Posts

Showing posts from January, 2013

Hari Gaji + Bonus

Image
Sangat sibuk org gomen arini.....bayar itu ini...nak online maybank ke cimb ke atau yang lain..mesti jem kan...kebiasaan aku akan lakukan bayaran2 pada hari berikut selepas gaji nye...sbb jem..tapi oleh kerana ada main kutu dgn kawan2 yg jauh...kena guna online...so on juga arini...ada juga nak bayar brg2 nak niaga kecil2an....so mcm2 urusan la arini kan....korang bagaimana arini? sibuk jugak ke??



bayar tadika dan pengasuh terus arini.....selesaikan semua2 dulu...baru nak soping2 ke...ehehehehe keperluan dapur pun utama juga...susu anak bagai...

Taraaaaa....Hari2 boleh tau....

Image
Semangat untuk mendapatkan berat badan ideal mcm  zaman muda2 dulu semakin membara..... Sekarang hari-hari boleh timbang kat rumah...tak perlu nak gi kat block sebelah semata2 nak timbang.... tapi penimbang yang ni mcm pening2 skit...ekekeke sbb murah kot...
Baru beli semalam... kat watsons...takde promosi... jadi RM19.90 rasanye kalo time promosi RM13.90 sahaja kot.... tapi dah tak tahan...beli saje la...ntah bulan bila ada promosi harga begitu..janji bawah rm20.. tak mampu nyah nak beli yang mahal2.....ehehehe
sekarang dah dapat kenal pasti punca2 naik berat secara mendadak2 dlm setahun ni (xde la mendadak sgt kan kalo dalam tempoh setahun..lain la dalam 2 minggu...mcm preggy...mmg kena minum air gula ar)
faktor-faktor berat badan naik secara mendadak yang telah dikenal pasti adalah :
1. ambil suntikan perancang yang 12 minggu..... sbb dulu rasanye utk 2 bulan sahaja...ada doktor tersebut..kalo amik yang 12 minggu ni...berat badan boleh naik berbeza skit dgn 2 bulan tu....baru ku teringat do…

Untung siapa lahir @ bersalin pada 24 january 2013 nanti

Image
Dalam paper harian metro harini bertarikh 21 Januari 2013... Ada mengiklankan seorang peternak kambing menawarkan harga kambing RM1 seekor kepada ibubapa yang beragama Islam untuk dijadikan akikah bagi bayi yang dilahirkan.pada 24 Januari 2013 sahaja...Tawaran ini dibuka untuk 24 pasangan yang melahirkan anak di hospital awam seluruh johor. Beliau yakni peternak kambing tersebut mengambil peluang melakukan perkara baik ini sempena Maulidur Rasul tahun ini....
Beruntung kepada 24 pasangan bertuah itu nanti...jangan lepaskan peluang....

Rezeki anak-anak sentiasa ada

Image
betul la kata orang..anak ni membawa rezeki..kadang-kadang dalam tidak sedar kita yang menumpang rezeki dari anak-anak....walau rezeki tu diberikan kepada kita...tapi anak2 tu mcm 'pelaris' kita pulak..ehehehe eh jangan la fikir bukan2 bila saya sebut pelaris tu..bukan sy maksudkan suh 'niaga'kan anak2..bukan bukan itu maksud sy.... ia umpama...contohnye kalo bizness berjaya ke apa ke....maybe sbb tuhan nak bagi rezeki tu pada anak-anak..tetapi melalui kita...jadi secara tak langsung....kita pun menumpang berkaki kaki kan kan....betul tak ckp mak jemah ni??? ehehehe....jadi kalo nak niaga tak perlu pelaris2...insyaAllah... kalo ada untuk kita ada lah, kalo takde..insyaAllah next time..usaha kan je....

bagi yang keje gomen hari gaji rabu akan datang ni....alhamdulillah setakat ini...nak menunggu gaji tu tak la rasa seksa sangat mcm mula2 di alam perkahwinan dulu...ye la dulu2 masa 'keluarga' kecil baru nak membina...nak berenang2 lagi ke hulu ke hilir...nak beli …

Apa yang Penting Kerjasama......

Image
selamat pagi semua (nada upin dan ipin)....
Assalamualaikum...
arini kami dalam proses 'penambahbaikan' atau lebih tempat 'menguruskan' semula 5S yang ramai tidak mengamalkan secara harian......ini untuk mendapatkan persijilan kali ke-2.....
cuba tgk hasilnya yang lepas....kan comeyyyy...sedap mata memandang...mudah diambil heran aku org yg tak suka 5s ni....
kemas teratur...mudah diambil..selamat (dari digigit tikus kalo ada tikus).bukan kah itu tujuan utamanya.......
mudah kan nak ambil (mudah juga pencuri nak curi ahahahaha)...tapi inilah hakikatnya 5S...memudahkan...dan mengurangkan masa 'proses' pengambilan 

SALAM CERIA SEMUA WARGA JABATAN YANG SEDANG MENGEMAS2 SEMULA TEMPAT ANDA..... ehehehe


salam dari meja Juruaudit Dalaman 5S (semua juruaudit mana pernah disukai org...ahahaha audit iso ke audit apa2 la..semua akan tension kan kan kan bila kata audit nak mari..kui kui kui.....)

sekarang bermusim 80an....

sekarang ni ramai berpeplum...muatkah aku yerk? ehehehhehehehe

kiri kanan depan belakang semua nak mengayakan nye...

kembali ke zaman mak mak kita dolu2 yg pinggang ramping2.....

fuhhhh fuhhh...ehehehehe boleh kah aku ye?

kita tgu esok..........



Cara-cara Mengoreng / Menguruskan Buah Ngaku

Image
buah ngaku dikenali juga dengan Arrow Head / Sekuang China....
buah ni selalu ada pada dekat2 Musim perayaan cina...



size buah ni kecik dari bawang....eheheheh (maybe tempat lain besar kot)



rupa bentuknya....



setelah dibuang kulit




disagat...oleh kerana saya tidak berapa nak menjadi sagat...sy hiris2 sahaja..... (better sagat yerk mcm kerepek ubi tu)



ini sahaja sagat yang ada di rumah....



taraaaaaaa selepas digorenggg....



ok semudah membuat kerepek pisang sahaja.....tapi den ni tak pandai sangat menyagat atau sagat tu tak berapa pandai nak digunakan oleh saya...ehehehehe..... padahal menyagat pisang utk dibuat kerepek masa dolu2 reti sahaja....

sekian sahaja cara-cara ringkas mengoreng buah ngaku...

unik nye pic ni

Image
gambar diambil dari facebook...
ada nampak sesuatu yg unik tak kat telinga gajah ni...
UNIK nye ciptaan NYa......
Subhanaallah

kalo tak nampak...jawapannya 




'wajah manusia'

Tiba la masa saya meNgaku

Image
gambar mmg di ambil dari blog h-n-i.blogspot.com dengan izin...
tadi gi nirwana....konon2 nak cari buah Ngaku ni la...dlm English nye Arrow Head
ada la sekotak dia buka utk dijual..
tapi RM7.90
uhuhuhu aku semak dgn kawan di putrajaya yakni h-n-i.blogspot.com tu...dia kata kat sana RM0.88 sen sahaja dan harga normal kat sana adalah RM3.88
apakah???
tadi beli setengah kilo la lebih kurang..tak sampai pun setengah kilo RM3.50
nanti aku snap pic yang tu...
harap2 jadi rajin ptg ni nak buat kerepek ngaku ni.... kalo tak sedap apa lagi...sy terpaksa la call 'kawan' sy mintak tlg pos kan..(dgn bayaran ye)...

Rindu untuk berblogging kembali tambah2 bila tgk angka di nuffnang...

Image
bila tgk angka di nuffnang..rindu nak berblogging secara aktif kembali...tambah2 ada yang on going...ececehhhh...

insyaallah nak cash out sebulan sebelum pg ke langkawi...

ada la tambahan duit poket skit.....

Alhamdulillah

mari kita bersyukur walau pun sedikit....