalin pada 24 january 2013 nanti

Dalam paper harian metro harini bertarikh 21 Januari 2013... Ada mengiklankan seorang peternak kambing menawarkan harga kambing RM1 seekor kepada ibubapa yang beragama Islam untuk dijadikan akikah bagi bayi yang dilahirkan.pada 24 Januari 2013 sahaja...Tawaran ini dibuka untuk 24 pasangan yang melahirkan anak di hospital awam seluruh johor. Beliau yakni peternak kambing tersebut mengambil peluang melakukan perkara baik ini sempena Maulidur Rasul tahun ini....
Beruntung kepada 24 pasangan bertuah itu nanti...jangan lepaskan peluang....

Monday, January 21, 2013

Rezeki anak-anak sentiasa ada

betul la kata orang..anak ni membawa rezeki..kadang-kadang dalam tidak sedar kita yang menumpang rezeki dari anak-anak....walau rezeki tu diberikan kepada kita...tapi anak2 tu mcm 'pelaris' kita pulak..ehehehe eh jangan la fikir bukan2 bila saya sebut pelaris tu..bukan sy maksudkan suh 'niaga'kan anak2..bukan bukan itu maksud sy.... ia umpama...contohnye kalo bizness berjaya ke apa ke....maybe sbb tuhan nak bagi rezeki tu pada anak-anak..tetapi melalui kita...jadi secara tak langsung....kita pun menumpang berkaki kaki kan kan....betul tak ckp mak jemah ni??? ehehehe....jadi kalo nak niaga tak perlu pelaris2...insyaAllah... kalo ada untuk kita ada lah, kalo takde..insyaAllah next time..usaha kan je....

bagi yang keje gomen hari gaji rabu akan datang ni....alhamdulillah setakat ini...nak menunggu gaji tu tak la rasa seksa sangat mcm mula2 di alam perkahwinan dulu...ye la dulu2 masa 'keluarga' kecil baru nak membina...nak berenang2 lagi ke hulu ke hilir...nak beli itu ini lagi tuk keperluan di rumah kan...baru nak membina...biasa la....kalo tak rasa susah bagaimana nak rasa senang...untung la yg terus senang..tak perlu rasa susah....tapi kalo terjatuh susah bagaimana ye org begitu boleh 'bertahan'...insyaAllah tuhan bagi ujian kepada orang yang berkemampuan untuk menerimanya...kerana dia tahu....seseorang itu mampu hadapi...dia tak kan bagi kepada orang tidak mampu hadapinya..percaya la kata mak jemah...btw mak jemah pun baca dari kata2 orang lain juga....

eh arini merapu2 pulak kan..selalu bergambar2 jer....

ok lah kita selitkan gambar sedikit.... 


mereka la 'pelaris' saya ehehehe




Thursday, January 17, 2013

Apa yang Penting Kerjasama......

selamat pagi semua (nada upin dan ipin)....

Assalamualaikum...

arini kami dalam proses 'penambahbaikan' atau lebih tempat 'menguruskan' semula 5S yang ramai tidak mengamalkan secara harian......ini untuk mendapatkan persijilan kali ke-2.....

cuba tgk hasilnya yang lepas....kan comeyyyy...sedap mata memandang...mudah diambil
heran aku org yg tak suka 5s ni....

kemas teratur...mudah diambil..selamat (dari digigit tikus kalo ada tikus).bukan kah itu tujuan utamanya.......

mudah kan nak ambil (mudah juga pencuri nak curi ahahahaha)...tapi inilah hakikatnya 5S...memudahkan...dan mengurangkan masa 'proses' pengambilan 


SALAM CERIA SEMUA WARGA JABATAN YANG SEDANG MENGEMAS2 SEMULA TEMPAT ANDA..... ehehehe



salam dari meja
Juruaudit Dalaman 5S
(semua juruaudit mana pernah disukai org...ahahaha audit iso ke audit apa2 la..semua akan tension kan kan kan bila kata audit nak mari..kui kui kui.....)

Wednesday, January 16, 2013

sekarang bermusim 80an....

Photo: Chinese new year special 16 january -31 january 2013
 dapatkan baju peplum saloma pada harga terendah 
rm 140.00 include postage :) 
jangan lepaskan peluang ini :)

sekarang ni ramai berpeplum...muatkah aku yerk? ehehehhehehehe

kiri kanan depan belakang semua nak mengayakan nye...

kembali ke zaman mak mak kita dolu2 yg pinggang ramping2.....

fuhhhh fuhhh...ehehehehe boleh kah aku ye?

kita tgu esok..........



Cara-cara Mengoreng / Menguruskan Buah Ngaku

buah ngaku dikenali juga dengan Arrow Head / Sekuang China....
buah ni selalu ada pada dekat2 Musim perayaan cina...



size buah ni kecik dari bawang....eheheheh (maybe tempat lain besar kot)



rupa bentuknya....



setelah dibuang kulit




disagat...oleh kerana saya tidak berapa nak menjadi sagat...sy hiris2 sahaja..... (better sagat yerk mcm kerepek ubi tu)



ini sahaja sagat yang ada di rumah....



taraaaaaaa selepas digorenggg....



ok semudah membuat kerepek pisang sahaja.....tapi den ni tak pandai sangat menyagat atau sagat tu tak berapa pandai nak digunakan oleh saya...ehehehehe..... padahal menyagat pisang utk dibuat kerepek masa dolu2 reti sahaja....

sekian sahaja cara-cara ringkas mengoreng buah ngaku...

Tuesday, January 15, 2013

unik nye pic ni



gambar diambil dari facebook...

ada nampak sesuatu yg unik tak kat telinga gajah ni...

UNIK nye ciptaan NYa......

Subhanaallah


kalo tak nampak...jawapannya 





'wajah manusia'

Tiba la masa saya meNgaku



gambar mmg di ambil dari blog h-n-i.blogspot.com dengan izin...

tadi gi nirwana....konon2 nak cari buah Ngaku ni la...dlm English nye Arrow Head

ada la sekotak dia buka utk dijual..

tapi RM7.90

uhuhuhu aku semak dgn kawan di putrajaya yakni h-n-i.blogspot.com tu...dia kata kat sana RM0.88 sen sahaja dan harga normal kat sana adalah RM3.88

apakah???

tadi beli setengah kilo la lebih kurang..tak sampai pun setengah kilo RM3.50

nanti aku snap pic yang tu...

harap2 jadi rajin ptg ni nak buat kerepek ngaku ni....
kalo tak sedap apa lagi...sy terpaksa la call 'kawan' sy mintak tlg pos kan..(dgn bayaran ye)...


Rindu untuk berblogging kembali tambah2 bila tgk angka di nuffnang...



bila tgk angka di nuffnang..rindu nak berblogging secara aktif kembali...tambah2 ada yang on going...ececehhhh...

insyaallah nak cash out sebulan sebelum pg ke langkawi...

ada la tambahan duit poket skit.....

Alhamdulillah

mari kita bersyukur walau pun sedikit....


10 Amalan Berpantang Yang Patut Buat Tetapi Semakin Di Abaikan. Mama Wajib Baca Ya! 12

Sebaik sahaja anda selepas bersalin, anda akan melalui fasa pemulihan diri selepas melahirkan bayi. Tempoh ini amat penting untuk mengekalk...

Labels