Wednesday, January 16, 2013

Cara-cara Mengoreng / Menguruskan Buah Ngaku

buah ngaku dikenali juga dengan Arrow Head / Sekuang China....
buah ni selalu ada pada dekat2 Musim perayaan cina...



size buah ni kecik dari bawang....eheheheh (maybe tempat lain besar kot)



rupa bentuknya....



setelah dibuang kulit




disagat...oleh kerana saya tidak berapa nak menjadi sagat...sy hiris2 sahaja..... (better sagat yerk mcm kerepek ubi tu)



ini sahaja sagat yang ada di rumah....



taraaaaaaa selepas digorenggg....



ok semudah membuat kerepek pisang sahaja.....tapi den ni tak pandai sangat menyagat atau sagat tu tak berapa pandai nak digunakan oleh saya...ehehehehe..... padahal menyagat pisang utk dibuat kerepek masa dolu2 reti sahaja....

sekian sahaja cara-cara ringkas mengoreng buah ngaku...

8 comments:

♥cikmOt♥ said...

ok lulus...hehehe

eima said...

rajin ....
syabas bete

@juera said...

sdp ke? rse dia mcm mn kak sha?

MRS. K said...

mmg sedap tapi cepat lemau.. haitu ada tanya oficer cina kat sini dia cakap kena rendam ngan air garam ke hape ntah. tak ingat. kena tanya balik huhuh

Kniedaz said...

ooo..boleh buat kerepek ke? ingat makan gitu je je

cik dah faridah said...

sy pun takut gak nak guna penyagat..thn lps hiris gak tp lambat la.takut terkena jari sbnrnya..tp kalu wat hati2 cpt jer siap..petua lg 1..jgn buang tangkai dia..kat situ kiter pegang..slmt sket

~aSHa~ said...

cik dah...bereh cik dah..petua mu amat berguna..akan akak peraktiskan..

sedap....rasa lemak2 manis + masin....

LYAfrina said...

x pnh mkn atau cuba buat pon lagi..lps ni leh test..testt..testtttt