Monday, December 15, 2014

Rombongan Pra Sekolah Ke Kid Zania dan Kilang Coklat dan Roti

last time, aku ikuti rombongan sekolah anak, maisara damia..


antara anak-anak pra Sekolah Kebangsaan Sri Geliga yang terlibat rombongan tersebut.
setiap anak-anak diwajibkan ada seorang penjaga yang mengikuti..

jadi ada mak yang teman ada ayah yang teman..

so Aktiviti pertama ada ke Kidzania Kuala Lumpur  
beratur untuk mendapat gelang / passs masuk

ni tertera harga-harga ke kidzania


semua telah diuruskan oleh cikgu pra sekolah...

masa berlegar2 di kawasan ada kereta bomba lalu....



beratur nak dpt duit kidzos bernilai 50 kidzos kalo tak silap


ok bila dah dapat mula la mencari pekerjaan untuk menambahkan pendapatan atau mencari tempat untuk menghabiskan duit... ;)


pekerjaaan pertama...jadi cleaner..cuci cermin..
apa daaaa pekerjaan ni dibawak cikgu..ihihihi..maybe ini terdekat dan free tak ramai org beratur untuk menyertai pekerjaan ini...
lepas siap keje dapat upah...

beratur nak jadi bomba plak...fuhhh memang ramai time ni..
nak kata cuti sekolah bukan.
kami pergi hari khamis sebelum cuti sekolah bermula...
ada 10 buah bas sekolah dah ssampai masa kami sampai tu

taklimat dari ketua balai bomba

hotel ini yang akan terbakar nanti..

jadi bila terbakar panggil bomba...

masa mak mak n cikgu-cikgu menunggu mereka bekerja...
ada kumpulan brass band / pancaragam telah buat persembahan mengelilingi semua bahagian.

lepas jadi doktor / pembantu makmal lifeboy...

owh lepas pada ni jadi pilot....tapi xleh nak ambil gambar...
dapat beli gambar jerk yang telah disnap oleh pekerja2 kidzania


last sekali jadi model untuk pakaian jenama poney

ni kawan maisarah....

ni anak cikgu yang turut serta

ni anak dara ku yang sudah besar

ni para model..
yang besar-besar tingkatan berapa ntah tak sesuai bebenor jadi model...
comey budak kecik-kecik jerk

ni last sekali dpt join...x sempat nak involve banyak pekerjaan sebab masa terhad...
masa terbuang apabila kita terpaksa menunggu giliran...
jadi kalo boleh elak kan pergi time cuti sekolah...tentu lagi padat

kidzania ni selain daripada dunia pekerjaan yang boleh didedahkan, terdapat juga tempat belajar seperti kolej-kolej... jadi banyak la aktiviti yang boleh sertai...

mak jemah lambat update tentang ni..banyak yang boleh dikongsikan sebenarnya...dan sangat berbaloi untuk pendedahan awal kepada anak-anak..

mak jemah bagi 4 bintang... ;) 

alamat kidzania Kuala Lumpur

KidZania Kuala Lumpur

Curve NX
18 Jalan PJU 7/5,
Mutiara Damansara,
47810 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
T1 300 88 KIDZ (5439) / +603 2203 9666 – Outside Malaysia
F+ 603 7839 9488
Econtact@kidzania.com.my


next time bawak 4 beradik tu plak...tak aci la maisarah jerk dpt pegi kan..


ok to be continued... untuk ke kilang coklat, dan kilang roti

6 comments:

LYAfrina said...

Mmg best.. hro dpt bawa fasya ke sini suatu masa nanti..

Best la pra geliga buat lawatan jauh2 ke tmpat menarik ni. Pra fasya stakat kat zoo ibok tu je. Huhu

~aSHa~ said...

Lya --- mungkin pra sana seronok part yg lain plak...pro n kontra...mana2 tempat....

eima said...

wahhh jauhnye sampai ke KL tu ... perjalanan je dah brape jam .....

kami yg kat sini pun tak berkesampatan nk pi ...hihi tgu adek icha besar sikit la br nk bw pi ..br syok

~aSHa~ said...

ihihi tu la berbaloi jugak cikgu2 sek tu buat program ni...

Cho Zila said...

inilah tempat yang paling best untuk kanak2.. dunia kanak2.. memangharga tiketpun tak sama tempat lain.. harga kanak2 mahal berbanding dewasa disinilah tempatnyer.. mak bapakpun memang tak lerh tumpang sekaki main... tapi tempatni anak2 akak dah pergi lebih dari dua kali... dan mintak nak pergi lagi..

~aSHa~ said...

plg best dan berbaloi2.....

tak berbaloi jika terlalu ramai..nak main kena tgu turn sampai sejam..ihihi

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels