Posts

Showing posts from February, 2013

Rahsia Surat Al-Kautsar

Image
‎" Rahsia Surah Al-Kautsar "

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda(SAW) bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan …

6 Cara Mudah Membuat Anak Merasa Disayangi!

Image
1. Ucapkan kata-kata sayang terutama di kala dia sedih

Apabila berlaku sesuatu kejadian di sekolah yang menyusahkan hatinya. Pada saat-saat duka seperti ini, dia perlu tahu yang anda sentiasa di sisinya untuk memberi sokongan kepadanya

2. Tunjukkan yang anda gembira apabila berjumpa dengannya

Serlahkan wajah riang ketika menyambut anak anda pulang dari sekolah, umpamanya. Tunjukkan keceriaan bila anda pulang dari bercuti ataupun dari pejabat. Katakan yang anda merinduinya.

3. Perhati dan akui perkara-perkara baik yang dilakukannya

Sebagai contoh, “Mama gembira sebab Lan mahu berkongsi biskut coklat cip ini dengan nenek” atau “Rajin anak Papa menyimpan semula buku-buku itu setelah dibaca” atau “Papa seronok tengok Liza melukis dan bermain dengan adik.”

4. Dengarkan kata-katanya

Apabila anak bersuara dan ingin memberitahu anda sesuatu perkara, tumpukanlah perhatian dan dengarlah apa yang ingin dikatakannya itu. Lihat wajahnya dan hindari diri daripada menyampuk sehingga dia selesai bercakap. M…

Kini bermula disini....

Image
setelah setahun lebih menggunakan perkhidmatan 'pembantu rumah' @ pengasuh tempatan..
akhirnya ini lah pilihan terakhir....
anak2 pun suka ada kawan2....
masa tinggalkan dia...siap joget2 lagi....
alhamdulillah masa tinggalkan semalam..takde dia meragam2...risau juga... biasa dia sorang kan....tiba berorang orang kat situ....
jadi org tak tumpu kan dia sorang... tapi ok je tu....
si kakak baby pun tinggal kat situ (Transit)...cikgu yang ambil kan..jadi tak perlu la aku keluar jam 11.30 p tadika ambil dan hantar memana....
dan yang penting lagi...balik umah kemas umah sendiri dah..takde org nak bantu kemas dah..

KESIHATAN MENTAL

Image

alhamdulillah HADIAH dah sampai

Image
Alhamdulillah sampai dah sudah hadiah berkenaan dibawah
v v v v v

apa yang boleh dicakapkan..syukur alhamdullillah... kainnye 1st class..CANTIK sgt2....mmg lebih kurang tudung yg no.1 tu la...
xcaya?? pi ar jenguk2 n shopping kat ManikLuluCollection




'Kelebihan' Memakai kasut Tumit Tinggi

Image
10 ‘Kelebihan’ Stiletto
“Stiletto” bermaksud “dagger”(pisau kecil yang runcing hujungnya,digunakan sebagai senjata) dalam bahasa Italia.Pada 1500-an,reka bentuk ini popular di Itali,Perancis dan Sepanyol,di mana kasut bertumit tinggi pada masa itu asalnya dikenali sebagai “Chopines” .Kasut ini adalah representasi status sosial pemakai.Semakin tinggi tumitnya,semakin tinggi status sosial pemakainya.
(1)Mengubah postur badan secara ‘paksa’


-Mengangkat punggung dan menolak dada ke hadapan dengan meningkatkan sudut ‘lumbosacral’,L5SI,menyebabkan berlakunya ‘lumbar lordosis’.Dek kerana daya tekanan pada sendi ini,maka pemakai lebih terdedah dan mudah mendapat (2)‘Osteoarthritis’.



-‘Alignment’/penjajaran yang tidak betul pada pinggul dan tulang belakang ini seterusnya akan menyebabkan kesakitan dan (3)‘Chronic hip flexor tightness’

*Harus diingatkan,semakin tinggi tumit,semakin berat tekanan pada bahagian kaki hadapan.Menurut kajian,1 inci tinggi tumit memberi 22% tekanan lebih/abnormal pada bah…

Rileks jer mamat ni bersantai....

Image
last weekend berehat sebentar di sekitar pantai merang, kuala terengganu bersama family kakak ipar....ramai juga yang berkelah kat situ....tapi yang mandi tak ramai la...budak2 ni jerk...cuaca elok berani la jugak....mereka pun lama tak mandi pantai.......
ok jom tgk gambar2 jer la

mama 'tanam' dia..sbb tak duk diam sgt...ehehehehe
dia pun tolong 'tanam'kan kaki dia jugak...

rileks jer dia...





tgk muka dia tu...takde marah2 pun...coool kan..
siap tgk org lain pun...masih rileks lagi
sementara yang lain bina kubu sendiri



note : last post berkenaan menang no.2 tu nanti ai update yer bila dah dpt hadiah nye...

Fuyooo 4 juta...

Image
Wahhh menyengat betul 'setia hujung nyawa' ni....jumlah tontonan sehingga mencecah 4 juta.... Caya ar.... Kalah dah nora elena, tentang dhia dan julia, slot akasia....

Alhamdulillah Rezeki Malam Jumaat

Image
tgk2..sape no.2 tu...
alhamdulillah.... jom shopping di ManikLulu Collections
berbaloi2...ada kurung peplum...ada tudung 3 layer dengan  harga yang berpatutan... tak caya?? jom klik ManikLulu Collections


Multifunction infrared thermometer 8 in 1......

Image
Multifunction infrared thermometer 8 in 1
Siapa berminat..RM80 termasuk postage...
Barang wajib ada untuk ibu-ibu yang ada anak2 kecil... bukan tuk anak2 jer ni...utk dewasa semua boleh guna...sukat di telinga atau dahi... tak perlu kepit2 kat ketiak dalam 1 minit dah... sekali tekan sahaja..terus dapat bacaan...

emel saya azrisha03@yahoo.com


Resepsi Raikan Cinta

Image
meh dekat2...akak nak cite cite skit...last week tak pat nak update blog skit...sbb ada sedikit event nak buat...khas tuk member pejabat....Sebenarnya kami nak buat suprise kat pengantin baru ni...tapi tak leh nak surprise sangat juga...nanti dibuatnye dia p bercuti ke, atau ke mana2 kan....jadi kena jugak minta kerjasama dengan pengantin...tujuan buat ni sebab aritu bas kami tak lepas nak ke kenduri beliau...kerana BANJIR dan  HUJAN lebat tanpa henti di pantai timur ketika itu.....

ini antara persiapan2 Majlis Resepsi Raikan Cinta




Alhamdulillah semua ahli dan ajk@biro puspanita sangat memberikan kerjasama...tahniahhh bebbb


orang kuat ni....takde mereka...pengsan mak jemah buat sorang2 nanti...


kita kitar semula je apa yang ada di bilik tu dan apa yang ada dirumah...


taraaaaaa ok la kan....terima kasih pihak Library, Domestik banyak bagi pinjam barang2....



Pengantin sampai....time ni ada aluan kompang tau (muzik sahaja) kompang tu ada..pemain nye takde...ehehehee


pengantin ni masih b…

7781

Image
ye ye....sama tak seperti di link ini????
next nak cari MDM ...org melaka bgtau ye skrg no plate dah huruf apa...
tata